Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ισχύει ότι : «Οι Ελληνες είναι ηρωικός λαός»
877 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010
13:19

 

Να τους πιστεύαμε ;! Να πιστεύαμε στον κ-α-λ-ό εαυτό μας; Να κοιτάζαμε λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα ;

Ή πιο άγρια ;

Ή κ-α-ι χαλαρά κ-α-ι άγρια ; (!!!)

 

(δικά μου)

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4574209

 

Ο ΒΙΚΤΟΡ ΝΤΕΪΒΙΣ ΧΑΝΣΟΝ είναι ιστορικός εξειδικευμένος στη στρατιωτική ιστορία, αρθρογράφος,  πολιτικός δοκιμιογράφος και πρώην καθηγητής Κλασικών Σπουδών. Εζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα και  έχει γράψει πολλά βιβλία για την ιστορία της χώρας  μας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα «Πελοποννησιακός Πόλεμος» (Εκδ. Λιβάνη), «Σφαγή και Πολιτισμός»  (Εκδ. Κάκτος), «Οι πόλεμοι των αρχαίων Ελλήνων»  (Εκδ. Ενάλιος), «Ο δυτικός τρόπος πολέμου» (Εκδ.  Κων/νου Τουρίκη). Σήμερα είναι ερευνητής (senior  fellow) κλασικών σπουδών και στρατιωτικής ιστορίας  του Ιδρύματος Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ
 
 

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ, Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιος- η Ελλάδα επιβίωσε από όλα αυτά τα δεινά και θα τη φοβίσει η οικονομική κρίση; Οχι, αποφαίνεται σε άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο αμερικανός ιστορικός Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον, σύμφωνα με τον οποίο ο «ηρωισμός των Ελλήνων» αποτελεί «ιστορική αλήθεια».

(έχει και π-ο-λ-ύ πιο πίσω κ. καθηγητά)

Υπό τον τίτλο «Ελληνικές τραγωδίες», ο Χάνσον αναφέρεται στα παράδοξα της Ελλάδας της κρίσης. Στα πανό με το σφυροδρέπανο που αναρτήθηκαν στην Ακρόπολη την ώρα που η Ελλάδα επιδίωκε «να πείσει ξένους καπιταλιστές επενδυτές να σώσουν τον ελληνικό σοσιαλισμό»· στις μολότοφ, τους φόνους, τις ταραχές και τις απεργίες, «ένα χάος που αναμεταδίδεται απευθείας σε όλο τον κόσμο παραμονές της σωτήριας τουριστικής περιόδου».

(είναι να μην τον καταλαβαίνεις ;)

Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη και σε άλλες χώρες, αλλά η βίαιη αντίδραση στις κακές ειδήσεις που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι μοναδική, υπογραμμίζει ο Χάνσον. Τέσσερις αιώνες υποδούλωσης στους Οθωμανούς έκαναν τους Ελληνες ασεβείς έναντι των κυβερνήσεών τους, τους καλλιέργησαν «το αίσθημα ότι το κράτος είναι αντίπαλος». Επίσης, η σχέση της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αμφιλεγόμενη. Η λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους κατά την Δ΄ Σταυροφορία, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο μέτωπο με το Ισλάμ και η κατοχή της από τους Οθωμανούς έκαναν τη χώρα να χάσει την Αναγέννηση και τη Μεταρρύθμιση. Αργότερα οι Μεγάλες Δυνάμεις ενθάρρυναν και στη συνέχεια πρόδωσαν τη Μεγάλη Ιδέα της αποκατάστασης του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος, μετά τις λεηλασίες και τον λιμό κατά τη ναζιστική κατοχή, αφάνισε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. «Για τους αμερικανούς σχεδιαστές της ρεαλπολιτίκ του ΝΑΤΟ», γράφει ο Χάνσον, «μια αντιλαϊκή, αυταρχική, αντικομμουνιστική κυβέρνηση ήταν προτιμότερη από μια σοσιαλιστική, ουδέτερη και δημοκρατική Ελλάδα».

(δεν την χάσαμε απλώς την Αναγγένηση, την χάσαμε ενώ την εμπνεύσαμε !)

Ολα αυτά, γράφει ο Χάνσον, εξηγούν γιατί οι σημερινοί Ελληνες εξαρτώνται από την ξένη «βοήθεια», αλλά είναι και καχύποπτοι απέναντί της. «Εξηγούν γιατί ένας τόσο δημιουργικός, λογικός και ικανός λαός γίνεται τόσο συχνά νευρικός και οργίζεται προς λάθος κατεύθυνση για τα προβλήματα που ο ίδιος δημιουργεί στον εαυτό του», προσθέτει ο αμερικανός ιστορικός. Και καταλήγει:

(όχι απλώς συχνά - σχεδόν πάντα !)

«Αραγε, θα επιβιώσει η Ελλάδα ως σύγχρονο, επιτυχημένο ευρωπαϊκό κράτος; Κατά μία έννοια είναι δύσκολο να τα καταφέρει, δεδομένων του υπερβολικού χρέους, των δομικών ελαττωμάτων που είναι πλέον φανερά στο νομισματικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βίαιων μάλλον, παρά ορθολογικών λαϊκών απαντήσεων στην κρίση. Εν τούτοις, δεδομένου του τραγικού παρελθόντος της, η χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2010 ωχριά σε σύγκριση με την οθωμανική κατοχή. Και είναι σίγουρα ήσσονος σημασίας αν τη βάλει κανείς δίπλα στη σφαγή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων στη Μικρά Ασία, τον ενδημικό λιμό κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την αγριότητα του εμφυλίου πολέμου και την ευάλωτη θέση που είχε η Ελλάδα ως χώρα του μετώπου κατά τη διάρκεια της αμερικανοσοβιετικής αντιπαράθεσης.

(ΟΧΙ ! Δ-ε-ν είναι να γίνουμε "σύγχρονο, επιτυχημένο ευρωπαϊκό κράτος" γιατί είμαστε χρονικά μπροστά από αυτό ! Έχουμε τώρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι άλλοι αργότερα, καθώς έρχονται πίσω μας.

Είμαστε προορισμένοι να ανοίξουμε νέους δρόμους !)

Η Ελλάδα επιβίωσε από όλα αυτά, όπως θα επιβιώσει και από τη σημερινή κρίση επειδή σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι Ελληνες πολύ συχνά αποδεικνύονται ηρωικός λαός. Αυτό δύσκολα το θυμόμαστε στην απόγνωση που μας προκαλεί το αποκαρδιωτικό θέαμα που συνεχίζεται στην Αθήνα, είναι εν τούτοις ιστορική αλήθεια».

(Δεν το κατάλαβε όλο, αλλά κ-ά-τ-ι κατάλαβε !)

 

Το θέμα είναι ε-μ-ε-ί-ς τί καταλάβαμε !

Σχόλια

12/05 23:06  jerri
Δε μασάμε από ευρωαμερικάνικες μπινιές...
Είναι ακριβώς όπως το λες και ας μην το πιστεύεις. Είμαστε πολύ μπροστά...
12/05 23:13  jerri
Συμβουλή. Εάν βάλεις άλλο τραγούδι με αυτόματη έναρξη, να πας στο προηγούμενο άρθρο και να σβήσεις το autoplay=1
17/05 16:24  σεβαστη
Καλα τα λέει το άτομο.
Μήπως όμως αυτή η θέση ,ως αντιληψη ζωής, είναι και η αιτία της κακοδαιμονίας μας;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις