Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Νικόλαος Ματσανιώτης
783 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010
18:53

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1134169

 

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης

Εκπαίδευσε εκατοντάδες παιδιάτρους

 

Απεβίωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής της Παιδιατρικής, Νικόλαος Ματσανιώτης.

Ο Νικόλαος Ματσανιώτης γεννήθηκε στο Κιάτο το 1925. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας της Παιδιατρικής το 1955, και συμπλήρωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ (1955-1958).

Το 1964 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον επόμενο χρόνο εντεταλμένος υφηγητής. Το 1966 ανέλαβε τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993.

Το 1968 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1993. Εκτός από την εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών και χιλίων σχεδόν ειδικευόμενων παιδιάτρων, πρωτοστάτησε με τους συνεργάτες του στη διάδοση του μητρικού θηλασμού, στα θέματα της σωστής διατροφής, στην πρόληψη των ατυχημάτων, στον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών της χώρας μας, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην πρόληψη του AIDS.

Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε στην παιδική φυματίωση, τα λοιμώδη νοσήματα, την ανοσολογία και την κοινωνική παιδιατρική.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του κράτους (1973-1979), πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977), πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας.

Έχει συμμετάσχει, ως πρόεδρος ή μέλος, σε μεγάλο αριθμό επιτροπών στο χώρο της Παιδείας και της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Επιτροπή AIDS, Εθνική Επιτροπή για τον μητρικό θηλασμό, κ.ά.). Ήταν επίτιμος διδάκτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθώς και επίτιμο ή τακτικό μέλος άλλων επιστημονικών εταιρειών.

Το 1984 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιατρικές Επιστήμες (Κλινική Ιατρική).

Διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1997 και γενικός γραμματέας από το 1998 έως σήμερα, εκλεγείς για τρεις συνεχείς θητείες, ενώ του έχει απονεμηθεί η τιμητική διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Ν.Ματσανιώτη θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Σχόλια

07/05 18:54  oberon
" πρωτοστάτησε με τους συνεργάτες του στη διάδοση του μητρικού θηλασμού, στα θέματα της σωστής διατροφής, στην πρόληψη των ατυχημάτων, στον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών της χώρας μας, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην πρόληψη του AIDS"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις