Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Προμελέτη συστήματος εμπιστοσύνης
690 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011
11:52

Προμελέτη συστήματος εμπιστοσύνης

 

Το άρθρο αναφέρεται στις εναλλακτικές λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας μας, που έχουν αρχίσει να υιοθετούνται σε διάφορες περιοχές, με την κυκλοφορία «εναλλακτικών νομισμάτων».

Αναπτύσσονται απόψεις επί των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του συστήματος και δίνεται πρόταση αναβάθμισης καθώς και επέκτασης σε πανελλαδική κλίμακα.

Δείχνει ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση στο ερώτημα «Τι θα γινόταν αν έπαιρναν μπρος τα Ελληνικά μυαλά μας ;»  και ίσως και εγρήγορση απέναντι στην προειδοποίηση «Ε ! … δεινόσαυροι.».

 

Η παρούσα προμελέτη είναι μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα ρευστότητας απειλεί θανάσιμα τον κοινωνικό ιστό.

Το τραπεζικό σύστημα αντιδρά εμφανώς φοβικά, αδυνατώντας να επινοήσει λύσεις πέρα από τους παραδοσιακούς τυφλοσούρτες. Πιστοληπτική ικανότητα, με τα σημερινά τραπεζικά κριτήρια, έχουν πλέον μόνο αυτοί που δεν χρειάζονται δάνεια.

 

Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να ψάχνει μόνο για σταυρούς προτίμησης.

 

Δαιμόνιο

Ήδη υιοθετούνται τα λεγόμενα εναλλακτικά νομίσματα, όπως στην  Καρδίτσα ''ΗΛΙΟΣ'', στο Βόλος ''ΤΕΜ'', στην Πάτρα ''ΟΒΟΛΟΣ'', στην Αθήνα ''ΦΑΣΟΥΛΙ'', στην Κρήτη ''ΜΟΝΑΔΑ'' και άλλα.

Η βασική σκέψη είναι η υποκατάσταση του επίσημου χρήματος στις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών μέσα από ηλεκτρονικά οργανωμένο δίκτυο ανταλλαγών.

Με απλά λόγια πουλάει κάποιος π.χ. λουλούδια και πιστώνεται με ΤΕΜ και δέχεται υπηρεσίες γιατρού και χρεώνεται με ΤΕΜ – αν είναι συμβεβλημένος στο Βόλο.

Τα συστήματα έχουν παραλλαγές, όποιος εγγράφεται παίρνει ένα πρώτο bonus (π.χ. 300 ΤΕΜ) και, καθώς απαντούν σε οξύτατο πρόβλημα, κερδίζουν έδαφος στις συναλλαγές.

 

Προτερήματα

Τα συστήματα επανεισάγουν στην χώρα μας δύο βασικές παραδοσιακές συνιστώσες της Ελληνικής συναλλακτικής συμπεριφοράς : την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.

Την ώρα που το εμφανώς πελαγωμένο κράτος ζητά όλο και πιο πολλά χαρτιά για να αποδείξεις το κάθε τί, ακόμα και το αν ζεις, συμπατριώτες μας εμπιστεύονται συστήματα που βασίζονται ανοιχτά στην καλή πίστη.

«Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη καμία απόδειξη δεν χρειάζεται.

Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη καμία απόδειξη δεν είναι αρκετή.»

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

Την ώρα που η λατινικής προελεύσεως προστασία της υποκρισίας προβάλλει τα διάφορα απόρρητα (τραπεζικό, ιατρικό κ.λ.π.) ως θέσφατα, τα εναλλακτικά νομισματικά συστήματα βασίζονται στον κοινωνικό έλεγχο των συναλλαγών μέσω απολύτως διαφανούς web περιβάλλοντος.

«Κάτσε στην κορυφή του βουνού

και χάζευε τις τίγρεις να παλεύουν» ….

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

Μειονεκτήματα

Προφανές μειονέκτημα του συστήματος είναι η αποσπασματικότητά του. Κάθε πόλη έχει το δικό της και τίποτα δεν αποκλείει να αρχίσουν – ίσως και υποκινούμενα – καπετανάτα κατά τα γνωστά. Εκτιμάται ότι πρόκειται για θέμα που θα «δείξει» σύντομα. Αντίστοιχες «παιδικές ασθένειες» είχαν περάσει και τα λειτουργικά συστήματα των computers στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέχρι να καθιερωθούν τα «IBM compatibles».

Άλλο μειονέκτημα είναι η έκδοση των bonus μονάδων κατά την εγγραφή, που αποτελούν πηγή πληθωριστικών κινδύνων και μπορούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα.

Σοβαρή έλλειψη είναι – εξ όσων είναι γνωστά – ότι δεν παρέχεται σοβαρή πίστωση. Μάλιστα, κατά τη γνωστή συνταγή «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» ή τη διαπίστωση «κάηκε στο χυλό, φυσάει και τη γιαούρτη» καταδικάζεται εν γένει ο δανεισμός ως θανάσιμο αμάρτημα, αντί μιας κατεύθυνσης ρεαλιστικής αντιμετώπισης των πιστωτικών κινδύνων.

Επικοινωνιακά είναι υπό εξέταση αν η ύπαρξη ανεπίσημων ονομάτων νομισμάτων είναι στα υπέρ ή στα κατά του συστήματος, ιδίως σε βάθος χρόνου.

Το σίγουρο είναι ότι τα εναλλακτικά συστήματα βασίζονται σε πρόβλημα του επίσημου νομισματικού συστήματος και είναι πιθανότατα θανασίμως ευάλωτα σε –έστω και προσωρινή – ανάκαμψή του.

 

Επισημάνσεις

Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές – γενικά μιλώντας – να υιοθετούνται «εύκολα» συστήματα που εφαρμόσθηκαν, έστω επιτυχώς, αλλού. Η πραγματικότητα, την οποία χρειάζεται σύνεση για να την «αναγνώσει» κανείς, είναι ότι στις ελληνικές συνθήκες δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των συστημάτων σε … διάτρηση. Ο Έλληνας ελκύεται παραδοσιακά στην αχρήστευση συστημάτων βρίσκοντας σύντομα «τρύπες».

Επίσης το σύστημα των εναλλακτικών νομισμάτων δεν απαντά για την ώρα στο βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας : την επαχθή φορολόγηση των συναλλαγών, η οποία κατά προφανή επέκταση της τιμημένης με το Νόμπελ οικονομίας ’91 θεωρίας του Ronald Coase, αντιστρατεύεται ευθέως την κοινωνική ευημερία. Ο Coase τιμήθηκε για το συμπέρασμα : «όσο μικρότερο το «κόστος συναλλαγής» τόσο καλύτερη είναι η κατανομή των πόρων και βέλτιστη «απόδοση» τους, άρα αυξάνεται και η συνολική ευημερία της οικονομίας». Απλό και αυταπόδεικτο.

Ενδεχομένως σύντομα [;] η εναλλακτική οικονομία θα απαντήσει και σε αυτό …

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Προτείνεται στους φορείς των εναλλακτικών νομισματικών συστημάτων η διαμόρφωση συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης συναλλαγών και χρεοπιστώσεων με μονάδα συναλλαγής το εκάστοτε επίσημο νόμισμα – για την ώρα το ευρώ.

Το κάθε μέλος του συστήματος διατηρεί «προφίλ» στο οποίο καταγράφονται οι συναλλαγές του, τηρείται καρτέλα που δείχνει την καθαρή θέση του και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί την πίστωση που του παρέχει η αγορά, σε συνθήκες διαφάνειας πάντα.

Το σύστημα απαιτείται να είναι αναλλοίωτο χρονικά, δηλαδή δεν σβήνεται τίποτα και τυχόν εσφαλμένες εγγραφές αναιρούνται με αντίστοιχες επανορθωτικές.

 

Φιλοσοφία

Η βασική φιλοσοφία του συστήματος είναι η τήρηση του συγκροτημένου «προφίλ» του μέλους, το οποίο εξασφαλίζει – σε συνθήκες διαφάνειας – την καλώς εννοούμενη παρακολούθηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς όλων.

Επομένως, ανά πάσα στιγμή, ο οιοσδήποτε παρέχει περαιτέρω πίστωση σε κάποιο μέλος (πελάτη του), έχει την δυνατότητα να εκτιμήσει την πιστοληπτική του ικανότητα, συνεκτιμώντας και την πίστη που του έχει παράσχει ήδη το σύστημα. Λειτουργεί δηλαδή ως εν δυνάμει εγγυητής.

 

Επικουρικότητα

Το σύστημα έχει την ευελιξία να λειτουργεί επικουρικά στο επίσημο σύστημα, πιέζοντάς το κατ’ ουσίαν προς την πλευρά του εξορθολογισμού, με την εγκατάλειψη της γραφειοκρατικής λογικής που επικρατεί σήμερα.

"Άμα δεν πας στη φωλιά της τίγρης

πώς θα πιάσεις τα μικρά της ;"

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

Σίγουρα δεν έχει καμία ανάγκη, ιδίως στις σημερινές συνθήκες, προσηλυτισμού μελών. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κρίνει το συμφέρον του και να ενεργήσει αναλόγως.

 

«Προφίλ»

Περιλαμβάνει, εκτός των στοιχείων συναλλαγών και καθαρής θέσης που προαναφέρθηκαν, και όποια στοιχεία παρέχει στο σύστημα το ενδιαφερόμενο μέλος.

Τέτοια μπορεί να είναι περιουσιακά στοιχεία, βιογραφικό, videos παρουσίασης, σελίδες σε κοινωνικά δίκτυα (facebook π.χ.), links σε ιστοσελίδες και δημοσιεύσεις κ.λ.π.

 

Πλεονεκτήματα

Το σύστημα εμφανώς παρέχει την αναγκαία ρευστότητα που παρέχουν τα εναλλακτικά συστήματα και προσφέρεται για «ομπρέλα» οικειοθελούς ένταξης όλων των κατά τόπους συστημάτων, ακόμα και διατηρώντας την αυτονομία τους.

Εμφανώς δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών συστημάτων :

-         Είναι υπερτοπικής εμβέλειας.

-         Δεν εκδίδει πληθωριστικά bonus εγγραφής.

-         Δεν χρειάζεται προώθηση φίρμας εναλλακτικού νομίσματος και μετατροπές τιμών.

-         Είναι απολύτως νόμιμο.

 

Μειονεκτήματα

Απειλεί ευθέως το σημερινό τραπεζικό σύστημα και τις παραφυάδες του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

Σχόλια

16/12 12:11  GIASEMI
16/12 13:12  PREMIUM
Ωραία υπόκρουση σειρά με την Άννα ! Λες να πέσανε οι τραπεζικοί "πύργοι" ? "Φεύγω" για siesta !
16/12 13:12  GIASEMI
16/12 13:44  oberon
Ευχαριστώ σειρά για τα καλά σου λόγια.
Οσονούπω - νομίζω. Οσονούπω επίσης. [οι κακές παρέες σε φάγανε]

δις <3.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις