Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ε Δήμαρχε !
904 αναγνώστες

«Δήμαρχε»

Είναι η γλυκιά λέξη που ονειρεύεσαι να ακούς από αγαπημένα πρόσωπα του τόπου σου για τα επόμενα 4 χρόνια – τουλάχιστον. Χωρίς το «Κύριε» που προσθέτει επισημότητα, αλλά αφαιρεί πραγματικό σεβασμό.

Όσο πιο σοβαρά το ονειρεύεσαι, όσο πιο πολύ το βάζεις στο μυαλό σου ότι ντύνεσαι κιόλας για να πας να αναλάβεις καθήκοντα, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός σε σπρώχνει να νικήσεις από την πρώτη Κυριακή και ας μην τον έχεις καν ακουστά.

Ονειρεύομαι ότι θα συνεχίσεις να διαβάζεις μέχρι τέλους αυτό το άρθρο.

Δήμαρχε,

Γνώρισα Δήμαρχο πνιγμένο στις αγκαλιές και την αγάπη των ανθρώπων του. Φάγαμε, ήπιαμε, ενώ ρωτούσε διαρκώς. Είπα αυθόρμητα, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς λέω «Είναι δικός μας». Μου είπε «Δεν κάνει να πας στην Αθήνα σήμερα. Έχεις πιεί. Κάπου θα σου στρώσουμε, αν θες».

Γνώρισα Δήμαρχο με σφιγμένη τη γροθιά για το «Όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», μάστορα όμως στις εκταμιεύσεις κονδυλίων των Μ.Ο.Π. – τότε που λίγοι ‘ξέραν τα κατατόπια. Για το καλό του Δήμου. Ίσως επειδή τον κομμουνισμό τον είχε στην καρδιά του και όχι ρεκλάμα. Μαρμαροτεχνίτης αγράμματος.

Γνώρισα Δήμαρχο που με δυο – τρεις φράσεις του κατάλαβα γιατί βγαίνει με 80% από την πρώτη Κυριακή. Ήξερε εμφανώς τη δουλειά του. Ακόμα βγαίνει.

Γνώρισα Δήμαρχο μες τη χαρά και το καλαμπούρι. Μπήκαμε μαζί σε γραφείο Ειδικού Γραμματέα για άσχετο θέμα και έφυγε με 3 – 4 εγκρίσεις κονδυλίων για αρχή. Αυτός θα βγαίνει, ακόμα και αν δεν βάζει υποψηφιότητα.

Γνώρισα Δήμαρχο με αντίληψη – αστραπή. Τελευταία φορά που τον είδα τον συγχάρηκα για τη βέβαια επανεκλογή του. Είχε πάρει 49 και βάλε έναντι 24% του αντιπάλου του. Όταν είδα τα τελικά δεν πίστευα στα μάτια μου. Σκέφθηκα ότι τον μάτιασα. Μετά έμαθα ότι τον μαχαίρωσαν πισώπλατα από το κόμμα του.

Γνώρισα Δήμαρχο να αποσπά το ποσοστό του από το σύνηθες 15% σε 20%. Με τέχνη περισσή σε κάποια μελέτη, άκουσα, το ανέβασε σε 25%. Τι να σου πω, δεν ξέρω  που τα βάζει τα λεφτά, γιατί μου φαίνεται δικός μας και αυτός.

Γνώρισα Δήμαρχο που νόμιζε ότι στους υπηκόους του περιλαμβάνεται και το ποτάμι του. Του απάντησα «Θα σας κάνω τη μελέτη όπως τη θέλετε και μάλιστα τζάμπα. Αλλά θα την υπογράψετε εσείς». Βρήκε άλλον.

Γνώρισα Δήμαρχο, χωρίς να τον δω ποτέ μου, συγκρίνοντας την πόλη του πριν και μετά από αυτόν.

Γνώρισα Δήμαρχο, από τους καλοκουρεμένους θάμνους, την πεντακάθαρη πόλη και – κυρίως – από τους συνάδελφους που κουβεντιάζαν χαλαροί στη βεράντα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Όταν τελείωσε το τσίπουρο, ξεπάστρεψαν τα τρέχοντα με συνοπτικές διαδικασίες. Για καλαμπούρι.

Γνώρισα Κοινοτάρχη να χτυπάει υπερωρίες 9 η ώρα το βράδυ στο Κοινοτικό κατάστημα σκυμμένος στα προβλήματα του χωριού του. Δεν δεχόταν κόσμο εκείνη την ώρα. Δούλευε. Η όψη του και ο λόγος του με έβαλαν στο ερώτημα «τι δουλειά έχει αυτός εδώ στην άκρη του θεού;» Ο ορισμός του overqualified.

Δεν γνώρισα Δήμαρχο που να ξέρει τι χρώμα έχει το λάδι στο χωριό μου. Ίσως κάποτε κάποιος το γνωρίσει, αφού πρώτα φάμε μαζί τις πάνω – πάνω ντομάτες στη σαλάτα. Αλλοιώς δεν γίνεται.

Γνώρισα, όσο αξιώθηκα, Δήμαρχο που όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι έδωσε άδεια στο Διευθυντή και τον ταμία της ΔΕΥΑ και έβαλε δυο φαρδιές – πλατιές υπογραφές αντ’ αυτών στο ένταλμα πληρωμής. «Θα έλθει μετά η έγκριση και θα νομιμοποιηθεί η παρανομία» είπε ως νομικός περιωπής που είναι.

Αν τελικά βρω το ένταλμα, και αφού οσονούπω παραγραφεί καλού – κακού το κακούργημα, θα το στείλω σε αυτόν που στρογγυλοκάθεται στην ίδια θέση και βάζει τους μηχανικούς του να παίρνουν ποινικές ευθύνες αντί να παίρνει αυτός πολιτικές. Στην περίπτωση αυτή δεν παίζει κανένα ρόλο το ότι είναι κι αυτός δικός μας.

Αν, Δήμαρχε, τα παραπάνω σου λένε ότι αξίζει να διαβάσεις τη γνώμη μου για το πώς πρέπει να είναι η σχέση σου με τον κάθε μελετητή, την έχεις :

1.       Σκέφτεσαι μόνος σου, όσο μπορείς καλύτερα, τι θέλεις.

2.       Συζητάς με το μελετητή σου για το προηγούμενο.

3.       Βοηθάς το μελετητή να μαζέψει τα απαραίτητα στοιχεία. Κάνεις 2-3 τηλέφωνα δηλαδή.

4.       Όταν τα μαζέψει και μπει λίγο στο θέμα, πίνετε χαλαρά ένα καφέ. Με κλειστό το κινητό και κλειστή την πόρτα.

5.      Η μελέτη πρέπει να έχει τεχνικές λεπτομέρειες, εξέταση εναλλακτικών λύσεων, αιτιολογημένη πρόταση.

6.       Αν θες εκ των υστέρων να εξετασθεί κάποια ακόμα λύση την στέλνεις στο 5.

7.       Ρωτάς μέχρι να σου τελειώσουν οι απορίες. Θα νοιώσεις το πότε.

8.       Ούτε ο Δήμαρχος μελετάει, ούτε ο μελετητής αποφασίζει.

Δεν ξέρω μόνο αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Αν συμφωνείς π.χ. ότι «μελέτη το παν».

 


Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις