Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


665 αναγνώστες
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015
21:51

Το ξύπνημα της τίγρης

Αντίθετα με τον διάχυτο πανικό των πολλών, η κρίση αναδεικνύει ισχυρές εθνικές δυνάμεις. Δυνάμεις που πιά «σηκώνουν μανίκια». Στον ρυθμό, φυσικά, που αρμόζει στις υγιείς δυνάμεις του έθνους-ηγέτη του πλανήτη. Αργά. Σταθερά. Σίγουρα.

Σε αυτό το κλίμα, θα κριθεί αν εννοούσα κάτι σημαντικό στο άρθρο «Η πολιτική σημασία του ορθολογισμού σήμερα». Έγραφα στις 10/5 :

Μία ολόκληρη αρμάδα fb-φιλενάδων ξέρουν καλά ότι θέλω να μου λένε αυτό που πιστεύουν – ό,τι και αν είναι. Αυτή η αρμάδα, ασύντακτη για την ώρα, αλλά ήδη ενεργή, πρόκειται να κάνει την επιβλητική εμφάνισή της σύντομα. Χαλαρά.

Απευθυνόμενος κυρίως σε αυτές τις «Κυρίες με το κάπα κεφαλαίο και bold» – όπως συνηθίζω να λέω – θα παραθέσω επιχειρήματα και μόνον. Ανοίγοντας τη συζήτηση επί καιρίων θεμάτων της σημερινής πραγματικότητας.

Τώρα πλέον, προειδοποιώ : πρόκειται για τον «μακράν ισχυρότερο στρατό στην Ιστορία της ανθρωπότητας».

Και την  – πρόωρη για τα πλάνα μου – αφύπνισή του, που ήδη διαπιστώνεται, την προκάλεσε η εθνικά υπερήφανη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

 

Όλο το άρθρο :

Και τώρα πεντοζάλη

 

Ε

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
441 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015
21:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φίλε μου,

Σίγουρα, περιμένεις με ενδιαφέρον την αυριανή (22/6/15) ειδική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αποκλειστικό θέμα την χώρα μας. Και, πιθανότατα, έχεις ήδη κάνει μία πρόβλεψη για το τι θα προκύψει. Όχι – φυσικά – ακριβώς τί θα προκύψει, αλλά σε ποια κατεύθυνση θα είναι.

Σου γράφω, αυτήν την κρίσιμη ώρα, για να δούμε αλλιώς την πρόβλεψή μας. Το τί σημαίνει αυτό το «αλλιώς», θα το δεις προς το τέλος αυτού του γράμματος. Εννοείται πως αυτό το «αλλιώς» είναι απλώς η γνώμη μου.

 

Όλο το άρθρο

Γράμμα σε έναν Έλληνα πατριώτη

 

Ε

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
366 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015
10:05

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 

Φίλοι και φίλες,

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται απέναντι στους βάρβαρους δανειστές, έχουμε το ιστορικό χρέος να δούμε τα πράγματα ψύχραιμα. Ρεαλιστικά. Δημιουργικά. Αποτελεσματικά – το κυριότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο στη δήλωση «Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση». Πράγματι τώρα γίνεται αντιληπτό από τους ισχυρούς ότι η Ελλάδα ούτε παίζει αλλά ούτε και είναι μικροπρόβλημα.

Αλλά και ο αειθαλής Μανώλης Γλέζος έχει δώσει – σε ανύποπτο χρόνο – ένα εξ ίσου σημαντικό μήνυμα : «Αρνηθείτε τα πάντα, αλλά μην γίνετε όμηροι της άρνησης».

 

Όλο το άρθρο :

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
408 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015
17:38

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Φαίνεται, ίσως, ότι το ερώτημα του τίτλου θέτει εκβιαστικό δίλημμα του στυλ «ή το ένα ή το άλλο». Ή, από την άλλη, να οδηγεί σε αυτόματες απαντήσεις. «Φέρνει» κάπως σε ντεμοντέ η ερώτηση – όχι ;

Προ ημερών, διαδικτυακός φίλος, σχολίασε χαρακτηριστικά : «Πολύ απλά βλέπω το τέρας του πληθωρισμού να κυλά σαν χιονόμπαλα και δυστυχώς δεν υπάρχουν ανακλαστικά διότι όλοι κοιτάμε τον σκιέρ που έρχεται μπροστά μας με άριστοτεχνικούς τρόπους κατάβασης ... Θα είναι αργά όταν κάποιος αναφωνήσει ... Δεν έχουμε σκί..!»

Συμπέρασμα ; Η μέχρι πρότινος ανόητη ερώτηση «Έχουμε σκι ;», όχι μόνο «στέκει», αλλά ζητάει και απάντηση επειγόντως. Χώρια που έχουμε και το τέρας του α-π-ο-πληθωρισμού …

Προσωπικά, ασπάζομαι την σκέψη ότι τα διλήμματα, τριλήμματα και δεν συμμαζεύεται έχουν μία απλή μεθοδολογική απάντηση : προτεραιότητες. Όπως π.χ. όταν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ ενός σοβαρού επαγγελματικού rendez vous και μίας μη δεκτικής αναβολής υποχρέωσής μας ως γονείς. Αποφασίζουμε συνειδητά τι είναι πρώτο για μας. Μετά μπαίνουν όλα σε σειρά, ακόμη και οι τυχόν ζημιές που συνειδητά θα αποφασίσουμε να αναλάβουμε.

Στο ταπεινό αυτό άρθρο, θα κάνω μία φιλότιμη προσπάθεια να αποδείξω ότι δεν υπάρχει καν δίλημμα. Αρκεί να κάνουμε μία γενναία προσπάθεια να ξαναβάλουμε κάποια πράγματα σε ορθολογική βάση. Και, κυρίως, βάζοντας προτεραιότητες.

Συστηματικά, άλλωστε, επιτίθεμαι σε στερεότυπα υπεράνω υποψίας. Κάπως έτσι, άλλος διαδικτυακός φίλος σχολίασε [επίσης δημοσίως] το άρθρο «Grexit : Αμήν και πότε !!!» ούτω πως : «Γενικού χαρακτήρα, δεν βγάζεις άκρη. Θα μπορούσε να το είχε συντάξει από Νεοδημοκράτης ως και ΣΥΡΙΖΑιος».

Στα πλαίσια αυτά, ως προγεφύρωμα, αισθάνομαι ότι χρειάζεται να κουράσω τον πρόθυμο αναγνώστη με τρία κρίσιμα λήμματα, τρία φαινόμενα  : της αρένας, της ανάντη λύσης και της σποράς. Μετά η συρραφή ιδεών, που έχουν ήδη φιλοξενηθεί στο www.analyst.gr, θα είναι – πώς να το πω ; – μη ανέφικτη.

"Τα σκληρά λόγια και οι φτωχές σκέψεις
ποτέ δεν διευθετούν την προστριβή."
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

 

Όλο το άρθρο :

Ελεύθερη οικονομία ή κοινωνική ευημερία ;

 

Επίσης :

Fuck euro and eurobonds

 

Ε

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑΤΠ
Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
440 αναγνώστες
Κυριακή, 31 Μαΐου 2015
18:04

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Με το από 7/9/14 άρθρο «Ο κανόνας της περιουσίας και η Έξοδος», έχω προτείνει «μία νέα αντίληψη στη θεμελιώδη ρύθμιση της Οικονομίας ενός Κράτους». Η πρωτότυπη αυτή ιδέα περιλαμβάνει συνολικό σχεδιασμό φορολογικού συστήματος, νέου μακροοικονομικού δείκτη και εθνικού νομίσματος..

Πυλώνας αυτού του συστήματος είναι το «Ρεαλιστικό σύστημα» αξιών περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για σύστημα που «διασφαλίζει κατά τεκμήριο εύλογο διοικητικό καθορισμό της αξίας ακινήτων, μεταφορικών μέσων και επιχειρήσεων».

Υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες, εδώ αναπτύσσεται επί μέρους πρόταση για την άμεση προώθηση αυτού του πυλώνα, όσον αφορά τα ακίνητα. Εδώ, μάλιστα, πρωτο-παρουσιάζω και σημαντική βελτίωση. Αφορά υποστηρικτικό σύστημα, αυτόματο και αυτορρυθμιζόμενο, που εξασφαλίζει συνεχώς μία εύλογη προσέγγιση της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Το σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να προωθηθεί άμεσα, αντί του ήδη προγραμματιζόμενου επανακαθορισμού «αντικειμενικών» αξιών ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, καλείται να συγκρίνει και να κρίνει. Εάν – εάν ! – βρει σωστό και σκόπιμο το σύστημα, ο,τιδήποτε πράξει – ή δεν πράξει – παρακάτω, εναπόκειται στην αποκλειστική του ευθύνη.

 

Όλο το άρθρο :

«Αντικειμενικές» ή ρεαλιστικές αξίες ακινήτων ;

Ε

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις