Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Δράση 2 : Δημιουργική επίλυση διαφορών
1049 αναγνώστες
Σάββατο, 9 Απριλίου 2011
16:59

 

 Pourqois pas ?

[Γιατί όχι ;]

 

Ας υποθέσουμε ότι ένα παντρεμένο ζευγαράκι έχει προγραμματίσει να πάει σε ένα γάμο ενός ξαδέλφου της κοπέλας. Και ο γάμος γίνεται στο νησί της, τη Μύκονο.

Έλα όμως που «σπάει ο διάολος το ποδάρι του» και την ίδια μέρα είναι να γίνει η κηδεία του μπάρμπα του καλού της.

Κ-α-ι ο ξάδερφος έχει καλές σχέσεις με τον τύπο μας, κ-α-ι ο μπάρμπας αφήνει τις καλύτερες αναμνήσεις στο ζευγαράκι.

 

Το ερώτημα, στην γενική μορφή του γνωστότερο ως «οπότενες τι κάνουμε ;», είναι φυσικά : «θα πάμε στο γάμο ή στην κηδεία ;».

Υπάρχει βέβαια το βασικό λαϊκό «θα αφήσουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια ;», αλλά στην περίπτωση που εξετάζουμε [;] πέφτει κομμάτι άδικο για τον μπάρμπα να τον κατατάξει το ζευγαράκι στα … πουρνάρια.

 

Δεν αποκλείεται [τίποτα σε αυτό το ... ρημαδότοπο] να λυθεί το πρόβλημα με μια απλή συζήτηση, δεν αποκλείεται η συζήτηση να είναι ένα επιδέξιο καπέλωμα, δεν αποκλείεται να «το στρίψουν» κ.τ.τ.

 

Η συνήθης όμως κατάληξη είναι να φθάνει η κατάσταση σε κάποια αντιπαράθεση. Ο λόγος ; Ο καθένας από τους δυο έχει για τους δικούς του λόγους αποφασίσει μέσα του για το τι θέλει. Και η συζήτηση είναι μόνο και μόνο για να κάνει τον εξ απεναντίας να συγκατανεύσει.

Σε αυτό το διάλογο, που «θεός να τον κάνει» διάλογο, ανταλλάσσονται επιχειρήματα στο στυλ «τι θα βάλω στην κηδεία ;», «μπορεί να μας πιάσει το Κάβο ντ’ ¨Ορο – το είπε η Ε.ΜΥ. ότι χαλάει ο καιρός», «στο γάμο θα είναι και η ξαδέρφη μου που γλυκοκοιτάς κρυφά [τρομάρα σου !]», «στην κηδεία θα είναι και ο Δήμαρχος που μου έχει τάξει …» και διάφορα τέτοια.

 

Το … λογικό ερώτημα που απευθύνεις – ω αναγνώστη ! – προς τον ταπεινό συντάκτη αυτού του άρθρου, είναι προφανώς «και λοιπόν ;». Δεν σου φαίνεται τίποτα και πολύ παράξενο – έτσι δεν είναι ;

 Έχουμε εξοικειωθεί με την αντίληψη ότι έτσι συζητιούνται τα θέματα. Ήγουν λέει ο καθένας «το μακρύ του και το κοντό του» και «τράβα από ‘δω ο ένας, τράβα από ‘κει ο άλλος», μπορεί στο τέλος να μην πάνε και πουθενά.

 

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη αντιπαράθεση λήξει κάπως ομαλά, το βέβαιο είναι ότι, αν το ζευγαράκι δεν μάθει να συζητάει ανθρώπινα, σύντομα η κόπωση της σχέσης θα είναι γεγονός.

 

Και σε μια πρόσφατη κηδεία ενός 93χρονου, που μια βδομάδα νωρίτερα με είχε βάλει σόλο στα 7 καρά στην πρέφα, είδα το Μητροπολίτη μας να έχει πάρει στο αριστερό τη βαρύτιμη ράβδο του.

Γιατί ; Για να έχει ελεύθερη την δεξιάν του για να εκφράζει παραστατικά την αγωνία του την ώρα που έλεγε για τα σύγχρονα ζευγάρια ότι «στην πρώτη δυσκολία τα παρατάνε».

 

Τα παρατάνε βέβαια γιατί υπάρχουν αυτό που λέμε «συστηματικά προβλήματα» δηλαδή λάθη που κάνουν όλοι, τα έχουν συνηθίσει όλοι, υφίστανται τις συνέπειες όλοι και κανείς δεν λέει ένα απλό «μπας και … ;».

Δηλαδή «μπας και κάνουμε λάθος [σχεδόν ;] όλοι ;».

 

Αν το φιλοσοφήσει κανείς [υπάρχουν και άλλα τέτοια «φρούτα» ;], η εικόνα των «συζητήσεων» πάσης φύσεως, όχι μόνο στα Μ.Μ.Ε., όχι μόνο στις φοιτητικές συνελεύσεις, όχι μόνο στα καφενεία, αλλά και μεταξύ φίλων, συγγενών, συνεργατών κ.λ.π. είναι του στυλ «τι θα βάλω στην κηδεία ; - τι θα βάλω στο γάμο ;» ή «ποιόν θα δούμε στην κηδεία ; - ποιον θα δούμε στο γάμο ;».

Δεν είμαι καν και τόσο σίγουρος αν η ίδια διαδικασία δεν έχει επικρατήσει πια και σε κάποια Δ.Σ. τραπεζών π.χ., τα οποία ίσως δεν δείχνουν και πολύ … προσεκτικά εν όψει Γ.Σ. …..

 

Πού το πάω ; Μα σε αυτό που λέει η απλή λογική : να ξέρουμε τι συζητάμε και πώς το συζητάμε.

Αν η κοπελιά μας δεν έχει σκοπό να «το κουνήσει ρούπι» από το να είναι «πρώτο τραπέζι πίστα» στο χορό του γάμου …

Αν ο τύπος έχει το μπάρμπα του κάτι παραπάνω από πατέρα του στην καρδιά του …

Αν διάφορα τέτοια – είτε όμορφα είτε όχι – … τι συζητάμε ;

 

Αν «το συζητάνε», θα πρέπει να βρουν κάτι καλύτερο από το να μιμηθούν τα διαβόητα – ου μην αλλά και δημοφιλή – παράθυρα όπου ο νικητής είναι αυτός που μίλησε πιο πολύ, πιο δυνατά, πιο ζόρικα – τέτοια κριτήρια δεν επικρατούν ακόμη ;

 

Ή, αν τα μιμηθούν [τα παράθυρα !], να γίνει τουλάχιστον σωστά η δουλειά ! Να πέσει ένας «καυγάς τρικούβερτος», όπως λέμε στα μέρη μας. Και βέβαια το «τρικούβερτος» παραπέμπει στα σκεπάσματα που θα χρειαστούν για να … σκεπάσουν το καλύτερο «αποτέτοιο» που προκύπτει … Γνωστόν ή όχι ;

Δηλαδή, αν είναι να τσακωθείς, ξέχνα το «σεις και το σας» !!! Βγάλε ό,τι έχεις μέσα σου, να βγάλει τα αντίστοιχα και η άλλη και μετά … βγάλτης τα όλα. Σαφές ;

 

Η εναλλακτική λύση που υπαινίσσεται ο τίτλος του ταπεινού άρθρου του έσχατου των blogs είναι η πολιτισμένη συζήτηση.

«Άσε μας ρε φίλε που θα μας πεις και πώς να συζητάμε !» - «o.k. min diavazeis !».

 

Λιγοστέψαμε ;

 

 

                        Πάμε !

 

Η βασική διαδικασία είναι η σεναριακή σκέψη. Ήγουν καταγράφονται τα βασικά εφικτά ενδεχόμενα και συζητούνται ξεχωριστά.

 

Π.χ.

Σενάριο 1 : Πάμε στο γάμο.

Σενάριο 2 : Πάμε στην κηδεία.

 

«Ποιο να συζητήσουμε πρώτο ;» - ο πρώτος σκόπελος ! «Όποιο θες εσύ γλυκειά μου !» η συνιστώμενη ντρίπλα για προχωρημένους.

Κάπως έτσι αρχίζει επί τέλους να συζητιέται το σενάριο με α/α 1.

 

Κατ’ αρχήν πρέπει να το βάλει κανείς «κάτω» το σενάριο. Δηλαδή φεύγουμε τότε, κάνουμε αυτό, βλέπουμε εκείνον, γυρίζουμε τότε κ.λ.π. κ.λ.π. να ξέρουμε τι συζητάμε – το είπαμε ;

Μετά αρχίζουμε να λέμε τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει στο συγκεκριμένο σενάριο. Είπαμε : δεν συζητάμε ταυτόχρονα και για το άλλο σενάριο. Ένα - ένα μήπως και συνεννοηθούμε κάποτε ...

Τι προβλήματα έχουμε, τι οφέλη προκύπτουν.

Ακόμη καλύτερα είναι – το τονίζω ! – να γράφουμε επιγραμματικά αυτά που εντοπίζουμε στην κουβέντα. Γιατί το τονίζω ; Κινέζικα ψιλογράμματα …

 

Κάπως έτσι έχουμε μια εικόνα του σεναρίου με α/α 1, κάπως έτσι κάνουμε και με το σενάριο με α/α 2. Αν μάλιστα έχουμε σε μια κόλλα Α4 το ένα και σε μια άλλη το άλλο, τις βάζουμε μπροστά μας και αρχίζει το ζύγισμα.

Ένα break [διακοπή] για μια βόλτα ή ένα τηλεφώνημα ή φαγητό [Δράση 3 …] ή για … άλλα ενισχυτικά της συνεννόησης του ζευγαρακίου και της αφομοίωσης του τιθεμένου προβλήματος δεν αντενδείκνυνται. Τουναντίον συνιστώνται θερμώς παρ’ ημίν – αρκεί να μην προκύψουν «μη αντιστρεπτές εξελίξεις», π.χ. να μην χαθεί το καράβι !

 

Εννοείται ότι στα υπέρ και τα κατά καταγράφονται πάσης φύσεως αλήθειες, όπως «ειλικρινά θα αισθανθώ πολύ άσχημα αν λείψω από την κηδεία του μπάρμπα μου» ή «σκέπτεσαι αγάπη μου τι κουτσομπολιό έχει να γίνει πίσω από την πλάτη μου αν λείψω από το γάμο ;».

Το να ειπωθούν και γραφούν – βασικό ! – οι αλήθειες του καθενός στέκει. Το να κρύβονται πίσω από «φύλλα συκής» δ-ε-ν στέκει. Δεν ωφελεί βασικά. Τόσο απλό !

 

Δεν είναι λίγο για ένα ζευγαράκι να εξετάσει τόσο όμορφα δυο τέτοια αντιδιαμετρικά σενάρια. «Όρεξη νάχουνε» θα έχουν πολλές ευκαιρίες να κάνουν σοβαρές συζητήσεις μπροστά στη ζωή τους, στις οποίες θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δυο αλληλοαποκλειομένων επιλογών.

 

 

Κάπου εδώ τελειώνει το … μισό άρθρο ! Γιατί δεν είπαμε τίποτα για το «δημιουργική» – έτσι δεν είναι ;

Ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει τις δυο περιπτώσεις – είπαμε : το δύσκολο είναι να τις συζητήσεις πολιτισμένα.

 

Να προσθέσω ότι στις πολιτισμένες συνήθειες περιλαμβάνεται [;] και η εξής ιδέα : στη συζήτηση αλλάζουν ρόλους ! Δηλαδή ο σύζυγος αναλαμβάνει να παραθέσει τα επιχειρήματα της καλής του – η καλύτερα τις επιθυμίες της [ποια γυναίκα διαθέτει επιχειρήματα ; – το χόντρυνα το αστείο ;] και τανάπαλιν.

 Πενηνταράκια : Ο σύζυγος λέει αυτά που αισθάνεται ότι υποστηρίζει η σύζυγος. Μετά η σύζυγος λέει αυτά που αισθάνεται ότι υποστηρίζει ο σύζυγος. Κάπως έτσι μπαίνει με τρόπο ο ένας στη θέση του άλλου. Ενσυναίσθηση - καθόλου δύσκολο - αν το προσπαθήσει κανείς !

Ακόμη πιο προχωρημένο θέλετε ή αδιάφορον ;

Αναλαμβάνεις να κατανοήσεις τα … επιχειρήματά της κάνοντας μια … ανάκριση ! Ήγουν της απευθύνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και σου απαντάει. Το «άκρον άωτον» της συνεννόησης επιτυγχάνεται [;] αν η ερωτωμένη έχει κλειστό το στόμα με λευκοπλαστ και απαντάει μόνο με νεύματα. Όχι ναι - όχι, ότι μπορεί να εκφράσει με το στόμα κλειστό !

Εννοείται ότι μετά [ή πριν !] θα παίξουν τους αντίθετους ρόλους.

 

Το τέλειο – αλλά αγχώνει ; – είναι να φοράνε και οι δυο λευκοπλάστ [αφού γίνει μια πρώτη διερεύνηση του θέματος] και μετά να κάνουν πράξη το απόφθεγμα του γνωστού [;] συγγραφέα : «πόσο πιο εύκολη είναι η συνεννόηση χωρίς λόγια !».

Δηλαδή να βγάλουν κάποια στιγμή τα λευκοπλάστς, προκειμένου να μην εμποδίζουν το …….. διάλογο !

 

 

Πού είχαμε μείνει ; Α ναι !  

 

Το δημιουργικό είναι να κάτσεις να σκεφθείς λύσεις πέρα από τις προφανείς. «Άσπρο – μαύρο» ξέρει να σκέφτεται ο κάθε κολλημένος εγκέφαλος. «Ο θάνατός σου η ζωή μου. Τί win - win games [παιχνίδια όπου όλοι νικάνε] - μπρρρ....

«You are with us or against us» [είσαστε μαζί μας ή εναντίον μας] ξεστόμισε κάποτε υπερήφανος ο «W.» – «κατοικείτο» ;

 

Μήπως να πάει ο καθένας στον δικό του [στον γάμο ή την κηδεία - θυμίζω], αφού το θέλει τόσο πολύ, και αυτό να μην είναι «αιτία διαζυγίου» ; Λεπτομέρεια αν συνήθως είναι άμεση αιτία διαζυγίου, άμεση αιτία αδιέξοδου καυγά ή μακροπρόθεσμη φθορά της σχέσης. Ναι ;

Αν ο ένας κατανοήσει τα feelings [συναισθήματα] του άλλου, θα προκύψει κάτι άσχημο ή κάτι όμορφο ; Π.χ. η κοπέλα θα είναι «σαν γεροντοκόρη» στο γάμο ή θα λάμπει από αυτοπεποίθηση για τον καλό της και τη σχέση τους ;

Σενάριο 3 ήταν – δεν έχασα το μέτρημα ;

 

4 μπορεί να είναι μια «επίδειξη δύναμης» – το ανάποδο του 3. Τρελό ; Μήπως όμως η κούκλα μας θα «λάμψει δια της απουσίας της» στο γάμο που θα παρίσταται ο έτσι της ; Ποια θα την κουτσομπολέψει και δεν θα γίνει ρεζίλι – αν αυτό είναι κριτήριο. Και θα λείπει στην πραγματικότητα το παλικάρι μας από τον μπάρμπα του ή ο μπάρμπας θα τον καμαρώνει που τον έκανε άντρα ;

 

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα … όργια του brainstorming [καταιγισμός ιδεών] !

Γενική ιδέα : «Πώς θα μπορούσαμε να πάμε κ-α-ι στα δύο ;» – καλή ερώτηση ;

Καλή βέβαια, αρκεί να μην είναι πραγματικά ανόητη. Μόνο που το πραγματικά θα πρέπει να το πει κάποιος που "δουλεύει το εργαλείο".

 

Αν π.χ. πεταχτεί κάποιος βλάκας που παρακολουθεί τη συζήτηση και γελάσει ειρωνικά στο στυλ «καλά, θα είσαστε στις 4 σε κηδεία στη Χαλκίδα και στις 8 σε γάμο στη Μύκονο ;»

 

Φυσικά υπάρχουν πολλές ιδέες για τύπους που δ-ε-ν κωλώνουν σε τέτοιες βλακώδεις προκαταλήψεις. Πολλά πράγματα γίνονται όταν τα θέλει πραγματικά κανείς. Και κυρίως όταν τα αξίζει.

Δεν γίνονται π.χ. για αυτούς που ακούνε το «Θα θυμηθείς να μου πεις τι γεύση έχει η γλώσσα καταπινομένη αμασήτως ;» …

 

Παραδείγματος [μοσ]χάρι :

«Δεν παίρνουμε ένα τηλέφωνο στις δημόσιες σχέσεις της … μαντάμ που [έκανε πως] λιποθύμησε και μετά «έφερε τον κόσμο ανάποδα», μήπως και πάρει το αεροπλάνο της γραμμής για Παρίσι και μας στείλει το jet στην Τανάγρα – τι ώρα θα είμαστε αγάπη μου ; – και να μας πάει τσουπ Μύκονο ;».

Φυσικά στο τηλέφωνο θα τα πουν "με τρόπο", αλλά το νόημα είναι αυτό.

«Άλλωστε το ξέρει το αεροδρόμιο ο πιλότος και το jet πρώωωτο – μου τόχει πει ο oberon».

 

[Το breakfast at Tiffany’s το έχετε δει ;]

 

Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, αν βάλεις κολλητούς ενδιάμεσους, την έχεις πατήσει. Αν δεν στο ξεκόψουν από μόνοι τους, σίγουρα δεν θα πιάσει.

 

Ή τόχεις ή δεν τόχεις. Χώρια που «Ο αιτών λαμβάνει».

 

Γκουχ.

 

Ψαρώνεις π.χ. τον τηλεφωνητή του «Παύλου Μελά», ψαρώνεις και τον μακαρίτη το Διοικητή Σαββατιάτικα και πας την άλλη μέρα το πρωί στο [Ελληνικό] αεροδρόμιο και περνάς την τετραήμερη συν δυο οδοιπορικά "εκεί που πάει το πρώτο αεροπλάνο" – αν τόχεις …

 

 

Υ.Γ. Ενδείκνυται – με λίγη φαντασία ! – και για αποκαταστάσεις ημαρτημένων !

 

 

 

Σχόλια

09/04 18:53  PREMIUM
Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος !
Στας εορτάς - τελετάς συμπεριλαμβάνεται ΚΑΙ η ... κηδεία !

Κατά τ΄ άλλα, αυτό που μου τη "σπάει" στο ΧΑΑ σε σχέση με τη ... ΖΩΗ είναι η εσκεμμένη ... νεκρο~φάνεια !
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
09/04 20:18  oberon
Σειρά στο πρώτο συμφωνώ και σε βρίσκω όλο και πιο ... φιλοσοφούντα !

Στο δεύτερο κάνεις - η γνώμη μου ! - μεγάλο λάθος ! Συμπεριλαμβάνονται ΚΑΙ οι άλλες τελετές. Πρώτα οι [σ-ω-σ-τ-έ-ς] κηδείες !

Στο τρίτο για να το λέει ολόκληρος PREMIUM ή DISCOUNT ή ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ ή Χρήστος, έτσι θάναι ...
"Εγώ βοσκούσα τα πρόβατα εδώ παραπέρα" ...

[δεν το βρήκα, αντ' αυτού κάτι καλό
http://www.youtube.com/watch?v=N5ArKerJPIc&feature=related ]
09/04 20:32  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ... Χάρηκα πάρα πολύ ! [ ...με το ανέκδοτο ... ].
09/04 21:14  oberon
Μάλλον "κρατάς" από Ινδιάνους φαίνεται ...
09/04 21:45  PREMIUM
10/04 08:05  oberon
:) ...
10/04 08:17  PREMIUM
Και ... σ~ό~ϊ πάει το ... βασίλειο ... :-)
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2174559
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
10/04 08:17  PREMIUM
Και ... σ~ό~ϊ πάει το ... βασίλειο ... :-)
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2174559
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
28/04 22:24  GIASEMI
πως πάει η ανοιξιάτικη επιχείριση;
σου μονοπωλεί το ενδιαφέρον;
Χρόνια Πολλά και δημιουργικά!

29/04 20:55  oberon
μαράκι χρόνια πολλά και ... ασκανδάλιστα !

"Άμα θέλεις να κόψεις τα δέντρα σου γρηγορότερα
ξόδεψε διπλάσιο χρόνο για να ακονίσεις τα τσεκούρια σου"
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας

Θα έλεγα πως ναι - δεν θα έπρεπε ;
29/04 21:00  GIASEMI
εσύ είσαι ο chief οπότενες δε μας πέφτει λόγος!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις