Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Το φαινόμενο Ε45
1698 αναγνώστες
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011
12:02

 


Το φαινόμενο της χαρακτηριστικά άθλιας συμπεριφοράς ενός τυπικού αθεράπευτα κακομαθημένου φθονερού Έλληνα θα προσπαθήσω να το λανσάρω με το όνομα Ε45.

Είναι ο «εκτελεστής με το 45άρι περίστροφο» οποιουδήποτε διαφέρει από το μέσο όρο, τους ομοίους του, τον ίδιο τον Ε45.

 

Το άρθρο είναι αρκετά εκτεταμένο για τέτοια εποχή – νταλακαλόκαιρο που λένε – και εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαβαστεί στην οθόνη. Συνιστώ θερμά στον τυχόν ενδιαφερόμενο αναγνώστη να το εκτυπώσει και να το διαβάσει με την ησυχία του κάποια στιγμή που θα νοιώσει άνετα.

 

 

Οι Κινέζοι λένε : «όταν κάποιος ξεχωρίζει από τους ομοίους του σηκώνεται ένα σύννεφο σκόνης». Είναι και αυτοί ατομιστές, σαν λαός που και αυτός έχει «κατέβει από τα δέντρα» χιλιετίες πριν την αρχή της χρονολογίας μας.

Δεν έχουν όμως τα χάλια μας, δεν βγάζουν με τόση μανία τα μάτια οποιουδήποτε φθονούν. Είμαστε σίγουρα ένας ξεχωριστός λαός στην υφήλιο, αλλά αυτό που είναι τελείως ακατόρθωτο και αδιανόητο για τους άλλους είναι το πώς βγάζουμε τόσο αποτελεσματικά τα απωθημένα μας στους πατριώτες μας και, παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο επιζούμε αλλά δεν είμαστε καθόλου τυχαίοι …

 

 

Το φαινόμενο φυσικά είναι «χιλιοτραγουδισμένο». Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ;

Ο Γεώργιος Σεφέρης έγραφε «όπου και να γυρίσω η Ελλάδα με πληγώνει».

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος έγραψε ένα γράμμα κάποιου δήθεν Ρωμαίου φρούραρχου της Αθήνας που μας έβγαζε τα άπλυτα στη φόρα.

Ο Γεώργιος Δράκος μονολογούσε το απίστευτης ειρωνείας «κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά πτωχός και άρρωστος».

Οι Έλληνες εφοπλιστές προσέχουν πολύ, όταν είναι να κάνουν εξαίρεση στο επενδυτικό τους μότο «στην Ελλάδα ούτε περίπτερο».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διερωτήθηκε «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο ;», όταν κάποιοι «οπαδοί» του αποφάσισαν να καθαρίσουν τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήξεραν προφανώς καλύτερα από το ίνδαλμά τους …

 

Τόσοι και τόσοι «πήραν των ομματιών τους» και ξενιτεύτηκαν για να γλυτώσουν. Πρόκοψαν γρήγορα – γρήγορα γιατί «δεν είχαν αντίπαλο». Ο μόνος που μπορεί να σταθεί αντίπαλος σε ένα Έλληνα είναι ένας άλλος Έλληνας. Τόσο απλό, τόσο ωμό.

Είναι απλή διαπίστωση που καθίσταται προφανής εθνικιστική κορώνα στα μάτια του Ε45. Τόσο προφανής που δεν χρειάζεται αιτιολόγηση. Και, αν επιστρατευθούν κάποια υποτυπώδη επιχειρήματα, είναι τόσο «προφανή» που δεν υπάρχει θέμα να ακουστεί ο αντίλογος.

 

Στην πραγματεία – περί αυτού πρόκειται ! – που ακολουθεί θα προσπαθήσω να αναδείξω τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Ε45 των ημερών μας μέσα από την περίπτωση «διαλόγου» που προέκυψε μετά την με αρ. πρωτοκόλλου «δήλωση οικονομικής αδυναμίας» μου προς την Εθνική Τράπεζα.

Δημοσίευσα αυτό το έγγραφό μου στο παρόν επώνυμο blog μου και ακολούθησαν κάποιοι σχολιασμοί που είναι άξιοι περαιτέρω μελέτης.

Είναι άξιοι μελέτης – κατά την άποψή μου ! – γιατί είναι χρήσιμο να βγάλουμε συμπεράσματα. Εμφανώς η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι κάτι που αποφεύγει ο Ε45 «όπως ο διάολος το λιβάνι».

 

Η πλήρης σειρά των άρθρων μου στα blogs «Τέρμα τα αστεία.» και «καβάλα στη Harrley» [για τα σχόλια πατήστε κλικ στο «όλα τα σχόλια»] είναι με χρονολογική σειρά :

 

«Δήλωση οικονομικής αδυναμίας»

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 14

  

«Γράμμα στον Α45 και τον first»

 

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 18:53

 

"Σειρά πώς θα πάρουμε μια άδεια ;"

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 23:04

 

«Σειρά ποια Beatrix και ... πρασινάλογα ;»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 08:32

 

"Αίτημα φιλίας στον Α45"

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 00:07


 

«Μας πήρε και μας σήκωσε ... ο μαΐστρος

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 02:50

 

"Βγάλε αν μπορείς ... άκρη"

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 22:25

 

Στον κύριο «αντίπαλό μου», τον Α45, έχω ήδη προτείνει ως εναλλακτική δυνατότητα συνέχειας το «σφουγγάρι». Στο χέρι του είναι να διαλέξει τι θα κάνει στη συνέχεια. Έτσι και αλλιώς τα βασικά συμπεράσματα έχουν προκύψει. Ίσως απομένει ένα «κερασάκι» για την «τούρτα» μας.

 

Τονίζω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου υπεράνω κριτικής.

 

Είναι σίγουρα πολύτιμες οι εκδηλώσεις συμπαράστασης. Η «ομορφιά μας» στα blogs του capital.gr η GIASEMI που τη λένε Μαρία αλλά την έχω «βαφτίσει» και τη λέμε Μάρα, με «υποχρέωσε» με τα σχόλιά της να της αφιερώσω το άρθρο «Σειρά ποια Beatrix και ... πρασινάλογα ;» με ένα απόσπασμα από την ταινία «κορίτσια για φίλημα» και κείμενο «δις respect».

Να διευκρινίσω ότι Beatrix είναι η γνωστή πρωταγωνίστρια του Kill Bill, respect σημαίνει κάτι σαν υποκλίνομαι και «δις» είναι το υποκοριστικό της περί ης παρ’ημίν και αποκλειστικώς.

Αναρωτιέμαι πώς θα είναι η εμπειρία όταν και αν αξιωθώ να συναντήσω αυτή την κοπέλα κάποια στιγμή από κοντά. «Μαγεία» που λέει και η «σειρά» μου, ο Χρήστος ή ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ ή PREMIUM ή DISCOUNT.

 

Είναι όμως εξ ίσου χρήσιμες και καλοδεχούμενες οποιεσδήποτε καλοπροαίρετες φιλικές συστάσεις.

 

Για όσους θα θελήσουν να μελετήσουν το παρόν άρθρο να προσθέσω ότι τα «πλαγιαστά αλλιώτικα γράμματα» είναι links για άλλα άρθρα, στα οποία πηγαίνει κανείς με απλό κλικ.

Για όσους θέλουν να ρωτήσουν κάτι ή να πουν μια γνώμη μέσω facebook υπάρχουν αντίστοιχα links στους τίτλους κάθε επί μέρους τμήματος του άρθρου. Απλώς θα είναι έτοιμα λίγο μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

 

Καλή μελέτη φίλοι !

 

1

Η «δήλωση οικονομικής αδυναμίας» μου

 

Με το με αρ.πρωτ. 000635/20.7.2011 ΕΤΕ Κιάτου έγγραφό μου δήλωσα στην ΕΤΕ ότι αδυνατώ να εξυπηρετήσω τις δανειακές μου υποχρεώσεις προς αυτήν.

Προφανώς αυτή η ενέργεια δεν ισοδυναμεί με πτώχευση αλλά, ενώ έχει περισσότερο ηθική έννοια, έχει και ουσία για την ίδια την τράπεζα.. Θα είμαι ηθικά έκθετος αν πάω ταξιδάκι πολυτελείας, αν έχω αλλού καταθέσεις, ρευστό κ.λ.π.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι αντίστοιχες δηλώσεις μου είτε προφορικά στο αρμόδιο υποκατάστημα είτε στις εισπρακτικές εταιρείες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, η δήλωση αυτή ήταν μονόδρομος.

Ανεξάρτητα από το λόγο αυτής της αδυναμίας, η κίνηση δικαίως προκάλεσε το σχόλιο «μαγκιά σου» fb- φίλης μου και μάλιστα νομικού.

Αν το καλοσκεφθεί κανείς, με επιδέξιο τρόπο, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και οι ίδιες οι τράπεζες ! Πώς ; Στριμώχνοντας με τρόπο τους μπαταχτσήδες.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο Ε45 γενικά δεν επαινεί τέτοιες αντρίκιες ενέργειες. Αντίρρηση ;

Πάντως ο Α45 δεν το έκανε. Γιατί άραγε ;

 

2

Οι εισπρακτικές εταιρείες και το τραπεζικό απόρρητο

 

Μέχρι πριν κάποιο καιρό, όταν κάποιος καθυστερούσε τις δόσεις του, τον έπαιρνε τηλέφωνο ο – συνήθως γνωστός του – αρμόδιος του υποκαταστήματος και τον ρωτούσε «τι συμβαίνει ;».

Προηγουμένως θα είχε φροντίσει να βρει διακριτικά τον οφειλέτη, θα είχε συστηθεί ευγενικά, θα είχε ρωτήσει «μήπως ενοχλώ ;», ενδεχομένως θα είχε βρει δυο κουβέντες σε κοινού ενδιαφέροντος θέμα – τέτοια. Ανθρώπινες καταστάσεις.

Σίγουρα θα φρόντιζε ακόμη και να μην τον ακούει ο διπλανός του συνάδελφος. Έτσι μου λένε φίλοι μου συνταξιούχοι τραπεζικοί.

Σήμερα ξέρουν ότι χρωστάω στην ΕΤΕ χίλιες δυο κοπέλες που βγάζουν το ψωμί τους πιέζοντας τον κάθε οφειλέτη μήπως και βαρεθεί να τις ακούει και πάει και δώσει καμιά δόση στην τράπεζα.

Στις τόσες και τόσες κοπέλες πόσες μπορεί να τύχει να είναι γνωστές του οφειλέτη ; Υπάρχει τραπεζικό απόρρητο ;

Χώρια που πώς μπορείς να λες την ημερομηνία γεννήσεώς σου ή τον Α.Φ.Μ. σου, την ώρα που μιλάς με κάποιον πελάτη, συνεργάτη κ.λ.π. Αν γίνεσαι ρόμπα κάθε τόσο, πώς μπορείς να δουλέψεις και να ανακάμψεις ;

Ο Α45 μετά από πολλή κατσάδα στον υποφαινόμενο … διαμαρτυρήθηκε : «Αλήθεια,για το τραπεζικό απόρρητο,τις εισπρακτικές εταιρείες και τη ...γάτα,σας πέρασε απο το μυαλό ότι μπορεί και να συμφωνώ?».

Δηλαδή συμφωνεί ή μπορεί και να συμφωνεί ; Το θέμα του βασικού άρθρου μου ήταν το να βρω την ησυχία μου μήπως και καταφέρω να ορθοποδήσω, αλλά ο τυπικός Ε45 στο τρίτο άρθρο απεκάλυψε ότι μπορεί και να συμφωνεί και φταίει ο αρθρογράφος που δεν το είχε καταλάβει ! Έλεος !

 

3

Περί της προστασίας μιας αθώας 85χρονης

 

Λόγω του κοινού τηλεφώνου του γραφείου μου με την κατοικία της μητέρας μου συχνά σηκώνει το τηλέφωνο, όταν λείπω και με ζητά εισπρακτική εταιρεία.

Ενώ ένας οποιοσδήποτε θα αναγνώριζε ότι μιλά σε υπέργηρο και σίγουρα αναρμόδιο, οι εισπρακτικές δεν παραλείπουν να αφήσουν μήνυμα ότι «τον ζητούν από την τράπεζα».

Ο Α45 αποφαίνεται : «Και αποστέλλετε ανοικτή επιστολή προς την τράπεζα,προφανώς για να την εκβιάσετε,χρησιμοποιόντας μάλιστα και την υπέργηρη μητέρα σας,με τον σαφή υπαινιγμό ότι είναι μητέρα γνωστής δημοσιογράφου...δηλαδή,"αν μας ενοχλήσετε πάλι για τα δανεικά,θα σας πάω στα κανάλια..."...»

Ο … προφανής εκβιασμός ήταν : «Τονίζω ιδιαίτερα ότι τυχόν ενόχληση – μέσω του σταθερού τηλεφώνου μου ή αλλιώς – της 85 χρονης μητέρας μου, η οποία στεγάζεται στο ίδιο ακίνητο όπου η έδρα μου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της και ακόμη και για τη ζωή της. Επικουρικώς σας γνωρίζω ότι είναι μητέρα και γνωστής δημοσιογράφου.»

Ο οιοσδήποτε έχει μία στοιχειώδη ανθρωπιά θα πει αυτό που έγραψε η GIASEMI : «το άλλο τώρα με την υπέργηρη που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως με σκοπό να εκβιάσει την μικρή και αθώα τραπεζούλα σόρυ αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω!»

Ο Α45 και οι διάφοροι Ε45 των capitalblogs δεν βρήκαν μία λέξη ανθρωπιάς. Χρειάζονταν εμφανώς την ερμηνεία του εκβιασμού. Και, αφού την χρειάζονταν, γιατί να μην την θεωρήσουν αληθινή ;

Είναι σκληρό, αλλά ο Ε45 δεν διαθέτει στο ρεπερτόριό του αυτό που στη θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης λέγεται «θετικά συναισθήματα».

 

4

Περί καναλιών

 

Η ως άνω αναφορά μου στη «γνωστή δημοσιογράφο» οδήγησε σε βολικά συμπεράσματα περί διασημοτήτων. Αναφέρει χαρακτηριστικά o A45 : «Οταν μιλήσατε για την αδελφή σας,πίστεψα οτι είναι τουλάχιστον η...Στάη,η ο θηλυκός Χατζηνικολάου...αντ' αυτού μας προέκυψε μία δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ υπουργείου...αλλά κατά τα άλλα είναι "πασίγνωστη"..

Το «πασίγνωστη» παραπέμπει στην αναφορά μου :

«Όσον αφορά την αδελφή μου, μία απλή έρευνα θα σας οδηγούσε στο πασίγνωστο : είναι εδώ και δεκαετίες η ισχυρότερη δημοσιογράφος στο χώρο του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αν ήθελα να είμαι κηφήνας, όπως υπαινίσσεσθε, το απλούστερο θα ήταν να την χρησιμοποιήσω για να είμαι "πρώτο τραπέζι πίστα" στο σύστημα.

Χαρακτηριστικά προ ημερών ένας φίλος μου δ/ντης στο Υπουργείο στην ερώτησή μου "τί θα μου έλεγε ένας υπουργός αν του έλεγα ποιανής αδελφός είμαι ;" μου απάντησε "θα σου έλεγε ποιά μελέτη θέλεις". Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεσθε ...

Αν όχι, να προσθέσω ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά και πώς είχε δει τον "ουρανό σφοντύλι" και πώς είχα εκπροσωπησει το ΤΕΕ σε διαδικασία ανάθεσης μελέτης της υπηρεσίας του.

Αντιλαμβανεσθε υποθέτω ότι αν η χρήση του οικογενειακού όπλου ήταν του ήθους που υπαινίσεσθε, δεν θα επιφυλάσσετο να χρησιμοποιηθεί για την έσχατη προστασία της μητέρας μου.»

Είχα μετά δίκιο που αναρωτήθηκα : «Χώρια δηλαδή τί νόμιζε ; Ότι είμαι αδερφός της ρεκλάμας και χρωστάω στην τράπεζα ; Πάει καλά ;» ;

Αλλά η υπόθεση με τις παρεξηγήσεις του Α45 γίνεται εξόχως διδακτική από την εξής απλή παρατήρηση : Νόμισε – έστω ! – τα περί εκβιασμών, καναλιών κ.λ.π. Πάει καλά. Μαθαίνει ή διαβάζει κουβέντες και πληροφορίες που κανονικά θα επαινούσε. Έτσι δείχνει.

Ερώτηση κρίσεως : γιατί δεν λέει κάτι στο στυλ συγγνώμη ρε φίλε σε παρεξήγησα ; Θα ήταν ανδρισμός κάτι τέτοιο ;

Άλλη : Αν τυχόν – υπόθεση εργασίας ! – είναι μέλος του ΛΑΟΣ και μάθει ότι ο αρχηγός του έχει πετάξει από το βήμα της Βουλής προ ετών στα μούτρα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ «έχετε αγοράσει όλους τους δημοσιογράφους του υπουργείου σας εκτός από την …», θα αλλάξει κόμμα ή θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του αρχηγού του ;

Γιατί για να κάνει αυτό που υποδεικνύει η πρώτη ερώτηση κρίσεως χλωμόν …

Στα αχνάρια του – αν δεν τον παρεξηγώ ! – κάποιος άλλος Ε45 ο Πι-πι το παπί διερωτάται :

«"Χαρακτηριστικά προ ημερών ένας φίλος μου δ/ντης στο Υπουργείο στην ερώτησή μου "τί θα μου έλεγε ένας υπουργός αν του έλεγα ποιανής αδελφός είμαι ;" μου απάντησε "θα σου έλεγε ποιά μελέτη θέλεις".
ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΕ;»

Γιατί δεν χωράει στο μυαλό σου άλλη εναλλακτική φίλε ! Ξέρεις πολύ καλά ότι αν εσύ ή κάποιος όμοιός σου έπαιρνε μια τέτοια ειλικρινή απάντηση, δεν θα χρειαζόταν να κάνει την ερώτηση. Θα ήταν «μπουκωμένος» - αν με εννοείς …

Πάρε νάχεις :

Το σκουλήκι θεωρεί παράδοξο και κουτό

     το ότι ο άνθρωπος δεν τρώει τα βιβλία του.

Ταγκόρ φυσικά – τι άλλο ;

 

5

Γιατί δεν έχω λεφτά

 

Ο οιοσδήποτε ψύχραιμος αναγνώστης της δήλωσής μου στην ΕΤΕ δυσκολεύεται να βρει το λόγο για τον οποίο τίθεται το ζήτημα από τον Α45. Θα ήταν λογικό κάτι τέτοιο αν αρνιόμουνα την οφειλή. Ακόμη και η αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων, που απλώς έχω ακουστά σαν θέμα με την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, είναι μια νόμιμη και λογική επιφύλαξη.

Εν όψει αποπληρωμής φυσικά …

Ο Α45 επισημαίνει : «Δεν μπορείτε να πληρώσετε τις 3 (!) πιστωτικές σας κάρτες (αυτές είναι της ΕΤΕ,έχετε και άλλες?),αλλά θέλατε και έτερο δάνειο 10.000 ευρώ,το οποίο η "κακή" τράπεζα αρνήθηκε να σας χορηγήσει...»

Εμφανώς σε σύγχυση – η καλύτερη γι’ αυτόν εκδοχή ! – μετατρέπει το «μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση αποφασίσατε να καταργήσετε τη δυνατότητά μου ανάληψης μετρητών μέχρι του ορίου των 10.000 ευρώ της My cash.» που έγραψα σε «έτερο δάνειο 10.000 ευρώ».

Ο Α45 έχει πλέον αναλάβει το ρόλο του τιμητή, θέλει να ελέγξει την από μέρους μου διαχείριση των οικονομικών μου και να βγάλει συμπεράσματα δίκην δικαστή, αλλά αρνείται να ακολουθήσει την πορεία σχηματισμού δικανικής πεποίθησης.

Μία ερώτηση ενδιαφέροντος του στυλ «τι τα κάνατε τα χρήματα που δανειστήκατε ;», ή «τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η δανειοληπτική σας ικανότητα είναι παραπάνω από αυτή που εκτιμά η τράπεζα ;» θα με στρίμωχνε περισσότερο ; Φυσικά, αλλά μόνο αν είχε δίκιο ο Α45. Αλλά κανείς Ε45 δεν κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις !

Μένει παγερά αδιάφορος στο γεγονός που αναφέρω εξ αρχής : «προ εξαμήνου αρνηθήκατε, χωρίς καμία δικαιολογία, τη ρύθμιση των δανειακών μου υποχρεώσεων στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ.» και παρακάτω : «μου είναι αδύνατον να ανταποκριθώ βάσιμα στον διακανονισμό που τελείως όψιμα μου προτείνατε πρόσφατα».

Ο Α45 ή δεν καταλαβαίνει τι γράφω ξεκάθαρα ή καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ... 

 

6

Περί μεγαλοφυΐας και αναξιόπιστων επενδύσεων

 

Ο Α45 ξεπερνά εαυτόν με ένα απίστευτο για νοήμον ον ισχυρισμό : «Οσο για την επένδυση των 30.000 που θα δόσει "με πολύ καλές πιθανότητες" 3.000.000,η σχέση απόδοσης/ρίσκου ειναι 1:100...αυτό απο μόνο του,την καθιστά αναξιόπιστη..

Ας σκεφθεί ο … δυστυχής αναγνώστης αφ’ ενός την απάντηση της «σειράς» μου : «Με συγχωρείς σειρά αλλά ο Αντρέας [ο Α45 δηλ.] έχει δίκιο σε σχέση με τη σχέση απόδοσης/ρίσκου της επένδυσης !
Ξεκινάμε με 1/10 και όταν το πετύχουμε, ρευστοποιούμε το 30% για να πάρουμε το κεφάλαιο και λίγα ... κέρδη ! :-)
ΥΓ. Κάτι θυμάμαι Αντρέα μου από ... ΤΟΤΕ ! :-)
».

[Επομένως ευλόγως διερωτήθηκε ο έτερος Ε45 tidiavazw : “Κατι αλλο: σε πιον τα λες ολα ετουτα; Στον καθρεφτη; Σε σενα; Που; Ποια σειρα; Υπαρχει τετοιο ατομο; Στειλε τα με μαιλ και μην προσπαθεις να εκθεσεις καποιον παιζοντας το μαγκακι.
ΑΙΝΤΕ!
»]

Αντέτεινα στον ενδιαφερόμενο [;] κριτή των δυνατοτήτων μου το του Σοπενάουερ : «Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυϊα είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν κάν να δουν

Εξ ορισμού για τον Α45 ο,τιδήποτε μεγαλοφυές – όχι δικό μου ! – είναι αναξιόπιστο ! Γιατί ; Γιατί υπερβαίνει τα όρια του αξιόπιστου κέρδους. Εννοείται ότι με τέτοια μυαλά θα είχε αποφύγει να επενδύσει σε ξεκινήματα τύπου Microsoft, Google, Amazon, Facebook κ.λ.π.

Γιατί ; Γιατί το ίνδαλμά του είναι όχι κάποιος από τους ως άνω που δημιούργησαν κάτι [δεν κρίνω το κάτι !], αλλά ο πολύς Buffet που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ψάχνει να βγάλει λεφτά από συμμετοχές. Και σαν συγχωρούμενος – αυτός ναι ! – τεμπέλης γίνεται το upper limit του Α45 για τις αξιόπιστες επενδύσεις.

Κάπως έτσι ο Α45 στρέφει τα νώτα του στα περί την πρώτη προσπάθειά μου στο χώρο του internet :

«Το πρόγραμμα π.χ., που θα ήταν τιμή μου να τύχει της προσοχής σας, "ΔΗΛΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ" που μπορείτε να το βρείτε στο site μου, είναι το εξής ... ταπεινό :

Οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που μαζεύτηκαν το 2008 από 1.000 άτομα σε 30 μεγάλα γραφεία ανά την Ελλάδα και σε 9 μήνες, μπορουσαν να μαζευτούν με το πρόγραμμα αυτό σε μια μέρα ...

Η χρήση του ήταν απλούστατη και καμία σχέση σε φιλικότητα στο χρήστη με το πρόγραμμα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Σε επόμενη έκδοση θα μπορούσα να το αναβαθμίσω κατά δύο "σκάλες". Μια και σας κόβω "φορτωμένο" θα εξετάζατε την περίπτωση να με χρηματοδοτήσετε ;

Ένας από τους λόγους που απέτυχε εμπορικά το πρόγραμμα ήταν ότι η τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε μόνο το 50% του δανείου που είχε αρχικά εγγκρίνει προφορικά, με αποτέλεσμα να μην έχω χρήματα για διαφήμιση.

Ένας άλλος λόγος ήταν ότι η για λόγους αρχών άρνηση της αδελφής μου να προβάλει το πρόγραμμά μου ερμηνευόταν από τους γνωστούς μου συναδέλφους της, που τους ζητούσα να το προβάλουν ως είδηση - δεν ήταν ; - ως απόρριψη ή ως αντιπάθεια  ...

Φυσικά και ο ίδιος "πλήρωσα'" την πρώτη εμπειρία μου στο χώρο του internet και του marketing.»

Ο Α45 πλέον παρεκτρέπεται εμφανώς :

«Αγαπητέ μου,φοβάμαι ότι πάσχετε απο το "σύνδρομο της μεγαλοπρέπειας"...Θα σας συμβούλευα,εντελώς φιλικά,να ασχοληθείτε περισσότερο με τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα που έχετε (και είναι αρκετά απ' ότι αντιλαμβάνομαι...) και αφήστε τους άλλους να κρίνουν αν η παρουσία σας,οι ομιλίες σας,η τα άρθρα σας περνούν η όχι απαρατήρητα...»

Πολύ στεγνά : ο Α45 κάποτε θα ντρέπεται να δει στα μάτια τα παιδιά του και τα εγγόνια του για αυτό που έγραψε. Ανεξάρτητα αν κάποιος Ε45 έχει καταφέρει να με εμποδίσει να το ζήσω. Τίποτα άλλο.

 

7

Η ρεαλιστική αξιολόγηση της πιστοληπτικής μου ικανότητας

 

Κάποιος ο οποίος αξιολογεί την πιστοληπτική μου ικανότητα «έξω από τα τυπολατρικά και φοβικά πλαίσια» έχει δύο περιπτώσεις για να διαλέξει : ή με πιστεύει ή δεν με πιστεύει.

Εννοείται ό,τι ένα venture capital π.χ. δεν πετάει τα λεφτά του για τα παχιά λόγια κάποιου θαρραλέου φαφλατά. Αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα να επενδύσει σε κάποιον επειδή το potential του είναι πολύ μεγάλο. Πάμε καλά ;

Άλλωστε στην ΕΤΕ δεν πρότεινα κάτι αόριστο. Έγραψα σαφώς : «

είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι σύντομα όχι μόνο θα εξυπηρετούσα τα δάνειά μου αλλά θα τα εξοφλούσα και σύντομα θα εξελισσόμουν σε διακεκριμένο πελάτη σας.

Ενδεικτικά στοιχεία των δυνατοτήτων και των προσόντων καθώς και

Κάποιες σχετικές πληροφορίες είναι για την ώρα διαθέσιμες στο ιστοχώρο μου www.kostastzanavaras.gr.

Αν ενδιαφέρεσθε, είμαι σε πλήρη ετοιμότητα αντίστοιχης επίσημης παρουσίασης.»

Προφανώς, στη θέση της ΕΤΕ, κάποιος ιδιώτης δανειστής μου, θα διέθετε 5-10 λεπτά να δει τουλάχιστον περί τίνος πρόκειται. Δεν είναι κουβέντα για πέταμα και, όπου και να ρωτήσουν, δεν θα βρουν κάποιον να πει στραβή κουβέντα για το άτομό μου.

Το συμφέρον τους αυτό λέει. Αντί να ψάχνεις να πάρεις πίσω τα δανεικά σου από ένα καλό παιδί που έμεινε «πανί με πανί» εξετάζεις έστω συνοπτικά την περίπτωση να «το έχει». Λογικό ;

 

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το γνωστόν «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει» …

 

Ερώτηση κρίσεως : σε αυτό το θέμα τι δουλειά έχει και ανακατεύεται ο Α45 ;

Η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω είναι να είναι μέτοχος σε ανταγωνιστική τράπεζα. [Πες και εσύ μια κουβέντα ρε σειρά !].

Σε αυτή την περίπτωση έχει τουλάχιστον κάποιο έννομο συμφέρον, αν και όχι και τόσο καλώς εννοούμενο. Πάντως ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι με τίποτα.

Η απόπειρα τρικλοποδιάς, και μάλιστα ανωνύμως, στην έντιμη προσπάθεια ανάκαμψης ενός οικογενειάρχη, είναι κάτι που δικαιολογεί επαξίως κάποιον χαρακτηρισμό τον οποίο θα ήμουν ευτυχής να μου δώσει σοβαρό λόγο να τον ανακαλέσω ασμένως.

Πάντως ο Α45 έχει διακρίνει αξιόπιστα : «Μπράβο συνάδελφε...ευγε! με κάτι τέτοια φτάσαμε στη χρεωκοπία,και τώρα επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά και προς τους πιστωτές της χώρας,τους οποίους αποκαλούμε "διεθνείς τοκογλύφους",την ίδια στιγμή που τους παρακαλάμε γονατιστοί για καινούργια δανεικά..

Δύο μόνο δεν κατάλαβα : από πού και ως πού «συνάδελφοι» και – κυρίως ! – πού είδε το «γονατιστός». Η απάντηση προφανής : αφού στη θέση μου θα ήταν γονατιστός, άρα …

 

8

Η ιστορία μου ως μηχανικός

 

Ειλικρινά δεν διαθέτω δεξιότητες μέντιουμ για να ξέρω την άποψη του Α45 για τις ιδέες μου για τα κυκλοφοριακά της πόλης που έχω στην καρδιά μου, της καρντασούπολης.

Παραπομπή πάντως του έδωσα …

Προφανώς του είναι αδύνατον να πιστέψει ότι το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης λύνεται αλά oberon και στο τάκα – τάκα με απλό σύστημα λεωφορειακών γραμμών.

Γιατί ; Γιατί για κάποιο λόγο είναι και αυτό … αναξιόπιστο γιατί προφανώς ανταποκρίνεται στα ιδεολογικά πρότυπα κάθε Ε45 που «σέβεται τον εαυτό του» : too good to be true ! [πολύ καλό για να είναι αληθινό].

Παρ’ όλα αυτά ο Α45 «τσιμπάει» στο «Αν σας ενδιαφέρει περαιτέρω η στάση μου στο χώρο των δημοσίων έργων :

"Μελέτη το παν"

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 [δέκα]»

Φυσικά … ξεκαθαρίζει τη θέση του : «Αλήθεια,για το τραπεζικό απόρρητο,τις εισπρακτικές εταιρείες και τη ...γάτα,σας πέρασε απο το μυαλό ότι μπορεί και να συμφωνώ?».

[Η «γάτα» ήταν ένα ακόμη Κινέζικο, το «άσπρη γάτα μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια», που πέταξα στα μούτρα του κατεστημένου του ΤΕΕ, ενώ διερωτόμουνα από βήματος «Γιατί όχι στον τεχνικό ανταγωνισμό ;»]

Και, αφού την ξεκαθαρίζει, γιατί να σκεφθεί μήπως η συμφωνία στη «γάτα» συνεπάγεται κάποιο ξεκάθαρο “respect !” στο πρόσωπό μου και όχι να μου πετάει στα μούτρα ένα καταδικαστικό «είδαμε τα αποτελέσματα». Προφανώς οι κονόμες των οποιωνδήποτε λαδιάρηδων του συστήματος είναι αποδεκτά αποτελέσματα.

Αντιθέτως δεν είναι αποδεκτό για την λογική του Α45 το επίσης Κινέζικο : «μην κρίνεις κάποιον πριν κλείσει το φέρετρό του». Ζητάω πολλά ;

Απάντηση : προφανώς ! Ο τυπικός Ε45 δεν έχει την ανάγκη να καταλάβει ή να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα για να κρίνει, θα περιμένει να σε δει θαμμένο ; Χεράκια δεν έχει να σε θάψει μόνος του ;

Μια και τόφερε η κουβέντα μήπως ο συνεπής φορολογούμενος Α45, μήπως λέω, να αναρωτηθεί πόσο του στοίχισε στην τσέπη του το ότι δεν εισακούσθηκα το 1996 στο θέμα του Κτηματολογίου ;

Ας του λύσω την περιέργεια :

If you can reach the sky ...

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 10:40

Το «σφοντύλι» που έλεγα παραπάνω κύριε πα-πι πι το παπί.

 

9

Προβλέψεις χρηματιστηρίου

 

Για την ιστορία μου στο χρηματιστήριο και τις ανατριχιαστικά ακριβείς προβλέψεις μου, με τις αντίστοιχες κινήσεις που τις επιβεβαιώνουν, θα πώ δύο μόνο :

Πρώτον το Σεπτέμβρη του ’01 προέβλεψα πτώση 1.500 μονάδων σε μια βδομάδα στον Dow Jones και ακολούθησε το γνωστό τρομοκρατικό κτύπημα. Ο Α45 δεν μπορεί καν να εξετάσει ως ενδεχόμενο την περίπτωση να λέω αλήθεια.

Οπότε ποιος ο λόγος να πάρει αντίγραφο του extrait μου που λέει ότι αγόρασα 14 δευτερόλεπτα πριν τον πάτο 20 options αγορασμένα το μεσημέρι στο 6.20 που έληξαν το ίδιο απόγευμα στο 32.50.

Και το απίστευτο για τα μυαλά που κουμαντάρει ο Α45 είναι ότι όλη αυτή τη τεράστια πτώση του ΧΑΑ, που είχα αποδεδειγμένα προβλέψει, δεν την εκμεταλλεύτηκα σορτάροντας [ποντάροντας στην πτώση δηλαδή]. Ο λόγος : δεν γούσταρα να κερδίζω στην πτώση !

Η απορία του σκουληκιού που λέγαμε φίλτατε …

Δεύτερον : πέρυσι κουβέντιαζα στην παραλία του χωριού μου με ένα πρασινοφρουρό κοπρόσκυλο περιωπής. Κάποια στιγμή τον ρώτησα πόσα έχασε στο χρηματιστήριο. Μου απάντησε με ύφος : «Είπα στον εαυτό μου αγορίνα εδώ μάντρα . Δεν έχεις καμιά δουλειά πέρα από τη μάντρα !».

«Τι είπες τώρα ;» τον ρώτησα πριν πάρω φόρα για βουτιά στα νερά της Πικραγγουριάς – άκου όνομα παραλίας ! – να συνέλθω. Και πήγα μονομιάς αρκετά βαθειά για να βγάλω τον πόνο μου χωρίς να ακούγομαι. Αν με αντιλαμβάνεσαι …

 

10

Φάρμακα γενικώς

 

Ο Α45 βρήκε την απόλυτη ερμηνεία και έβγαλε περιφανής το 45άρι του :

«Οσο για τα υπόλοιπα,στο Κιάτο είπατε μένετε? καλά τα φαρμακεία εκεί δεν ανανεώνουν τις προμήθειές τους? τώρα με τη ζέστη,να κοιτάτε πρώτα καλά τις ημερομηνίες..

Εισέπραξε μια απάντηση που έκανε φιλότιμη προσπάθεια να καταλάβει. Έγραψε «Προβληματίστηκα ιδιαίτερα αν έπρεπε η όχι να σου απαντήσω...αλλά,μετά σκέφτηκα,αφού εσύ πουλάς τρέλλα,γιατι να μην πουλήσω κι εγώ?»

Γιατί το έγραψε ; Το άρθρο μου «Αίτημα φιλίας στον Α45» κατέληγε με την εξής φιλοφρόνηση : «Και πάλι σε ευχαριστούμε, εγώ και ο oberon και σε διαβεβαιώνω ότι, αν περάσεις από τα μέρη μας, δεν θα σου λείψει ... τίποτα

Κάποια στιγμή ίσως καταλάβει γιατί γελούν πίσω από την πλάτη του. Οι Ε45 δεν συμπαραστέκονται ποτέ στα δύσκολα, ακόμη και ένα συνάδελφό τους Ε45 …

 

 

 

Σχόλια

25/07 12:39  tidiabazw
Oυχουχου. Γραφω απαντηση. Παρολα αυτα καποια μαρα ή βεατρικη ή καπως ετσι που κολαει; εχει σημασια. Διοτι εαν συνδεσω ολα ετουτα με το φασεμπουκ, αλλη ασχολια και τουτη, εχει ψωμι εδω.
25/07 14:15  oberon
Ολη σου η φροντιδα ηταν πως το να βαλεις ακριβη κορνιζα στην ηλιθιοτητα σου...την ηλιθιοτητα σου την αγαπω!την κορνιζα σου την σιχαινομαι.

από το profil fb-φίλης ...
25/07 14:29  tidiabazw
χαζομαρες της fb φιλης. Υπαρχουν πιοτερα σοβαρα ρητα παροιμιες απο δηθεν μελαχγολικοαερατα που βαζει η καθε τυπισσα στο ιντερνετ.
Υποθετω οτι εχεις και facebook...
Επανερχομαι.
25/07 14:31  Α45
Αγαπητέ κ.Τζαναβάρα,
είμαι βέβαιος ότι περιμένετε την απάντησή μου με μεγάλη ανυπομονησία,γι' αυτό σκέφθηκα να μην σας ταλαιπωρώ άλλο...
Εκπλήσσομαι ειλικρινά που διαθέσατε τόσο χρόνο για να συντάξετε αυτό το κείμενο...έθιξα φαίνεται κάποια πράγματα που σας ενόχλησαν...
Δεν θα μπώ στην διαδικασία να απαντήσω επι της ουσίας του κειμένου.Ούτε εδω,ούτε στο δικό μου blog.Ο λόγος είναι ότι αισθάνομαι ότι μιλάμε διαφορετικές γλώσσες,έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων,οπότε η συνέχιση της αντιπαράθεσης θα εξελίσσετο σε παράλληλους μονόλογους...
Σε κάθε περίπτωση,ενώ αισθάνομαι οτι επι της ουσίας έχω απόλυτο δίκιο,παραδέχομαι ότι ήταν σφάλμα μου να σχολιάσω την προσωπικότητά σας,τον τρόπο σκέψης σας,την νοοτροπίας σας,κλπ.Δεν είχα καμμιά δουλειά να το κάνω και ζητώ συγγνώμη.
"Σφουγγάρι" λοιπόν απο μέρους μου και αν είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω,θεωρήστε την ως προιόν στιγμιαίου εκνευρισμού.
Καλό καλοκαίρι λοιπόν και να είστε καλά.
25/07 14:59  strezov
Αμαν πια αυτές οι βεντετες στο capital
Να τελειώνουν καποτε
25/07 15:03  oberon
Αγαπητέ κ. Αρναούτογλου,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ζητήσω συγγνώμη γιατί γίνομαι πολύ σκληρός όταν αισθάνομαι να αδικούμαι. Το αν αδικούμαι πράγματι δεν είναι και τόσο εύκολο να το αποδείξω.

"Σφουγγάρι" λοιπόν ! Ας ξεκινήσουμε σφουγγαρισματα στα αίματα.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν και να είστε καλά.
25/07 16:15  DANAOS
Πω πω πω αυτός είναι καυγάς . Τι πάθος. Παρα τα λόγια που ακούστηκαν και ήταν πράγματι βαριά ,οι δυο ιππότες άφησαν κάτω τα ξίφη τους και έδωσαν τα χέρια .Θα κλάψω βρε παιδιά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω , είναι γιατί μεταφέρετε τα προβλήματά σας στο capital. Ο ένας χρωστά και βγαίνει και το λέει σε όλο τον κόσμο. Μα καλά αγαπητέ τι μας ενδιαφέρει εάν χρωστάς . Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνεις ότι ξεφτιλίζεσαι. Και εάν θέλεις να ακούσεις και λίγα ακόμα ... όταν τα έπαιρνες ήταν καλά. Εμείς που δεν πήραμε δάνεια μαλάκες είμαστε? Ο άλλος είναι ο σοφός της παρέας, έτοιμος να την πει σε όλους και να διδάξει την τελειότητα. . Μαζευτείτεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.
25/07 16:35  atan
Ετσι σας θέλω Κύριοι Κ.Τζαναβάρα * Αρναούτογλου : Ευγενείς & Μελιστάλακτους
Αθάνας
25/07 18:22  oberon
Αθάνα πες και εσύ τίποτα να φύγει η ... ξεφτίλα.

Και πούναι ο ... αΝήσυχος να πάμε να πιούμε κανένα κρασί ξανά ;
26/07 12:41  oberon
Γδ rt 12:39 1.249,63 -19,41 -1,53% τζίρος 30,71 εκ. €

σειρά μου βάζες ευκολάκια ή μου φαίνεται ;
27/07 17:10  oberon
Σειρά, όπως καταλαβαίνεις, η πραγματεία περί υοθ φαινομένου Ε45 είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Με τις ... αμφιβολίες τις τρελές σου δεν ξέρω τί θα γίνει ...
27/07 17:24  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Κοίτα σειρά ... Είμαστε anna~δελφοι αλλά και ... "χειρότεροι" από τους Εβραίους !
Γιατί εκείνοι σκοτώνουν τουλάχιστον τους (συν)πατριώτες τους στα πάτρια, εκεί στα Νοτιανατολικό υπογάστριο της λεκάνης της Μεσογείου στο όνομα της παγκόσμιας μπίζνας !
Εμείς τους ξεφτιλίζουμε και γελάμε μαζί τους !
27/07 17:27  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Οπότενες ... anna~θεωρώ και για το Νορβηγό ... :-)
27/07 17:29  oberon
Σειρά δηλώνω έμπρακτα μια ζωή win-win gamer, Άρα θα γελάμε με όσους είναι γελοίοι και - κυρίως ! - επιμένουν να παραμένουν γελοίοι.

Άλλωστε, όπως ξέρεις, κάτι γράφω στην τελευταία - τελευταία σελίδα του βιβλίου μου. Και είναι από πέρυσι τέτοιο καιρό ...
27/07 20:02  oberon
Σειρά μετράς ... αντίστροφα και παίρνεις φόρα σαν τον Μάκη ;
27/07 20:06  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Μαζί με το Μάκη θα ανοίξω και πολυιατρείο για το ένα αητόπουλο !
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231121942
Για το δεύτερο θα δούμε, αν θα τα καταφέρει και αν θα σνομπάρει τη Nexans Λαμίας !
Το ... σκατζίκι σου για που με το καλό ?????
27/07 20:13  oberon
Σειρά super market υγείας χωρίς υγεία μήπως ; Κάτι μου λέει ότι δεν πάμε καθόλου καλά ...
Δεν αφήνεις τις ... μαγείες ; Είπαμε να το γκρεμίσουμε, αλλά μου φαίνεται θα μας προλάβουν άλλοι.
27/07 21:34  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ... Κορυφώνει ο κλάδος παγκοσμίως από πλευρά επιτευγμάτων σαν το σκάκι !
Για "κάτι" ... απλό μιλώ στο πατρικό μου ! http://www.youtube.com/watch?v=6mpDdSErO8c&feature=related :-)
28/07 00:08  oberon
Σειρά δεν την κάνεις να μας αφήσεις να ... δουλέψουμε εμείς οι μη αδειούχοι ;

Άντε ... [που λέει και ο tidiavazw]
28/07 02:02  oberon
Αντί να το ρίξεις ... Ηλία, βάλε το ορθόν στην αρμόζουσα version :

http://www.youtube.com/watch?v=6E2hYDIFDIU
28/07 08:55  oberon
23/06 20:13  oberon
Άρθρο για το σύνδρομο της Στοκχόλμης

http://ermakos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=28299&blid=440

και σχετικό video "O αλυσοδεμένος ελέφαντας Χόρχε Μπουκάι "

http://www.youtube.com/watch?v=l5gd6IqAwCk
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις