Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Οι λύσεις του σήμερα
955 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011
10:59

Οι λύσεις του σήμερα ;

 

Σκέψεις

"Οι λύσεις του χθες δεν σημαίνει ότι συνεχίζουν να αποτελούν λύσεις του σήμερα – όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές από την Ελληνική κρίση.", Βασίλης Βιλλιάρδος.

Είναι λύση του σήμερα, για τα ασφυκτικά οικονομικά μας προβλήματα, η πρόταση «κατάργηση της φορολόγησης των συναλλαγών και του εισοδήματος και φορολόγηση της κατοχής ακινήτων και κινητών αξίας» ;

Τρομάζει κανείς αρχικά στην ιδέα ότι το καταχρεωμένο Ελληνικό Κράτος από εκεί που ψάχνει να βρει τρόπους να εισπράξει τους φόρους θα βγει και θα πει «δεν θέλω φόρους». Και από τρόμο αρχίζει να βρίσκει προσκόμματα σε λεπτομέρειες, αντί να δει πρώτα την πρόταση συνολικά.

Θυμάται – από την άλλη μεριά – κανείς τι έγινε στην Ιρλανδία όταν μειώθηκαν δραστικά οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και αναλογίζεται τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχουν καν φορολογικές δηλώσεις. Και να μην υπάρχει καν εφορία !

Ένας καλός φίλος, που διευθύνει αλυσίδα καταστημάτων διατροφής, μετά την πρώτη έκπληξη, είπε μια απλή κουβέντα : «αν μη τι άλλο, να το δούμε». Και λίγο αργότερα με έκανε και σημείωσα μια ακόμη κουβέντα της πιάτσας «μας έχουν βάλει το μυαλό σε ράγες».

Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κανείς να συλλάβει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αύριο το πρωί εξαγγελθεί το μέτρο. Στα χαοτικά συστήματα, όπως η σημερινή οικονομία, ισχύει αυτό που λένε οι περιβαλλοντολόγοι : «το πέταγμα μιας πεταλούδας στη Μογγολία μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες στην Κένυα».

Ακόμα πιο δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς τις επιπτώσεις στην πολιτική, στην κοινωνία, στην ίδια τη ζωή μας. Το μεγάλο πρόβλημα μάλιστα είναι – ούτε λίγο ούτε πολύ ! – ότι πρόκειται για πραγματικό Παράδεισο !

Μια ποοολύ καλή φίλη μου έχει «γράψει» επί του θέματος : «Όταν δεν είσαι έτοιμος για τον Παράδεισο, ο Παράδεισος που σου προσφέρεται, σου φαίνεται Κόλαση». Και η συγκεκριμένη είναι γνωστή στη μεγάλη επαρχιακή πόλη που μένει ως αυτή που «πουλάει καμήλες στο Βόρειο Πόλο» !

Από την άλλη μεριά, επειδή τον Παράδεισο γενικά τον επιδιώκει η Αριστερά, είναι πολύ πιθανό – ή έστω ενδεχόμενο – να βρεθούμε σε κατάσταση όπου η Αριστερά θα ζητάει κατάργηση της φορολογίας εισοδήματος και θα την αρνείται η Δεξιά !

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να επιβεβαιώσουμε αυτό που προφέρουμε «εύκολα» ότι «η κρίση είναι ευκαιρία» και να σκεφθούμε λίγο. Σε πρώτο χρόνο χρειάζεται να σκεφθούμε την πρόταση σαν σενάριο, βάζοντας προς στιγμήν στην άκρη τις δυσκολίες εφαρμογής και τις δικαιολογίες σχετικά με αυτούς που δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε και τα συναφή.

Αν πράγματι πρόκειται – όπως ισχυρίζομαι – για μια άμεση έξοδο από την κρίση και μάλιστα προς μία νέα περίοδο ακμής της χώρας μας, τότε θα πρέπει να ξανασκεφθούμε ποιος μπορεί να μας εμποδίσει. Και να ετοιμάσουμε – σε αυτή την περίπτωση – τι θα πούμε αύριο στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας γιατί του επιτρέψαμε να μας εμποδίσει.

 

Τι προβλέπει η πρόταση

Καταργείται ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και γενικά κάθε φόρος επί των συναλλαγών.

Διατηρούνται ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός κ.λ.π.) κυρίως για τις μη οικονομικές επιπτώσεις τους, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία.

Φορολογούνται σε νέα βάση, αφού δεν υπάρχει η αφαίμαξη των άλλων φόρων, η κατοχή ακίνητης περιουσίας, κινητών αξίας (αυτοκίνητα, σκάφη κ.λ.π.) και οι καταθέσεις (όχι οι τόκοι).

Η φορολόγηση πλέον δεν θα απαιτεί, όπως είναι ευνόητο, την ύπαρξη εφοριών και η χρέωση των φόρων δεν απαιτεί δηλώσεις – όπως συμβαίνει π.χ. με τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και το Ε.Τ.Α.Κ.

 

Άμεσες επιπτώσεις

Αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο, αφού αντί της πολυπόθητης φορολογικής σταθερότητας, εισάγεται κάτι ποιοτικά ανώτερο : η πλήρης φορολογική απαλλαγή των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απαλλάσσονται οριστικά από το βραχνά της φορολογίας και τους μπελάδες της τήρησης φορολογικών στοιχείων και βιβλίων. Θα τηρούν βιβλία μόνο για ιδία χρήση – για να βλέπουν πώς πάνε οι δουλειές και να τακτοποιούν τους λογαριασμούς με τους συνεταίρους και τους μετόχους.

Από αντίστοιχο βραχνά απαλλάσσονται και τα συνήθη υποζύγια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι αγρότες.

Οι φαινομενικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Κράτους και ιδίως στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι ακριβώς το αντίθετο : η αγορά πάντα προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις και η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα τεθεί σε νέα βάση. Αρκεί να διαφανεί ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Στην πραγματικότητα η διαφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, λόγω μικρότερων επιτοκίων, θα είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που θα καταργηθούν. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το μάζεμα των φόρων κοστίζει, ενώ οι τόκοι φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό …

Οι εφορίες και οι λογιστές θα απασχοληθούν για κάποιο διάστημα με τις εκκρεμότητες και θα προσαρμοσθούν σύντομα στα νέα δεδομένα.

 

Ενδεικτικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις

Επάνοδος από το εξωτερικό των εγχωρίων κεφαλαίων και των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τυπικά την έδρα τους.

Άνοδος των αξιών ακινήτων, από τα σημερινά επίπεδα ξεπουλήματος τουλάχιστον.

Αναμένεται οικειοθελής αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων, που πολλοί είναι μπαϊλντισμένοι από το άχαρο και αδιάφορο αντικείμενο εργασίας, το οποίο υπηρετούν εξ ανάγκης.

Απελευθέρωση των δημιουργικών μας δυνάμεων – το γνωστό Ελληνικό δαιμόνιο.

 

Ενδεικτικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Συρρίκνωση του Κράτους.

Αποκλιμάκωση αναγκών όπως η αστυνόμευση, η δικαιοσύνη, ο σωφρονισμός κ.λ.π.

Ανάπτυξη σε νέο τοπίο του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

 

Μεθόδευση

Για να διασφαλισθεί η μεγάλη αυτή αλλαγή θα πρέπει να διαμορφωθεί πρόταση που θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή να έχει ευρείας κλίμακας αποδοχή από τις παραγωγικές τάξεις.

Μία τέτοια ευκαιρία είναι οι προσεχείς εκλογές των Επαγγελματοβιοτεχνικών Επιμελητηρίων.

 

Επιπτώσεις στο χρηματιστήριο

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το ΧΑΑ αλλά και οι αγορές όπου διαπραγματεύεται το δημόσιο χρέος μας, θα εκτιμήσουν τόσο τη βασιμότητα της παρούσας πρότασης όσο και τις προοπτικές να δείξουμε την αντίστοιχη ετοιμότητα.

Ακόμα – για τους δικούς τους λόγους … – ενδεχομένως θα πιέσουν προς την άμεση υιοθέτηση και υλοποίηση της πρότασης, αν πράγματι υφίστανται τέτοιοι λόγοι …….

 

Διμηνιό 26.11.11

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

Σχόλια

26/11 11:06  PREMIUM
Σειρά, το γοργόν και ΧΑΑ~ριν έχει, γιατί πρέπει σε λίγο να πληρώσω για τέλη 660 ευρά τέλη για το ... θηρίο !
26/11 11:10  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Και φυσικά για λόγους ανταγωνισμού και επικαιρότητας, άλλαξα το άσμα στο δικό μου άρθρο ! http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=34797&pg=10000#comment230110 !
26/11 11:11  oberon
Α σειρά, κοίτα να δεις, εδώ έχουμε ... αρχοντικό γάμο !
27/11 20:12  GIASEMI
και εδώ συνεχίζεται η αλληλογραφία... σύμπτωση ,η εφημερίδα μου είχε σήμερα το cd του Πάριου "το γράμμα " !
αλλά σαν αυτό το Μαλαμα~τένιο...
27/11 20:17  GIASEMI
http://youtu.be/gCGmZvOrepk με έμφαση στο
" the race is almost run "
27/11 21:24  oberon
16/12 10:05  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις