Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


851 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016
10:13

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

 

 

 

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

 

Σας υποβάλλω συνημμένως αντίγραφο του άρθρου με τίτλο «Τί θα γινόταν αν αλλάζαμε αντίληψη για τον πολιτικό διάλογο ;» και σας ζητώ όπως – στα πλαίσια του συνταγματικού σας ρόλου – αξιοποιήσετε την ιδέα, στον κατά την κρίση σας τρόπο, χρόνο και ρυθμό.

Έχει δημοσιευθεί στον έγκριτο ιστότοπο www.analyst.gr την 23η Ιουνίου 2014, και το χαρακτηριστικό διαδικτυακό σχόλιο-απάντηση ήταν «Μία άλλη Ελλάδα».

 

Ως πρώτο βήμα εποικοδομητικής χρήσης της ιδέας, ανασύρω την πρόταση που παρουσίασα την 31η Μαΐου 2015 στο άρθρο με τίτλο «Αντικειμενικές» ή ρεαλιστικές αξίες ακινήτων ;, όπου εισηγούμαι ένα νέο σύστημα διοικητικού καθορισμού της αξίας ακινήτων, αντί του γνωστού ως «αντικειμενικού».

Πρόκειται για σύστημα που προδιαγράφεται ώστε να διασφαλίζει κατά τεκμήριο εύλογο διοικητικό καθορισμό της αξίας ακινήτων, παρακολουθώντας – αυτόματα και συστηματικά – τις τιμές της αγοράς. Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες ευεργετικών επιδράσεων στην κτηματαγορά και την οικοδομή, αλλά και ευρύτερες αναπτυξιακές.

 

Εξοχώτατε,

 

Σας ζητώ να θέσετε σε ευρύ Εθνικό Διάλογο την πρόταση, καλώντας όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα να πάρουν θέση, όπως και πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Καθώς το αίτημα είναι πρωτάκουστο, αισθάνομαι την ανάγκη να επικαλεσθώ ένα βαρυσήμαντο άρθρο του αείμνηστου Νίκου Καλογερόπουλου (Nicolas Kaloy), γνωστού Έλληνα στοχαστή, Δρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Επικαλούμαι ακριβώς το άρθρο του «Νέες Ιδέες : Φωνή θεού ή βοώντος εν ερήμω;», που δημοσιεύθηκε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (φ.1376/21.11.13) και σας αποστέλλω συνημμένως.

Με την εμπειρία των 90 – τότε – χρόνων του, αλλά και της επί έξι δεκαετίες διαμονής του στην Ελβετία, καυτηρίαζε χαρακτηριστικά την ξενομανία μας : «Δεν είναι επιδεκτικός ο Έλληνας σε γηγενείς ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ».

Και, αναφερόμενος σε νέες ιδέες του υποφαινόμενου, έγραφε χαρακτηριστικά, και ίσως προφητικά : «πρέπει οι νέες αυτές ιδέ­ες να συζητηθούν με το ενδιαφέρον και την σοβαρότητα που απαιτεί ο σημερινός μεγά­λος κίνδυνος που διατρέχει το Έθνος μας.»

Κατέληγε, κάνοντας λόγο για τον «Μεγάλο Πάταγο».

 

 

Στην διάθεσή σας,

 

Κόρινθος, 10 Φεβρουαρίου 2016

 

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός – συγγραφέας

ktz1958@gmail.com

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
952 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015
18:00

 

 

E

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
375 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015
08:52

 

Εθνικό Όραμα «Έλληνες ξανά.»

Εισηγούμαι ριζικές αλλαγές νοοτροπίας και θεσμών, εκ βάθρων επανασχεδιασμό του ελληνικού κράτους. Επανασχεδιασμό όχι πάνω σε ρωμαϊκές αντιλήψεις, όχι με θεμέλιο τον καταναγκασμό. Κράτος ελληνικού ρυθμού, με θεμέλιο την αξιοπρέπεια. Ισχυρό, στις σύγχρονες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Έλληνες ξανά, αλλά σε νέα ποιότητα. Όχι φαντάσματα του παρελθόντος. Πρωτοπόροι στον σύγχρονο κόσμο. Πάνω σε δικά μας απάτητα μονοπάτια.

Με άλλα λόγια, λέω να σκεφθούμε καλά τι θα κρατήσουμε και τι θα αλλάξουμε. Και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τι θα κάνουμε και πώς.

 

Όραμα

Ειδικότερα, προτείνω νέο φορολογικό σύστημα και νέο πολίτευμα. Και τα δύο, παγκοσμίως πρωτότυπες ιδέες και συνθέσεις.

 

Το φορολογικό σύστημα βασίζεται σε επαναστατική ανατροπή στην τρέχουσα θεμελιώδη αντίληψη για την άμεση φορολογία. Είναι απλούστατο, αυτόματο, δίκαιο, αποτελεσματικό και εκ κατασκευής αναπτυξιακό. Ταυτόχρονα εξαλείφονται η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Το κράτος που προκύπτει έχει πολύ λιγότερα έξοδα. Προδιαγράφω «Λιτό και αποτελεσματικό κράτος, διακριτικό ρυθμιστή της κοινωνικής ευημερίας». Έτσι, οι φόροι μας θα είναι ασύγκριτα λιγότεροι από τώρα.

 

Ως νέο πολίτευμα, προτείνω ανώτερη μορφή δημοκρατίας, την αριστοδημοκρατία. Εξασφαλίζει ταυτόχρονα δημοκρατία και αξιοκρατία. Βασίζεται στο αριστοδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης.

Η δημοκρατία εξασφαλίζεται με την ευρεία διάκριση εξουσιών (Εκτελεστική, Προβουλευτική, Ελεγκτική, Εγκριτική, Τοπική, Δικαστική) και την αμεσότητα στην έκφραση της βουλήσεως της λαϊκής βάσης.

Η αξιοκρατία εξασφαλίζεται με την απόλυτη διάκριση των εκλογικών διαδικασιών κατά επί μέρους εξουσία. Ειδικότερα, και με την άμεση εκλογή εκτελεστικών οργάνων, σε συνδυασμό με την δυνατότητα ανάκλησής τους ανά πάσα στιγμή.

 

Παρουσίαση

Σκοπεύω να παρουσιάσω την συνολική πρόταση (turn key solution) σε ένα πακέτο 5 + 1 βιβλίων. Θα συγκεντρώνει σε ενιαίο σύνολο τα κατά καιρούς άρθρα.

ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ – πρωτότυπη ανάλυση των Ομηρικών Επών και δημιουργική αξιοποίησή τους για την βαθύτερη κατανόηση της σοβούσας κρίσης και την εύρεση της εξόδου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - γενική ανασκόπηση των βάσεων της σκέψης, και ιδιαίτερα της Ελληνικής. Συγκριτική στοιχειοθέτηση ανατροπών σε θεμελιώδεις αντιλήψεις μας στα πάντα.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – στοχευμένη διορθωτική επέμβαση στα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος (φορολογία, κρατικός παρεμβατισμός, τράπεζες).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – νέο πολίτευμα. Νέα αντίληψη για το Κράτος, την πολιτική οργάνωση και τα πολιτικά ήθη. Βάθρο οι Δήμοι και η Αμφικτιονία τους. Πολιτικός διάλογος σε πρωτοποριακή διαδικασία. Πρωτόγνωρη μορφή άμεσης δημοκρατίας.

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ο κόσμος που οραματίζομαι για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Πώς θα είναι αυτή η κοινωνία, ο προδιαγραφόμενος επιχειρηματικός και ταυτόχρονα εργασιακός παράδεισος. Πώς θα ζούμε χωρίς βαρβάρους και βαρβαρότητες.

+1

Πολιτική πρόταση προγραμματισμού της κολοσσιαίας αλλαγής, με την προτεινόμενη μέθοδο των διαδοχικών κερδοφόρων βημάτων. Προσωπική αναγέννηση, επιχειρηματικές καινοτομίες, κοινωνικές πρωτοβουλίες, «άλλη μπάλα» κόμμα.

 

Άνοιξη

Προγραμματίζω την συνολική παρουσίαση για την 24η Μαρτίου 2016. Μέχρι τότε, όπως φαίνεται, μεσολαβεί ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας.

Μέχρι τότε ο καθένας μας έχει να αναμετρηθεί με την αδυσώπητη πραγματικότητα. Χώρια οι ανεκδιήγητοι «πολιτικοί» μας και οι «μεταρρυθμίσεις» τους

Σε σχέση με την παρούσα πρόταση, ο καθένας μας έχει να σταθμίσει αν τον συμφέρει να την βλέπει σαν μία Δονκιχωτικού ρυθμού προσπάθεια. Αν θα αφιερώσει χρόνο να την μελετήσει. Αν τον συμφέρει να την βλέπει ανταγωνιστικά – υπό οποιαδήποτε μορφή. Αν έχει λογική να συμφωνεί αλλά να μην την προωθεί.

Ειδικά όσοι κατά καιρούς έχουν ενθουσιασθεί και απογοητευθεί, έχουν να αντιπαλέψουν το δέος για το ύψος του πήχη της προσπάθειας. Ο χρόνος βοηθά στην εξοικείωση. Μαζί και η ανάγκη.

 

Ταυτόχρονα, η αδυσώπητη πραγματικότητα θα κρίνει και την οικουμενική εμβέλεια της ιδέας Human-face capitalism. Η παγκόσμια κρίση ήδη οξύνεται. Είναι όχι μόνον πολυτέλεια αλλά και αφύσικο να αγνοηθεί μία τέτοια λύση. Προφανώς, όχι και αδύνατον. Το μέγεθος, ως γνωστόν, δεν έσωσε τους δεινόσαυρους από τους παγετώνες …

 

Γαντάκι

Σε κάθε περίπτωση, ως Έλληνες έχουμε κάποιας μορφής πόλεμο. Έχουμε να αντεπιτεθούμε στους ανιστόρητους βάρβαρους που πειρώνται να μας υπαγορεύσουν το μέλλον των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, έχουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με τους εγχώριους κλώνους τους. Αυτούς που, πολύ περισσότερο από τους έξω, αντιμάχονται την ελληνική λύση. Από χρόνια μάλιστα.

Θα φανεί ξεκάθαρα με ποιανού το μέρος είναι ο χρόνος. Ο αδυσώπητος κριτής πάντων.

Η Ιστορία – όχι μόνον η Ελληνική – είναι κατηγορηματική. Οι πόλεμοι κερδίζονται από αυτούς που προσέρχονται με νέα όπλα, οποιασδήποτε μορφής. Και τα νέα όπλα δεν διεκδικούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ούτε καταξιώνονται σε διαδρόμους και αμφιθέατρα. Παρουσιάζονται, μια και καλή, στα επινίκια.

 

E

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
696 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015
09:49

 

Απέναντι στην ακρίδα του λαϊκισμού

 

Ο λαϊκισμός είναι κάτι σαν το γραμματόσημο : δεν του κάνει κακό να τον φτύνεις. Ίσα-ίσα, σε κατεβάζει εύκολα στο επίπεδό του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφύγει να γίνει λαϊκιστής, ακόμη και ο πιο συνειδητός διώκτης του. Χάνουμε την ουσία, την λογική.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γνωστή υπόθεση με το περιβόητο Plan B Βαρουφάκη. Πρόκειται για ασύστολο ψάρεμα σε θολά νερά, και απίστευτη σύγχυση και συγκάλυψη ευθυνών μαζί. Να τα βάλουμε σε μία σειρά ;

Πρώτον, προβλήθηκε ότι επρόκειτο για «χακάρισμα» των ΑΦΜ. Λες και το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται άδεια για να έχει ο,τιδήποτε από τα στοιχεία που το ίδιο χειρίζεται.

Δεύτερον, προβλήθηκε ότι επρόκειτο για σχέδιο Grexit ενώ επρόκειτο για σχέδιο κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος. Χωρίς δηλαδή να φύγουμε από το ευρώ.

Τρίτον, κατακρίθηκε η μυστικότητα στην εκπόνηση του σχεδίου, λες και θα είχε νόημα να εκπονηθεί φανερά.

Τέταρτον, όπως φαίνεται, η ισοπεδωμένη κοινή γνώμη δεν καταλαβαίνει την χρησιμότητα των plan B γενικά. Δεν υπάρχει, όμως, σοβαρή πολιτική χωρίς εναλλακτικό πλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτών των αντιλήψεων, μάλιστα, ότι, πριν κάπου δύο χρόνια, ο τότε ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρας, είχε κυριολεκτικά γελοιοποιηθεί σε συνέντευξη στο μεγάλο αμερικανικό κανάλι Bloomberg. Η δήλωσή του «Δεν χρειαζόμαστε plan B», διατυπωμένη μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση ασυνέτου, είχε αφήσει τους πάντες άναυδους. Κυριολεκτικά «τραβούσαν τα μαλλιά τους» οι δημοσιογράφοι.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ίδιο γεγονός δ-ε-ν δίνει χρήσιμα συμπεράσματα (στους περισσότερους τουλάχιστον), λόγω προκαταλήψεων για το συγκεκριμένο κανάλι. Αγνοείται δηλαδή το απλό δεδομένο ότι ένα κανάλι που απευθύνεται σε μεγαλοεπενδυτές παγκοσμίως δεν τους ταΐζει κουτόχορτο. Δεν διανοείται να τους πληροφορήσει ανακριβώς.

Κάπως έτσι, σε κλίμα παραλογισμού, η όλη κλωτσοπατινάδα περί το plan B κατάφερε να κρύψει από την κοινή γνώμη το μείζον : Η Ελλάδα βρέθηκε ΧΩΡΙΣ plan B απέναντι στον τελικό ωμό εκβιασμό των – κατά τα άλλα – εταίρων μας. Δεν είχαμε άμυνα στον εκβιασμό για άμεση χρεοκοπία, ενώ κατά τα άλλα κάναμε «σκληρή διαπραγμάτευση». Ανεπάρκεια σε βαθμό κακουργήματος.

Αντί, λοιπόν, να καθίσουμε στο σκαμνί την κυβέρνηση γιατί πήγε ως πρόβατο επί σφαγήν, καθώς δεν είχε κατάλληλο plan B, την κατηγορούμε γιατί είχε ένα άλλο plan B. Χώρια που – επί της ουσίας – επρόκειτο για παρωδία πλάνου.

Ο λαϊκισμός έχει κι άλλο ένα χαρακτηριστικό της ακρίδας : αφού σαρώσει τα πάντα, φεύγει για αλλού. Μέσα στις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την δημοσίευση αυτού του ταπεινού άρθρου, το θέμα μπορεί να έχει ξεχασθεί. Χωρίς συμπέρασμα.

Το ίδιο έγινε π.χ. με τις περισπούδαστες ενστάσεις του Ε.Βενιζέλου περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Ο λόγος που προέβαλε περί δημοσιονομικού ερωτήματος ΔΕΝ αντέχει σε απλή ανάγνωση του άρθρ.44 παρ. 2 του Συντάγματος. Είναι παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον εγκαλέσει για αθλιότητα που δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα. Και αυτό το αστήρικτα δυναμιτισμένο κλίμα οδήγησε τον κόσμο στα ΑΤΜ και τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών.

Αν – αν ! – όλα αυτά δεν έχουν ουσία, ως δήθεν παρελθοντολογία, αξίζει να δούμε τις εξελίξεις με την σύσκεψη (6/8/15) στον Λευκό Οίκο. 40 ισχυροί ομογενείς είναι καλεσμένοι του Προέδρου Ομπάμα για κινητοποίηση υπέρ της χώρας μας. Αρχίζοντας από ανθρωπιστική βοήθεια και φθάνοντας μέχρι επενδύσεις. Το ερώτημα είναι απλό : Αν – αν ! – θελήσουν να επενδύσουν, ποιος θα εμποδίσει την ακρίδα του λαϊκισμού να επιτεθεί εναντίον τους ;

Μακάρι να ανησυχώ άδικα, αλλά και «Ο σιωπών δοκεί συναινείν».

 

Κόρινθος 3 Αυγούστου 2015

 

Ε

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
492 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015
12:40
Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις