Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Μια ολοκληρωμένη [;] πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο
856 αναγνώστες
Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011
23:23

Σειρά αρχίζει πιά η χοντρή πλάκα - μου επιτρέπεις ;


Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο

http://www.capital.gr/News.asp?id=1212847

 Συγγνώμη δεν έπρεπε να βάλει ένα ερωτηματικό ; 

Του Γιώργου Καισάριου 

Όπως έχω πει σε προηγούμενα posts, η λύση  του προβλήματος της Ελλάδος είναι κατά 50% το πότε θα γίνουμε ταμειακά βιώσιμοι και κατά 50% όλα τα υπόλοιπα.

 Ε αφού το είπε ...

Απλή ερώτηση : αν μπει τάξη στο "μαγαζί" και καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις σημαντικότατες δυνατότητές μας, αλλά χρεωκοπήσουμε, τί θα γίνει ; Πειράζει που θα λείπει το 50 % ;

Λέω ότι έχουμε περιθώριο - τουλάχιστον - να βρούμε πώς μπορούμε να είμαστε ικανοί να αφήνουμε ο ένας το άλλο ήσυχο στη δουλειά του. Αυτό μόνο φθάνει για να τους "πάρουμε τα σώβρακα". Εδώ βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου και ακόμα ζούμε ...

50 - 50 ο τύπος και καθάρισε. Προτεραιότητες ; Τί είναι αυτό - τρώγεται ;

Στα υπόλοιπα μπορεί κανείς να βάλει την αναδιάρθρωση του κράτους, τη δημοσιονομική προσαρμογή, πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, την αναδιάρθρωση του πολιτικού μας συστήματος (με σκοπό αυτοί που εκλέγονται, να εκλέγονται με πιο αξιοκρατικές διαδικασίες) και τη ριζική αλλαγή του συνόλου του ελληνικού Συντάγματος.

Στην αναδιάρθρωση ο τύπος. Τον απασχολεί μήπως πρέπει να το ελαχιστοποιήσουμε καταιγιστικά ; Αν είναι εφικτό θα το ήθελε ή "σώνει και ντε" αναδιάρθρωση ;

Πάρε λίγο Φουριώτη : "Η Κοινωνία γεννήθηκε από τις αρετές του ανθρώπου, το Κρατος από τις κακίες του. Η Κοινωνία είναι αγαθό, το Κράτος όχι".

"Δημοσιονομική προσαρμογή" - τόσο προφανές ; Τελικά μήπως σκεπτόμαστε έχοντας καταλήξει εκ των προτέρων, όχι μόνο στο τί θα εναλλακτικές θα εξετάσουμε , αλλά και στο συμπέρασμα ;

Μήπως, όμως, ο ... λογιστής την είχε πετύχει ; Και κατέληξε σε μπάχαλο ;

Άκου βλακεία ο τύπος : με πιο αξιοκρατικές διαδικασίες ! Δηλαδής σειρά είναι αξιοκρατικές, αλλά να γίνουν πιο αξιοκρατικές ! Δηλαδή μια διαδικασία που βγάζει chief τον γαπ θέλει απλώς βελτίωση ! Πάμε καλά ;

ριζική αλλαγή του συνόλου του ελληνικού Συντάγματος. Μάλλον "έχω χάσει επεισόδια" ... Σκέπτομαι μια κόλλα Α4 διπλής όψεως - κάτι τέτοιο εννοεί το ... αστέρι μας ;

Αν τα έβαζα στη σειρά, θα έλεγα πρώτα να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του χρέους (κούρεμα κτλ) και μετά όλα τα άλλα ταυτόχρονα.

Λοιπόν κοίτα τί τέχνασμα ετοιμάζει ο τύπος ! Δεν καταλαβαίνει ότι η τεχνολογία μπορεί ακόμη και να αχρηστεύσει το τραπεζικό σύστημα ως διαμεσολαβητή μεταξύ καταθετών και δανειοληπτών. {πές τα ρε ... ερμάκο !].

Ούτε έχει την ευφυΐα του never που έχωσε : "έχουμε πολλές τράπεζες, γιατί έχουμε πολλούς τραπεζίτες". Έγραψε ;

Έλα όμως που ο τύπος κάπου το πάει με το στανιό !

Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ σε αυτό που θα πρέπει να γίνει πρώτο από όλα, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μια αναδιάρθρωση. Τούτο είναι να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Προφανώς πρέπει άλλοι να το θωρακίσουν ! Κάτσε να δούμε αν το μάντεψα σωστά !

Ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι - λέμε τώρα ! - ίσως θα πρέπει να κανουν κάτι και οι τράπεζες. Ας βγω λάθος και θα πάω για ουϊσκάκι στην Πικραγγουριά !!!!


Σημειώστε ότι έχω ήδη κάνει αναφορά σε αυτή η διαδικασία στα πιο κάτω άρθρα (Παράθυρο για υπονόμευση της ΕΚΤ;, Παράθυρο για υπονόμευση της ΕΚΤ; (ΙΙ), Πως θα ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης), όμως θα ήθελα σήμερα να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες.


 Θα δούμε αν εμφανίζεται το περισπούδαστο σχηματάκι, αλλά να σου πώ με δυο λόγια αλά oberon.

Λοιπόν ρε σειρά οι τράπεζες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα ! Κάτι CRBSDF θα καθαρίσουν ρε φίλε. Θα πουλήσουν και μετοχές λέει ... Τί δουλειά θα κάνουν ; Μπας και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ; "πέρα βρέχει" !

Η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει ένα επενδυτικό σχήμα με το όνομα GRBD με αποκλειστικό σκοπό να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα πριν από ένα πιστωτικό γεγονός. Η εκτίμηση μου είναι ότι απαιτείται να διαγραφεί το 65% του ελληνικού χρέους για να καταστούμε βιώσιμοι. Υπόψη, επί των ομολόγων της αγοράς και όχι της τρόικας.

Αφού βρήκε όνομα για το επενδυτικό σχήμα, χρειάζονται λεφτά ; Όχι ρε μάγκα "θα κόψουμε από τον τοίχο" ! Ή μήπως λάθος κατάλαβα ; Θα διαγραφεί λέει το 65 % του ελληνικού χρέους - ρε φιλάρα μήπως έχει καμιά τέτοια διαγραφάρα και για μας ; Και ποιός θα φορέσει την παλτουδιά - any good idea ;

Αυτό το αγοράς ή τρόϊκας κάτι λέει - αλλά όχι σε μένα ... "Είμαι από χωριό και δεν τα γουρνίζω ρε σειρά" ! Εσύ σειρά που είσαι ... πρωτευουσιάνος ;

Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χορηγεί πιστώσεις αξίας περίπου 40 δισ.  στο σχήμα GRBD. Το σχήμα αυτό στη συνέχεια συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να καλυφτούν οι ζημιές έπειτα από ένα ελληνικό default.

Δεν φαντάζομαι να προβλέπεται και επιστροφή των πιστώσεων ! Άλλωστε πάνε για "να καλυφθούν οι ζημιές" - για επιστροφές θα μιλάμε ;

Ίσως απαιτηθεί το ποσό των 40 δισ. για την κάλυψη ζημιών από απομειώσεις ομολόγων και διαγραφή προβληματικών δανείων. Το ποσό των 40 δισ. είναι ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός, ίσως χρειαστούν λιγότερα, ίσως και περισσότερα. Μετά το πέρας αυτών των αυξήσεων κεφαλαίου, ουσιαστικά θα έχει κρατικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

ίσως ... Πώς να μην ανησυχεί ένας ... ανήσυχος πατέρας, στο άκουσμα αυτού του υπαινγμού ... "Όλα τα λεφτά" Νίκο ;

Α κοίτα : θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες ! Αλλά όχι τελείως - ουφ ! - σχεδόν !!! Σειρούλα θα μας έπαιρναν τις μετοχούλες μας και πάει το free lunch ! Σχεδόν σειρά σχεδόν !

40 δις και καθαρισαμε ρε μάγκα. μετά να δεις που θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για λέφτα για αναπηρικά καροτσάκια - ποιός τα έγραφε χθές ; Α όοοοχι καθαρίσαμε, ίιιισως καθαρίσαμε ! Μπορεί λέει να είναι και λιγότερα - ρε μάγκα δεν παίζεται ο τύπος !

Το τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο πλέον από όλα τα βάρη θα είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα θα έχει κέρδη. Το 1,25 επιτόκιο που θα πληρώνει το GRBD στην ΤτΕ άνετα μπορεί να υπερκαλυφτεί μόνο από τα μερίσματα που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο GRBD, τα οποία θα καλύπτουν τους τόκους αλλά και την αποπληρωμή κεφαλαίου προς την ΤτΕ.

Ρε σειρά κοίτα πώς γίνεται κερδοφόρο ένα μαγαζί ! Του αφαιρείς τα χρέη και αρχίζει να "κόβει μονέδα". Τόπιασες ; 1,25 επιτόκιο ρε φίλε ! Τοις χιλίοις υποθέτω - μην ξοδευόμαστε σε πανωτόκια !

Κοίτα όμως : θα επιστρέψουν τα λεφτά στην Τ.τ.Ε. - βγήκα λάθος. Ti grafw ;

Οι μέτοχοι, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν το dilution effect των αυξήσεων αυτών, θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν και να διαγράφουν τις μετοχές που κατέχει το GRBD με ίδια κεφάλαια των τραπεζών, σε τιμές όμως αρκετά πάνω από την τιμή της αύξησης που έγινε από το GRBD. Τέλος, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του GRBD να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στη χρηματιστηριακή αγορά όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Αυτά είναι ανώτερα Μαθηματικά - την πάτησα ! Όλα είναι θέμα μανιπουλαρίσματος του χρήματος. Μήπως κάτι μου διαφεύγει - και μάλιστα πολύ σημαντικό ;

Πολύ φοβάμαι ότι οι τύποι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να γεννάν οι κότες χρυσά αυγουλάκια ...Και μάλιστα χωρίς να λιγοστεύει το καλαμπόκι !

Όπως το S&L πρόβλημα που προέκυψε στις ΗΠΑ την δεκαετία του ‘80, έτσι και αυτό το πρόβλημα ίσως χρειαστεί μια δεκαετία να ξεδιπλώσει. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα ξεδιπλώσει και είμαι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγάλει και ένα αρκετά μεγάλο κέρδος. Εκτιμώ περίπου 10-20 δισ. αν η διαδικασία διαρκέσει μια δεκαετία.

Σίγουρο κέρδος ! Και αρκετά μεγάλο - ώστε να αξίζει τις θυσίες των αναπήρων.

Και αυτό το S & L πρόβλημα ; Είχαν πρόβλημα ; Περίεργο ...

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής

Βάζω στοίχημα ότι δεν θα εντοπισθούν μειονεκτήματα ! Είναι δυνατόν να υφίστανται ;

Μετά το πέρας της πιο πάνω διαδικασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει καθόλου επιβαρύνσεις και οι ισολογισμοί των τραπεζών θα είναι ατόφιοι. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι παντελώς έτοιμο και για τους καινούργιους κανόνες BASEL III. Επίσης η χώρα θα είναι έτοιμη για την επόμενη φάση που θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Λοιπόν ρε μάγκα ο τύπος με έχει στείλει αδιάβαστο ! Κοίτα πόσα πράγματα κατόρθωσε χωρίς μία τόση δα προσπάθεια !

Δεν χρησιμοποιούνται κεφάλαια φορολογουμένων (Ελλήνων ή Ευρωπαίων) καθώς οι πιστώσεις προέρχονται έναντι ενεχύρου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, οι μόνοι που τιμωρούνται είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και κανένας άλλος.

Τί έβαλε ρε σειρούλα ενέχυρο και δεν το πρόσεξα ; Εσύ το πρόσεξες να μου το πεις ; να τιμωρηθούμε εμείς οι [μεγαλο] μέτοχοι - τρομάρα μας ! - αλλά γιατί, τί κάναμε ;

Διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα και διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις.

Δηλαδή δεν είναι διασφαλισμένα ; ωχ !!!!!

Οι τράπεζες πλέον θα μπορούν να δανείζουν -απαραίτητο συστατικό για να μπορεί να αναπτυχτεί η ελληνική οικονομία.

Να και ένα καλό νέο ! Μπας και υπάρχει και τίποτα άλλο απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη ή φθάνουν τα λεφτά ;

Η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει συντηρητικά μεταξύ 10-20 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία. Το κέρδος θα είναι λιγότερο αν αποφασιστεί να πουληθούν οι μετοχές στην αγορά σύντομα.

Εννοεί προφανώς ότι θα έχουν σορτάρει πρώτα ..

Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ μπορεί να παρακάμψει τους κανόνες της ΕΚΤ και να λάβει ως ενέχυρο ότι αυτή θεώρει πρέπον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κοινές μετοχές.

Κάτσε : διακριτική ευχέρεια ή παράκαμψη κανόνων ; Να και το ενέχυρο : οι μετοχούλες μας σειρά ! Κοίτα : αν δεν θα χάνουμε δικαίωμα για φαγητό στη Γ.Σ. δεν έχω πρόβλημα - εσύ σειρά ;

Είναι δε μια καλή ευκαιρία να γίνει χρήση του μηχανισμού του ELA, αφού έτσι και αλλιώς έπειτα από ένα πιστωτικό γεγονός, η ΕΚΤ έχει πει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον ελληνικά ομόλογα.

Έχω κάτι αποριούλες, αλλά άστο ...

Η ΕΚΤ μόνο εκ των υστέρων πρέπει να δώσει έγκριση και όχι πριν. Μόνο με αρνητικό ψήφισμα των 2/3 των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ μπορεί να καταδικαστεί η πράξη.

Κάτι σε μιλημένο  το κόβω ...

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι μια αντιστροφή αυτού θα δημιουργούσε αφόρητα προβλήματα στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών και το ότι πολιτικά θα περάσει στις αγορές ότι υπάρχει διαφορά άποψης μεταξύ της κεντρικής και της περιφερικής τράπεζας, είναι δεδομένο ότι θα πάρει και την τυπική έγκριση.

Ουφ ! Κοντεύει το ρημάδι να την κοπανήσω ! Τί ιδέα και αυτή ρε ερμάκο να μου φορτώσεις την ... ολοκληρωμένη ;

Η χρήση του μηχανισμού αυτού είναι μόνο για έκτατες περιστάσεις. Πιο έκτατες από αυτές που ζούμε δεν νομίζω να υπάρχουν.

Κοίτα σειρά που εδώ έχει δίκιο - όλα και όλα !

Επίσης σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτη Οικονομόπουλο (Καθηγητή οικονομικών) που έχει κάνει αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα, τα ποσά που μπορεί να εκταμιεύσει το GRBD από την ΤτΕ μπορούν να αυξηθούν έως το ποσό των 110 ή ακόμα περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι το σχήμα μπορεί να αγοράσει και τα διακρατικά δάνεια της τρόικας, ή ένα μεγάλο μέρος αυτών.

Αν το λέει καθηγητής ... τέλος ! Και φθάσαμε γλυκά - γλυκά στα 110 ! Ευτυχώς που τελειώνει το άρθρο ...


Η κατάληξη είναι ότι η χρήση του μηχανισμού αυτού από την ΤτΕ, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση, είναι ικανή να μας μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος με σκοπό να πάρει ανάσα η Ελλάδα για να μπορεί να συγκεντρωθεί σε άλλα θέματα, όπως η αναδιάρθρωση του κράτους, η δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και θέματα ανταγωνιστικότητας και συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται, αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην λύσουμε και τα υπόλοιπα θέματα σύμφωνα με αυτή την ... ολοκληρωμένη θεωριούλα ; Καλή ιδέα ;

Δεν μου πάει το μυαλό, αλλά κάτι θα γίνεται για να λυθεί το πρόβλημα χωρίς να ασχοληθεί κανείς με κάτι ουσιαστικό. Αν βαφτίσουμε το Κράτος αναδιαρθρωμενο, δεν θα αναδιαρθρωθεί ;

(*Τον τελευταίο καιρό κάνω διαλέξεις και ομιλίες για διάφορα θέματα. Ο δήμος Περιστερίου θα μου παραχωρήσει την αίθουσα θεάτρου στο καινούργιο μέγαρο. Εκεί θα κάνω μια εκτεταμένη παρουσίαση του θέματος. Όταν θα πάρω ημερομηνίες θα ανακοινώσω περισσότερα). 

Ειλικρινώς ανυπομονώ ...


Πηγή:www.capital.gr

"Όταν πίνεις νερό να θυμάσαι την πηγή"

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας


Δεν κολλάει, αλλά μήπως τα άλλα κόλλαγαν ;


Καλή ερώτηση ;

Σχόλια

09/06 00:56  GIASEMI
το σχηματάκι σου θέλει τον...Ορφέα του...
09/06 01:02  oberon
και Ορφέας το σχηματάκι του !
09/06 01:10  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=b8sUZJeN5nc

να σκάσεις από τη ζήλεια σου μάρα !
09/06 01:28  GIASEMI
θα το δέχτώ ως "μια ολοκληρωμένη πρόταση" και θα κάνω μια προσπάθεια!(ανεξαρτήτως ζήλειας)
09/06 08:20  oberon
διαρκώς με εκπλήσσετε δις ! αναφέρομαι σε ευχάριστες εκπλήξεις σαφώς !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις