Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Σχόλια στον Γκάντι !
824 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010
21:30

 

Μια καινούργια φίλη στο facebook ανέβασε χθες ένα άρθρο με τίτλο «Η σοφία του Γκάντι !».

Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος μεγάλος στοχαστής (τουλάχιστον !) που υφίσταται τη … μοίρα όλων των μεγάλων στοχαστών : το copy / paste !

 

Κατ’ αρχήν ο τίτλος έμμεσα αδικεί – κατά τη γνώμη μου – τον Γκάντι. Γιατί ; Γιατί είναι too much να λες ότι ένα κείμενο 10 σημείων είναι ««Η σοφία του Γκάντι !».

 

Όποιος αρχίσει να βάζει τις άναρθρες κραυγές, ας σκεφθεί αν λείπουν τα κατωτέρω από το «Η σοφία του Γκάντι !».

 

Τι δεν πρέπει να έχει ο σωστός άνθρωπος :

-         πλούτο χωρίς μόχθο,

-         πολιτική χωρίς αρχές,

-         απόλαυση χωρίς συναίσθημα,

-         γνώση χωρίς χαρακτήρα,

-         εμπορική δραστηριότητα χωρίς ήθος,

-         επιστήμη χωρίς ανθρωπιά,

-         λατρεία – αγάπη χωρίς θυσία.

 

Ερώτηση κρίσεως : Χωρίς αυτό μήπως τα 10 σημεία είναι χωρίς στόχο ;

Γιατί το χρήσιμο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει κανείς διαβάζοντας τα 10 σημεία του Γκάντι είναι (διορθώστε με !) «τι να τα κάνω ;».

 

Η απάντηση του ίδιου του Γκάντι είναι : για να γίνεις σωστός άνθρωπος ! Αυτός είναι ο στόχος !

Και, σαν σωστός άνθρωπος, θα έχεις ευτυχία και τα υπόλοιπα που ψάχνει πώς με τα 10 σημεία.

  

Στον «τοίχο» που είδα το περί ου ο λόγος άρθρο έγραψα : «Αναρωτιέμαι αν θα μου αναγνώριζε κανείς το δικαίωμα να κάνω κριτική στη στάση του Γκάντι.», χωρίς φυσικά να δω ούτε «ναι» ούτε «όχι» …

  

Ας δει ο οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (υποθέτω πώς η εισαγωγή όλο και κάτι … ψάρεψε !) τα σχόλιά μου. Παραθέτω ενδιάμεσα και το πλήρες κείμενο του άρθρου, για να μη μιλάω στο αέρα.

Και να επισημάνω ότι δεν είναι σαφές (αν κάνω λάθος, απολογούμαι), τι είναι του Γκάντι και τι όχι. Πολύ απλά κάποια λόγια είναι εντός εισαγωγικών και κάποια όχι.

Παρακάτω θα θεωρήσω ότι είναι τουλάχιστον μια αυθεντική ερμηνεία της σοφίας του. Αν είναι κ-α-ι δικά του λόγια, ακόμα καλύτερα !

 

Ο Mahatma Gandhi o άνθρωπος που οδήγησε τους Ινδούς στην ανεξαρτησία από την Βρετανική κυριαρχία το 1947, στοχάστηκε πάνω στην ευτυχία, τη συγχώρεση, την ανάπτυξη.

Ακολουθούν 10 σοφές συμβουλές από τον Ινδό πολιτικό, στοχαστή και επαναστάτη.

1. «Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν  είχες ποτέ φανταστεί.

Απολύτως σωστό, αλλά ως δ-ι-α-π-ί-σ-τ-ω-σ-η ! «Εάν αλλάξεις» λέει, αλλά το πρόβλημα θα είναι λυμένο, αν βρούμε κ-α-ι το πώς . Έτσι δεν είναι ;

Και βέβαια λείπει το πολύ απλό και χρήσιμο : αν βλέπεις κάποιους να έχουν αλλάξει, ενώ εσύ δεν έχεις αλλάξει α-κ-ό-μ-η, μην τους σκοτώσεις βρε αδερφέ !

Ή σκότωσέ τους αν σου γυρίσουν την πλάτη, όταν τους κάνεις μια απλή ερώτηση μήπως σε βοηθήσουν να αλλάξεις και εσύ.

2. «Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου» Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι, είναι πάντα δική σου επιλογή. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν στα πάντα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, να αντιδράς υπερβολικά ή αρνητικά. Τουλάχιστον όχι κάθε φορά και όχι άμεσα. Μερικές φορές, αντιδρούμε αντανακλαστικά και όχι συνειδητά.

Το ίδιο σχόλιο : Απολύτως σωστό, αλλά ως δ-ι-α-π-ί-σ-τ-ω-σ-η ! «Θέλω αλλά δεν μπορώ» εξομολογείσαι και δεν βρίσκεις απάντηση. Είναι – ναι ! – δική σου ευθύνη, δική σου επιλογή, αλλά γιατί ;άραγε εξακολουθείς «να πανικοβάλλεσαι, να αντιδράς υπερβολικά ή αρνητικά» ;

Δεν πρέπει να έχεις απάντηση στο ερώτημα «γιατί εξακολουθεί να είναι δική μου επιλογή ;» « να αντιδράς αντανακλαστικά και όχι συνειδητά» ;

3. «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού» «Το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’ μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος» Το να καταπολεμάς το κακό με κακό δε πρόκειται να σε βοηθήσει. Μπορείς πάντα να επιλέγεις τον τρόπο αντίδρασής σου στις καταστάσεις. Όταν ενσωματώσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης στη ζωή σου, τότε θα μπορείς να αντιδράς με ένας τρόπο που θα είναι πιο χρήσιμος για εσένα και για τους άλλους. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το να συγχωρείς και να ξεχνάς το παρελθόν, θα προσφέρεις σε εσένα και τους γύρω σου μία μεγάλη υπηρεσία; Το να σπαταλάς το χρόνο σου σε αρνητικές εμπειρίες, από τη στιγμή που έχεις πάρει όλα τα μαθήματα από αυτές,  δεν θα σου προσφέρει τίποτα. Το πιο πιθανό θα είναι να προκαλέσεις στο εαυτό σου περισσότερο πόνο και να τον παραλύσεις καθιστώντας τον ανίκανο να αναλάβει δράση όταν θα πρέπει.

Απολύτως σωστό !

Μόνο που, όποιος ή όποια σκοπεύει να «μου το πετάξει στα μούτρα», ας δει τη σειρά άρθρων που αρχίζει με το "Του αράπη το παιδί όσο πάει και μαυρίζει"; 

Και ως κατάληξη ας ρίξει μια ματιά και στο «Τι θα γινόταν αν ... είχαμε κάποιες παραιτήσεις για αρχή ;» και ας κρίνει (λέμε τώρα !) αν είναι ισχυρός ο συντάκτης των άρθρων, αφού συνέχισε χωρίς ούτε ένα θετικό σχόλιο. Θαυμάστε σχόλια !

Χώρια που αισθάνομαι (διορθώστε με !) ότι έχω πάει τη διδαχή του Γκάντι ένα βηματάκι παρακάτω : Το «ελάτε να δείξετε αν έχετε φιλότιμο» που διατύπωσα κόντρα στο ρεύμα είναι κ-α-ι προσαρμοσμένο στην αλλόκοτη Ελληνική πραγματικότητα κ-α-ι διατυπωμένο από «θέση ισχύος». ¨Άλλο που κάποιοι διάβαζαν ό,τι ήθελαν…

 4. «Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής» Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση που συχνά σε σταματά από την ανάληψη δράσης, είναι να μείνεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να είσαι δεκτικός. Γιατί; Επειδή, όταν ζεις στο παρόν, δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ελέγξεις.

Διαφωνώ απόλυτα. Αυτή α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς είναι η διαφορά μας : Ο Γκάντι είναι Ινδός και τα βλέπει στατικά, σαν τις κάστες της πατρίδας του, εγώ τα βλέπω – ως Έλληνας – ελεύθερα και δυναμικά ! Κοιτάζω πίσω, ζω στο παρόν, βλέπω και χτίζω το μέλλον.

Και δεν περιμένω από κανένα θεό άδεια !

5. «Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διδασκαλίας » Χωρίς δράση δεν συμβαίνει τίποτα. Το αναλάβει όμως  κανείς δράση είναι πολύ δύσκολο και συνήθως υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίσταση. Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη διδασκαλία και επαναπαύονται νομίζοντας ότι έτσι προοδεύουν. Τα βιβλία προσφέρουν γνώση, η δράση όμως την  μεταφράζει σε κατανόηση..

Μήπως αντιφάσκει με τη θέση του στο 4 ; Πώς θα δράσεις αν δεν δεις το μέλλον ; Πώς θα βάλεις στόχους, χωρίς να ενατενίσεις το μέλλον ;

Και πώς θα δράσεις χωρίς στόχους ; Μόνο αν δεν έχεις δράσει, δεν καταλαβαίνεις αυτό το αυτονόητο !

 6. «Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις  στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν» Όταν θεοποιείς ανθρώπους -ακόμη κι αν έχουν καταφέρει εκπληκτικά πράγματα- κινδυνεύεις να αποστασιοποιηθείς από αυτούς. Συχνά αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να πετύχεις παρόμοια κατορθώματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κι αυτοί είναι ανθρώπινα πλάσματα όπως εσύ, άσχετα με το τι έχουν καταφέρει.

Προτιμώ να δρω σίγουρος για τις παρούσες πεποιθήσεις μου, που τις έχω ελέγξει όσο πιο σίγουρα μπορώ και να είμαι διαρκώς έτοιμος να τις αλλάξω ακόμη και 100 % αν αποδειχθούν έστω και ανεπαρκείς. Αλλιώς δ-ε-ν μπορώ να δράσω ποτέ !

7. «Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες» Να είσαι ανθεκτικός στα σαμποτάζ που σου στήνει ο ίδιος σου ο εαυτός. Μόνο τότε, η εσωτερική σου αντίσταση θα ασθενήσει και θα σε επισκέπτεται όλο και λιγότερο. Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος που ο Γκάντι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με την μέθοδό της μη βίας, ήταν ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του δεν παραιτήθηκαν ποτέ.

Σωστό, ως προς την σύσταση της «μη παραίτησης» και τις εξαιρετικά χρήσιμες προειδοποιήσεις.

Αλλά η «μη βία» είναι κατάλληλη για … Ινδούς και για συνηθισμένες καταστάσεις π.χ. απελευθερωτικού αγώνα.

Σήμερα έχουμε να κάνουμε με αλλόκοτες καταστάσεις, όπου κάποιοι με τεράστια δύναμη απειλούν άμεσα και ολοκληρωτικά την ύπαρξή μας.

Και, αν γενικά θα έπρεπε να συνεκτιμήσουμε, στην αξιολόγηση της Γκαντικής σύστασης, το του Ηρακλείτου «πόλεμος πατήρ πάντων», στην παρούσα φάση θα πρέπει τουλάχιστον να διατυπώσουμε το “loyalty, unless you can choose competence”!

Μην το ψάχνετε, είναι δικό μου !

8. «Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων» Όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Αν στοχεύεις στη βελτίωση τότε είναι χρήσιμο να επικεντρώνεσαι στις καλές πλευρές των ανθρώπων. Όταν εστιάζεις στα θετικά στοιχεία των άλλων, έχεις ακόμα ένα κίνητρο για να τους βοηθήσεις. Με το να βοηθάς τους άλλους δεν κάνει μόνο τη δική τους ζωή καλύτερη. Με τον καιρό παίρνεις πίσω ότι έδωσες, ενώ οι άνθρωποι που βοήθησες τείνουν περισσότερο να βοηθήσουν άλλα άτομα. Έτσι, όλοι μαζί, δημιουργείτε μια θετική αλλαγή που δυναμώνει.

Λάθος. Εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία των άλλων, για να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα λάθη τους, τα οποία έχουμε προσεγγίσει και αναλυτικά και – κυρίως – με ενσυναίσθηση.

Από πού και ως πού πρέπει να είσαι αλάθητος για να αναλύσεις τα λάθη των άλλων ;

Εκτός αν η «ανάλυση» περιλαμβάνει αναγκαστικά κάποια θέση «αφ’ υψηλού» ή «από καθέδρας», οπότενες ... πάσο !

Ένα παλικάρι, απλός αγρότης, από το χωριό μου θα του πέταγε στα μούτρα το «εμείς εδώ έχουμε τους φίλους και τα καφενεία», μόνο που τώρα τελευταία ενέσκηψαν «επιστημονικές προσεγγίσεις» του στυλ ψυχανάλυση, ψυχιατρική και δεν συμμαζεύεται.

Αυτός είναι ο χειρότερος Δυτικισμός ! Πώς ήταν η ψυχιατρική επί Ιπποκράτους κύριε Α.Ρ. ; Έχουμε προχωρήσει ή έχουμε κάνει άλματα προς τα πίσω στην ίαση και κυρίως στην πρόληψη ;

9. «Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους» «Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά». Μία από τις καλύτερες συμβουλές για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια και να επικοινωνείς με αυθεντικό τρόπο. Στους ανθρώπους αρέσει αυτό και ο νους γαληνεύει όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Όταν είσαι αληθινός δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα γιατί  η γλώσσα του σώματός σου και ο τόνος της φωνής σου -τα οποία κάποιοι λένε ότι είναι το 90%  της επικοινωνίας- είναι συντονισμένα με τις σκέψεις σου.

Μακάρι να είναι έτσι κ-α-ι στους αλλόκοτους καιρούς μας …Αμήν Παναγία μου !

10. «Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο» Υπάρχουν φορές που είσαι ασυνεπής ή που δίνεις την εντύπωση πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να διατηρείς παλιές απόψεις που ξέρεις ότι είναι λανθασμένες από φόβο μην σε κρίνουν οι άλλοι. Μην το κάνεις. Επέλεξε να αναπτύξεις την σκέψη σου και να εξελιχθείς.

!!!

Βλέπε εξώφυλλο

 

Did I make my case ?

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις