Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Αντώνης Καρκαγιάννης : «Σπούδασα μαζί του τη φιλοσοφία της ζωής»
1083 αναγνώστες
Σάββατο, 15 Μαΐου 2010
20:22

«Σπούδασα μαζί του τη φιλοσοφία της ζωής»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/05/2010_401078

 

Για τον Aντωνη Kαρκαγιαννη

Οι κοντινοί του άνθρωποι λένε και ξαναλένε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο που ο Αντώνης Καρκαγιάννης θα ήθελε, το κλίμα στην εφημερίδα να είναι βαρύ και πένθιμο, αλλά... δεν είναι κι εύκολο. Οι βόλτες προς τα γραφεία των διευθυντών περιορίζονται, το βλέμμα πέφτει μοιραία στην –πάντα ορθάνοιχτη– πόρτα του. Ακριβώς εκεί, όμως, έξω από το γραφείο του, στη γραμματεία μας, εκτυλίσσεται από προχθές μια πολύ συγκινητική «παρέλαση». Το φαξ δεν έχει σταματήσει λεπτό – στο κεντρικό email ο χαρακτηριστικό ήχος του «νέου μηνύματος» ακούγεται συνεχώς. Τα συλλυπητήρια σημειώματα αναγνωστών, φίλων του, υψηλά ισταμένων, αλλά και απλών ανθρώπων, δεν έχουν τελειωμό. Μαζί τους και οι ιστορίες...

Οπως του κ. Σούλη Σταθουλόπουλου που γράφει στην «Κ» μέσω email: «Κύριε Διευθυντά, από τον πατέρα μου πήρα το πάθος να διαβάζω την “Καθημερινή” και συνεχίζω μέχρι σήμερα, στα 69 μου χρόνια. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει εσάς τους δημοσιογράφους οι οποίοι χωρίς να έχουμε μεταξύ μας δεσμούς αίματος, μπαίνετε μέσα στην οικογένεια του καθενός μας, γίνεσθε πραγματικά μέλη και κάθε μέρα κουβεντιάζουμε μαζί σας, μαλώνουμε, γελάμε. (...) Βέβαια, ο καθένας μας έχει και τις συμπάθειές του και με τον βαθμό της συμπάθειας ξεκινά να διαβάζει τις στήλες. Εμένα, λοιπόν, ας μου επιτραπεί, τον πρώτο λόγο είχε ο Αντώνης Καρκαγιάννης, από το άρθρο του οποίου άρχιζα. Χωρίς ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις, σπούδασα μαζί του τη φιλοσοφία της ζωής, χωρίς τις περισπούδαστες αναλύσεις, την αμεσότητα με την οποία προσέγγιζε το κάθε θέμα και την απλότητα με την οποία το ξεδίπλωνε. (...) Ας είναι ό, τι επιθυμούσε να είναι εκεί που τώρα πήγε και ας είναι σίγουρος ότι σε εμάς τους απλούς καθημερινούς αναγνώστες πολύ θα μας λείψει».

Την ανάγκη «να απευθύνω σε σας, τη μεγάλη του οικογένεια, τα θερμά μου συλλυπητήρια» αισθάνθηκε και η κ. Μυρτώ Καφαντάρη. «Θα μου λείψει ο έντιμος και διεισδυτικός λόγος του, που με επιχειρήματα κοινής λογικής με βοηθούσε να δω την ουσία του θέματος». «Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήριά μου», γράφει ο Δρ Σταμάτης Σεκλιζιώτης. «Η απώλεια πνευματικού ανθρώπου του εκτοπίσματος του Αντώνη Καρκαγιάννη σίγουρα αφαιρεί πλούτο από την ποιοτική δημοσιογραφία, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος».

Δεκάδες τα μηνύματα και από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, τα Αμπελάκια του. «Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμπελακίων συνήλθε εκτάκτως, μετά την αναγγελία του θανάτου του Καρκαγιάννη Αντώνη, εκλεκτού τέκνου των Αμπελακίων, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή». Ο θάνατός του άφησε στην Ιστορική μας Κοινότητα δυσαναπλήρωτο κενό», αναφέρεται σε ψήφισμα. Συλλυπητήρια απέστειλε και ο νομάρχης Λάρισα κ. Λουκάς Κατσαρός: «Πενθούμε όλοι για τον θάνατο ενός σημαντικού πνευματικού ανθρώπου, ενός έντιμου και ακούραστου μαχητή της δημοσιογραφίας, ενός πραγματικού συμμάχου στην ανάδειξη και προβολή των θεμάτων του νομού Λάρισας και της χώρας. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης θα περάσει στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων της Ελλάδας», σημειώνει.

Ισως όμως το πιο συγκινητικό μήνυμα από όλα να είναι αυτό που βρέθηκε κρυμμένο στη στοίβα με τα υπόλοιπα. Ηταν χειρόγραφο, είχε έρθει με φαξ. «Προς Εγκυρη Εφημερίδα Καθημερινή για αξιότιμο κύριο Αντώνιο Καρκαγιάννη», ανέφερε. «Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιατί άμεσα και γενναιόδωρα ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας και μας δωρήσατε βιβλία προς εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης του Καταστήματός μας. Πραγματικά τα βιβλία που μας στείλατε ήδη κοσμούν τη βιβλιοθήκη μας και τα είχαμε ανάγκη, δεδομένου ότι ελάχιστα είχαμε σχετικά με ζωγραφική και πολιτισμό. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσετε να μας ενισχύετε. Υπογραφή: Αρχιφύλακας Δ. Κ., Κατάστημα Κράτησης Δομοκού».

Σχόλια

16/05 19:07  Μαικήνας
Οτι και να πούμε για τον Καρκαγιάννη θα είναι λίγο και για αυτό θα είναι άδικο. Μια σπα΄νια φωνή σε χαλεπούς καιρούς.
Μπράβο σας που επιλέξατε να αναφερθείτε σε αυτόν.
16/05 20:30  Ο_Κουκλος
Καλος τσατσος του Αλαφουζου ηταν και αυτος...
30/05 19:42  oberon
Στην επιτυχία δεν ανεβαίνεις παίρνοντας ασανσέρ, αλλά τις σκάλες.

Το μόνο μέρος όπου η επιτυχία προηγείται της εργασίας είναι το λεξικό.

(ΒΙΝΤΑΛ ΣΑΣΟΥΝ)
06/09 21:51  oberon
Αντώνη Καρκαγιάννη, νάσαι καλά εκεί που βρίσκεσαι.

Πολλοί, απ' ότι φαίνεται, κάνουν πράξη αυτά που τους έκαναν να πουν : «Σπούδασα μαζί του τη φιλοσοφία της ζωής».

Καλή αντάμωση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις