Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Problem solving
1132 αναγνώστες
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010
01:09

 

 

Απλά μαθήματα επίλυσης προβλημάτων

To whom may be concerned

 

 

Όταν ξεκινάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, τίθενται τρεις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας :

 

1.      Να ξέρουμε για τι μιλάμε.

2.      Να θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα.

3.      Να είμαστε σε θέση να το λύσουμε.

 

Στη συνέχεια υπάρχει μια λεπτομέρεια : η λύση.

 

 

Φ-α-ί-ν-ο-ν-τ-α-ι ανόητα όλα αυτά, αλλά μήπως να το ψάχναμε ;

 

Στα βασικά :

 

1

 

Νομίζω ότι, σε προηγούμενα άρθρα μου, προσπάθησα να αποδείξω τον συστηματικό αποπροσανατολισμό μας από τον πραγματικό στόχο, υπέρ ενός ανόητου πλασματικού στόχου.

 

Ί-σ-ω-ς το αναντίρρητο γεγονός ότι δ-ε-ν έγινα (όχι πιστευτός, αλλά) κατανοητός, να οφείλεται στο ότι υπαινίχθηκα τη λύση, αντί να την διατυπώσω ρητώς.

 

Let me make my self clear ! Από την αναπαυτική – αλλά χρήσιμη, ελπίζω – θέση αυτού που είναι «έξω από το χορό».

 

 

Στη θέση του Νίκου Κοεμτζή, μόλις έβλεπα τους πολισμάνους να ανεβαίνουν στην πίστα, θα έπαιρνα το μικρόφωνο και θα έλεγα γλυκά «παραγγελιά». Αν δεν κατέβαιναν, θα γύριζα πλάγια  προς την ορχήστρα και θα έλεγα «παραγγελιά ρε μαλάκες». Αν δεν έπιανε ούτε αυτό, θα γύριζα ξανά προς την πίστα και με έξω το σουγιά θα έλεγα άγρια «είπα παραγγελιά».

 

Αν δεν έπιανε ούτε αυτό και είχα τις αξίες του Κοεμτζή, θα τους έσφαζα. Αλλά θα είχα το θάρρος να πω «Προσπάθησα». Και – κυρίως – προσπάθησα να χορέψει το αδερφάκι μου.

 

Πολύ νωρίτερα βέβαια θα είχα φροντίσει ώστε το αδερφάκι μου, να χορεύει μαγκίτικα τις παραγγελιές του, χωρίς πλάτες …

 

 

Στη θέση του Άκη Πάνου θα έθετα σαν στόχο την ευτυχία της κόρης μου, με αυτονόητο σεβασμό στις επιλογές της. Τολμώ να πω ότι αυτός δ-ε-ν ήταν ο στόχος του μακαρίτη. Θέλησε απλά «να του δείξει».

Κατ’ αρχήν θα έψαχνα στο ρεπερτόριό μου αν είχα γράψει ή-δ-η κάτι για την περίσταση. Κάτι που έστω από δεύτερη ματιά να κόλλαγε. Να ήταν αυτό που ήθελα να της πω.

 

Αν δ-ε-ν είχα γράψει κάτι, θα έλεγα στον εαυτό μου «Άκη, φταις το κάτι τις σου. Έπρεπε να της είχες γράψει κάτι. Πονάει που δεν της έγραψες έστω και ένα “Μαργαρίτα – Μαργαρώ”»

 

Αν είχα ή-δ-η γράψει κάτι, θα έβαζα όλους τους κολλητούς μου και τους κολλητούς των κολλητών μου, να βάζουν τα κατάλληλα τραγούδια όπου έμπαινε η κοράκλα μου. Από «μαγαζιά» μέχρι εκκλησίες. Να ανέβει ψυχολογικά αυτή, να καταλάβει και ο άλλος μακαρίτης πού πουλάει μαγκιές.

 

Σε οποιαδήποτε από τις ανωτέρω περιπτώσεις, θα έβγαζα τον καημό μου στο μπουζούκι. Θα ήξερα ότι το πίτσι – πίτσι, αν μη τι άλλο, δ-ε-ν είναι η καλύτερη επιλογή μου για να της μεταφέρω το μήνυμά μου.

 

 

Στην άσχετη – φαινομενικά – περίπτωση των εγκλημάτων του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής αποστολής και της νοημοσύνης της διεθνούς κοινής γνώμης, θα έθετα σαν στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στα πλαίσια εφικτού πλάνου οριστικής επίλυσης του προβλήματος της περιοχής.

 

Αισθάνομαι ότι προσπάθησα αρκετά να εξηγήσω, στο προηγούμενο άρθρο μου, πώς παίζεται το παιχνίδι Karl – Ειρήνης. Όπου οι νίκες της δύσμοιρης ειρήνης είναι τόσο πρόσκαιρες.

 

 

Κατά τα άλλα αισθάνομαι ότι θα ήταν παράλειψή μου να μην σημειώσω ότι πολλές φορές ασχολούμαστε με προβλήματα που δ-ε-ν υπάρχουν πια. Απλώς υπήρχαν κάποτε. Με άλλα λόγια στα ή-δ-η υπάρχοντα τραύματα έχει νόημα π.χ. η προσπάθεια επούλωσης – το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

 

 

2

 

Δ-ε-ν είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας.

 

Δ-ε-ν είναι παίξε – γέλασε να ξεφύγουμε από τη θέση του απελπισμένου θύματος, που έχει συνηθίσει να «κλαίει τη μοίρα του», σε αγωνιστικές κατά τα άλλα κινητοποιήσεις ή να τραγουδάει με αυτονόητη σιγουριά «ποτέ δεν θα είναι έτσι»..

 

Εκτός από την αλλόκοτη κατάσταση «ανημπόριας» που περιγράφει η προχωρημένη επιστήμη της ψυχολογίας, υπάρχει και η ακόμα πιο αλλόκοτη κατάσταση του αυτοκαταστροφικού ήρωα :

Και στης ζωής την άγρια θάλασσα

Ένιωσα μόνο περηφάνια

Όταν τη νίκη είχα στα χέρια μου

Και θέλησα να νικηθώ

Γεώργιος Δροσίνης

 

(Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, σε αυτούς τους στίχους οφείλω πολλά …)

 

 

3

 

Αν βάλεις στόχο να πάρει π.χ ο Ηρακλής το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, είναι ένα – ενδεχομένως ! – άλυτο πρόβλημα, αλλά – κυρίως – είναι ένα πρόβλημα που δ-ε-ν είναι σε θέση να το λύσει ο καρντάσης μου ο jerri.

 

Άρα ας πανηγυρίζει τις επιτυχίες, ας στεναχωριέται με τις χασούρες, αλλά ας μ-η-ν βάζει άλυτα (από αυτόν !) προβλήματα. Θα βρει μπροστά του τις επιπτώσεις. Αν θέλει βέβαια τη γνώμη μου …

 

 

 

Κάτι ακόμη.

 

Όταν έλεγε ο Ηράκλειτος Πόλεμος πατήρ πάντων εννοούσε πόλεμος κάθε τρεις και λίγο ;

 

Όσοι ν-ό-μ-ι-σ-α-ν ότι είπα κάτι τέτοιο, ας σκεφθούν αν έχουν ακούσει ότι π.χ. η απειλή μήνυσης είναι πολύ αποτελεσματικότερη (για τον ενδιαφερόμενο !) από την ίδια τη μήνυση.

 

Αν δ-ε-ν το έχουν ακούσει, ας αλλάξουν δικηγόρο !

 

Σκεφθείτε πώς αντέδρασε η γείτων Τουρκία σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις.

 

Στην υπόθεση των 12 μιλίων των χωρικών μας υδάτων έβαλαν κάποιον αξιωματούχο να πει το απλό casus belli και να μας δώσουν πολύ καλά να καταλάβουμε ότι θα ήσαν ικανοί να ξανάρθουν για καφέ στο Σύνταγμα. Για αυτό τα χωρικά μας ύδατα είναι εκεί που είναι, παρά τα παχιά μας λόγια.

 

Αντιθέτως στην πρόσφατη περίπτωση με το Ισραήλ είδα τον ίδιο τον Ταγίπ να ωρύεται από το βήμα της Βουλής. Χωρίς αντίστοιχο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Εκτός αν έχω χάσει επεισόδια.

 

Θυμηθείτε, οι επιμελείς αναγνώστες μου, το Κρητικό απόφθεγμα για το μαχαίρι που τραβήχτηκε και δεν ματώθηκε …

 

 

 

Να τι θα έκανα αν κάποιος μου έβαζε την άσκηση «λύσε δίκαια το πρόβλημα της Γάζας» :

 

 

1

 

Θα μάζευα τους ειρηνόφιλους Ισραηλινούς και τους ειρηνόφιλους Παλαιστίνιους να τα βρουν. Αν δ-ε-ν μπορούν να τα βρουν ούτε αυτοί, τότε πηγαίνω για μπάνιο στον Κορινθιακό. Παραιτούμαι.

 

Όταν λέμε να τα βρουν εννοούμε να ξεκινήσουν από ό-λ-ε-ς τις π-ι-θ-α-ν-έ-ς λύσεις, δηλαδή ένα Κράτος, δυο Κράτη, ομοσπονδία κ.λ.π.

 

Μετά θα τους ζητούσα να διαμορφώσουν πλήρως τις υπό συζήτηση εναλλακτικές λύσεις. Να έχουν δηλαδή όλους τους απαραίτητους όρους ώστε η τυχόν υιοθέτηση της υπ’ όψιν λύσης να μην αφήνει παρά μόνο λεπτομέρειες. Να καλύπτει με άλλα λόγια τους βασικούς όρους συνύπαρξης.

 

Τονίζω ότι η κάθε εναλλακτική θα πρέπει να τίθεται, μέχρι την πλήρη διαμόρφωσή της, σε ξεχωριστή θεώρηση. Έχει προτεραιότητα η λύση να έχει εσωτερική λογική.

 

Ως εδώ η ανάλυση. Σύνθεση. Αφού οι πάσης φύσεως ειρηνόφιλοι κάτσουν για πρώτη φορά στη θέση όχι αυτού που πετάει συνθήματα για «δίκαιες λύσεις», αλλά αυτού που «βάζει νερό στο κρασί του» γιατί, αν μη τι άλλο, υπάρχουν και άλλοι ειρηνόφιλοι…

 

Κάπως έτσι θα πρέπει να καταλήξουν οι ειρηνόφιλοι όλων πλευρών και των αποχρώσεων στην turn key solution. Εκτός αν προτιμούν να ακούν κάθε τόσο «τσάκω ένα χιλιαρικάκι για το κολπάκι σου». «Δυο πόρτες έχει η ζωή».

 

 

2

 

Οργανώνεται ένα κίνημα υποστήριξης της turn key solution από παράγοντες της Παγκόσμιας κοινής γνώμης.

 

Στην περίπτωση της Γάζας θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνυπογραφή της λύσης τόσο από σημαίνοντες Εβραίους της διασποράς, όσο και από κάτι κονομημένους Άραβες που «παίζουν εν ου παικτοίς».

 

 

3

 

Η λύση με ένα μακροσκελή κατάλογο υπογραφόντων υποβάλλεται με αριθμό πρωτοκόλλου to whom may be concerned.

 

Αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Η ερώτηση είτε στο διπλωματικό επίπεδο είτε σε εκλογικές διαδικασίες θα τίθεται ευθέως : ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;

 

 

4

 

Εν όψει της ως άνω διαδικασίας καλούνται τα δύο μέρη για moratorium και για διευκόλυνση τυχόν απαιτούμενων ανθρωπιστικών αποστολών.

 

5

 

Όποιος θελήσει να μπει εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία, δ-ε-ν θα έχει να πει πολλά – πολλά. Θα έχει ακούσει από ένα πιτσιρίκι σε κάποια διαδήλωση το casus belli.

 

Το οποίο δ-ε-ν υπάρχει λόγος να μεταφράζεται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μια συσπειρωμένη παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να βάλει π.χ. τον θρασύ Μπεν να κάνει γαργάρα με όλα τα λεμόνια του Ισραήλ που θα του έχουν μείνει απούλητα !

 

Κάπως έτσι «σφίγγουν οι κώλοι».

 

Και – κυρίως – την επόμενη φορά δ-ε-ν χρειάζεται καμία μετάφραση του casus belli. Ξέρει ο κάθε Μπεν ότι οι δυο αυτές λέξεις μπορούν να μεταφρασθούν «κατά το δοκούν». Και αρμόδιος μεταφραστής είναι ο εκάστοτε ισχυρός.

 

Και επειδή αυτή τη στιγμή ξέρει ο Μπεν ότι αυτός είναι ο ισχυρός, μπορεί να καταλάβει πολύ καλά πώς θα ξυπνάει να πάει στο γραφείο του υπό άλλες περιστάσεις.

 

 

 

Κάπως έτσι τίθεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μεθοδολογικά το πρόβλημα του problem solving, σκοπεύοντας δυναμικά στη δίκαιη λύση.

 

ΦΥΣΙΚΑ οι ισχυροί δ-ε-ν θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο και θα κάνουν το παν για να ακινητοποιήσουν τους συνήθεις αδύναμους ειρηνόφιλους. Να συνεχίσουν να τους κρατούν στην «ανημπόρια» που τους βολεύει.

 

Οι ειρηνόφιλοι είναι αυτοί που έχουν να διαλέξουν πού και πώς θα διαθέτουν τον αγωνιστικό τους δυναμισμό για να μην πηγαίνει χαμένος.

 

 

Και – κυρίως – πριν μας πάρει ο διάολος ό-λ-ο-υ-ς.

 

 

Σχόλια

06/09 00:13  oberon
"Νετανιάχου: Επιθυμούμε ιστορικό συμβιβασμό"

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1862866

"Πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής κρίσης, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τα 17 χρόνια διαπραγματεύσεων και αυτήν την φορά για να πετύχουμε πρέπει να σκεφτούμε νέες μεθόδους και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Νετανιάχου.

... "


Να δεις που μέχρι και ο Μπεν άρχισε να διαβάζει το ... σωστό blog.

Αμήν Παναγία μου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις