Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο
1385 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011
09:24

Κώστας Τζαναβάρας <ktzanavaras@otenet.gr>

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 9:17 πμ

ggtk@ggk.gr <ggtk@ggk.gr>

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

 

«ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

 

 

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Σας υποβάλλω αιτιολογημένη πρόταση για ένα νέο φορολογικό σύστημα, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για ένα καινοτόμο, απλό, δίκαιο, σταθερό, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό φορολογικό δίκαιο της δοκιμαζόμενης Πατρίδας μας.

 

Πολύ φοβούμαι ότι οι σε εξέλιξη διαδικασίες ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, ενός ακόμη νομοθετήματος που πρόκειται να του επιτραπεί να αστοχήσει ατιμωρήτως, δεν Σας παροτρύνουν να εξετάσετε απροκαταλήπτως την παρούσα.

Σεις, όμως, ως διαπρεπής και έμπειρος οικονομολόγος, αλλά και ως επιφορτισμένος αναγκαστικώς και με ευρεία λαϊκή αποδοχή των καθηκόντων του Πρωθυπουργού, είσθε σε θέση, κάλλιον της ταπεινότητός μου, να αξιολογήσετε την πρόταση και να την θέσετε κατά την κρίση Σας υπό άμεση εξέταση, συνεκτιμώντας τις ανάγκες, τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της Χώρας, επί των οποίων επιφυλάσσομαι να διατυπώσω διεξοδικά τις προτάσεις μου αν χρειασθεί.

 

Η πρόταση, που παρουσιάζεται συνοπτικώς στο συνημμένο, μαζί με μια πρώτη εκτίμηση των αναμενομένων επιπτώσεων, προβλέπει κατάργηση οποιασδήποτε φορολόγησης της κίνησης κεφαλαίων (εισόδημα, Φ.Π.Α., μεταβιβάσεις κ.λ.π.) και φορολόγηση αντ’ αυτής μόνο της συσσώρευσης χρήματος (κατοχή ακινήτων, κινητών αξίας, ειδών πολυτελείας, μετοχών, καταθέσεων κ.λ.π.).

Πρόκειται για ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο εκ κατασκευής ενισχύει τις επενδύσεις, σε σημείο που ευλόγως προτείνεται θέσπιση φόρου εισαγωγής κεφαλαίων στη προνομιούχο χώρα μας, και δεν έχει ανάγκη προστατευτικών μέτρων π..χ. κατά της εξαγωγής κεφαλαίων ή γραφειοκρατικής νοοτροπίας ενισχύσεων.

Στόχος της πρωτότυπης πρότασης είναι διαδοχικώς η αποτελεσματική διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά, η διευκόλυνση της μεταφοράς πλεοναζόντων κεφαλαίων, η στήριξη των δοκιμαζομένων επιχειρήσεων, η άρδην αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και τελικά η οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Η εξέταση της πρότασης με επάρκεια προϋποθέτει καθαρή και απροκατάληπτη σκέψη, σφαιρική γνώση, αντίληψη της λειτουργίας των αγορών, ενορατική δεξιότητα και – κυρίως ! – θάρρος.

Κάθε καλοπροαίρετος, όμως, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για επαναστατική ιδέα, η οποία δικαιολογεί άμεση εγρήγορση για σοβαρή επιστημονική εξέταση, προκειμένου να διαμορφωθεί τελικώς η πρόταση, έχοντας μάλιστα πληρέστερα στοιχεία και αριθμητικές εκτιμήσεις.

 

Εξοχώτατε,

 

Αν πράγματι πρόκειται – όπως ισχυρίζομαι – για μια πρόταση που οδηγεί ασφαλώς σε άμεση έξοδο από την κρίση, υπό τύπον turn key solution, και μάλιστα προς μία νέα περίοδο ακμής της χώρας μας, τότε θα πρέπει να ξανασκεφθούμε σε ποιον θα επιτρέψουμε να μας εμποδίσει.

Εάν οι δανειστές μας – με το δίκιο τους έστω – μας επιβάλλουν απάνθρωπα μέτρα για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας, τότε θα πρέπει να κληθούν να δικαιολογήσουν στην ανθρωπότητα την εμμονή τους σε αυτά τα μέτρα, όταν άλλα ευφυή και αποτελεσματικά μέτρα εξασφαλίζουν με άνεση την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων.

Εάν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάξουν αντίστοιχες Κοινοτικές υποχρεώσεις μας, τότε θα πρέπει να κληθούν να σκεφθούν αφ’ ενός μήπως θα ήταν λύση και για τα δικά τους προβλήματα αντίστοιχα μέτρα και αφ’ ετέρου, αν επιμείνουν πεισματικά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, μήπως είναι ώρα να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία τους με το «μαύρο πρόβατο».

 

Θεωρώ υποχρέωσή μου όπως Σας ενημερώσω ότι η παρούσα ανοικτή επιστολή θα δημοσιοποιηθεί μέσω διαδικτύου, προκειμένου να κληθούν οι πάντες προ των ευθυνών τους. «Ενώπιοι ενωπίοις»

Όλοι όσοι σήμερα αδρανήσουν, αντιταχθούν ή λοιδορήσουν προχείρως σκεπτόμενοι, θα κληθούν – όχι μόνο ως εις το διηνεκές υπόλογοι εσχάτης προδοσίας – να δουν στα μάτια τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, όταν η επιστήμη, με τους δικούς της ρυθμούς,  δικαιώσει την πρόταση με βεβαιότητα.

 

Παρακαλώ για τις δικές Σας ενέργειες.

 

Μετά πλείστης υπολήψεως,

 

Διμηνιό 28.11.11

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

 

1.      Καταργούνται όλοι οι φόροι εισοδήματος και συναλλαγών.

 

-         φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

-         φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.)

-         φόροι μεταβιβάσεων (ακινήτων, μετοχών, εταιρειών κ.λ.π.)

-         φόρος τόκων τραπεζικών καταθέσεων

-         λοιποί φόροι συναλλαγών

 

2.      Αναπροσαρμόζονται οι φόροι κατοχής ακινήτων και κινητών αξιών.

 

-         Φόρος κατοχής ακινήτων

-         Φόρος κατοχής κυκλοφοριακών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, σκάφη κ.λ.π.)

-         Φόρος κατοχής εταιρικών μεριδίων και μετοχών.

-         Φόρος κατοχής κινητών αξίας (κοσμήματα, τιμαλφή κ.λ.π.)

-         Φόρος καταθέσεων (όχι τόκων).

 

Η διαπίστωση της κατοχής γίνεται βάσει παραστατικών απόκτησης και διάθεσης, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά από αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες (Ο.Κ.Χ.Ε., Υπ.Μεταφορών κ.λ.π.).

 

Η αποτίμηση της αξίας γίνεται μέσω συστήματος στο ΚΕΠΥΟ που συνεκτιμά αντικειμενικές τιμές, τιμές της αγοράς και αποτιμήσεις από πλευράς τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Επισημαίνεται ότι η κατάργηση των φόρων μεταβίβασης οδηγεί σε ειλικρινείς αποτιμήσεις των μεταβιβαζομένων πραγμάτων.

 

Για τις μετοχές λαμβάνεται υπ’ όψιν η λογιστική αξία.

 

Ο φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας της περιουσίας και κλιμακωτά.

Κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας περιουσίας του φορολογούμενου λαμβάνονται υπ’ όψιν με αντικειμενικό τρόπο κοινωνικά κριτήρια, με έμφαση στην οικογενειακή κατάσταση και ενδεχόμενα προβλήματα υγείας.

 

3.      Επιβάλλεται φόρος εισαγωγής κεφαλαίων στη Χώρα, κατάλληλου ύψους.

4.      Αναπροσαρμόζονται – αν απαιτείται – οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός κ.λ.π.), ώστε να      βεβαιώνονται και εισπράττονται χωρίς την ύπαρξη των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.).

5.      Οι υφιστάμενες Δ.Ο.Υ. εκκαθαρίζουν τις εκκρεμείς υποθέσεις, σε τακτό χρονικό διάστημα και καταργούνται. 


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

 

1.      Η πρόταση βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, φιλοδοξώντας να πυροδοτήσει big bang στη Χώρα μας. Η αξία της, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες υιοθέτησης και υλοποίησής της, θα αποτιμηθούν άμεσα από τις χρηματαγορές (Χρηματιστήριο, spreads κ.λ.π.), στην αγορά ακινήτων, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων κ.λ.π. μέσω των προεξοφλητικών μηχανισμών.

 

2.      Τυχόν – παρ’ ελπίδα – αδιάφορη υποδοχή της πρότασης θα την θέσει σε αναμονή, εν όψει π.χ. των προσεχών εκλογών των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων ή των προσεχών βουλευτικών.

 

3.      Τυχόν δρομολόγηση υλοποίησης της πρότασης αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλάζοντας άρδην την ιδιαίτερα βεβαρημένη «ψυχολογία της αγοράς».

 

4.      Η εφαρμογή της πρότασης, εφ’ όσον δεν αλλάξει η βασική φιλοσοφία της, θα έχει άμεσες επιπτώσεις, αλλά και αλυσιδωτές έμμεσες.

 

-         Αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο, αφού αντί της πολυπόθητης φορολογικής σταθερότητας, εισάγεται κάτι ποιοτικά ανώτερο : η πλήρης φορολογική απαλλαγή των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

-         Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απαλλάσσονται οριστικά από το βραχνά της φορολογίας και τους μπελάδες της τήρησης φορολογικών στοιχείων και βιβλίων. Θα τηρούν βιβλία μόνο για ιδία χρήση – για να βλέπουν πώς πάνε οι δουλειές και να τακτοποιούν τους λογαριασμούς με τους συνεταίρους και τους μετόχους.

 

-         Από αντίστοιχο βραχνά απαλλάσσονται και τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι αγρότες. Η φορολογική τους επιβάρυνση είναι απολύτως προβλέψιμη και δίκαια. Η ανακούφιση από το Φ.Π.Α. είναι ιδιαίτερα μεγάλη και άμεση, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη καταναλωτική συνείδηση.

 

-         Οι φαινομενικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Κράτους και ιδίως στο δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι ακριβώς το αντίθετο : η αγορά πάντα προεξοφλεί τις μελλοντικές εξελίξεις και η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα τεθεί σε νέα βάση. Αρκεί να διαφανεί ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Στην πραγματικότητα η ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, λόγω μικρότερων επιτοκίων, θα είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που θα καταργηθούν, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το μάζεμα των φόρων κοστίζει, ενώ οι τόκοι φεύγουν κυρίως στο εξωτερικό.

 

-         Οι καταναλωτές ωφελούνται άμεσα με την πτώση των τιμών λόγω της απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. και από το κέρδος του πωλητή που προορίζεται για την κάλυψη των φορολογικών του υποχρεώσεων. Οι επιβαρύνσεις του πωλητή στο νέο φορολογικό τοπίο αναμένονται σαφώς μικρότερες.

 

-         Επάνοδος από το εξωτερικό των εγχωρίων κεφαλαίων και των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τυπικά την έδρα τους. Αυτή η επάνοδος, μαζί με τις νέες αντίστοιχες εισόδους, μπορεί κάλλιστα – από οικονομικής πλευράς – να φορολογηθεί. Η ελκυστικότητα του προορισμού το δικαιολογεί απολύτως.

 

-         Άνοδος των αξιών ακινήτων, από τα σημερινά επίπεδα ξεπουλήματος σε πρώτη φάση και μετά λόγω ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της ζήτησης. Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τάσεις εκποιήσεως, τουλάχιστον σε χαμηλές τιμές.

 

-         Αναμένεται οικειοθελής αποχώρηση ικανού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, που πολλοί είναι «μπαϊλντισμένοι» από το άχαρο και αδιάφορο αντικείμενο εργασίας, το οποίο υπηρετούν εξ ανάγκης και είναι λογικό να τους ελκύει μια καλύτερη προοπτική στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των πιέσεων για προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

-         Αχρηστεύεται το παραεμπόριο, αφού δεν θα υφίσταται αντίστοιχη έννοια φοροδιαφυγής, με εξυγιαντικές συνέπειες τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στην ποιότητα.

 

Διμηνιό 28.11.11

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

Οι χρήστες του facebook μπορούν να "ψηφίζουν" στη σελίδα

Μία αιτιολογημένη πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα

 

Σχόλια

28/11 13:37  angelinio
εγω θα προτεινα να δωσεις καλυτερα συμβουλες για την αξιοποιηση της ακινητης περιουσιας του δημοσιου ,καθως και την αξιοποιηση των ολυμπιακων εργων.

Υ.Γ Τοπογραφος - Μηχανικος εχεις σπουδασει και ειναι πιο κοντα στο αντικειμενο σου. Αυτα αστα για τους οικονομολογους.
28/11 15:04  oberon
Πολύ ευχαρίστως θα το έκανα angelinio. Αλλά χωρίς ένα νέο φορολογικό τοπίο τα έσοδα θα πήγαιναν στη μαύρη τρύπα. Αντίρρηση ;

Κατά τα άλλα δεν έχεις καταλάβει δύο βασικά πράγματα :
Πρώτον το οικονομικό μας πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στους οικονομολόγους.
Δεύτερον η από μέρους των διάφορων περισπούδαστων ειδικών έλλειψη της σφαιρικής αντίληψης των πραγμάτων, προφανής διαπίστωση πλέον, γίνεται πραγματική πανωλεθρία όταν τρώνε γκολάκια "εντός έδρας".

Αν είσαι - εκτός από ανώνυμος - και οικονομολόγος, μήπως θα μπορούσες να πεις μια στοιχειοθετημένη αντίρρηση ;
Αν δεν το κάνεις είσαι απλώς ένα ακόμη μέλος του όχλου που έχει φέρει την κατάσταση που ζούμε.
28/11 19:59  oberon
Προϋπολογισμός Οικονομικού Έτους 2011
Εισηγητική Έκθεση

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/contentTypes/genericContentResourceObject,fileResourceObject,arrayOfFileResourceTypeObject/topicNames/budget/resourceRepresentationTemplate/contentObjectListAlternativeTemplate#fragment-4

Ο προϋπολογισμός του 2011 θα συμβάλει περαιτέρω στην πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και στην επάνοδο της οικονομίας μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης παράλληλα με την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τη σημασία της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει η χώρα για να επιτύχει στο φιλόδοξο όσο και αναγκαίο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί, σας καλώ να εξετάσετε και να εγκρίνετε το προτεινόμενο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2011.

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υπουργός Οικονομικών


περί οικονομολόγων ο λόγος ...
28/11 21:33  angelinio
Πρωτ`απ`ολα πρέπει να σου πω πως δεν γνωριζόμαστε και πως τίποτε δεν έχει να κάνει επί προσωπικού.
Πιθανών το άρθρο σου να μην το σχολίαζα καθόλου αν δεν είχε να κάνει με την αποστολή του στον πρωθυπουργό.
Πως θα σου φαινόταν κάποιος γιατρός ,δικηγόρος μανάβης, ψαράς κ.λ.π να έστελνε μια αντίστοιχη επιστολή? Ποια θα ήταν η γνώμη σου για αυτή του την ενέργεια?
Όπως καταλαβαίνεις είμαι εναντίων όλων αυτών που χωρίς να είναι το αντικείμενο τους, πετάνε ότι τους κατέβει στο κεφάλι..
Τώρα κάτι τελευταίο . Πραγματικά πιστεύεις πως στην κατάσταση αυτή που ήρθε η χώρα ,ήρθε εξ αιτίας του όχλου?
Μήπως η τωρινή κατάσταση οφείλεται σε αυτούς που τόσα χρόνια έβαζαν το δάχτυλο στο μέλι του δημόσιου κορβανά όπως πολιτικοί με τους ανεξέλεγκτους διορισμούς στο δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο , τεχνικές εταιρίες με υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων , δημόσιοι υπάλληλοι με υπερβολικούς μισθούς κ.α ?
28/11 22:25  oberon
Εκείνο που δεν θέλεις να καταλάβεις είναι ότι ένα κείμενο κρίνεται πρώτα από το περιεχόμενό του. Και καλά θα κάνεις να μείνεις ανώνυμος ...

Όσο για τον όχλο ρίξε μια ματιά στο ματ του ερμάκου που πάει "καβάλα στη Harley".

Και take it easy !
28/11 22:53  angelinio
δευτερη φορα που αναφερεσαι στην ανωνυμια μου.
να εισαι σιγουρος πως οταν αποφασισω να δημιουργησω και εγω κομμα θα το μαθεις το ονομα μου.
καληνυχτα και καλη επιτυχια στις επομενες εκλογες!
29/11 08:29  oberon
Όταν καταφέρεσαι ανώνυμα κατά ενυπόγραφης ανοικτής επιστολής στον Πρωθυπουργό ...

Δεν έχω αποφασίσει να δημιουργήσω κόμμα. Θα δημιουργούσα, αν ήταν αναγκαίο για να περάσουν οι ιδέες μου.

Εκείνο που θα ήθελα να ήξερα είναι γιατί ασχολείσαι με τα άρθρα μου.

http://www.youtube.com/watch?hl=el&v=Oq5Uiabz6gI
01/12 07:28  oberon
"The Problem of Social Cost"
[Ronald Coase, Nobel Memorial Prize in Economics in 1991]

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Problem_of_Social_Cost

"'The Problem of Social Cost' (1960) by Ronald Coase is an article dealing with economic problem of externalities.
...
Coase argued that if we lived in a world without transaction costs, people would bargain with one another to produce the most efficient distribution of resources, regardless of the initial allocation.
..."


Για ... οικονομολόγους.
01/12 07:58  oberon
"Οικονομία και ηθική"

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=431607#.TszBQr1V0gE.facebook

" Η σχέση οικονομίας και ηθικής έχει τονισθεί ουσιαστικά από τη δημιουργία της οικονομικής επιστήμης ως ανεξάρτητης επιστήμης το 1776 από τον Ανταμ Σμιθ, που ο ίδιος ήταν καθηγητής « Ηθικής» . Στην σύγχρονη επιστήμη αναλύεται όλο και πιο συχνά στα πλαίσια της θεσμικής προσέγγισης. Η ηθική είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία της οικονομίας γιατί δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσόμενων που με την σειρά της μειώνει το «κόστος συναλλαγής» (transaction cost) όπως το όρισε ο νομπελίστας R.Coase, που όσο μικρότερο τόσο καλύτερη είναι η κατανομή των πόρων και βέλτιστη «απόδοση» τους, άρα αυξάνεται και η συνολική ευημερία της οικονομίας. Κόστη συναλλαγής είναι πχ τα κόστη πληροφόρησης, εξασφάλισης των όρων της κλπ.
..."


Και εσχάτως κάτι φόροι ...
02/12 08:10  oberon
Από το "σκάφανδρο κατάδυσης" και τον shareholdrer-cs :

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.", Δαρβίνος
13/12 10:45  oberon
""Ξηλώνεται" γρήγορα η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί"
Του Γιάννη Αγγέλη

"Η νέα διακυβερνητική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν "περπατάει" στις αγορές κεφαλαίων, αλλά και στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Το ευρώ έχει αρχίσει να διολισθαίνει επικίνδυνα σε ελάχιστα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr) ενισχύεται η εκτίμηση ότι η "νομική" βάση της νέας συμφωνίας δεν είναι επαρκώς ισχυρή για να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά στο εσωτερικό της Ε.Ε. στην λογική των αυτόματων κυρώσεων που προβλέπει...
..."


Τί να προβλέψουν, όταν τους "φωτογραφίζει" το ΤΗΔΕΝ ΚΙ ΕΛΕΠΣ ΣΟΥΜΑΝ ;
13/12 10:46  oberon
ως άνω :

Εάν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάξουν αντίστοιχες Κοινοτικές υποχρεώσεις μας, τότε θα πρέπει να κληθούν να σκεφθούν αφ’ ενός μήπως θα ήταν λύση και για τα δικά τους προβλήματα αντίστοιχα μέτρα και αφ’ ετέρου, αν επιμείνουν πεισματικά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, μήπως είναι ώρα να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία τους με το «μαύρο πρόβατο».
17/12 20:44  oberon
"«Η Ελλάδα καταρρέει και με Παπαδήμο»
Κραυγή αγωνίας από τον Ανδρέα Λοβέρδο:"

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=166035

"Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ...
...
Για την κυβέρνηση Παπαδήμου ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι χάνει χρόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2012 και το 2013, θα κλείσουν βασικές υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
...
χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας
..."


ΤΗΔΕΝ ΚΙ ΕΛΕΠΣ ΣΟΥΜΑΝ.
27/12 10:36  oberon
"Τι λέει ο κ. Παπαδήμος στους τρεις αρχηγούς"
Του Γιάννη Αγγέλη

http://www.capital.gr/News.asp?id=1365053

"Η πολιτική... ατραξιόν των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα οι συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους τρεις αρχηγούς κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Η τελευταία πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στις 12 ακριβώς.
...
Ο πρώτος αριθμός έχει να κάνει με το νούμερο “14,5”.
Τόσα είναι τα δισ. ευρώ που αφορούν στις λήξεις ομολόγων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.
...
Το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του. Από σήμερα όμως το γνωρίζουν και... οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας!
...
Οι περιβόητες δεσμευτικές επιστολές για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης θα έχουν... συνέχεια και για την νέα δανειακή σύμβαση!"


...
16/01 09:28  oberon
"Παπαδήμος: Σε 2 χρόνια θα έχουν ληφθεί τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής"

http://www.capital.gr/News.asp?id=1380892

"Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Λουκάς Παπαδήμος δηλώνει στο CNBC ότι θα χρειαστούν δύο ακόμη χρόνια για τη λήψη των πιο δύσκολων και απαιτητικών μέτρων που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή.
...
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν νομίζει ότι σε δύο χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα είναι στο ευρώ, απάντησε πως «ναι, είμαι πολύ σίγουρος. Νομίζω πως συζητιέται συχνά ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια επιλογή για την Ελλάδα. Πραγματικά, δεν αποτελεί επιλογή. Αυτή είναι η θέση αυτής της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».
..."


Οψόμεθα.
16/01 09:45  oberon
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2696450&pg=10&pid=2696807&orderdir=asc#post_2696807

"Ψευτόμαγκες εν δράσει"
16/1/2012 00:01

"Ο μάγκας έκανε θραύση στην αθηναϊκή κοινωνία ως κουτσαβάκης το 1870. Μέχρι που ο αστυνομικός διοικητής Μπαϊρακτάρης αποφάσισε να τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι ή καλύτερα να τους κόψει το μουστάκι.
...
Μόλις προχτές η βουλευτής Βάσω Τσόνογλου δέχτηκε επίθεση από 5 «αγανακτισμένους» στο κέντρο της Λειβαδιάς. Δεν φτάνει που πέντε άντρακλες (τρομάρα τους – να τους χαίρονται οι μανάδες τους)
"

κ. Μαυρίδη,

Όταν οι κόσμιες προτάσεις γράφονται εκεί που δεν πιάνει μελάνι, μήπως οι ψευτομαγκιές είναι αποτέλεσμα και όχι το πρόβλημα ;
Πόσο λογικό είναι να ... βρωμίζει κανείς τη θάλασσα και να μην "το βρίσκει στο αλάτι" ;

Μια ιδέα π.χ. κόσμια [όχι ;] διατυπωμένη :
Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 09:24

http://oneirokolakairinisnyktas.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=34817&blid=396

Ποιος θα φταίει αν τελικά στηθούν ικριώματα, τελείως ανεξέλεγκτα, στη χώρα ;
16/01 09:59  oberon
Doctor46

1 ψήφος
Κε Μαυρίδη, ελπίζω τουλάχιστον να πληρώνεστε καλά γι'αυτά που γράφετε...
Καταλαβαίνω, πρέπει κι εσείς να ζήσετε...

Απλά θυμηθείτε την τύχη των δοσύλογων μετά την αποχώρηση των Γερμανών το 1945...

Ο καιρός γαρ εγγύς...

Και τότε δε θα χρειάζονται πλέον οι κουκούλες.

Για τις κρεμάλες θα πρέπει να ανησυχούν οι κύριοι και οι κυρίες βουλευτές...
16/01 10:44  SPYRIDON44
- Διάβασα με προσοχή το άρθρο, διότι πάντα ενδιαφέρομαι για νέες προτάσεις.
- Νομίζω οτι ο αρθρογράφος δεν έχει σκεφθεί αρκετά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας Φορολογικής Πολιτικής.
- Αν ψηφισθεί (υποθέτουμε), ποιά θα είναι η αντίδρασις των φορολογουμένων ?????
- Είναι φυσικό να θέλουν όλοι να απαλλαγούν απο τα φορολογούμενα κριτήρια !
- Δηλαδή, απο ακίνητα, κινητά και άυλα (μετοχές κλπ)...
- Αλλο, καινούργιο πάρτυ, ή, καταστροφή ???

- Πάρτυ για ποιούς ???
- Καταστροφή για όλους, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του Κράτους !

Η ποιό απλή πρότασις θα ήταν,
- Απο το ΣΥΝΟΛΟ των εισοδημάτων ΟΛΩΝ, αφαιρούνται όλα ανεξαιρέτως τα έξοδα που πληρώνουν ΦΠΑ, και το υπόλοιπον φορολογείται με ποσοστό το ανώτερο ΦΠΑ.
-
16/01 12:28  oberon
spyridon,

Το άρθρο έχει συνέχεια και η τελική μορφή της πρότασης είναι στο άρθρο :
"Το κλειδί της Εξόδου από την κρίση"
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 13:38

http://oneirokolakairinisnyktas.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=35248&blid=396

Έχει τις απαντήσεις για κάθε προσεκτικό και νηφάλιο αναγνώστη. Δεν ξέρω μόνο αν πρέπει να βιαστείτε ...
16/01 12:35  oberon
xrousaios
6 ψήφοι

Κύριε Μαυρίδη, αυτό το ανυπεράσπιστο πλάσμα η βουλευτίς Βάσω Τσόνογλου, κατείχε και κατέχει ακόμα την δυνατότητα να ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ.

Από την δική μου καταδίωξη, μπορεί να αμυνθή. Ακόμα και να το βάλη στα πόδια.

Εγώ, κύριε Μαυρίδη, πώς μπορώ να προφυλαχθώ από την ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ της δραστηριότητα;

Τελικά, κύριε Μαυρίδη, ποιός είναι ανυπεράσπιστος σε αυτή τη χώρα;
16/01 12:38  oberon
TEDY
πρίν 2 ώρες
6 ψήφοι

Δεν θα διαφωνούσα εαν, χθες το βράδυ δεν είχαν δείρει τους αγανακτισμένους που "χωρίς" κουκούλες πήγαν στην πλατεία Συντάγματος νόμιμα και ήρεμα να διαδηλώσουν.
Δεν θα διαφωνούσα εαν, η δικαιοσύνη ήταν δίκαιη.
Δεν θα διαφωνούσα εαν, η δικαιοσύνη ήταν τυφλή και όχι ανάπηρη.
Δεν θα διαφωνούσα εαν, ένας από ΄τους συναδέλφους της κας Τσόνογλου είχε "καρφώσει" (αυτό ακριβώς που ζητάει ο ΥΠΟΙΚ από τους πολίτες, έναν συνάδελφο του για απήθεια,κλοπή,κατάχρηση κλπ.
Δεν θα διαφωνούσα, εαν η κάθε κα Τσόνογλου, συμφωνούσε να παίρνει του μισθούς και τις συντάξεις των 4 εκ εργαζομένων.
Δεν θα διαφωνούσα εαν δεν με έκλεβανν και προσπαθούσαν να με πείσουν ότι με σώζουν.
Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω, κύριε Μαυρίδή, διαφωνώ.
Και αν αυτός είναι ο τρόπος να καταλάβουν δεν πειράζει, ας έρθουν και μια φορά στην θέση μας, δηλ. Να πονάς και να συνεχίζουν να σε βασανίζουν.
Πια δεν επικροτούμε την προσπάθεια, μόνον το αποτέλεσμα!
16/01 12:50  oberon
SCK [ά-παι-χτος !]
πρίν 1 ώρα
5 ψήφοι

Κύριε Μαυρίδη,.
άδικα ανησυχείτε για την κυρία.
αυτη η κυρία και καθε άλλος βουλευτής, αρκεί να είναι βουέυτης για 2-3 μήνες και εξασφαλίζει βαρβάτη βουλευτική σύνταξη μέχρι να πεθάνει.
δώστε και εμένα τετοια προνόμια και μετα βρίστε με και γιαουρτωστε με όσο θέλετε.
οι φουκαράδες που πληρωναν μια ζωή φορους και εισφορές και τωρα τους κοβουν τις συντάξεις στη μέση και πλοιος ξερει αν καποια στιγμή θα τους τη κοψουν και όλη, αυτούς θα [πρέπει να λυπάστε !
16/01 12:53  oberon
sharehunter [...]
πρίν 1 ώρα
9 ψήφοι

Θα προτιμούσα την ώρα του φαγητού των, να μη μπαίνουν κουκουλοφόροι, αλλά αστυνομικοί και να τους συλλαμβάνουν!
16/01 13:13  oberon
"Ποιος τόλμησε να κράξει τη Βάσω Τσόνογλου;;; Ποιος; "
πρίν 2 ώρες από grobok

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2697116

oberon
"Προτιμά το κράξιμο που έφαγε ή άφραγκη και χωρίς ρεύμα χειμωνιάτικα στη Φλώρινα;"

grobok υποκλίνομαι.
12/02 11:30  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις