Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Μία αιτιολογημένη πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα.
581 αναγνώστες
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011
22:38

 

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται συνοπτικά πρόταση για ένα νέο, απλό, δίκαιο, σταθερό, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό φορολογικό δίκαιο της δοκιμαζόμενης Πατρίδας μας.

Η πρόταση πρόκειται να υποβληθεί άμεσα στον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Η πρόταση δίνει μια γενική φιλοσοφία της πρότασης, βασιζόμενη σε αιτιολογημένες σκέψεις, και εναπόκειται στην κρίση του αναγνώστη αν οι ποιοτικές εκτιμήσεις είναι εύλογες.

Για ευχερέστερη υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων και σχολιασμό σε επί μέρους σημεία της πρότασης μπορεί καλύτερα να χρησιμοποιηθεί η σελίδα

"Μία αιτιολογημένη πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα."

Στη σελίδα μπορεί να εκφρασθεί και η υποστήριξη της πρωτοβουλίας, πατώντας το πλήκτρο "Μου αρέσει" [like]


ΣΚΕΨΕΙΣ

 

"Οι λύσεις του χθες δεν σημαίνει ότι συνεχίζουν να αποτελούν λύσεις του σήμερα – όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές από την Ελληνική κρίση."

Βασίλης Βιλλιάρδος.

Είναι άραγε λύση του σήμερα, για τα ασφυκτικά οικονομικά μας προβλήματα, η πρόταση «κατάργηση οποιασδήποτε φορολόγησης της κίνησης κεφαλαίων (εισόδημα, Φ.Π.Α., μεταβιβάσεις κ.λ.π.) και φορολόγηση αντ’ αυτής μόνο της συσσώρευσης χρήματος (κατοχή ακινήτων, κινητών αξίας, ειδών πολυτελείας, μετοχών, καταθέσεων κ.λ.π.)» ;

Τρομάζει κανείς αρχικά στην ιδέα ότι το καταχρεωμένο Ελληνικό Κράτος από εκεί που ψάχνει να βρει τρόπους να εισπράξει τους φόρους θα βγει και θα πει «δεν θέλω φόρους». Και από τρόμο αρχίζει να βρίσκει προσκόμματα σε λεπτομέρειες, αντί να δει πρώτα την πρόταση συνολικά.

Θυμάται – από την άλλη μεριά – κανείς τι έγινε στην Ιρλανδία όταν μειώθηκαν δραστικά οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και αναλογίζεται τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχαν καν φορολογικές δηλώσεις. Και να μην υπάρχει καν εφορία !

Ένας καλός φίλος, που διευθύνει αλυσίδα καταστημάτων διατροφής, μετά την πρώτη έκπληξη, είπε μια απλή κουβέντα : «αν μη τι άλλο, να το δούμε». Και λίγο αργότερα με έκανε και σημείωσα μια ακόμη κουβέντα της πιάτσας : «μας έχουν βάλει το μυαλό σε ράγες». Αυτές οι «ράγες» εμποδίζουν την ενόραση, την σεναριακή σκέψη.

Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κανείς να συλλάβει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αύριο το πρωί εξαγγελθεί το μέτρο. Στα χαοτικά συστήματα, όπως η σημερινή οικονομία, ισχύει αυτό που λένε μεταφορικά οι περιβαλλοντολόγοι : «το πέταγμα μιας πεταλούδας στη Μογγολία μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες στην Κένυα».

Ακόμα πιο δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς τις επιπτώσεις στην πολιτική, στην κοινωνία, στην ίδια τη ζωή μας. Το μεγάλο πρόβλημα μάλιστα είναι – ούτε λίγο ούτε πολύ ! – ότι πρόκειται για πραγματικό Παράδεισο !

Μια ποοολύ καλή φίλη μου έχει «γράψει» επί του θέματος : «Όταν δεν είσαι έτοιμος για τον Παράδεισο, ο Παράδεισος που σου προσφέρεται, σου φαίνεται Κόλαση». Και η συγκεκριμένη είναι γνωστή, στη μεγάλη επαρχιακή πόλη που μένει, ως αυτή που «πουλάει καμήλες στο Βόρειο Πόλο» !

Από την άλλη μεριά, επειδή τον Παράδεισο γενικά τον επιδιώκει η Αριστερά, είναι πολύ πιθανό – ή έστω ενδεχόμενο – να βρεθούμε σε κατάσταση όπου η Αριστερά θα ζητάει κατάργηση της φορολογίας εισοδήματος και θα την αρνείται η Δεξιά !

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να επιβεβαιώσουμε αυτό που προφέρουμε «εύκολα» : ότι «η κρίση είναι ευκαιρία» και να σκεφθούμε λίγο. Σε πρώτο χρόνο χρειάζεται να σκεφθούμε την πρόταση σαν σενάριο, βάζοντας προς στιγμήν στην άκρη τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες εφαρμογής και τις δικαιολογίες σχετικά με αυτούς που δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε και τα συναφή.

Αν πράγματι πρόκειται – όπως ισχυρίζομαι – για μια άμεση έξοδο από την κρίση, υπό τύπον turn key solution, και μάλιστα προς μία νέα περίοδο ακμής της χώρας μας, τότε θα πρέπει να ξανασκεφθούμε σε ποιον θα επιτρέψουμε να μας εμποδίσει. Και να ετοιμάσουμε – σε αυτή την περίπτωση – τι θα πούμε αύριο στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας γιατί του επιτρέψαμε να μας εμποδίσει.

Εάν οι χρεώστες μας επιβάλλουν απάνθρωπα μέτρα για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας, τότε θα κληθούν να δικαιολογήσουν στην ανθρωπότητα την εμμονή τους σε αυτά τα μέτρα, όταν άλλα ευφυή και αποτελεσματικά μέτρα εξασφαλίζουν με άνεση την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων.

Εάν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάξουν αντίστοιχες Κοινοτικές υποχρεώσεις μας, τότε θα κληθούν να σκεφθούν αφ’ ενός μήπως θα ήταν λύση και για τα δικά τους προβλήματα αντίστοιχα μέτρα και αφ’ ετέρου, αν επιμείνουν πεισματικά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, μήπως είναι ώρα να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία τους με το «μαύρο πρόβατο».

Οι φαινομενικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Κράτους και ιδίως στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι ακριβώς το αντίθετο : η αγορά πάντα προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις και η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα τεθεί σε νέα βάση. Αρκεί να διαφανεί ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Στην πραγματικότητα η διαφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, λόγω μικρότερων επιτοκίων, θα είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που θα καταργηθούν, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι αφ’ ενός το μάζεμα των φόρων κοστίζει ακριβά, ενώ αφ’ ετέρου οι τόκοι φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό.

Η ένταση της αναπτυξιακής προοπτικής μάλιστα φθάνει να δικαιολογεί εμφανώς την επιβολή φόρου – ή τέλους εναλλακτικώς – εισαγωγής συναλλάγματος !!! Επίσης είναι δυνατόν να επιβληθεί ακόμη και φόρος εγκατάστασης επιχειρήσεων στο νέο φορολογικό και επιχειρηματικό «παράδεισο».

Η είσπραξη και μόνο των βεβαιωμένων φόρων – απολύτως εφικτή υπό τις νέες συνθήκες – αρκεί για να στηρίξει μεταβατικά τα δημόσια οικονομικά. Όλοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι δικαιούνται – εφ’ όσον επιθυμούν ! – μία θέση στο καινούργιο επιχειρηματικό περιβάλλον, εγκαταλείποντας παλιές συνήθειες.

Η απελευθέρωση των εν υπνώσει δημιουργικών μας δυνάμεων – το γνωστό Ελληνικό δαιμόνιο – είναι θέμα λίγου χρόνου να συντρίψει τις μυωπικές συντεχνιακές αντιδράσεις, τους στενοκέφαλους υπολογισμούς του εγκλωβισμού στη μίζερη σημερινή πραγματικότητα, τα όποια μεταβατικά προβλήματα.

Η απολύτως φυσιολογική και χωρίς εξαναγκασμούς συρρίκνωση του Κράτους και η αποκλιμάκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την – χωρίς αντιστάσεις πλέον ! – εισαγωγή απλουστευτικών πρακτικών, είναι λογικό να εξασφαλίσουν και σε καλό επιτόκιο την μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των πιστωτών μας.

Η αυτόματη αχρήστευση της έννοιας «παραεμπόριο» – αφού δεν θα υφίσταται φόρος προς διαφυγήν ! – θα έχει εξυγιαντικές επιπτώσεις στην οικονομία – ιδίως στον υγιή ανταγωνισμό – και την κοινωνία.

Αποκλιμάκωση αναγκών, όπως η αστυνόμευση, η δικαιοσύνη, ο σωφρονισμός κ.λ.π. θα προκύψει φυσιολογικά, αφού σειρά εγκληματικών ενεργειών θα στερούνται είτε αντικειμένου είτε κινήτρου.

Η προσδοκώμενη ανάπτυξη βάζει σε νέο τοπίο τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την αξιοποίηση άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Για να διασφαλισθεί η μεγάλη αυτή αλλαγή θα πρέπει να διαμορφωθεί πρόταση που θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή να έχει ευρείας κλίμακας αποδοχή από τις παραγωγικές τάξεις. Μία τέτοια ευκαιρία είναι οι προσεχείς εκλογές των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το ΧΑΑ αλλά και οι αγορές, όπου διαπραγματεύεται το δημόσιο χρέος μας, θα εκτιμήσουν τόσο τη βασιμότητα της παρούσας πρότασης όσο και τις προοπτικές να δείξουμε την αντίστοιχη ετοιμότητα.

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς πού θα πάνε οι αποτιμήσεις των Ελληνικών τραπεζών, όταν τα «κακά» τους δάνεια αποκτήσουν ελπίδες αναβιώσεως.

Ακόμα, οι αγορές, για τους δικούς τους λόγους, ενδεχομένως θα πιέσουν προς την άμεση υιοθέτηση και υλοποίηση της πρότασης, αν πράγματι υφίστανται τέτοιοι λόγοι. 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1.      Καταργούνται όλοι οι φόροι εισοδήματος και συναλλαγών.

-         φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

-         φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.)

-         φόροι μεταβιβάσεων (ακινήτων, μετοχών, εταιρειών κ.λ.π.)

-         φόρος τόκων τραπεζικών καταθέσεων

-         λοιποί φόροι συναλλαγών

 

2.      Αναπροσαρμόζονται οι φόροι κατοχής ακινήτων και κινητών αξιών.

 

-         Φόρος κατοχής ακινήτων

-         Φόρος κατοχής κυκλοφοριακών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, σκάφη κ.λ.π.)

-         Φόρος κατοχής εταιρικών μεριδίων και μετοχών.

-         Φόρος κατοχής κινητών αξίας (κοσμήματα, τιμαλφή κ.λ.π.)

-         Φόρος καταθέσεων (όχι τόκων).

 

Η διαπίστωση της κατοχής γίνεται βάσει παραστατικών απόκτησης και διάθεσης, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά από αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες (Ο.Κ.Χ.Ε., Υπ.Μεταφορών κ.λ.π.).

Η αποτίμηση της αξίας γίνεται μέσω συστήματος στο ΚΕΠΥΟ που συνεκτιμά αντικειμενικές τιμές, τιμές της αγοράς και αποτιμήσεις από πλευράς τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Επισημαίνεται ότι η κατάργηση των φόρων μεταβίβασης οδηγεί σε ειλικρινείς αποτιμήσεις των μεταβιβαζομένων πραγμάτων.

Για τις μετοχές λαμβάνεται υπ’ όψιν η λογιστική αξία.

Ο φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας της περιουσίας και κλιμακωτά.

Κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας περιουσίας του φορολογούμενου λαμβάνονται υπ’ όψιν με αντικειμενικό τρόπο κοινωνικά κριτήρια, με έμφαση στην οικογενειακή κατάσταση και ενδεχόμενα προβλήματα υγείας.

 

 

3.      Επιβάλλεται φόρος εισαγωγής κεφαλαίων στη Χώρα, κατάλληλου ύψους.

 

4.      Αναπροσαρμόζονται – αν απαιτείται – οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός κ.λ.π.), ώστε να βεβαιώνονται και εισπράττονται χωρίς την ύπαρξη των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.).

 

5.      Οι υφιστάμενες Δ.Ο.Υ. εκκαθαρίζουν τις εκκρεμείς υποθέσεις, σε τακτό χρονικό διάστημα και καταργούνται.

Μία αιτιολογημένη πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

 

1.      Η πρόταση βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, φιλοδοξώντας να πυροδοτήσει big bang στη Χώρα μας. Η αξία της, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες υιοθέτησης και υλοποίησής της, θα αποτιμηθούν άμεσα από τις χρηματαγορές (Χρηματιστήριο, spreads κ.λ.π.), στην αγορά ακινήτων, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων κ.λ.π. μέσω των προεξοφλητικών μηχανισμών.

2.      Τυχόν – παρ’ ελπίδα – αδιάφορη υποδοχή της πρότασης θα την θέσει σε αναμονή, εν όψει π.χ. των προσεχών εκλογών των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων ή των προσεχών βουλευτικών.

3.      Τυχόν δρομολόγηση υλοποίησης της πρότασης αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλάζοντας άρδην την ιδιαίτερα βεβαρημένη «ψυχολογία της αγοράς».

4.      Η εφαρμογή της πρότασης, εφ’ όσον δεν αλλάξει η βασική φιλοσοφία της, θα έχει άμεσες επιπτώσεις, αλλά και αλυσιδωτές έμμεσες.

-         Αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο, αφού αντί της πολυπόθητης φορολογικής σταθερότητας, εισάγεται κάτι ποιοτικά ανώτερο : η πλήρης φορολογική απαλλαγή των οικονομικών δραστηριοτήτων.

-         Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απαλλάσσονται οριστικά από το βραχνά της φορολογίας και τους μπελάδες της τήρησης φορολογικών στοιχείων και βιβλίων. Θα τηρούν βιβλία μόνο για ιδία χρήση – για να βλέπουν πώς πάνε οι δουλειές και να τακτοποιούν τους λογαριασμούς με τους συνεταίρους και τους μετόχους.

-         Από αντίστοιχο βραχνά απαλλάσσονται και τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι αγρότες. Η φορολογική τους επιβάρυνση είναι απολύτως προβλέψιμη και δίκαια. Η ανακούφιση από το Φ.Π.Α. είναι ιδιαίτερα μεγάλη και άμεση, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη καταναλωτική συνείδηση.

-         Οι φαινομενικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Κράτους και ιδίως στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι ακριβώς το αντίθετο : η αγορά πάντα προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις και η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα τεθεί σε νέα βάση. Αρκεί να διαφανεί ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Στην πραγματικότητα η ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, λόγω μικρότερων επιτοκίων, θα είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που θα καταργηθούν, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το μάζεμα των φόρων κοστίζει, ενώ οι τόκοι φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό.

-         Οι καταναλωτές ωφελούνται άμεσα με την πτώση των τιμών λόγω της απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. και από το κέρδος του πωλητή που προορίζεται για την κάλυψη των φορολογικών του υποχρεώσεων. Οι επιβαρύνσεις του πωλητή στο νέο φορολογικό τοπίο αναμένονται σαφώς μικρότερες.

-         Επάνοδος από το εξωτερικό των εγχωρίων κεφαλαίων και των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τυπικά την έδρα τους. Αυτή η επάνοδος, μαζί με τις νέες αντίστοιχες εισόδους, μπορεί κάλλιστα – από οικονομικής πλευράς – να φορολογηθεί. Η ελκυστικότητα του προορισμού το δικαιολογεί απολύτως.

-         Άνοδος των αξιών ακινήτων, από τα σημερινά επίπεδα ξεπουλήματος σε πρώτη φάση και μετά λόγω ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τάσεις εκποιήσεως, τουλάχιστον σε χαμηλές τιμές.

-         Αναμένεται οικειοθελής αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων, που πολλοί είναι «μπαϊλντισμένοι» από το άχαρο και αδιάφορο αντικείμενο εργασίας, το οποίο υπηρετούν εξ ανάγκης και είναι λογικό να τους ελκύει μια καλύτερη προοπτική στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των πιέσεων για προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-         Αχρηστεύεται το παραεμπόριο, αφού δεν θα υφίσταται αντίστοιχη έννοια φοροδιαφυγής, με εξυγιαντικές συνέπειες τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στην ποιότητα.

 

Διμηνιό 27.11.11 

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

 

 

 

 

Σχόλια

04/12 13:59  oberon
"Φοιτητές αποδοκίμασαν τον Ευ. Βενιζέλο στο ΑΠΘ"

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4677500


Μάλλον δεν θα ... αιτιολόγησε επαρκώς την πρότασή του για τον προϋπολογισμό ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις