Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


"Ανδρικά μυστικά που (δε) θα ήθελαν να ξέρετε "
1201 αναγνώστες
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010
21:21

http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/articles/192953/article.aspx?apg=1


Ανδρικά μυστικά που (δε) θα ήθελαν να ξέρετε

 

της Ηρώς Κουνάδη

Σχόλια oberon

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας των ‘00s ήταν, αν θυμόμαστε καλά, που έκανε την εμφάνισή της μία new age θεωρία, σύμφωνα με την οποία –και κόντρα στους τόνους μελανιού και τις χιλιετίες τηλεοπτικού χρόνου που είχαν σπαταληθεί στο 90s δόγμα «άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη»– οι άνδρες και οι γυναίκες δεν ήταν πια και «τόσο» διαφορετικοί όσο πιστεύαμε.


Μιλούσε για κοινούς παρονομαστές στον τρόπο σκέψης, κοινά εγκεφαλικά πεδία, κοινή αντίληψη και άλλα τέτοια αισιόδοξα. Αν δεν τη θυμάστε, είναι γιατί πολύ γρήγορα καταρρίφθηκε, από σύγχρονες έρευνες που αποδείκνυαν για άλλη μια φορά αυτό που γνωρίζαμε ήδη από τα 90s –ίσως και πιο πριν– αλλά ήταν πολύ απαισιόδοξο για να αποδεχτούμε έτσι αμαχητί: ότι δε θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ποτέ.

Οψόμεθα ! Η ανοησία είναι βέβαια στο ... στόχο ! Γιατί θα έπρεπε να συνεννοηθούμε ;

Και φυσικά το λογικό ερώτημα είναι "πώς" ...

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε. Ούτε ότι θα σταματήσουμε να διαβάζουμε συμπεράσματα ερευνών, και να μελετάμε επιστημονικές αναλύσεις που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την terra incognita που λέγεται ανδρικός τρόπος σκέψης. Δέκα από αυτά ακολουθούν, προς γνώση και… προσπάθεια έστω συμμόρφωσης.

Το χαβά της ! "Ανδρικός τρόπος σκέψης" ! "Επιστημονικές αναλύσεις" - προκόψαμε !

Μυστικό #1: Δεν «πιάνει» κανένα υπονοούμενο
Τόνοι μελανιού έχουν σπαταληθεί ανά τις δεκαετίες από τα γυναικεία περιοδικά για αυτό το ζήτημα, κι όμως για κάποιο λόγο οι αναγνώστριές τους αρνούνται να το καταλάβουν. Τα υπονοούμενα, περιλαμβανομένων εκείνων που εσείς και όλες οι φίλες σας θεωρείτε προφανέστατα, για κάποιο λόγο ξεπερνούν τον ανδρικό εγκέφαλο. Ο τόνος της φωνής σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, η στάση του σώματος, ακόμη κι ένα υπονοούμενο που εκφράζεται με λέξεις, είναι πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ αντιληπτά από έναν άνδρα. Ο λόγος για αυτό δεν είναι κάποια διαφορά στον δείκτη νοημοσύνης, όπως αρέσκονται να πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά το απλούστατο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν συνηθίσει να λένε αυτό που εννοούν και να εννοούν αυτό που λένε. Το ίδιο περιμένουν από τον συνομιλητή τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που αναζητούν συνήθως τα νοήματα πίσω από τις λέξεις και όχι σε αυτές. Πού καταλήγουμε λοιπόν; Όταν θέλετε να πείτε κάτι, απλά πείτε το. Καμία άλλη μέθοδος δεν θα πιάσει.

Κοίτα : αν μιλάς Ρώσικα σε Αλβανό θα σε καταλάβει ;

Απάντηση : όχι, εκτός αν ξέρει ή του μάθεις Ρώσικα.

Μυστικό #2: Θα μιλήσει για συναισθήματα –αλλά θα το κάνει έμμεσα
Όσες έχουν ακούσει έστω και έναν straight άνδρα από τον κοινωνικό τους περίγυρο να ξεκινά μια πρόταση με ρήματα όπως τα αισθάνομαι/ νιώθω/ φοβάμαι, μπορούν να ελπίζουν και σε ένα Τζόκερ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι άνδρες –εξαιτίας της ανατροφής τους/ της κακούργας κοινωνίας/ του ορθολογικού τρόπου με τον οποίο σκέφτονται– πολύ, μα πολύ, δύσκολα θα πάρουν την πρωτοβουλία να μιλήσουν για συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μια γυναίκα. Αν, όμως, παρακινηθούν από έμμεσες ερωτήσεις (με την έμφαση στο έμμεσες) του τύπου «τι σκέφτηκες την πρώτη φορά που με είδες;» ή «τι θα έκανες σε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο;» θα σας αποκαλύψουν πολλά για τα συναισθήματά τους –αρκεί να μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε την απάντηση. Όχι, με το «τι αισθάνεσαι για μένα;» δεν πάτε πουθενά.

Υποτίθεται δηλαδή ότι οι γυναίκες ξέρουν από συναισθήματα. Και - κυρίως - αν στήσουν μια έξυπνη (!!!) έμμεση ερώτηση, θα βρουν τα συναισθήματα του άντρα. Έλεος !

Μυστικό #3: Προτιμά να εκφράζει την αγάπη του με πράξεις
Κάτι είχαμε καταλάβει. Κάθε φορά που ο σύντροφός σας προσφέρεται να πάει το αμάξι σας για σέρβις, να επιδιορθώσει τη βρύση που στάζει ή σε extreme περιπτώσεις να πλύνει τα πιάτα, δεν το κάνει για να εκτονώσει κάπου τη συσσωρευμένη του ενέργεια, αλλά γιατί προτιμά να εκφράσει την αγάπη του με πράξεις, και όχι με λόγια. Θεωρεί, μάλιστα, πως έτσι, κάνοντας τον κόσμο γύρω σας λίγο καλύτερο, θα «περάσει το μήνυμα» ότι σας αγαπά καλύτερα απ’ ότι αν σας το έλεγε. Ναι, το χάος ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο τρόπο σκέψης θα παραμείνει αγεφύρωτο ανά τους αιώνες.

Πάλι καλά που το κατάλαβε ! Αλλά δεν της αρέσουν λέει οι πράξεις - θέλει λόγια !

Αντί να λέει "δόξα τω θεώ" που βρήκα ένα σωστό άντρα, ψάχνει για ... συνεννόηση !

Την αδικώ ;

Μυστικό #4: Πραγματικά σε ακούει
Όταν μια φίλη σας μιλά, εσείς παρεμβάλλετε ένα σχόλιο –έστω κι αν πρόκειται για ένα απλό «ναι» ή για ένα επιφώνημα θαυμασμού ή απορίας– ανά δυο-τρεις φράσεις. Το ίδιο κάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Οι άνδρες, από την άλλη, δεν δηλώνουν την προσοχή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο όσο εσείς μιλάτε, με αποτέλεσμα να νομίζετε πως δεν σας ακούν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρεξήγηση από καταβολής κόσμου. Σας ακούν, απλά περιμένουν να ολοκληρώσετε τη σκέψη ή το μονόλογο σας για να απαντήσουν. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και τόσο τρομερό.

"Καλοσκεφθείτε" το κορίτσια ! Δηλαδή έχεις πετύχει έναν στους τόσους που - όχι μόνο - σε ακούει, αλλά σε αφήνει και να ολοκληρώσεις, και θα το ... καλοσκεφθείς !

Χώρια που το προτεινόμενο ... μυστικό είναι να παρατηρήσεις αν σε άφησε να ολοκληρώσεις, αντί να σου πει "τσέκαρε μπας και σε κατάλαβε, ενώ νομίζεις ότι σε έχει γραμμένη". Πιο σωστό ή σωστό ;

Μυστικό #5: Παίρνει τη δέσμευση πολύ στα σοβαρά
Η φήμη που θέλει τους άνδρες αλλεργικούς στη δέσμευση, έχει τη λογική εξήγησή της. Οι άνδρες αργούν να δεσμευτούν, διότι αντιμετωπίζουν την δέσμευση ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Επομένως, όταν δεσμευτούν, θέλουν να είναι σίγουροι για την απόφασή τους, η οποία μάλιστα δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Γεγονός που εξηγείται, αν σκεφτεί κανείς ότι γνωμικά όπως το ότι «ο σωστός άνδρας κρατά το λόγο του» έχουν εντυπωθεί στο υποσυνείδητό τους από την τρυφερή ηλικία των πέντε. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο μικρό μόνο ποσοστό των διαζυγίων του δυτικού κόσμου είναι ανδρική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, μάλιστα, το 90% των ανδρών δήλωσαν ότι θα ξαναπαντρεύονταν την ίδια γυναίκα. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών αγνοείται –αλλά υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι τόσο υψηλό.

Εδώ - για να λέμε και της ... στραβής το δίκιο - μας την είπε !

Μου θύμισες μια φορά τη μάνα μου, μου τη θυμίζεις ακόμα, θα μου τη θυμίζεις πάντα ! Τόσο απλό !

Προσεχώς :  "Μάνα είναι μόνο μια", την βάζουμε εγκαίρως στη θέση της - δηλαδή ακούμε προσεκτικά τι μας λέει αλλά κάνουμε ό,τι εμείς νομίζουμε - και παίρνουμε όλες τις πρωτοβουλίες ...

Είτε δεσμευόμαστε, είτε αλητεύουμε.

Μυστικό #6: Χτίζει σχέσεις μέσα από δραστηριότητες
Εσείς μπορεί να θεωρείτε δυνατή μια φιλία, ή μία σχέση γενικότερα, που έχει δοκιμαστεί σε μεταμεσονύχτιες συζητήσεις, ψυχαναλυτικές εμβαθύνσεις και πηγαίες εκμυστηρεύσεις. Οι άνδρες, όμως, που όπως λέγαμε και πρόσφατα αναλύοντας την ανδρική φιλία, δε μιλούν πολύ μεταξύ τους –ή τουλάχιστον δε μιλούν τόσο όσο οι γυναίκες– θεωρούν δυνατή μία σχέση που έχει δοκιμαστεί σε κοινές δραστηριότητες. Οι άνδρες δένονται με τη σύντροφό τους μέσα από δραστηριότητες όπως τα σπορ (ναι, κι όμως) ή το σεξ (εντάξει, αυτό το περιμένατε) ακριβώς όπως οι γυναίκες θεωρούν πως η σχέση καλλιεργείται μέσα από εκ βαθέων συζητήσεις.

Απολύτως σωστό. Ως προς το τι συμβαίνει συνήθως και μέχρι τώρα.

Μήπως, όμως, να το ξανασκεφθούμε λίγο πιο ανοικτά, λίγο πιο βαθειά, λίγο πιο "πενηνταράκια" ;


Μυστικό #7: Δεν βλέπει το σεξ ως απλή πράξη
Κόντρα στον μύθο που θέλει το σεξ να είναι «απλά σεξ» για το ανδρικό μυαλό, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες δίνουν στο σεξ ανάλογη σημασία –ναι, και συναισθηματική φόρτιση– με εκείνη που του αποδίδουν οι γυναίκες. Η πλειοψηφία των ανδρών, μάλιστα, απαντά ότι προτιμά το σεξ μέσα στη σχέση από το περιστασιακό σεξ και τα one night stands. Οι περισσότεροι, βέβαια, αναφέρουν το γεγονός ότι μία μόνιμη σύντροφος γνωρίζει καλύτερα τι τους ευχαριστεί στο κρεβάτι ως βασικό λόγο για την προτίμηση αυτή, και όχι τις ρομαντικές προεκτάσεις που θα ήλπιζαν οι σύντροφοί τους.

Απολύτως σωστό ! Και όσοι "το παίζουν" και καλά κατακτητές είναι απλά ψεύτες.

Μυστικό #8: Του αρέσει όταν κάνεις το πρώτο βήμα
Παραδοσιακά, ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα. Κι οι περισσότεροι άνδρες είναι πλήρως ικανοποιημένοι με αυτήν την τάξη πραγμάτων σε ό,τι αφορά την σεξουαλική σας ζωή. Το απολαμβάνουν, όμως, εξίσου όταν κάποιες –και όχι όλες– τις φορές παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία και ξεκινάτε τις ερωτικές σας περιπτύξεις όταν δεν το περιμένουν. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεστε: ακριβώς όπως για τις γυναίκες, έτσι και για τους άνδρες, το να νιώθουν ποθητοί είναι μεγάλη ένεση αυτοπεποίθησης –και όλοι ξέρουμε πόσο άμεσα σχετίζεται η αυτοπεποίθηση με τη λίμπιντο.

Μπούρδες ! Η γυναίκα μιλάει με τη γλώσσα του σώματος, τα συλλαμβάνει σχεδόν και ο "αγράμματος" και βαυκαλίζεται ότι είναι ... κυνηγός.

Κάποιος που έχει απλά μελετήσει το θέμα, απλά "δεν παίζεται" !

Μυστικό #9: Δεν έχει πάντα διάθεση για σεξ
Σας εκπλήσσουμε, το ξέρουμε. Σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών, οι άνδρες δεν έχουν τη libido σε ξεχωριστό, στεγανοποιημένο και αδιάβλητο, σημείο του εγκεφάλου τους. Το καθημερινό στρες, η πίεση στη δουλειά, το άγχος για την οικονομική κρίση, ακόμα και τα οικογενειακά προβλήματα, μπορούν να σκοτώσουν την ανδρική λίμπιντο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο –και το ίδιο αποτέλεσμα– που εξολοθρεύουν και την γυναικεία. Το «όχι απόψε» που προέρχεται από ανδρικά χείλη ήταν ένδειξη απιστίας την εποχή των γιαγιάδων μας. Σήμερα είναι ένδειξη άλλων, πολύ σοβαρότερων για την ψυχική ηρεμία, προβλημάτων.

Και σωστό και - εδώ που τα λέμε - απογοητευτικό.


Μυστικό #10: Σκέφτεται το σεξ. Πολύ.
Αυτό μάλλον το ξέρετε –αλλά ίσως όχι στον βαθμό που πραγματικά ισχύει. Ο μύθος που ήθελε τον μέσο άνδρα να σκέφτεται το σεξ μία φορά κάθε επτά δευτερόλεπτα μπορεί να καταρρίφθηκε, οι σύγχρονες έρευνες όμως σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός κάτω των 60 ετών σκέφτεται το σεξ τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Και δεν είναι μόνο αυτό: ο μέσος άνδρας φαντασιώνεται το σεξ τις διπλάσιες φορές σε σχέση με τη μέση γυναίκα, και οι φαντασιώσεις του είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται ως εξής: στις φαντασιώσεις του συντρόφου σας, δεν είστε πάντα (μόνο) εσείς η πρωταγωνίστρια. Πριν πανικοβληθείτε, να θυμίσουμε ότι η φαντασίωση απέχει πολύ από την πράξη.

Απλή απορία : Τι σε νοιάζει κοπέλα μου ;

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ;

Ακόμα και στην πιο ανόητη αμπελοφιλοσοφία, βρίσκεις ... λογική.

[Τι να γίνεται άραγε εκείνη η ... ψυχή με τα ωραία ... παραμύθια ;]

Κατά τα άλλα το ερώτημα είναι απλό : "οπότενες τι κάνουμε ;"

Το οποίο ερώτημα αποφεύγουν "όπως ο διάολος το λιβάνι" μερικοί - μερικοί και, κυρίως, μερικές - μερικές !

 

Το οποίο ερώτημα έχει απαντηθεί θεωρητικώς στο άρθρο μου : "Ισότητα ή αρμονία ;" Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 11:55 το οποίο θα ήταν μεγάλη μας τιμή να τιμήσει η ως άνω αρθρογράφος με την προσοχή της και τα επί της ουσίας σχόλια της ...

 

Μια συμπλήρωση μόνο (επί του θέματος "ανδρικός τρόπος σκέψης").

Αναφορά Άγγελου Φουριώτη, "Κόρινθος : Απο το μύθο στη Ιστορία"

"Τα χρόνια εκείνα η ανδρεία δεν αναλυόταν. Γινόταν αποδεκτή."

 

Και, αν η περί ης αρχίσει - λέμε τώρα ! - να το ξανασκέφτεται, ας ρίξει μια ματιά και στο παρακάτω :

http://www.youtube.com/watch?v=fT5r_RWHnEM

Απλές ερωτήσεις κρίσεως : Ποιο είναι "βασικό ένστικτο" ;

Πιο απλή : Ποιο είναι το βασικό ένστικτο της γυναίκας ;

Ή, ποιο είναι το βασικό ένστικτο του άνδρα ;

Και - το βασικό ! - πού έχουμε φθάσει στην κατάντια των βασικών μας ενστίκτων ;

 

Δύσκολο ;

 

Σχόλια

06/12 00:33  Personal Jesus
Τελικά θα ήθελαν ή δεν θα ήθελαν ?
Όλα τα παραπάνω πάντως, κοινά μυστικά.
06/12 00:39  oberon
Υποθέτω PJ ότι αναφέρεσαι στα "μυστικά" που πασάρονται γενικώς ...
Ίσως έδωσα παραπάνω σημασία, ίσως έχει σημασία.

Πάντως καλή αφορμή για να σε ξαναδώ να γράφεις στο ταπεινό μου bolg. Λίγο τόχεις ;
06/12 00:43  Personal Jesus
Μάλλον εσύ το έχεις για πολύ :)
Από την στιγμή που δημοσιεύονται, παύουν να είναι μυστικά πάντως.
06/12 00:45  oberon
PJ ξέρεις γιατί το έχω ...
07/12 21:46  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις