Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Γράμμα στον κ. Βασίλη Βιλιάρδο
1383 αναγνώστες
Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010
08:24

 

 

 

Αγαπητέ κ. Βιλιάρδο,

 

Το άρθρο σας «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ», που αναδημοσιεύσατε προχθές, μου έδωσε το ερέθισμα για μια προσπάθεια για πιο στενή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας.

 

Και μιλώ πάντα για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, καθώς, ακόμα και τις τυχόν αντιπαραθέσεις που μπορεί να προκύψουν, προσωπικά τις θεωρώ μέρος της εποικοδομητικής προσπάθειας.

 

 

Διαισθάνομαι ότι ί-σ-ω-ς, η συχνή πλάκα που συνυπάρχει στα άρθρα μου, παρασύρει και εσάς στο να μ-η-ν παίρνετε και πολύ σοβαρά τα γραφόμενά μου και πάντως να αποφεύγετε να τα σχολιάσετε.

 

Σας καλώ να σκεφθείτε πάνω στην εξής «υπόθεση εργασίας» :

 

Σε ένα κάποιο forum μιλά «καθώς πρέπει» κάποιος διάσημος, καταξιωμένος και ντυμένος στην τρίχα. Λίγο αργότερα μιλά κάποιος άσημος, με λίγο καλαμπούρι (όχι κακόγουστο, αλλά κάπως κόντρα στον καθωσπρεπισμό των forums) και ντυμένος απλά.

 

Ας υποθέσουμε ότι και οι δυο σας προκαλούν να μονολογήσετε «καλά τα λέει».

 

Είναι ε-ν-δ-ε-χ-ό-μ-ε-ν-ο ο πρώτος να σας έπεισε επειδή είναι διάσημος καταξιωμένος και ντυμένος στην τρίχα.

 

Είναι δ-ε-δ-ο-μ-έ-ν-ο, όμως, ότι ο δεύτερος σας έπεισε (αυτό υποθέσαμε) παρότι είναι άσημος, με λίγο καλαμπούρι και ντυμένος απλά.

 

Σημαντικό ;

 

Πόσο βέβαιος, άραγε, αισθάνεται ο δεύτερος για αυτά που λέει, ώστε να αφήσει τη γραβάτα του στο σπίτι ;

 

Θα δίνατε, όμως, σημασία στον δεύτερο αν έβγαινε στο βήμα ως κακέκτυπο του πρώτου ;

 

 

Σας ζητώ να σκεφθείτε την ως άνω υπόθεση εργασίας και τώρα και σε μια βδομάδα που θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου βιβλίο.

 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποπειρώμαι «να φέρω τον κόσμο ανάποδα» ποζάροντας στο εξώφυλλο με μαγιώ, ουζάκι και κρατώντας ένα σοβαρότατο βιβλίο … ανάποδα.

 

Υπαινίσσομαι ότι μάλλον πρέπει να το σκεφθείτε πολύ σοβαρά πριν ανοίξετε διάλογο μαζί μου ...

 

 

Στο θέμα μας :

 

Εντοπίζω στο εμπεριστατωμένο – όπως πάντα – άρθρο σας δυο θέματα που θέλω να σχολιάσω :

 

 

Πρώτον :

 

Η ενδεχόμενη λοιπόν αντικατάσταση του δολαρίου θα ήταν ένα καίριο χτύπημα για την αμερικανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα (45% του ΑΕΠ). Όλα όσα απαίτησαν οι Ευρωπαίοι, όπως για παράδειγμα ο αυξημένος έλεγχος των τραπεζών, θα ήταν περιττά εφ όσον (ακόμη και αν απλά μειωνόταν η σημασία του δολαρίου σαν αποθεματικό νόμισμα) θα γκρεμιζόταν κυριολεκτικά ολόκληρη η αμερικανική οικονομία.

 

What’s next  ?

 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βασικό πρόβλημα (προς επίλυση !) είναι ότι οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να ε-π-ι-θ-υ-μ-ο-ύ-ν να στηρίζουν όπως στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα και την οικονομία τους.

 

Αυτό γιατί, όσο επιθυμούν κάτι τέτοιο, δ-ε-ν βλέπω ποια δύναμη μπορεί να τους … κόψει την όρεξη.

 

Αν σεις βλέπετε μια τέτοια δύναμη, όχι μόνο οικονομικά ικανή, όχι μόνο στρατιωτικά ικανή (το ξεχνάτε ;), αλλά – κυρίως – αποφασισμένη για όλα, τότε παρακαλώ όπως με διορθώσετε.

 

Επομένως – αν έχω δίκιο – απαιτείται μια γιγάντια (σε επιχειρήματα !) εκστρατεία πειθούς προς την κατεύθυνση της μοναδικής σήμερα υπερδύναμης, που να αναδεικνύει τα αδιέξοδα της Αμερικανικής κοινωνίας που προκύπτουν από αυτή τη συμπεριφορά της : τη συμπεριφορά κηφήνα.

 

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του υπόλοιπου κόσμου φέρνουν τον μέσο Αμερικανό να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους την ώρα που προφέρει “I dont care”.

 

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της ίδιας της Αμερικής φέρνουν τον μέσο Αμερικανό να ψηφίζει μαύρο (μακριά ο ρατσισμός ! – την σημασία τονίζω) με το σύνθημα “change we need”. Με την έμφαση στο need.

 

Φυσικά πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα …

 

 

Δεύτερον :

 

Ο «λαϊκισμός» ορίζεται σαν μία «πολιτική φιλοσοφία», η οποία υποστηρίζει τα λαϊκά δικαιώματα, καθώς επίσης τη λαϊκή κυριαρχία – συνήθως απέναντι σε μία προνομιούχα άρχουσα τάξη. Κατά την άποψη πολλών, ο «οικονομικός λαϊκισμός» είναι μία αντίδραση ενός εξαθλιωμένου λαού, σε μία αποτυχημένη κοινωνία – μία κοινωνία δηλαδή, η οποία χαρακτηρίζεται από μία άρχουσα τάξη, η οποία θεωρείται «τάξη των καταπιεστών» (Greenspan).

 

Η «άλλη όψη του νομίσματος».

 

Ο λαϊκισμός δ-ε-ν είναι – κατά τη γνώμη μου – μόνο εσωτερικό θέμα χωρών και κοινωνιών, αλλά είναι αυτό που εισπράττει η Αμερική στις σχέσεις της με όλους τους άλλους.

 

Η οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κίνησή της στη διεθνή σκακιέρα αντιμετωπίζεται εκ προοιμίου ως ιμπεριαλιστική και μοιραία καθίσταται «θέμα χρόνου» το πότε θα αποκαλυφθούν οι κακές προαιρέσεις, τις οποίες κάποιοι (όχι όλοι) Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς να τις δουν να επικρατούν.

 

Πρόκειται σαφώς για «φαύλο κύκλο».

 

Αν θέλετε, πρόκειται για τον πολύ ευρύτερο φαύλο κύκλο προβληματικής διαχείρισης των ανισοτήτων εν γένει στην κοινωνία μας εδώ και χιλιετίες.

 

Στο θέμα μας οι σχέσεις Αμερικής – λοιπών δηλητηριάζονται εκ προοιμίου από την αδυναμία διαχείρισης της προφανούς ανισότητας δυνάμεων.

 

Και το πρόβλημα στο προοίμιο είναι η επιδίωξη ισότιμων σχέσεων. Κάτι αφύσικο και ανόητο.

 

Το ίδιο υπάρχει σαν πρόβλημα στο εσωτερικό των σύγχρονων «δημοκρατιών», όπου το δικαίωμα λόγου καταντάει λαϊκισμός.

 

Και, στο βάθος – βάθος, το ίδιο υπάρχει σαν πρόβλημα στις σχέσεις αδελφών (Κάϊν) και στις σχέσεις των δυο φύλλων («φθόνος του πέους»).

 

Υποστηρίζω ότι το πρόβλημα είναι η βλακώδης (λεπτομέρεια το ατελέσφορη) επιδίωξη της ισότητας των αντίστοιχων ανόμοιων – όχι άνισων.

 

Αν είχε προσεχθεί το άρθρο μου «Ισότητα ή αρμονία ;», ί-σ-ω-ς δ-ε-ν θα χρειαζόταν να ξυπνήσω σήμερα χαράματα …

 

Και, αν πρόκειται κάποτε να προσεχθούν τα άρθρα μου, θα πρότεινα στον τυχόντα ενδιαφερόμενο το «Ένας υπέροχος άνθρωπος ή …», όπου μπορεί να βάλει κανείς στη θέση του υπερέχοντος την Αμερική.

 

 

Κατά τα άλλα, η αναφορά σας

 

Επομένως, η εμφανής αισιοδοξία της κυβέρνησης μας, θα στηρίζεται σε κάποια άλλα «κρυφά» δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ή αδυνατούμε να διακρίνουμε.

 

είναι αυτό που λέμε «Κοντός ψαλμός, αλληλούια» …

 

«Οψόμεθα» !

 

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

 

Κώστας Νικ. Τζαναβάρας

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Απόσπασμα από το βιβλίο μου, αναφερόμενο στις συνθήκες ζωής στα … Ομηρικά χρόνια.

 

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ !

 

Αξίζει να προσέξει κανείς κάποια απλά πράγματα στη ζωή των πανάρχαιων προγόνων μας, όπως τελείως φυσιολογικά και αβίαστα παρουσιάζονται στις σελίδες του εθνικού μας έπους.

 

….

 

Άλλο αξιοπρόσεκτο είναι το φαινόμενο τηςανεκδιήγητης κατάστασης όταν τρώγανε.

 

Το εθνικό μας (αλλά ξεχασμένο) έπος δίνει αναλυτικές περιγραφές των κύριων πιάτων σε κάθε τσιμπούσι που στηνόταν. Τι κρέας ήταν, από πού κράταγε η σκούφια του, τι μέρος έψησαν και πώςκαι άλλα τέτοια.

 

Το συμπέρασμα είναι αβίαστα προφανές : μετά τον ύπνο η δεύτερη αξία τους ήταν το καλό φαγητό με καλή παρέα.

 

«Σύντας του φαγιού θεράπεψαν και του πιοτού τον πόθο». Δ-ε-ν χορταίνω αυτή τη φράση του λεβέντη Κρητικού μας. Δείχνει τόσο εκφραστικά την άφατη ικανοποίηση που ένοιωθαν με το καλό φαΐ, το καλό πιοτό και το τραπέζι τίγκα από τύπους που γούσταραν να ζουν ευτυχισμένοι.

 

Τι άλλο μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις φίλος και συνάνθρωπος με κάποιον από το να καθίσετε δίπλαδίπλα, να ξεσκιστείτε στο φαΐ και το πιοτό, και να πείτε ό,τι σας κατέβει για να γελάσετε και να γλεντήσετε ;

 

 

Απάντηση : Με το «σύντας» πιάνεις και λύνεις, με συνοπτικές διαδικασίες, τα τρέχοντα προβλήματα. Από τα σοβαρότερα μέχρι τα πιο μικρά.

 

Διαδικασία ίδια είτε ήταν σύναξη θεών στον Όλυμπο, είτε βασιλικό τραπέζι στο παλάτι των αριστοκρατών Φαιάκων, είτε τραπέζι που τα καθάρματα οι μνηστήρες μπεκροπίναν σε ξένο σπίτι με το νοικοκύρη να λείπει χρόνια.

 

Σύντας και ξεκίναγε η κουβέντα μίλαγαν έναςένας για όσο χρειαζόταν. Ούτε «συντομεύετε κύριε συνάδελφε», ούτε γιατί μιλάς όσο και οι άλλοι (οι αρχηγοί ντε!), ούτε «τι είναι αυτά που λες;» - τίποτα από όλα αυτά.

 

Ο καθένας που είχε θέση στο τραπέζι είχε τόσο χρόνο να μιλήσει όσο δικαιολογούσαν αυτά που έλεγε. Τόσο απλό !

 

Το δικαίωμα έκφρασης γνώμης δ-ε-ν είχε εφευρεθεί ακόμη. Για την ακρίβεια δ-ε-ν είχε εφευρεθεί το δικαίωμα να λέει κανείς ό,τι θέλει έχει δεν έχει αξία.

 

Γιατί ο στόχος της κουβέντας ήταν να λυθούν τα προβλήματα και όχι απλά να συζητηθούν.

 

Γιατί το βασικό ήταν να εξασφαλίσουν ότι κ-α-ι την επόμενη φορά θα κάθονταν στο τραπέζι να τρώνε και να πίνουν, με ένα πρόβλημα λιγότερο !

 

Και εξ ίσου βασικό ήταν να τελειώνει η κουβέντα μια ώρα αρχύτερα, γιατί «έχουμε και δουλειές», γιατί «έχουμε και σπίτια» καικυρίωςγιατί «τι να σου πώ, καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, καλά τα είπαμε, αλλά να ρίχναμε και έναν υπνάκο» !

 

Πώς τελείωνε η συζήτηση : Δημοκρατικά με ψηφοφορία με ανάταση ποδός !

 

Αστειεύομαι. Ο άξιος, όταν το ένοιωθε, έλεγε με δυο λόγια το συμπέρασμα του και οι υπόλοιποι «στο λόγο του συγκλίναν». So simple ! (Τόσο απλό !)

 

«Γεια στο στόμα σου ρε μάγκα», λέγαν από μέσα τους (ή και φωναχτά), «που μας έβγαλες και από τον κόπο». Και βουρ για ύπνο σπίτι του ο καθένας.

 

Και, αν δ-ε-ν συγκλίναν στο λόγο του, θα συγκλίναν στο λόγο κάποιου άλλου, που αργά ή γρήγορα θα γινόταν ο επόμενος άξιος του τραπεζιού .-

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

05/09 11:27  Ερμάκος
Oberon, πώς να στο πω να το καταλάβεις ;
Είσαι ντεμοντέ παληκάρι μου.

Σκέφτεσαι και μάλιστα λύσεις. Δεν θέλουμε λύσεις ρε φίλε. Τρέχει τίποτα ;
05/09 11:43  oberon
Ερμάκο έχω βάλει λυτούς και δεμένους να σε βρουν.

Όταν σε τσακώσουν, θα δεις τί βαρύ χέρι έχω ...

05/09 23:50  oberon
"Aισιοδοξεί για παγκόσμια ανάπτυξη στέλεχος του ΔΝΤ"

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=199877

"Αισιόδοξος για ανάπτυξη, σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και αν αυτή είναι μετριοπαθής εμφανίζεται ο επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι.

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι οδεύουμε προς μια μετριοπαθή ανάκαμψη παγκοσμίως» ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «προφανώς υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι αλλά τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν περισσότερο ή λιγότερο με βάση τις προβλέψεις μας». "


κ. Βιλιάρδο άκυρον.

Λύθηκε το πρόβλημα.
06/09 11:01  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
To απόσπασμα με το ομηρικό τσιμπούσι ήταν όλα τα λεφτά στην ανάρτησή σας αγαπητέ.
06/09 11:05  oberon
"Πέταξαν αυγά στον Μπλερ"

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4592626

"Με αυγά, πλαστικά μπουκάλια και παπούτσια υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές τον πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, όταν εκείνος έφτασε σε βιβλιοπωλείο του Δουβλίνου προκειμένου να υπογράψει αντίτυπα της αυτοβιογραφίας του.
..."


Επί τέλους μια καλή είδηση !
06/09 13:02  oberon
Αγαπητέ ... συνάδελφε,

Οραματίζομαι ότι κάποια στιγμή θα κόψετε τα δυο πρώτα γράμματα από το ψευδώνυμό σας, θα κόψουμε το blogging και θα πάμε για ... τσιμπούσι.

06/09 15:44  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Που ειναι το σπιτι σας αγαπητε;
εγω μενω ν.σμυρνη. αν ειμαστε κοντα θα βρουμε καποια ευκαιρια...
06/09 16:40  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Η πρώτη συλλαβή από το ψευδώνυμό μου, μόνο για τις ανάγκες του τσιμπουσιού μπορεί να κοπεί (αν και διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις και γι αυτό).

Όπως και να 'χει μετά το (τ)ΣΥΜΠΟ(ύ)ΣΙΟΝ, (άντε και ίσως μετά και από μερικές σόδες) η πρώτη συλλαβή επιστρέφει αδιαπραγμάτευτα.
06/09 20:20  oberon
Επιμόνως ανήσυχε πατέρα,

Ειλικρινά - για να αρχίσω από κάπου - αμφιβάλλω αν είσθε βέβαιος ότι αύριο πρωί θα ανατείλει ο ήλιος.
Διευκρινίζω : μιλάω κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά.

Αρκετά παρακάτω το ερώτημα είναι : τί θα μπορούσε να σε κάνει "ήσυχο πατέρα" ;

Πολύ φοβάμαι ότι η απάντησή σου είναι : "τίποτα".

Προσωπικά τυγχάνω ήσυχος πατέρας, καθώς αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καλυτερο που μπορούσα να κάνω για να μπορώ να είμαι "πίσω από τις επιλογές" των παιδιών μου.

Είμαι ακόμα πιο ήσυχος όταν η επιλογή τους - με τον τρόπο του το καθένα - είναι η ευθεία αμφισβήτησή μου.

Κατά τα άλλα, μπορούμε να μπερδέψουμε τις ... ανησυχίες μας το Σ/Κ.

Ως κάτοικος (τα Σ/Κ) Αμπελοκήπων, προτείνω να μοιράσουμε τη διαφορά κάπου στην Πλάκα.

06/09 21:40  oberon
"Το «άλυτο μυστήριο» του ανασχηματισμού"

Toυ Σταμου Zουλα / Stamoszoulas@gmail. com

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/09/2010_413928

"Εχουν περάσει πενήντα χρόνια. Αλλά η φωνή είναι ακόμη στ’ αυτιά μου: «Εκτακτο παράρτημα - Ανασχηματισμός της κυβερνήσεως - Ονόματα νέων υπουργών». Συνήθως ήταν απόγευμα στην Ομόνοια, καθώς νεαρός συντάκτης βάδιζα προς την «Καθημερινή», στη Σωκράτους 57. Οι εφημεριδοπώλες της πλατείας διαλαλούσαν την «έκτακτη» είδηση. Φυσικά η αρμοδιότητά μου δεν ήταν το πολιτικό ρεπορτάζ. Οπως όλοι οι νεοεισερχόμενοι (τότε) στο επάγγελμα, ήμουν «εντεταλμένος» για τo δελτίο καιρού και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Ωστόσο, είχα κάποιες απορίες. Γιατί ένας ανασχηματισμός να προκαλεί έκτακτο παράρτημα των εφημερίδων. Γιατί να διαλαλείται ως κάτι το εντυπωσιακό και ευοίωνο. Ποιος ενδιαφερόταν τόσο για τα ονόματα των «νέων υπουργών».
...
Φίλοι αναγνώστες, οφείλω να σας εκμυστηρευθώ κάτι: Καίτοι έχουν περάσει πενήντα χρόνια, δεν έχω κατορθώσει να λύσω τις «πρωτόλειες» απορίες μου γύρω από το θέμα των ανασχηματισμών. Δεν μπορώ να κατανοήσω το ενδιαφέρον και την αγωνία, που- υποτίθεται ότι- προκαλούν στην κοινή γνώμη. Ετσι, τις ημέρες αυτές που οι περισσότεροι συνάδελφοί μου προσπαθούν να διερευνήσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, να προδικάσουν την έκταση και το βάθος του ανασχηματισμού, να προαναγγείλουν τα ονόματα των «νέων υπουργών», προσωπικά θα προτιμούσα να είμαι νεαρός και άπειρος στην αίθουσα των συντακτών του 3ου ορόφου στην οδό Σωκράτους. Να γράφω το μετεωρολογικό δελτίο και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία…"


Αυτό που λέμε, "ο παλιός είναι αλλιώς" ...
09/09 23:08  oberon
"Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη η Ελλάδα
Ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα"

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1864934

"Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) σε σύνολο 139 χωρών, υποχώρησε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009.
... "


Έχει και κάποια νουμεράκια για τους πιο σχολαστικούς.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε ποιούς καταφέραμε να ... αφήσουμε ευγενικά να μας περάσουν.
11/09 13:16  oberon
"Επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ
Θολό παραμένει το τοπίο"

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231058738

"Σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει σε έγγραφο που τέθηκε υπόψη της G20. Το πρόβλημα αναμένεται να εντοπιστεί περί τα τέλη του 2010.
...
Το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αναδιάταξη της οικονομίας τους, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση κατανάλωσης στο εσωτερικό."


Ή "έχουν χάσει τη μπάλα" ή μας δουλεύουν.

Έτσι και αλλιώς, αυτό το "φλου" στην πρόβλεψη, παραείναι ... χωρίς φτύμα.
11/09 13:26  oberon
"Η παντοδυναμία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά φυσικών πόρων"
Του Δημήτρη Ζάντζα

http://www.capital.gr/News.asp?id=1044911

"...
Αυτό όμως για το οποίο υπάρχουν όχι απλώς εκτιμήσεις, αλλά μετρήσιμα δεδομένα και αριθμοί, είναι η «αποφασιστικότητα» που επιδεικνύει η Κίνα κατά την ξέφρενη πορεία ανάπτυξης των τελευταίων ετών, ώστε να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο βαθμό που αυτή η «αποφασιστικότητα» αυτή μπορεί να μετρηθεί μέσα από την κατανάλωση φυσικών πόρων, προϋπόθεση απολύτως απαραίτητη και κρίσιμη για τη διατήρηση ή επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, τότε οι αριθμοί που δημοσιεύονται στο τεύχος Αυγούστου του “China Analyst”της συμβουλευτικής The Beiging Axis προκαλούν... ίλιγγο.
... "


Ώστε η "αποφασιστικότητα" στην κατανάλωση φυσικών πόρων, είναι προϋπόθεση απολύτως απαραίτητη και κρίσιμη για τη διατήρηση ή επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης ;

Κάτι τους πασσάρουν ή μου φαίνεται ;

Και, μήπως, προηγείται ως προϋπόθεση ανάπτυξης η ύπαρξη αγοραστών ή είναι δεδομένη ;
12/09 23:08  oberon
"«Σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία»"

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4593794

"... Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύθηκε επίσης για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση των εσόδων. «Σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» είπε ο κ. Παπανδρέου και έστειλε μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης και απόφασης για την αναμόρφωση της χώρας.
..."


O.k. λήξη συναγερμού !
Οπότε θα πέσουν και τα spreads ...
12/09 23:13  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
12/09 23:16  oberon
Γιώργο έχεις χιούμορ ...
12/09 23:19  PREMIUM
Γιώργο ... Και να φανταστείς ότι ... ΤΟΤΕ τάστελνα ό,τι έγραφα ένα-ένα με FAX !
Θυμάμαι ο ω-ρ-α-ί-ο-ς ... Πάνος Π. με είχε κάνει ... ban ! :-)
Καλή βδομάδα παίδες !
14/09 17:10  oberon
"ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: Η «φθηνή πώληση» της Ελλάδας, τα πλεονεκτήματα μίας εθελούσιας συμμετοχής των Πολιτών στο ριζικό περιορισμό του χρέους, οι ευθύνες απέναντι στα παιδιά μας και ο θάνατος της Δημοκρατίας - upd 14.09.10"

http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2184.aspx

Βασίλης Βιλιάρδος (σας χάσαμε !)

"ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με κριτήριο τα παρακάτω γεγονότα σε μερικές χώρες, στις οποίες συνέβησαν, όπως για παράδειγμα το ότι

(α) οι Ισλανδοί Πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν τα λάθη των τραπεζών τους, επιλέγοντας την «καθαίρεση» της κυβέρνησης τους και τοποθετούμενοι με 93% εναντίον της απόφασης του «διεθνούς κεφαλαίου»,

(β) οι Ιρλανδοί Πολίτες, ανέλαβαν 80 δις € τραπεζικές επισφάλειες, δυστυχώς συνθηκολογώντας

(γ) οι Γερμανοί Πολίτες, αποδέχθηκαν να πληρώσουν τα εκατοντάδες δις € που έχασαν οι τράπεζες τους στις Η.Π.Α., επίσης συνθηκολογώντας

(δ) οι Αμερικανοί Πολίτες, μάχονται απέναντι στο «κτήνος» (όπως περιγράφει ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος κ. P. Krugman το άπατρις κερδοσκοπικό κεφάλαιο), με την κυβέρνηση τους να καταθέτει αγωγές εναντίον της Goldman Sachs και των εταιρειών αξιολόγησης

(ε) οι Πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, στους οποίους επιβλήθηκε το ΔΝΤ από την ΕΕ, πριν ακόμη προλάβουν να χαρούν την έξοδο τους από το προηγούμενο καθεστώς, υποφέρουν κάτω από το νέο «ζυγό»

(ζ) οι Πολίτες της Λατινικής Αμερικής, δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων

(η) οι Έλληνες Πολίτες οδηγούνται σε μία νέα δικτατορία κλπ

θεωρούμε ότι, κυρίως ο Πολίτης είναι αυτός που έχει την ηθική υποχρέωση να αντιστέκεται στην «απειλή» υποδούλωσης του. Επομένως, δεν μπορεί παρά να αντιδράσει απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης που λήφθηκε «ερήμην» του – ακόμη και αν δεν αμφιβάλλει για τις έντιμες προθέσεις της. "
14/09 17:14  oberon
Όχι "ηθική υποχρέωση", κ. Βιλιάρδο, χ-ρ-έ-ο-ς ιστορικό σκέτο.

Και όχι "να αντιστέκεται" σκέτα, αλλά να χτίσει και τη Νέα Ελλάδα.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις