Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


ΛΗΜΜΑ 1 : Το πρόβλημα του jerri
750 αναγνώστες
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010
23:23


 

Προτάσσω το παρόν άρθρο για λόγους ουσιαστικούς (585,9 τα spreads) και διαδικαστικούς (διαισθάνομαι ότι λογοκρίνομαι και λέω μέσα μου «ας προλάβω να πω το καλύτερο τουλάχιστον»).

 

Ποιος είναι ο jerri  μάλλον ξέρετε. Αν όχι, είναι ένας συμπαθέστατος blogger (jerriblog). Τον κόβω για 30άρη, είναι Σαλονικιός καρντάσης και – κυρίως – Ηρακλάρα.

Μπαίνοντας στο blog του σήμερα βλέπεις πρώτα ταπετσαρία το volley της αγαπημένης του ομαδας και αμέσως ξεκινάει μια άκρως αποπροσανατολιστική μουσική υπόκρουση (Jerri θα έρθω με το laptop το συντομότερο να μου δείξεις πώς να αναβαθμιστώ).

Αποπροσανατολιστική, όχι για το τί έχει διάθεση να δώσει ένα καλό παιδί της Θεσσαλονίκης για την «εθνική προσπάθεια».

Δεν με απασχολεί αυτό, παρ’ ότι σκέπτομαι τι θα δώσει για τον ίδιο σκοπό ένα κακό παιδί «κάτω από το αυλάκι». Ίσως ούτε και αυτό που δίνει ευχαρίστως ο jerri, το οποίο σαφώς μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του δημογραφικού μας προβλήματος π.χ.

Ίσως το κακό παιδί δώσει απλώς τίποτα …

 

Υποστηρίζω ότι μας αποπροσανατολίζει από το ποιο είναι ακριβώς το πραγματικό πρόβλημα του jerri.

Το παιδί, όπως κάθε αθώο παιδί, λέει σαφώς το πρόβλημά του. Απλά εμείς παίρνουμε τα λόγια του «τοις μετρητοίς» και νομίζουμε ότι δείχνουμε και κατανόηση!

 

Ερωτήσεις κρίσεως :

1.       Ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα στη ζωή του jerri, μετά βεβαίως την οικογένειά του;

2.       Γιατί ο jerri έχει ταπετσαρία το volley (του Ηρακλή);

3.       Από πότε έχει να πάρει πρωτάθλημα ο Ηρακλής (στο volley);

4.       Γιατί δεν απάντησε ο jerri στην ερώτησή μου «έχετε κανένα Σαλονικιό ή όλο ξένοι παίζουν;»;

5.       Έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα ο Ηρακλής (περάσαμε στο ποδόσφαιρο);

6.       Πόσα πρωταθλήματα volley θα επέστρεφε με τόκο εθνικού ομολόγου, αν σε αντάλλαγμα όχι του έδιναν ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αλλά είχε μια ομάδα ικανή να κάνει πρωταθλητισμό μέχρι την πέμπτη έστω αγωνιστική;

7.       (Η δύσκολη) Τι θα έδινε ευχαρίστως ο jerri προκειμένου να ζήσει ζωντανά το ίνδαλμά του να κάνει σε κάτι «χαμουτζήδες» σαν και του λόγου μου τη ζωή δύσκολη;

 

Προφανώς χρειάζεσθε τη βοήθειά μου μόνο στη δύσκολη ερώτηση. Δηλώνω, άλλωστε, ευθέως ότι δεν απαντώ σε εύκολες ερωτήσεις.

Μπορώ, αν δυσκολεύεσθε, να σας βοηθήσω να γίνουν εύκολες και για εσάς : συνδυάστε τις ερωτήσεις μου. Ή ρωτήστε το jerri. Ή περιμένετε να απαντήσει – είναι τόσο πρόθυμο και καλό παιδί που θα απαντήσει. Βάζω στοίχημα!

 

Ίσως σας βοηθήσει ευλόγως η διευκρίνισή μου για το «ποιο είναι το ίνδαλμα του jerri». Βασίζομαι στην κριτική σας ικανότητα (αλλιώς έχετε σταματήσει προ πολλού να με διαβάζετε) και σας θέτω εναλλακτικές απαντήσεις. Θα βγουν επτά. Αν δεν βγουν από μόνες τους, θα τις κάνω εγώ!

1.         Ο αρχηγός της ομάδας volley (του Ηρακλή) που σήκωσε το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα.

2.         Ο καλύτερος παίκτης (Έλληνας ενδεχομένως) της σημερινής ομάδας volley.

3.         Ο καλύτερος παίκτης της σημερινής ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή.

4.         Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που κατάπινε τους «χαμουτζήδες» στα 100 και στα 200, και περίμενε να τερματίσουν, όταν αυτός φόραγε ήδη το μετάλλιο στο στήθος.

5.         Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, που έχει «πάρει τα σώβρακα» των χαμουτζήδων image makers.

6.         Βάλτε όποιον νομίζετε, εκτός των προηγουμένων και του κατωτέρω.

7.         Ο Βάσια.

 

Ποιος είναι ο Βάσια;

Αν, φίλε, δεν ξέρεις ποιος είναι ο Βάσια, δεν μπορείς να καταλάβεις τον jerri. Και αν δεν μπορείς να καταλάβεις τον καημό ενός πρόθυμου και καλού παιδιού, άντε να καταλάβεις τον πόνο ενός κακού παιδιού, άντε να καταλάβεις τι γίνεται με τα παιδιά αυτής της χώρας, άντε να καταλάβεις τι γίνεται σε αυτή τη χώρα.

 

«Να το πάρει το ποτάμι» και γι’ αυτούς που δεν ξέρουν και για αυτούς που νομίζουν ότι ξέρουν :

Είναι αυτός που στο αξέχαστο 4 - 4 στον τελικό, έπαιξε μόνος του, σχεδόν, μια ομαδάρα του Ολυμπιακού, μέσα στο Καραϊσκάκη, και τους κέρδισε τελικά στα πέναλτυ.

Σήκωσε το κύπελλο και τον χειροκρότησε όλη η Ελλάδα όρθια. Ακόμα και οι Ολυμπιακοί και οι ΠΑΟΚτζήδες.

Και δεν έχασε στα πέναλτυ ή γιατί οι αντίπαλοι είχαν χάσει την επαφή με το τέρμα, ζαλισμένοι, ή γιατί ένοιωσαν ντροπή για την περίπτωση να στερήσουν από αυτόν τον παικταρά  αυτό που του στέρησε αδίστακτα η «παράγκα». Μια στιγμή τελικού πανηγυρισμού.

Αν τους ρωτήσει κάποιος, τώρα που ως παλαίμαχοι κουτσοπίνουν στα μπαράκια και τις ταβέρνες, «στεναχωρήθηκες;», θα απαντήσουν «πλάκα κάνεις;». Και οφείλεις, φίλε κάποιε, να καταλαβαίνεις και τι ρώτησες και τι κατάλαβε αυτός που ρώτησες και – κυρίως – τι και πώς σου απάντησε!

 

Ιδού ο καημός του jerri! Δεν πρόλαβε να χειροκροτήσει αυτόν τον παικταρά, να τον δει να σηκώνει το κύπελλο, να δει τους Ολυμπιακούς και όλη την Ελλάδα στο «απόλυτο standing ovation», να κατέβει μαζί του στο αεροδρόμιο της Μίκρας (και ας μην το λέγαμε «Μακεδονία» ακόμη), να κάνει μέρα τη νύχτα στον Λευκό Πύργο.

Και να δει την άλλη μέρα στη δουλειά του τις φάτσες των ΠΑΟΚτζήδων και των Αρειανών, που στο μεταξύ θα είχαν συνέλθει από την πρόσκαιρη υπέρβαση και θα έπιναν τον καφέ τους με 5 – 10 κουταλιές ζάχαρη, μπας και «πάνε κάτω τα φαρμάκια».

Και θα τους ρώταγε τάχαμ – τάχαμ αδιάφορα : «πώς πάει παιδιά;».

Ενώ τώρα τον ρωτάω «τι έγινε ρε jerri, είναι ακόμα νόστιμες οι μπουγάτσες στην Σαλονίκη ή γίνατε και σε αυτό Αθήνα;». Απάντηση καλού παιδού της Σαλονίκης : «Εξαρτάται πως την τρως».

 

Δεν ξέρω τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά, αλλά εγώ γράφω για να σας εξηγήσω τα εκ πρώτης όψεως ανεξήγητα : Ο jerri απαντάει σε άλλη ερώτηση. Πονάει. Πονάει από την αδικία.

Αδικία για διάφορα και πολλά δευτερεύοντα, αλλά κυρίως που δεν τον έκανα οι γονείς του 10 -20 χρόνια νωρίτερα. Για να μην θέλει να δώσει ευχαρίστως «τα πάντα» για να γυρίσει το χρόνο πίσω.

Κλαίει  αυτή τη στιγμή. Δεν βάζω στοίχημα. Δεν επιτρέπεται να βάλω στοίχημα. Δεν επιτρέπεται βέβαιο στοίχημα από τους κανονισμούς. Είναι άδικο.

Αισθάνομαι ότι μόλις απάντησα στην τελευταία ερώτηση της πρώτης ως άνω επτάδας. Ίσως τώρα είναι ευκολότερο να απαντήσετε σωστά στις υπόλοιπες ερωτήσεις.

 

Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω από μνήμης μια τυπική φάση στη Λεωφόρο : Παίρνει τη μπάλα στο πλάγιο άουτ, περνάει 3 - 4, ξαναπερνάει τον πρώτο που εν τω μεταξύ έχει αντιληφθεί ότι το παιχνίδι συνεχίζεται, μπαίνει στη μεγάλη περιοχή, κάνει προς τα πίσω, περνάει όποιον βρει, φτάνει στη γραμμή του άουτ, επιστρέφει περνώντας όποιον κάνει το λάθος να βρεθεί στο διάβα του, ανατροπή, τακουνάκι, γκολ, χειροκρότημα.

Ερωτήσεις κρίσεως :

1.         Γιατί δεν σφύριξε πέναλτυ ο διαιτητής στην ανατροπή εντός περιοχής:

«Γιατί άφησε πλεονέκτημα» : λάθος απάντηση.

«Γιατί ήταν πληρωμένος» : πολύ πιθανόν να ήταν, αλλά και αυτή λάθος απάντηση είναι.

«Γιατί χάζευε και αυτός» : καλή σκέψη, αλλά και αυτή λάθος.

«Γιατί του έκρυβε τη θέα ένας αμυντικός του Παναθηναϊκού» : τελείως λάθος, ήσαν όλοι πεσμένοι, οπότε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό που λέει η φράση;

Να μην σας κουράζω άλλο. Δεν πρέπει τέτοιες δύσκολες μέρες :

«Γιατί ο αμυντικός είχε ανατρέψει άλλον αμυντικό»!

 

2.         Γιατί ο τερματοφύλακας κοίταζε στη δεξιά γωνία, ενώ η μπάλα πήγε στην αριστερή;

Θα σας απαντήσω αμέσως, γιατί μπορεί να μην είναι online ο ROTTEN και να μην έχει κατεβάσει ούζο, οπότε δεν θα σας πει το προφανές : είχε χάσει την μπάλα.

 

3.         Τι έψαχνε ο τερματοφύλακας στην αριστερή γωνία του;

Υπάρχουν δύο σωστές απαντήσεις : α. τη μπάλα β. τον Βάσια για αυτόγραφο. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω επί τούτου. Να ρωτήσουμε τον τερματοφύλακα!

 

4.         Γιατί τα θυμάμαι τόσο υπερβολικά (διευκρίνιση για αυτούς που «έχουν χάσει επεισόδια» : είμαι Παναθηναϊκός – όχι φανατικός, αλλά βαμμένος);

Γιατί και εγώ χάζευα!

 

Συμπέρασμα :

Και ο jerri και κάθε παιδί της Ελλάδας χρειάζεται ένα ίνδαλμα που θα μιλάει τη γλώσσα του, που θα κάνει τις απίστευτες τρίπλες, που θα διαλύσει τις διαχωριστικές γραμμές και – κυρίως – θα συντρίψει την αδικία!

Που θα εμπνεύσει στον jerri και μετά σε όλους όχι την εκδίκηση, όχι την τιμωρία ενόχων, αλλά την υπέρβαση : Εσείς οι ένοχοι, όσοι αισθάνεσθε ένοχοι, έστω και εξ αμελείας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Και αν όχι, βλέπουμε …

Που θα απαντήσει με νέες ιδέες σε όλες τις αθλιότητες που σπρώχνουν την Ελλάδα όχι απλώς στη χρεοκοπία, αλλά στο θάνατο.

Γιατί δεν χρειάζεται να δει τα δημογραφικά στοιχεία για να καταλάβει κάποιος, που βλέπει πέρα από τη μύτη του, ότι η προοπτική μας είναι όχι η χρεοκοπία αλλά ο θάνατος. Για την ακρίβεια η αυτοκτονία.

Γιατί αν τα καλά παιδιά της Σαλονίκης, σαν τον καρντάση μου τον jerri, δίνουν δημοσίως τα αρχίδια τους στον πρωθυπουργό (δεν είναι ώρα για ευγένειες – επιτρέψτε μου), τότε η προοπτική μας ως έθνος είναι ακριβώς αυτό που λέω στην προηγούμενη παράγραφο.

Και βέβαια ένας πρωθυπουργός που δεν μπορεί να πάρει, με όσες φιλότιμες και επίπονες προσπάθειες και αν καταβάλλει, κάτι καλύτερο από τα αρχίδια του jerri

 

Πόσο μάλλον που χρειάζεται να πάρει και την καρδιά του jerri.

Όχι με το στανιό, αλλά όπως ο Βάσια.

Σχόλια

22/04 23:35  Λουκρητια
" Γιατί ο τερματοφύλακας κοίταζε στη δεξιά γωνία, ενώ η μπάλα πήγε στην αριστερή;
Θα σας απαντήσω αμέσως, γιατί μπορεί να μην είναι online ο ROTTEN και να μην έχει κατεβάσει ούζο, οπότε δεν θα σας πει το προφανές : είχε χάσει την μπάλα".

Η απαντηση εδω:

http://www.youtube.com/watch?v=QbSSC8xd9Rk
22/04 23:57  jerri
Πριν διαβάσω το υπόλοιπο... 40ρης...
23/04 00:08  jerri
Καλό το παραβολικό (όχι πάρα πολύ βολικό, παραβολικό) αφιέρωμα...
Μερικές απαντήσεις από εμένα...
Σαφέστατα το ίνδαλμά μου ήταν, είναι και (μάλλον) θα είναι ο Βάσια τον οποίο θαύμασα live από το 83 και μετά...
Στο volley, σκέψου το λίγο, καιμ όταν δεν παίρνουμε το πρωτάθλημα όλοι νομίζουν ότι εμείς το πήραμε... Η δύναμη της συνήθειας και οι μεγαλειώδεις εμφανίσεις ομάδας και (κυρίως) λαού στα final four...
Έχω πάει σε ελάχιστους αγώνες volley αλλά δε θα θυσίαζα κανέναν τίτλο για τίποτα...
23/04 00:12  jerri
Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο...;
Η απάντηση είναι μία...
Την περίοδο 1978-1979 η ομάδα σου γνώρισε τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα (6-0) Την επόμενη η δική μου έπεσε στη Β γιατί λέει δωροδόκησε έναν παίκτη του ΠΑΟΚ που δεν έπαιζε...
Απλά πράγματα...
Την χρονιά 1983-1984 που ήταν και η πρώτη που δεν έχασα αγώνα στο Καυτατζόγλειο όποιος διένυε τα 500 χιλιόμετρα προς βορράν έπαιρνε τρία και έφευγε(γκολ έτσι;)...
23/04 00:14  jerri
Για όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα περιμένω πρώτα πράξεις αντί λόγων και μετά βλέπουμε...
Μερικές ιδέες για σαφείς πράξεις τις έχω καταθέσει στο μπλογκ μου...
Καλό ξημέρωμα!
23/04 00:24  tidiabazw
καταλαβα σε γενικες γραμμες γιατι πηγε το spread στις 600 μοναδες φιλτατε.
Διοτι εαν το 3% του πληθυσμου γραφει ολοκληρα σεντονια χωρις λογο, αιτια και τα θεωρει εξυπνα, αμεσως εκνευριζει ενα υπολοιπο 5%. Οποτε αμεσα εχει πεσει η παραγωγικοτητα σε τουτο το μπουρδελο κατα 10% περιπου.
ΗΜΑΡΤΟΝ αδερφε μου. Κοβουμε τις μαλακιες, ηρεμουμε και ΚΥΡΙΩΣ δεν γραφουμε εξυπναδες!
23/04 00:44  oberon
Λου, είναι μία σοβαρή εκδοχή προς εξέταση. Σίγουρα.

tidiabazw, σταμάτα να διαβάζεις.


23/04 00:49  oberon
jerri, το 40άρης δεν με χαλάει. Ούτε ο,τιδήποτε από όσους βγάζουν αυτό που έχουν μέσα τους.

Με τους άλλους θα δούμε.

23/04 07:35  jerri
Και είμαι και συνηθίζω να επενδύω σε μετοχές του 40ρη...
23/04 12:20  oberon
jerri,

Και σε αυτό κάνεις πολύ καλά.
30/04 19:38  oberon
Αφιέρωμα του Guardian στον Βασίλη Χατζηπαναγή
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 18:37

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1810271

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια από τη μέρα που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια του ο Βασίλης Χατζηπαναγής για τον ανακαλύψουν οι Άγγλοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκα με τα κατορθώματά του.

Σε blog του Guardian φιλοξενείται βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του πρώην άσου του Ηρακλή, τον οποίο και χαρακτηρίζουν «Έλληνα Μαραντόνα». Το σχόλιο της αγγλικής ιστοσελίδας αναφέρει:

«Μπορείτε να δείτε γιατί τον αποκαλούν έτσι κάνονας κλικ στο video, αλλά και να διαβάσετε γιατί ένας τόσο θαυμάσιος παίκτης φόρεσε μόλις μια φορά τη φανέλα εθνικής ομάδας» αναφέρεται στον Guardian.
19/10 22:43  atan
Xatzhπαναγης :
ο καζαντζιδης του ποδοσφαίρου
ο πειραιάς , η νίκαια & η προοδευτική είναι
βάσια

αθάνας
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις