Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Πρόταση επί της διαδικασίας εποικοδομητικού διαλόγου (επανάληψη)
679 αναγνώστες
Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010
22:06

To whom may be concerned

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 8.9.10

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ

 

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω τι εννοώ «εποικοδομητικό διάλογο».

Μια ιδέα, νομίζω, πήραν οι αναγνώστες του πρόσφατου άρθρου μου «Γράμμα στον κ. Βασίλη Βιλιάρδο», όπου, στο παράρτημα στο τέλος, υπάρχει απόσπασμα από το βιβλίο μου «Ο παππούς του Τηλέμαχου».

Παρουσιάζω την εικόνα που σχημάτισα από τον τρόπο που συζητούσαν οι πρόγονοί μας της Ομηρικής εποχής (πριν από 32 αιώνες περίπου).

Το απόσπασμα σχολιάστηκε από τον blogger «ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ» ως εξής : «To απόσπασμα με το ομηρικό τσιμπούσι ήταν όλα τα λεφτά στην ανάρτησή σας αγαπητέ.»

  

Είναι σαφές – νομίζω – ότι, όταν προχωρά σε διάλογο κανείς, πρέπει να έχει στόχο.

Είναι κάτι που προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο το να συζητάς για «να πει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του», να παραμείνεις επαξίως (όπως όλοι) στις προγενέστερες θέσεις σου, να «αποδείξεις» ότι δ-ε-ν γίνεται τίποτα, να «αποδείξεις» ότι κάποιοι άλλοι δ-ε-ν σε αφήνουν να κάνεις τίποτα …

Εν ολίγοις, να παραμείνεις στην αδράνεια και τη μοιρολατρία – εισπράττοντας βεβαίως τις καρπαζιές σου τοις μετρητοίς.

Αντίθετα, αν η συζήτηση έχει στόχο, αποσκοπεί στην αναζήτηση «θέσεων μάχης», για τις οποίες παίρνει κανείς τις αποφάσεις του σχετικά με το πώς θα επιδιώξει την νίκη, δηλαδή την επίτευξη του στόχου.

 

Είναι προφανές ότι, μια τέτοια εποικοδομητική συζήτηση, είναι αδύνατη για εκείνους που εκ προοιμίου έχουν αμετακίνητη πεποίθηση ότι τίποτα δ-ε-ν μπορεί να γίνει, το οποίο – λογικά – προέρχεται από το «δ-ε-ν έχω σκοπό να κάνω τίποτα».

Είναι εκπληκτικό το πόσα απίστευτα «επιχειρήματα» επινοούνται στα πλαίσια μιας τέτοιας στάσης, το πόση «περισσή αυτοπεποίθηση» τρέφει αυτός που χλευάζει αυτόν που στοιχειοθετεί επιχειρήματα που τείνουν – έστω – να αποδείξουν ότι μπορεί να γίνει κάτι.

Στην απλή και αυτονόητη διευκρινιστική ερώτηση «Τι σε κάνει να είσαι σίγουρος ότι τίποτα δ-ε-ν γίνεται ;», η απάντηση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, κάτι που στην Αριστοτέλεια λογική λέγεται «λήψη του ζητουμένου».

Με κάποιο τρόπο δηλαδή, θα διατυπωθεί ένας συλλογισμός του στυλ «Δ-ε-ν θα γίνει τίποτα, επειδή δ-ε-ν μπορεί να γίνει τίποτα». Check it !

Εναλλακτικά, θα διατυπωθεί ένας συλλογισμός του στυλ «Δ-ε-ν θα γίνει τίποτα, επειδή δ-ε-ν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα», ο οποίος είναι, από πλευράς λογικής, εξ ίσου αναπόδεικτος.

Και οι δύο εναλλακτικές μπορούν κάλλιστα να προκύψουν και ως απάντηση στην ερώτηση «Αλήθεια, αυτό που σου προτείνω, γιατί δ-ε-ν μπορεί να γίνει, γιατί δ-ε-ν μπορούμε να το κάνουμε ;»

Θα επανέλθω παρακάτω.

  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Κατ’ αρχήν θεωρώ απολύτως ουσιώδες το να έχει προηγηθεί (της εποικοδομητικής συζήτησης) ένα καλό φαΐ.

Κάπου έχω διαβάσει ή ακούσει το εξής : «Αλλιώς σκέφτεται ένας χορτάτος και αλλιώς ένας πεινασμένος».

Και, μια και είμαστε σε site που απευθύνεται σε παίκτες του χρηματιστηρίου, ας σκεφθεί ο καθένας τι νομίζει για το … χρηματιστηριακό ανάλογο : «Αλλιώς σκέφτεται (στον πάτο) ένας με 100 % ρευστότητα και αλλιώς ένας εγκλωβισμένος».

Είναι έτσι ή όχι ;

  

«Σύντας του φαγιού θεράπευσαν και του πιοτού τον πόθο», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην μνημειώδη μετάφραση της Οδύσσειας, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση – εποικοδομητική φυσικά.

Φυσικά δ-ε-ν τρώει κανείς «στα μουγγά», αλλά αποφεύγει να ψάχνει για λύσεις προβλημάτων με μπουκωμένο στόμα !

Μπορεί – αντιθέτως – θαυμάσια να τραγουδήσει (ακόμη και παράφωνα), να κουτσομπολέψει, να μάθει τα νέα του συνομιλητή και συντράπεζου και τα τοιαύτα.

Και, κυρίως, να πάρει την προσωπική του απόφαση αν έκανε καλά που τρώει μαζί του και αν έχει νόημα να κάνει μετά απόπειρα εποικοδομητικής συζήτησης.

«Ούτε λίγο, ούτε πολύ» πιστεύω ότι τα παρακάτω που θα γράψω – ως προτάσεις – περιττεύουν σύντας και έχει γίνει το «Σύντας …» !

  

Στον εποικοδομητικό διάλογο είναι αποδεκτές όλες οι απόψεις – ιδίως στην «επί της αρχής» συζήτηση που λογικά προηγείται.

Όταν λέμε «αποδεκτές» εννοούμε ότι μπορεί να πει κανείς άνετα «Ξέρεις δ-ε-ν συμφωνώ με αυτό που λες γιατί …» ή έστω «Δ-ε-ν νομίζω», αλλά είναι τελείως out να πει κανείς ένα σκέτο «Τι είναι αυτά που λες ;», χωρίς να διατυπώσει ένα «γιατί».

Αφού προκύψει (το νοιώθει ο καλοπροαίρετος πότε) ότι η «επί της αρχής» συζήτηση έχει αναδείξει τις υπάρχουσες απόψεις, κάποιος τελείως αυθόρμητα θα πει κάτι σαν «να σας πω τι λέω να κάνουμε ;».

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μπορούν κάλλιστα να συμφωνήσουν στο «τι να κάνουμε» κάποιοι που έχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις στο «γιατί να κάνουμε αυτό που λέμε να κάνουμε».

Φαίνεται ίσως αυτονόητο, αλλά π.χ. στις φοιτητικές συνελεύσεις έχουμε φθάσει σε ψηφοφορίες του στυλ : «Πρόταση Α κατάληψη για τον α λόγο, πρόταση Β κατάληψη για τον β λόγο, πρόταση Γ όχι κατάληψη» και να περνάει η Γ ενώ οι Α και Β συνολικά έχουν πλειοψηφία ! Check it !

Διευκρινίζω ότι το «τι να κάνουμε» περιλαμβάνει σαφώς και το «τι να γράψουμε ;» σε ένα κείμενο που να συγκεράζει τις υπάρχουσες απόψεις.

 

Η άποψη του χρονικά πρώτου θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, και να τεθεί αυτοτελώς στο τραπέζι του διαλόγου.

Δηλαδή οι καλοπροαίρετοι ομοτράπεζοι βοηθούν με σκέψεις και διευκρινιστικές ερωτήσεις να ολοκληρωθεί η υπό συζήτηση άποψη.

Το ζητούμενο είναι να προκύψει μια επαρκής πρόταση η οποία να έχει μια εσωτερική λογική και να καταλήγει, έστω υπό προϋποθέσεις, σε δυνητική επίτευξη του στόχου που θέτει.

Δ-ε-ν είναι επαρκής μια άποψη που δ-ε-ν έχει καν ως wishful thinking την επίτευξη του στόχου. Είναι αυτό που λένε οι δικαστές «ατελέσφορη» πρόταση.

Στο σημείο αυτό δ-ε-ν είναι καλοπροαίρετη συμπεριφορά το να μ-η-ν συμβάλλει κάποιος στην βέλτιστη διαμόρφωση της υπό συζήτηση πρότασης, επειδή θέλει «σώνει και καλά» να γίνει το δικό του.

Είναι, όμως, καλοπροαίρετη συμπεριφορά το να πει στα ίσια κάποιος «Ξέρεις, με αυτό που προτείνεις, έχω το τάδε πρόβλημα. Έχεις κάτι να προτείνεις σχετικώς ή θα είμαστε αντίπαλοι ;»

  

Κάπως έτσι εξετάζονται μια – μια οι προτάσεις που έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Κάπως έτσι παίρνουν (προσωρινά ;) τη θέση τους αυτοί που δ-ε-ν μπορούν (ακόμη ;) να διατυπώσουν μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος …

Και, κυρίως, κάπως έτσι προκύπτουν οι συγκλίσεις ή οι ξεκάθαρες αντρίκιες αντιπαραθέσεις.

Αν είναι να αντιπαρατεθεί κανείς (απολύτως φυσιολογικό !), ας ξέρει τουλάχιστον το λόγο …

  

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ;

Επανέρχομαι στο φαινόμενο της άρνησης – ουσιαστικά – της εποικοδομητικής συζήτησης «άνευ αποχρώντος λόγου».

Αποχρών λόγος φυσικά είναι το «δ-ε-ν με συμφέρει» ή το «δ-ε-ν με νοιάζει». 

Αν, όμως, λέει κάποιος έμπρακτα ότι «από πίττα που δ-ε-ν τρώω τι με νοιάζει και αν καεί ;», ενώ λογικά «τον καίει και τον παρακαίει» …

Οπότε το ερώτημα είναι ένα απλό «γιατί ;». Γιατί αυτή η άρνηση ;

Η απλή ερμηνεία που εισηγούμαι είναι ότι η άρνηση έχει προκύψει, από συνδυασμό εξωτερικών και εξωτερικών, ασυνείδητων και συνειδητών παραγόντων, ως μια εκδήλωση στα πλαίσια μιας κατάστασης απόλυτης αίσθησης «ανημπόριας».

Το έχω ξαναθέσει (κάντε «αναζήτηση» με τη λέξη, αν θέλετε) ως άποψη της προχωρημένης ψυχολογίας και σκοπεύω να το αναπτύξω ξανά το συντομότερο.

Στο χθεσινό άρθρο μου "Σκοτώστε τον «από μηχανής θεό» ! " υπάρχει μια ακόμα πιο χειροπιαστή ερμηνεία αυτής της αλλόκοτης αρνητικής συμπεριφοράς.

Και στο προχθεσινό "Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά" ακούγεται η απεγνωσμένη αλλά σταθερή φωνή ενός παιδιού που ζει στον πλούσιο Καναδά, αλλά αγωνιά για το μέλλον όλου του πλανήτη. Προειδοποίηση - έκκληση του '92, που κάποιοι χειροκρότησαν αλλά ..., την χειροκροτούμε και εμείς αλλά ...

Η προειδοποίησή της και η ευθεία απόδοση της ευθύνης του fight for my future σε εμάς, θα είναι το ηχητικό υπόβαθρο αυτού του blog μέχρι να πάψει να χρειάζεται να την ακούμε !

 

 

 

Σχόλια

09/11 22:26  κωτσιουρος μαρινης
φιλε to whom may be concerned. Το αντιλαμβανομαι σαν αρνηση της αναγκαιοτητας μεσω της εσωτερικευσης του επεκεινα της εκλογικευμενης παρορμησης του εγω. Μου φαινεται οτι δυσκολευεις το ποκερ των αγορων. Και η αναβαθμιση της δυσκολιας με παθιαζει. ΙΣΩΣ ενα κειμενο που αξιζει να προσεχτει...
09/11 22:38  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=lU-z3mbjk-A&feature=related

μαρίνη τα των αγορών είναι λυμένα ...
09/11 22:40  κωτσιουρος μαρινης
Δυστυχως φιλε μου συμφωνουμε...ΕΡΧΕΤΑΙ βροχη ερχεται μπορα...
09/11 22:41  oberon
Έχουμε ομπρέλα όμως ...
09/11 22:43  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=pcpnrQRjlCU&feature=related

"να φωτίσω τις αιτίες που με αφήνουνε μισό"
"όλα είναι συνειδητά"
09/11 22:44  κωτσιουρος μαρινης
Το μονο που εχουμε το μονο που φοβουνται ειναι το μυαλο μασ...μικρος λαος και πολεμα διχωσ...για ολου του κοσμου το ψωμι το φως και...την αληθεια...
09/11 22:46  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=M_BYMLQ7o88

"για τη γλυκειά μου αμαρτία",μαρίνη, αύριο ...
09/11 22:47  PREMIUM
Μόλις γύρισα από την "π-α-ρ-ά-γ-κ-α" του Αμύντα δίπλα στη ΠΥΡΚΑΛ !
Εξακολουθεί να βγάζει παιδιά - θεριά από ΤΟΤΕ που ο πατέρας μου εκώφευσε να με γράψει στο roster ! :-)
ΥΓ. Μετά από αυτό που είδα ... Ελπίζω για το α-ύ-ρ-ι-ο ! Και αναρωτιέμαι, γιατί ΟΧΙ και ... σ-ή-μ-ε-ρ-α ???
09/11 22:48  κωτσιουρος μαρινης
αυριο φιλε μου αυριο...ΜΑ ΔΕΝ υπαρχει αυριο...
09/11 22:49  PREMIUM
Μαρίνης ο Μαρινελομάχος ! :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις