Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


ΛΗΜΜΑ 5 : Ημιυπαίθρια μαρίδα
573 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010
10:40

 

Το παρόν άρθρο είναι, ας πούμε, demo της διαδικασίας που ανέπτυξα στο ΛΗΜΜΑ 3. Εννοώ τι θα έλεγα αν ήμουνα στην καρέκλα που καθότανε ο Μανώλης προχθές.

Just in case …

Φυσικά το demo έχει και ουσία. Ως συνήθως, έχει και πλάκα. Τα αστεία κόψαμε, να εξηγούμαστε!

 

«Τίνα μου εκτιμώ ιδιαίτερα που είσαι εδώ και – κυρίως – που δεν περιόρισες το θέμα στους ημιυπαίθριους, όπως ο άλλος που δεν άκουγε (διευκρινίζω : και μεταφορικά).

Όπως μου το είπες, το συγκράτησα (διευκρινίζω : άλλοι δεν το πρόσεξαν) το θέμα είναι η αυθαίρετη δόμηση γενικά. Οι ημιυπαίθριοι είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος.

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα και τα email από συναδέλφους σε όλη τη χώρα. «Μην τα βάλετε ξανά με τους ημιυπαίθριους», φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη.  Ή τουλάχιστον μόνο με τους ημιυπαίθριους.

Οι ημιυπαίθριοι ήταν για τη μαρίδα.

Το βρήκαν το κόλπο τα ρεμάλια του συστήματος και τους πουλάγαν τους ημιυπαίθριους στην τιμή των νομίμων χώρων.

Στους «έξυπνους» λέγανε «θα στον δώσω σε τιμή κόστους», αλλά είχαν φροντίσει να μη μειωθεί η τελική τιμή του διαμερίσματος. Να μην σου εξηγώ περισσότερο και χάνουμε το χρόνο μας.

Αυτό που θέλω να σου πω υπεύθυνα είναι ότι η μαρίδα έχει πληρώσει τους ημιυπαίθριους σαν να ήταν νόμιμοι. Και για να μην τους «βγάζουμε λάδι», ναι οφείλουν, αλλά μόνο για τη χρήση της αυθαίρετης κατασκευής.

Ναι πρέπει να πληρώσουν ΤΑΠ και ο,τιδήποτε άλλο αφορά τη χρήση του αυθαίρετου χώρου σαν να ήταν νόμιμος. Μην σκεφθείς, αν θες τη γνώμη μου, να εξαιρέσεις τους ημιυπαίθριους από τα τεκμήρια π.χ. Δεν είναι δίκαιο προς τους νόμιμους και θα είναι κίνητρο για να έχουμε ξανά τα ίδια.

Κάπως έτσι «έγραψε ιστορία» ο μακαρίτης ο Αντώνης.

Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης αφορά περισσότερο δώματα που γίναν σαλόνια και κρεββατοκάμαρες, υπόγεια που είναι πάνω από τη γη, κατοικίες σε δάση ακόμα και δημόσια, καταπατημένες δημόσιες γαίες και «δεν συμμαζεύεται».

Αυτά αφορούν το τι έκαναν οι καρχαρίες. Τους ημιυπαίθριους, σου επαναλαμβάνω, τους χρησιμοποιεί η μαρίδα. Χοντρή – ψηλή δεν έχει τόσο σημασία. Μαρίδα.

 

Σκεφθήκαμε λοιπόν – εδώ είναι οι υπόλοιποι και μπορούν να με διορθώσουν – ότι τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε μια και καλή με την αυθαιρεσία σε αυτή τη χώρα. Μόνο που μας φαίνεται δύσκολο να γίνει τέλειο. Θα το σκεφθούμε, αλλά θέλει λίγο χρόνο.

Λέμε λοιπόν, να βάλουμε σαν άμεσο στόχο να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε αυθαιρεσία στη δόμηση, να κοιτάξουμε να πάρουμε δίκαια ποσά από τον κάθε κατεργάρη – μικρό ή μεγάλο -, να ξέρουμε την έκταση του προβλήματος λίγο πιο χειροπιαστά. Σταματώ εδώ για να πω δυο λόγια για τα άμεσα και θα συνεχίσω για το απώτερο μέλλον σε λίγο.

 

Λοιπόν, τι σου προτείνουμε να γίνει εδώ και τώρα :

1.         Να ζητήσεις δήλωση αυθαιρέτων πάσης φύσεως μέσα στο μήνα που τρέχει.

2.         Θα σου φτιάξουμε σε μία βδομάδα ένα πρόγραμμα στο internet  που θα μπορεί να κάνει ο καθένας τη δήλωσή του χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς να χρειασθεί να κουνηθεί από το σπίτι του.

3.         Όποιος δεν μπορεί να κάνει μόνος του το προηγούμενο, μπορεί να πάει , χωρίς καμία επιβάρυνση σε ένα από τους χιλιάδες εθελοντές συναδέλφους. Θέλουν όλοι να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την αυθαίρετη δόμηση.

4.         Όποιος δεν δηλώσει μέσα σε ένα μήνα το αυθαίρετό του, να το δει να γκρεμίζεται prime time σύντομα. Θα το βρούμε εμείς. Δώσε μας μια βδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας και θα το βρούμε χαλαρά.

5.         Και – κυρίως – όποιος κάνει από δω και πέρα αυθαιρεσίες δεν θα προλαβαίνει ούτε να χτίσει. Θα τον βρίσκουμε εμείς. Μείνε ήσυχη.

6.         Τα λεφτά που θα μαζέψεις θέλουμε να πάνε για πράσινο, αλλά όχι τώρα που χρωστάμε σαν χώρα και μας έχουν «στο καναβάτσο».

7.         Θα μας υποσχεθείς ότι, όταν περάσει η μπόρα θα πάνε για πράσινο και αναπλάσεις. Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Είπαμε, θα σου πω σε λίγο.

Αν θες τη γνώμη μου ως προς τα οικονομικά – φαντάζομαι θα πάρεις μια γνώμη και από τους οικονομολόγους – νομίζω ότι πρέπει να χρεώσεις τέλη και λοιπούς φόρους σε όλους τους ιδιοκτήτες αναδρομικά.

Επειδή ο κόσμος, όπως ξέρεις, δεν έχει και πολλά «στην πάντα» αυτό τον καιρό, βάλε κάποια διαδικασία διευκολύνσεων κατά περίπτωση. Τώρα που οι αυτοδιοικητικοί «το πήραν ζεστά» με τον Καλλικράτη και ακούνε και τη γνώμη μας μπορούν να σου πουν ιδέες για να μην κάνεις διευκολύνσεις σε αυτούς π.χ. που «τα σπάνε στα μπουζούκια» κάθε βράδυ.

Αν θες τη γνώμη μου για τα νομικά  – φαντάζομαι θα πάρεις μια γνώμη και από τους δικηγόρους – νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να βάλουμε χέρι στην τσέπη των ρεμαλιών που σου είπα προηγουμένως. Αυτών που μοσχοπουλήσαν στον κοσμάκη τους ημιυπαίθριους και δεν δώσαν – φυσικά – μία στους οικοπεδούχους που τους δώσαν το οικόπεδο αντιπαροχή.

 

Ξέχασα να σου πω κάτι σημαντικό που μας αφορά άμεσα. Ξέρεις εκεί στο Κτηματολόγιο η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Έχουν πνιγεί στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας ώ λεπτομέρεια και δεν θα τελειώνουμε ούτε σε 150 τέρμινα.

Δεν είμαι αυτή τη στιγμή έτοιμος, αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα θα σου έχω πλήρη πρόταση, για το πώς το Κτηματολόγιο θα βρει λύσεις εδώ – και – τώρα για τα μεγάλα οικονομικά μας προβλήματα.

Και κοίτα, είναι καιρός να τελειώνουμε με τα Κτηματολόγια του κάθε Υπουργείου. Ένα Κτηματολόγιο για όλη τη Δημόσια Διοίκηση με διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης και διαχείρισης για τον καθένα.

 

Έρχομαι σε αυτό που σου υποσχέθηκα δύο φορές προηγουμένως : Τι θα κάνουμε με την αυθαίρετη δόμηση.

Το συζητήσαμε με την ευκαιρία, Τίνα μου, και είπαμε όλοι με ένα στόμα – μιλήστε και σεις ρε παιδιά – ότι το πρόβλημα δεν είναι η αυθαίρετη δόμηση. Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο η αυθαίρετη δόμηση.

Τα ίδια σκατά είναι και τα αυθαίρετα και τα νόμιμα. Λίγες οι εξαιρέσεις. Που τονίζουν στο κάτω – κάτω τον κανόνα.

Γι’ αυτό σου λέω κάτσε να βάλουμε ένα stop loss να μην έχουμε άλλα αυθαίρετα, να μαζέψουμε κανένα φράγκο να κλείσουμε καμιά τρύπα τώρα που καίγεται ο κώλος μας  - με συγχωρείς έτσι; - , να δούμε πώς έχει το συνολικό πρόβλημα.

Και να βάλουμε κάτω να δούμε όλοι εμείς οι μηχανικοί μήπως χρειάζεται να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να κρατήσουμε μόνο ό,τι είναι όμορφο.

Θα σου κάνουμε τα ομορφότερα σχέδια για τις γειτονιές του μέλλοντος. Κάθε γειτονιά διαφορετική. Όχι σαν κάτι άλλους που κατεβήκαν από τα δέντρα προ καιρού και κάνουν τη μια πόλη copy /paste της άλλης.

Θα σου κάνουμε και ένα χοντρικό υπολογισμό πόσο θα πήγαινε «το μαλλί». Αλλά ξέρεις θα κάνουμε σκόντο ειδικά, όχι γιατί είμαστε αλτρουιστές –που είμαστε λιγάκι – αλλά γιατί στην αρχή θα πλακώσουν όλοι οι λεφτάδες της υφηλίου να χτίζουν τα φτωχικά τους σε κάτι παραλίες κέντρο – απόκεντρο και μετά θα χτίζουμε όμορφα σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Αλλά κάτσε να λύσουμε τα τρέχοντα και, όταν με το καλό χαλαρώσουμε, λύνουμε και τα προβλήματα του μέλλοντος. Εμείς στο μεταξύ θα το ψάχνουμε. Σε αυτό μην μου ζητήσεις χρονοδιάγραμμα γιατί δεν θα σου δώσω. «Το καλό πράγμα αργεί να γίνει».

Θα σε πάρω τηλέφωνο όταν σταματήσουμε  να ψάχνουμε.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο, εκτός αν πρέπει.

Όπως και νάχει, πάτα ρε Μανώλη στην Ιωάννα να πει να φέρουν τα ούζα και τα χταποδάκια και συνεχίζουμε.

Χαλαρά.»

Σχόλια

24/04 23:40  jerri
Πολύ σωστός!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις