Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


5267 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016
11:16

Πολλοί πιστεύουν ότι η Αμερική είναι υπό τον έλεγχο κάποιου πανίσχυρου κέντρου αποφάσεων. Διαφωνούν, απλώς, για το αν αυτό το κέντρο είναι εβραϊκό, τραπεζιτικό, λέσχη, συμμορία golden boys και διάφορα άλλα γραφικά παλιομοδίτικα.

Άλλοι, πάλι, απλώς δεν νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην Αμερική. Δεν τους είναι και τόσο εύκολο να καταλάβουν τι σημαίνει «τροφική αλυσίδα». Ή, απλώς, αισθάνονται ανήμποροι να επηρεάσουν το αν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη θα υπάρχουν κηφήνες ή μέλισσες. Ύαινες ή λιοντάρια – με το συμβολισμό της υπέροχης, και ίσως προφητικής, κινηματογραφικής ταινίας «Ο βασιλιάς των λιονταριών».

Οι απλώς παρατηρητικοί, διαπιστώνουν αβίαστα ότι διαρκώς «ξαναμοιράζεται η τράπουλα». Παντού. Πάνε οι παλιές καλές εποχές όπου συμφωνίες κορυφής ρύθμιζαν για δεκαετίες μείζονα θέματα. «Τα πάντα ρει» πλέον, ακόμη και στα πιο στημένα απολιθώματα του παρελθόντος. Ακόμη-ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κορυφαίοι φωστήρες της ηπείρου μας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν φτάνει να βαφτίζει κανείς το κρέας ψάρι. Ούτε καν για να μυρίσει ψαρίλα.

 

Όλο το άρθρο :

Πού πηγαίνει η Αμερική ;

 

Ε

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
366 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016
10:35

 

ΜΗΝΥΜΑ (3/3) ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

 

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον

«Τελικά δεν είναι άσχημη ιδέα»

Φίλη/Φίλε,

Αυτό είναι το τρίτο στη σειρά μήνυμά μου σε εσένα, για το θέμα των φετινών προεδρικών εκλογών στην Αμερική. Και στα δύο προηγούμενα μηνύματά μου, έκανα λογοπαίγνια στον ήχο «τραμπ» στα Αγγλικά. «Trump’s trump tramp» και «Trump’s tramp trump» ήταν οι κάπως αινιγματικοί τίτλοι.

Με αυτά τα τρία διαδοχικά μηνύματα, προσπάθησα να θέσω το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η σχετική αρθρογραφία μου. Ίσως διάβασες κάποιες νέες ιδέες περί Trump και Αμερικής, ίσως κάπου σε πρόλαβα πριν τα πεις και τα γράψεις εσύ. Σίγουρα, σε ξενίζει το να θεωρώ ότι «η αφεντιά μου» παίζω κάποιο ρόλο σε αυτό τον χορό των ισχυρών και πάμπλουτων.

Γι’ αυτό και τα δύο μηνύματα ήταν αντιφατικά. Σκοπίμως. Προφανώς, δεν γίνεται να πιστεύω όλα όσα γράφω στα δύο μαζί. Απλώς – εξηγούμαι – στο ένα μήνυμα έγραφα ένα ενδεχόμενο και στο άλλο μήνυμα ένα άλλο ενδεχόμενο. Και τα διαχώρισα σαφώς, για να έχεις καλύτερη εικόνα αυτών των δύο ακραίων ενδεχομένων. Απίθανα ενδεχόμενα, αλλά ενδεχόμενα. Αυτό.

 

Όλο το άρθρο :

Tramps & trumps

 

Ε

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
627 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016
20:13

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

 

Φίλη/Φίλε,

Εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλω να μοιρασθώ μαζί σου τις σκέψεις μου. Πιστεύω ότι θα σου είναι χρήσιμες είτε αδιαφορείς παντελώς για το ζήτημα είτε – μέχρι την άλλη άκρη – συμμετέχεις ενεργά στην καμπάνια οποιουδήποτε από τους δύο μονομάχους.

Η Αμερική φαίνεται ίσως πανίσχυρη, αλλά δεν είναι. Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο ή ανόητο, αλλά η Ιστορία διδάσκει ότι «Όλες οι Ρώμες πέφτουν». Και μάλιστα πέφτουν από εσωτερικά προβλήματα, κυρίως Ηθικής. Αλλά κανείς συνετός δεν θέλει πτώση – τουλάχιστον απότομη – της σημερινής Αμερικής. Κάπως έτσι, ας μην αδιαφορήσουμε.

Κατά την γνώμη μου, λοιπόν, όλο το ζήτημα αυτών των εκλογών είναι αν θα προκύψει μία Αμερική άλλη από αυτή που ξέρουμε. Με δυό λόγια, διαβλέπω μία αξιόλογη προοπτική όχι πτώσης αυτής της «Ρώμης», που σήμερα θα ήταν καταστροφή, αλλά δομικής αλλαγής της. Διαβλέπω την δυνατότητα να προκύψει, στη θέση της γκαγκστερικής υπερδύναμης του σήμερα, μία Αμερική των «κομψών λύσεων».

Αυτή η δομική αλλαγή είναι ενδεχόμενο να προκύψει κατά την περιπλάνηση (tramp) του Donald Trump, καθώς ψάχνει τρόπο να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα ατού του (trumps).

 

Όλο το άρθρο :

Trump’s trump tramp

 

Ε

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
357 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016
19:06

Άρθρο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1507/28.7.16)

Εσθλός, είναι ένα επίθετο που επαναλαμβάνεται πολλές φορές στα Ομηρικά Έπη. Σημαίνει καλός, καλόγνωμος, γενναίος, αντρειωμένος. Ενάρετος – με μία λέξη. Φρένες, σήμαινε τους ανασταλτικούς μηχανισμούς, τα φρένα που λέμε και σήμερα. Μεταφορικά, σήμαινε και την γνώμη.

Το επίθετο «στρεπταί», μάλλον δεν χρειάζεται επεξήγηση. Και οι τρεις λέξεις μαζί, πάντως, σημαίνουν κάτι σαν «η γνώμη των ενάρετων [είναι] μεταστρέψιμη». Αυτό βάζει ο Όμηρος στο στόμα της Ίριδας (Ιλιάδα, Ο 204), καθώς «τουμπάρει» ολόκληρο Ποσειδώνα.

 

Όλο το άρθρο :

Φρένες εσθλών στρεπταί

 

Ε

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
316 αναγνώστες
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016
21:48

Άρθρο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1506/14.7.16)

 

Πώς θα μας φαινόταν, αλήθεια, κάποιος που τραβάει τα φύλλα ενός φυτού για να μεγαλώσει και να ανθίσει ; Αλλά, πώς θα μας φαινόταν και κάποιος που σκαλίζει, λιπάζει, ποτίζει, φροντίζει το φυτό του για να μεγαλώσει και να ανθίσει ; Και που εξακολουθεί να το φροντίζει, ενώ ακόμη ούτε φαίνεται να μεγαλώνει ούτε ανθίζει ;

Ο πρώτος είναι ο τυπικός αυταπατώμενος βλάξ. Είναι ο ευφυής προχειρολόγος που αρκείται στην απλή περιγραφή της αιθεροβάμονος επιθυμίας του. Μπροστά στα αδιέξοδα – αίφνης – της Ενωμένης Ευρώπης, αναφωνεί ένα πομπώδες «Χρειαζόμαστε ένα “New Deal”» και «καθαρίζει».

 

Όλο μτο άρθρο :

Προαπαιτούμενα της ιδεολογικής ηγεμονίας

 

Ε

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 74123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις