Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Το κλειδί της Εξόδου από την κρίση
2194 αναγνώστες
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
13:38

 

 

Το κλειδί της Εξόδου από την κρίση

 

 

Η δημοσιονομική κρίση στη Χώρα μας, ο πυρήνας του προβλήματος, οι προοπτικές των δρομολογημένων ενεργειών, η πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα, οι άμεσες και οι αλυσιδωτές προσδοκώμενες ωφέλειες, το πρόβλημα με τους «νεογενίτσαρους» και η στρατηγική για την επαναστατική αλλαγή.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Η δημοσιονομική κρίση στη Χώρα μας

 

Παρ’ ότι το κατά κεφαλήν συνολικό χρέος της Χώρας μας – δημόσιο και ιδιωτικό – είναι παγκοσμίως αξιοζήλευτο, ο εκτροχιασμός των οικονομικών του Κράτους είναι γεγονός. Ελάχιστοι πείθονται πραγματικά ότι οι χειρισμοί ενός τεχνοκράτη, σαν τον επί κεφαλής της σημερινής Κυβέρνησης, φθάνουν για το νοικοκύρεμα του Κράτους.

 

Οι περισσότεροι απλώς εναποθέτουν πρόθυμα τις έσχατες ελπίδες τους στο εγχείρημα, μη έχοντας κάτι καλύτερο. Μέχρις ενός σημείου ανέχονται ακόμη και την παρουσία του υπουργού οικονομικών …

 

Πολλοί υποστηρίζουν κάτι σαν «το μόνο που μας σώζει είναι οι ανατρεπτικές ιδέες», αλλά και αυτοί τρομάζουν στη θέα πραγματικά ανατρεπτικών προτάσεων.

 

Εκείνο όμως που είναι σίγουρα τρομακτικό είναι οι αριθμοί.

 

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, που ψηφίστηκε πρόσφατα, επί συνόλου δαπανών 177,7 δις ευρώ, η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα απορροφήσει 87,4 δις και το Πρόγραμμα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάπου 30 δις από τα 32,1 δις της δαπάνης «Απαλλοτριώσεις, Αγορές, Ανεγέρσεις κλπ.».

Από τα υπόλοιπα 58,2 δις το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα απορροφήσει 7,7 δις και οι αποδοχές και συντάξεις ένα ποσό της τάξης των 18 δις.

 

Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους είχε προβλεφθεί για το 2010 στα 33,2 δις, έφθασε τελικά – σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού του κατά το Σύνταγμα αρμόδιου Ελεγκτικού Συνεδρίου – τα 58,1 δις, ίσως το 2011 συγκρατηθεί στα 63,7 δις και πάμε επισήμως το 2012 για 87,4 δις – όπως προαναφέρθηκε.

 

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2012 επισημαίνεται η «διάψευση βασικών μακροοικονομικών προγνώσεων των διεθνών οργανισμών ως προς το μέγεθος της ύφεσης», αλλά δύσκολα διακρίνει κανείς ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθούν – κατ’ ευχήν ! – οι νεότερες προγνώσεις.

 

Αμφισβητείται ευλόγως από την κοινή γνώμη ακόμη και η από μέρους των υπευθύνων επίγνωση του προβλήματος, ενώ η έξωθεν καλή μαρτυρία τους είναι εμφανώς κοντά στο μηδέν. Λεπτομέρεια οι ανά τη Χώρα ετοιμασίες ικριωμάτων.

 

Απορεί κανείς ως προς την ερμηνεία της βεβαιότητας που αποπνέει ο ισχυρισμός του αρμοδίου υπουργού «Είναι όμως προφανές [;] ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, μετά τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και μετά το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ήδη επιτευχθεί [;], είναι πράγματι κρίμα να μην καταβληθεί η πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται, προσπάθεια πολύ επώδυνη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που κατατείνουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.» Η απορία περιορίζεται σε αυτούς που αγνοούν τις κραυγαλέες εξαιρέσεις στην «πρόσθετη προσπάθεια». Αυτοί που δεν τις αγνοούν «φουντώνουν» - βουβά για την ώρα.

 

Και οι γνώστες των αγορών απορούν με την αποστροφή του ιδίου : «Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει άμεσα και τις χρηματαγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα παρά [sic – επειδή !] τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τα προγράμματα λιτότητας.» Άσχετος ή ψεύτης ;

 

Αλλά ακόμη και αν προσχωρήσει κανείς στην άποψη ότι με πρόσθετες θυσίες για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος «θα φανεί φως στο βάθος του τούνελ» – αυτή είναι όλη κι όλη η επίσημη φιλοδοξία –, μήπως η κρίση είναι ευκαιρία για κάτι πιο αισιόδοξο, κάτι καινοτομικό, κάτι δίκαιο ; Επί πλέον και άμεσο !

 

 

Ο πυρήνας του προβλήματος

 

Ο Ronald Coase τιμήθηκε με το Νόμπελ οικονομίας ’91 για το συμπέρασμα : «όσο μικρότερο το «κόστος συναλλαγής» τόσο καλύτερη είναι η κατανομή των πόρων και βέλτιστη η «απόδοση» τους, άρα αυξάνεται και η συνολική ευημερία της οικονομίας».

 

Συνεπώς : Όταν εύλογες επιβαρύνσεις του κόστους των συναλλαγών (της διαφοράς τιμών παραγωγού – καταναλωτή εν ολίγοις), όπως π.χ. το κόστος μεταφοράς, αντιστρατεύονται την κοινωνική ευημερία, τότε η επαχθέστατη φορολόγησή τους δεν οδηγεί ασφαλώς στην υπονόμευση της κοινωνικής ευημερίας ;

 

Περαιτέρω : Τι θα γινόταν αν καταργούνταν ολοσχερώς οι φόροι συναλλαγών, δηλαδή ο Φ.Π.Α. και ο φόρος εισοδήματος, και διαμορφωνόταν από μηδενική βάση ο Κρατικός Προϋπολογισμός και τα φορολογικά έσοδά του ;

 

Ακόμη : Ο επιχειρηματικός παράδεισος, που προφανώς θα διαμορφωνόταν, πού θα οδηγούσε την κοινωνία και κατ’ επέκταση τα δημόσια οικονομικά ;

 

Προφανώς, ΑΝ ο πυρήνας του προβλήματος είναι στο υποδεικνυόμενο σημείο, τότε όλες οι άλλες προσπάθειες είναι καταδικασμένες σε τελική αποτυχία.

 

 

Οι προοπτικές των δρομολογημένων ενεργειών

 

Κρίνοντας κανείς «συμβατικά» στρατηγικές όπως το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-15» διακρίνει αβίαστα την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης αυτοκριτικής των υπευθύνων, σε μια έστω προσπάθεια εντοπισμού των λόγων της αστοχίας των αντίστοιχων προγενέστερων πλάνων.

 

Κάθε υγιής και καλοπροαίρετος άνθρωπος, όταν διαπιστώνει παταγώδη αποτυχία προγνώσεων, πλάνων, προϋπολογισμών κ.λ.π., αναζητεί τις αιτίες και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις μεθόδων και στόχων. Ο μη υγιής ή/και κακοπροαίρετος άνθρωπος αποστρέφεται την πραγματικότητα, κρύβει στοιχεία και ευθύνες, εμμένει πεισματικά στις αποτυχημένες συνταγές, αδιαφορεί εν τέλει για τις θυσίες των άλλων.

 

Οι σημερινοί κρατούντες, είτε στη Χώρα μας είτε η διαβόητη Παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων, ανταποκρίνονται κατά βάθος στην αποστροφή του Ινδού ποιητή και Νομπελίστα του Μεσοπολέμου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ :

 

«Οι αδύναμοι μπορεί να γίνουν τρομεροί

γιατί απεγνωσμένα προσπαθούν να φανούν δυνατοί».

 

Λυσσομανούν αγρίως υπό το βάρος της αποτυχίας των επιλογών τους, κάνοντας το παν για να δείξουν ότι κινούνται από θέση ισχύος. Στην πραγματικότητα είναι «γίγαντες με ξύλινα πόδια», εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα των αντιλήψεών τους, έχουν αυτοπαγιδευτεί σε ένα δρόμο που τους οδηγεί στο πουθενά. Το μόνο που μπορούν και κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να υποβάλλουν στους υπολοίπους, με επιστημονικό πράγματι τρόπο, την αίσθηση ανημπόριας, τον τρόμο.

 

Φανταστικό Ον Βάσει Οργανωμένου Σχεδίου = Φ.Ο.Β.Ο.Σ. !!!!!

 

Είναι καταδικασμένοι – αν δεν αλλάξουν μυαλά το συντομότερο ! – να καταλήξουν σε ανελέητη εξόντωση μεταξύ τους. Είναι μαθημένοι να μοιράζουν «πίττα» που φθάνει για όλους τους – έστω με ανισότητες. Όταν η πίττα μικραίνει, «σφάζονται» μεταξύ τους χωρίς κανένα έλεος.

 

Η βασική ελπίδα επιβίωσης του κόσμου, κυριολεκτικά, καθώς μία σπίθα αρκεί να φέρει τον καταστρεπτικό τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, συμπυκνώνεται στο απόφθεγμα του αρχαίου Σιμωνίδη «ανάγκα και θεοί πείθονται» [στην ανάγκη πείθονται ακόμα και οι θεοί].

 

Επαναπαυμένοι στην επίπλαστη ευμάρειά τους δεν διακρίνουν καν πού πηγαίνει η δυσαρέσκεια των μαζών και της διανόησης.

 

Το ολοφάνερα κοινό συμφέρον, που προκύπτει εμφανώς από την παρούσα ή άλλη εξ ίσου φιλόδοξη πρόταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους συγκινήσει – τουλάχιστον ως έναυσμα προβληματισμών.

 

Τους είναι ανεπιθύμητη – πιθανότατα ! – ακόμη και η απενοχοποίηση του πλούτου, που επίσης προκύπτει από την πρόταση. Αντί για ασφαλείς εξέχοντες μιας κοινωνίας αφθονίας και ευδαιμονίας, προτιμούν την απόλαυση της δυστυχίας των άλλων. Μιμούνται τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα που έκαψε σαδιστικά τις λαϊκές συνοικίες της Ρώμης.

 

Και σίγουρα δεν έχουν καν διάθεση να εξετάσουν το τί θα νοιώσουν κάποτε ακούγοντας τη φράση της τότε Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α.

 

If you fail with your children, then I don’t think anything else matters very much.

[Αν αποτύχεις με τα παιδιά σου, τότε δεν νομίζω ότι κάτι άλλο αξίζει και πολύ]

 

Οι «ισχυροί» του πλανήτη είναι προορισμένοι στην πλειοψηφία τους να υποστούν την discrepancy of expectations [διάψευση των ελπίδων] για τα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο. Τους παρέχουν τα πάντα, εκτός από reason to live ενδιαφέροντα λόγο να ζήσουν.

 

Παρέχουν στα παιδιά τους, μαζί με άπλετη υπερπροστασία, ένα κόσμο τυποποιημένο, απάνθρωπο, αδιάφορο. Για τις προοπτικές αυτού του κόσμου δεν ακούν όχι μόνο τις προχωρημένες εκφράσεις αγωνίας του κόσμου της τέχνης, αλλά αδιαφορούν ακόμη και για τις προειδοποιήσεις των εκπαιδευτικών που ακριβοπληρώνουν.

Η πρόταση για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα

 

Προτείνεται η εκ βάθρων αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος με κατάργηση οποιασδήποτε φορολόγησης της κίνησης κεφαλαίων (εισόδημα, Φ.Π.Α., μεταβιβάσεις κ.λ.π.) και φορολόγηση αντ’ αυτής μόνο της συσσώρευσης χρήματος (κατοχή ακινήτων, κατοχή επιχειρήσεων, κατοχή μεταφορικών μέσων, κινητών πραγμάτων αξίας, ειδών πολυτελείας, μετοχών, καταθέσεων κ.λ.π.).

Επίσης προτείνεται αναμόρφωση φόρων κατανάλωσης, με φορολόγηση στην πηγή.

 

Προτείνεται αντικατάσταση του σημερινού δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος με ένα απλό σύστημα 8 + 1 φόρων που θα εισπράττονται κατά αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς καν την ύπαρξη Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.).

Το σύστημα προτείνεται πλήρως διαφανές και δημόσιο.

 

Συνιστάται, σε όσους αναλογίζονται τι θα πληρώνουν με το προτεινόμενο σύστημα, να προσέξουν πρώτα τι δεν θα πληρώνουν από την επόμενη κιόλας μέρα : Φ.Π.Α. και παρακράτηση φόρου. Αργότερα και φόρο εισοδήματος.

 

Επίσης συνιστάται στους ίδιους να αναλογισθούν αν με το προτεινόμενο σύστημα θα υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής, αφού οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων αφ’ ενός συνεπάγονται μικρές συγκριτικά και δίκαιες φορολογικές επιβαρύνσεις και αφ’ ετέρου θα χρησιμοποιούνται – όπως δηλώνονται – και σε άλλες περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει συμφέρον να ανεβάσει την αξία της ιδιοκτησίας του.

 

1.      Φόρος ακίνητης περιουσίας ύψους 1% της αξίας ετησίως – 2% για τα αυθαίρετα.

Αξιοποιείται άμεσα το περιουσιολόγιο του Υπουργείου Οικονομικών και εντάσσεται στο σύστημα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Χ.Ε.). Στο σύστημα εντάσσονται σε τακτό χρόνο και τα αντίστοιχα στοιχεία των Πολεοδομιών.

Η αξία είναι κατ’ αρχήν η τρέχουσα αντικειμενική, βάσει της οποίας καταλογίζεται σήμερα το Ε.Τ.ΑΚ.

Ο κάθε δικαιούχος καλείται να αποτιμήσει το κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμά του και να καταθέσει σχετική δήλωση ηλεκτρονικά. Στη δήλωση δίνεται και ο αριθμός αδείας και δηλώνονται συνοπτικά τυχόν αυθαιρεσίες.

Η δήλωση επικαιροποιείται τουλάχιστον κατ’ έτος.

Η δηλούμενη αξία ισχύει σε τυχόν απαλλοτριώσεις και άλλες δικαστικές υποθέσεις, και γίνεται κατ’ ανώτατο όριο δεκτή από πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι μεταβιβάσεις, αφού δεν επιβαρύνονται πλέον φορολογικά, θα γίνονται στις πραγματικές τιμές, τροφοδοτώντας το σύστημα με αξιόπιστες εκτιμήσεις.

 

2.      Φόρος στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, 1% επί της αξίας ετησίως.

Η κάθε επιχείρηση καλείται να αποτιμήσει την αξία της και να καταθέσει σχετική δήλωση ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS. Η δήλωση επικαιροποιείται τουλάχιστον κατ’ έτος. Οι εισηγμένες στο ΧΑΑ αποτιμώνται στη μηνιαία σταθμισμένη μέση τιμή.

Η δηλούμενη αξία γίνεται κατ’ ανώτατο όριο δεκτή από πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι μεταβιβάσεις, αφού δεν επιβαρύνονται πλέον φορολογικά, θα γίνονται στις πραγματικές τιμές και απλουστεύονται δραστικά.

 

3.      Φόρος στα αυτοκίνητα, σκάφη και λοιπά μεταφορικά μέσα 1% επί της αξίας ετησίως.

Ο κάθε δικαιούχος καλείται να αποτιμήσει την αξία των μεταφορικών μέσων του και να καταθέσει σχετική δήλωση ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS. Η δήλωση επικαιροποιείται τουλάχιστον κατ’ έτος.

Η δηλούμενη αξία γίνεται κατ’ ανώτατο όριο δεκτή από πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

 

4.      Φόρος τραπεζικών καταθέσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λ.π. 1% ετησίως.

Καταλογίζεται κατά μήνα από τα αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι ανεξάρτητο της απόδοσης της τοποθέτησης και πρόκειται περίπου για τριπλασιασμό της σημερινής φορολογίας.

 

Οι τέσσερεις ως άνω φόροι καταλογίζονται μηνιαίως και καταβάλλονται μέσω των τραπεζών.

Καθιερώνεται αντικειμενικό μοντέλο έκπτωσης φόρου, βάσει κοινωνικών κριτηρίων (αριθμός τέκνων και προστατευομένων μελών, τυχόν αναπηρίες κ.λ.π.).

Κατά περίπτωση εξετάζονται ατομικές αιτήσεις φορολογικής επιείκειας, για ειδικούς λόγους, σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας.

 

5.      Φόρος κατανάλωσης, σταθερού ποσού στην πηγή, για το πετρέλαιο, τον καπνό και πολύτιμα μέταλλα και λοιπά τιμαλφή.

Ενδεικτικές φορολογικές επιβαρύνσεις :

Για το πετρέλαιο 50 ευρώ / βαρέλι. Καταλογίζεται και εισπράττεται κατά τον εκτελωνισμό.

Για τον καπνό 2 ευρώ / πακέτο. Επικολλάται εσωτερικά ετικέτα στο εργοστάσιο παραγωγής.

Για τα λοιπά αντίστοιχα.

 

6.      Φόρος επί των συσκευασιών και προϊόντων που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον (πλαστικές συσκευασίες, μη ανακυκλώσιμα υλικά, προωθητικά αέρια κ.λ.π.)

Οι φόροι καταλογίζονται στον τόπο παραγωγής.

Επικολλάται ετικέτα στο εργοστάσιο παραγωγής.

 

7.      Φόρος κατανάλωσης ενέργειας, σταθερού ποσού στην πηγή, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του αντίστοιχου περιβαλλοντικού κόστους.

Ενδεικτικές επιβαρύνσεις :

Υδροηλεκτρική ενέργεια : 0,10 ευρώ / kwh.

Θερμοηλεκτρική ενέργεια : 0,20 ευρώ / kwh.

Ανανεώσιμες πηγές : αφορολόγητες.

Οι φόροι καταλογίζονται στον τόπο παραγωγής.

 

8.      Φόρος κατανάλωσης ύδατος, σταθερού ποσού στην πηγή, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του αντίστοιχου περιβαλλοντικού κόστους.

Ενδεικτικές επιβαρύνσεις :

Πηγές και επιφανειακές υδροληψίες : 0,10 ευρώ / κυβικό.

Φράγματα : 0,20 ευρώ / κυβικό.

Αντλήσεις : 0,30 ευρώ / κυβικό.

Οι φόροι καταλογίζονται στον τόπο υδροληψίας.

 

Και :

Φόρος εισαγωγής κεφαλαίων στη Χώρα 10 %,εισπραττόμενος εφ’ άπαξ κατά την είσοδο.

 

Κατά τα άλλα τα μη φορολογικά έσοδα του Κράτους διατηρούνται κατ’ αρχήν ως έχουν. Φυσικά, στο νέο τοπίο, τίθενται σε άλλη βάση η απόδοση των κρατικών συμμετοχών σε διάφορες επιχειρήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και των λιμανιών, αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων. Οι τυχόν σκόπιμες αποκρατικοποιήσεις θα είναι σε τιμές κάθε άλλο παρά ξεπουλήματος.

 

 

Οι άμεσες και οι αλυσιδωτές προσδοκώμενες ωφέλειες

 

Το προτεινόμενο καινοτόμο σύστημα είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, για όσους το εξετάζουν ήρεμα και απροκατάληπτα, απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό, και φιλοδοξεί βασίμως να βγάλει άμεσα τη Χώρα από την κρίση και να σταθεροποιηθεί μακροχρονίως.

 

Το φορολογικό σύστημα της Χώρας καθίσταται πια συγκριτικό της πλεονέκτημα, από πραγματική τροχοπέδη σήμερα. Έτσι η Χώρα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξαιρετικές αρετές της, καθίσταται προορισμός πολυτελείας για επενδυτικές τοποθετήσεις

 

Μοναδική προϋπόθεση για να αποδώσει και ο φόρος εισαγωγής κεφαλαίων, και μάλιστα εξαιρετικά μεγάλα ποσά, είναι να αποδείξουμε ότι πλέον είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας, ώστε να μη θεωρηθεί το όλο εγχείρημα παγίδα.

 

Η αναμφίβολα επαναστατική αλλαγή, που είναι δυνατόν να θεσμοθετηθεί τάχιστα, ανατρέπει άρδην την ψυχολογία της αγοράς και μάλιστα από ιστορικά χαμηλό σημείο της. Τελείως αβίαστα μηδενίζει τις προοπτικές χρεοκοπίας της Χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Άμεση συνέπεια είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Αρκεί να ληφθεί συγκριτικά υπ’ όψιν η προ ημερών αποκλιμάκωση – σχεδόν υποδιπλασιασμός – των επιτοκίων εξυπηρέτησης του χρέους της Ιταλίας, και μάλιστα για σαφώς υποδεέστερης προοπτικής λόγους.

 

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν δραστικά τα χρεολύσια, ανάλογα με τις δυνατότητες σημαντικής αναδιάταξης της φυσικής διάρκειας του δανεισμού, της οποίας η σημερινή μέση τιμή είναι στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 6,47 ετών, υπό την πίεση και του ορατού κινδύνου χρεοκοπίας.

 

Υπό τις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες, προτείνεται για τον Κρατικό Προϋπολογισμό η χρήση του συνταγματικώς προβλεπόμενου συστήματος των δωδεκατημορίων. Η σύνταξη ενός αριθμητικά αξιόπιστου προϋπολογισμού, έστω του πρώτου μήνα, προϋποθέτει την ύπαρξη εκτιμήσεων της φορολογητέας ύλης (π.χ. συνολική αξία ακινήτων), τα οποία δεν είναι διαθέσιμα. Η βιωσιμότητα όμως της πρότασης, με ποιοτικά κριτήρια και στρατηγική θεώρηση είναι προφανής.

 

Αν το σύστημα «προλάβει» τις αθρόες επιστροφές ημεδαπών κεφαλαίων από το εξωτερικό, η ελάφρυνση του χρέους θα είναι αποφασιστική.

 

Η τόνωση της αγοράς θα καταστήσει ελκυστική – έως αναγκαία – την ανταπόκριση των διαφόρων μπαταχτσήδων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ θα αυξήσει δραστικά τη δυνατότητα των υπολοίπων αδυνάμων να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Και όλοι θα ξέρουν ότι οι φόροι δεν θα προορίζονται για τη «μαύρη τρύπα».

 

Σημειώνεται ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος θα καταβληθεί φόρος εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι βεβαιωμένοι ανείσπρακτοι φόροι προηγουμένων χρήσεων ανέρχονται, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στο τεράστιο ποσό των 42 δις ευρώ.

 

Περαιτέρω, και εν όψει πλήρους καταργήσεως, οι υφιστάμενες Δ.Ο.Υ., απαλλαγμένες από το χαρτοβασίλειο των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε τακτό χρόνο σε εκκαθαρίσεις παλαιών υποθέσεων, σε πνεύμα απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης. Προέχει η εκκαθάριση, η αποπληρωμή μπορεί και να περιμένει με λογικό επιτόκιο.

 

Επισημαίνεται ότι ο Φ.Π.Α. δεν θα αφαιρεθεί μόνο από τα έσοδα, αλλά δεν θα βαρύνει και σημαντικές δημόσιες δαπάνες. Επίσης ο Φ.Π.Α. επί μέρους προϊόντων, όπως π.χ. των πετρελαιοειδών και του καπνού, θα εμπεριέχεται στους νέους αντίστοιχους φόρους.

 

Περαιτέρω, η απελευθέρωση των εν υπνώσει δημιουργικών μας δυνάμεων – το γνωστό Ελληνικό δαιμόνιο – είναι θέμα λίγου χρόνου να συντρίψει τις μυωπικές συντεχνιακές αντιδράσεις, τους στενοκέφαλους υπολογισμούς του εγκλωβισμού στη μίζερη σημερινή πραγματικότητα, τα όποια μεταβατικά προβλήματα.

 

Ευλόγως αναμένεται απολύτως φυσιολογική και χωρίς εξαναγκασμούς συρρίκνωση του Κράτους και αποκλιμάκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την – χωρίς αντιστάσεις πλέον ! – εισαγωγή απλουστευτικών πρακτικών. Άμεσα αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων διορισμών στο δημόσιο, βασικού συντηρητικού του άθλιου πελατειακού πολιτικού μας συστήματος.

 

Η αυτόματη αχρήστευση της έννοιας «παραεμπόριο» – αφού δεν θα υφίσταται φόρος προς διαφυγήν ! – θα έχει εξυγιαντικές επιπτώσεις στην οικονομία – ιδίως στον υγιή ανταγωνισμό – και την κοινωνία.

 

Θα προκύψει φυσιολογικά αποκλιμάκωση αναγκών, όπως η αστυνόμευση, η δικαιοσύνη, ο σωφρονισμός κ.λ.π., αφού σειρά εγκληματικών ενεργειών θα στερούνται είτε αντικειμένου είτε κινήτρου.

 

Η προσδοκώμενη ανάπτυξη βάζει σε νέο τοπίο τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την αξιοποίηση άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

 

Ειδικά στην «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, δίνεται εμφανώς αποφασιστική ώθηση για την πολυπόθητη 12-μηνη τουριστική περίοδο : το σημερινό φορολογικό σύστημα την φορολογεί σε απαγορευτικά επίπεδα – το νέο θα την καθιστά τουλάχιστον αρωγό στην ανάληψη των σταθερών φορολογικών βαρών.

 

Βασικό στοιχείο του προτεινόμενου φορολογικού συστήματος είναι η πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, η απόλυτη διαφάνεια. Αρκετά πλήρωσε ο τόπος την Ρωμαϊκής εμπνεύσεως υποκρισία του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Επίσης, σε συνθήκες Εθνικής Ανάτασης, είναι λογικό να αναμένεται κύμα γενναιοφρόνων και αυτοβούλων προτάσεων συμβιβασμού.

 

 

Το πρόβλημα με τους «νεογενίτσαρους»

 

Αν οι γενίτσαροι της Τουρκοκρατίας στρατολογούνταν επισήμως και πρωτοστατούσαν εναντίον της Απελευθέρωσης, οι σύγχρονοι μιμητές τους προσχωρούν πολύ πιο αποτελεσματικά στις απόψεις των εχθρών της Αναγέννησης της Πατρίδας μας.

 

Απορρίπτουν εξαιρετικά πρόθυμα ακόμη και την ιδέα να γίνει στη Χώρα μας κάτι πρωτοπόρο. Γι’ αυτούς η παρούσα πρόταση, όπως και οποιαδήποτε άλλη ημεδαπής προελεύσεως καινοτόμα πρόταση, είναι «από χέρι» για πέταμα. Είναι απολύτως βέβαιοι ότι η μοίρα αυτής της χώρας είναι να μιμείται την Δύση.

 

Θεωρούν ότι, επειδή αντίστοιχοι φορολογικοί θεσμοί «δουλεύουν» σε άλλες χώρες, θα πρέπει να δουλέψουν με κάθε τρόπο και στην Ελλάδα.

 

Κατ’ ουσίαν αξιολογούν ως απόδειξη ορθολογισμού του παράλογου φορολογικού συστήματος την απρόσκοπτη χρήση του π.χ. από τους Γερμανούς. Δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι ο Έλληνας αντιστέκεται σθεναρά σε οποιοδήποτε παραλογισμό, ενώ ο Γερμανός υποτάσσεται πειθήνια στο σύστημα, ακόμη και αν είναι παράλογο.

 

Στη λογική της άκριτης υποταγής τους στο Κράτος υποτάχθηκαν και στα πολεμοχαρή προστάγματα του Αδόλφου Χίτλερ, επειδή απλώς κάποτε τον εξέλεξαν νομίμως. «Με αυτά τα μυαλά» αιματοκύλισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.

 

Ακόμη, οι θιασώτες της προσπάθειας να αντιγράψουμε τα συστήματα της «πολιτισμένης» Δύσης, αρνούνται να αξιολογήσουν απτά συγκριτικά ιστορικά δεδομένα. Οι Γερμανοί π.χ. απέκτησαν αλφάβητο κάπου 3.000 χρόνια μετά από εμάς και τους είναι ακόμη ακατανόητη η λέξη φιλότιμο. Πώς είναι λογικά σκόπιμο να αντιγράψουμε αυτούς που κατά βάθος πολιτισμικά είναι τόσο πίσω μας ;

 

Παρ’ όλα αυτά παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές – γενικά μιλώντας – να υιοθετούνται «εύκολα» συστήματα και «συνταγές» που εφαρμόσθηκαν, έστω επιτυχώς, αλλού. Η πραγματικότητα, την οποία χρειάζεται σύνεση για να την «αναγνώσει» κανείς, είναι ότι στις ελληνικές συνθήκες δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των συστημάτων σε … διάτρηση. Ο Έλληνας ελκύεται παραδοσιακά στην αχρήστευση συστημάτων βρίσκοντας σύντομα «τρύπες». Ξέρει καλά ότι τα συστήματα πρέπει να είναι τα απολύτως απαραίτητα – αλλιώς δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή.

 

Κάπως έτσι ο παραλογισμός της φορολόγησης των συναλλαγών και των εισοδημάτων οδηγεί τον ανυπότακτο Έλληνα στη φοροδιαφυγή. Η κοινή λογική αντιλαμβάνεται αβίαστα ότι δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα η φορομπηχτική τακτική του σημερινού νεοελληνικού κράτους. Οι νεογενίτσαροι αποδίδουν αυτή την αντίσταση σε κακοήθεια, ενώ στη βάση της είναι άμυνα στον παραλογισμό.

 

Εκείνο όμως που εξοργίζει τους νεογενίτσαρους είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύστημα ελευθερίας, με την κυριολεξία του όρου. Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να ρυθμίζεται αποτελεσματικά ένα ελεύθερο σύστημα και τους χαλάει ολόκληρη την κοσμοθεωρία τους η προοπτική να αποδείξει ο Έλληνας ότι σε ένα τέτοιο σύστημα θα ανακτήσει σύντομα τα ανώτερα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν παγκοσμίως.

 

Οι ίδιοι νεογενίτσαροι πρωτοστατούν στην πρωτοφανή επίθεση κατά της Εκκλησίας μας, προβάλλοντας προπαγανδιστικά τα όποια μειονεκτήματα της παρουσίας της στη Χώρα και παραγνωρίζοντας τον Εθνικό της ρόλο και την παρουσία εξαιρετικών Εθνικών Δυνάμεων στις τάξεις των ιερωμένων και των πιστών.

 

Δεν δίστασαν να προχωρήσουν, επιλέγοντας εσκεμμένα τις ημέρες των Χριστουγέννων, να αναδείξουν σε πρώτο θέμα επικαιρότητας το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Η απεγνωσμένη προσπάθεια αντιπερισπασμού προφανής : ήθελαν να επισκιάσουν επικοινωνιακά τα δικά τους οικονομικά κακουργήματα.

 

Είναι σαφές πια σε κάθε Έλληνα πατριώτη ότι η επίθεση στα πολιτισμικά στοιχεία μας, στα πλαίσια της γνωστής από το μακρινό 1974 ντιρεκτίβας Kissinger, κλιμακώνεται αδίστακτα. Και βασική επιδίωξή τους είναι, εκμεταλλευόμενοι επιδέξια και τα εθνικά μας μειονεκτήματα, να σπείρουν ξανά τον Εθνικό Διχασμό, όσο ποτέ άλλοτε.

 

Δυστυχώς βρίσκουν συμπαραστάτες και σε ειλικρινείς Έλληνες.

 

 

Η στρατηγική για την επαναστατική αλλαγή

 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό το βάρος των διαβόητων «τρεχόντων πιεστικών προβλημάτων», να ατενίσει κανείς το «ολοφάνερο κοινό συμφέρον» που προκύπτει με την υιοθέτηση της πρότασης.

 

Οι αντιστάσεις στην αλλαγή, όποια και να είναι, είναι ορατές. Ουδείς προθυμοποιείται να αλλάξει, ακόμη και προς κάτι εμφανώς επωφελέστερο για τον ίδιο. Η «αδράνεια του συστήματος» αφορά σχεδόν τους πάντες. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες – ιδίως στην πράξη.

 

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι π.χ. στις τάξεις των εφοριακών, για τους οποίους με την παρούσα πρόταση  αλλάζει 100% το εργασιακό μέλλον, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ικανών που λαχταρούν πραγματικά μία άλλη προοπτική, από το να υπηρετούν ένα βλακώδες και αναχρονιστικό σύστημα.

 

Αλλά και ο κλάδος των λογιστών καλείται να αφήσει την ενασχόληση με τη γραφειοκρατία και τα τερτίπια του φορολογικού μας τέρατος και να ξαναγίνει κλάδος οικονομολόγων επιπέδου, προσδοκώντας ένα ποιοτικά καλύτερο μέλλον.

 

Σε τελική ανάλυση ο καθένας καλείται να πάρει αποφάσεις με προοπτική, απαντώντας απερίφραστα στην απλή ερώτηση «εσύ με ποιον είσαι ;», πριν είναι αργά.

 

Αν πράγματι πρόκειται – όπως αναγνωρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι – για μια πρόταση που οδηγεί ασφαλώς σε άμεση έξοδο από την κρίση, υπό τύπον turn key solution [λύση με το κλειδί στο χέρι], και μάλιστα προς μία νέα περίοδο ακμής της Χώρας μας, τότε θα πρέπει να ξανασκεφθούμε σε ποιον θα επιτρέψουμε να μας εμποδίσει.

 

Εάν οι δανειστές μας – με το δίκιο τους έστω – μας επιβάλλουν απάνθρωπα μέτρα για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας, τότε θα πρέπει να κληθούν να δικαιολογήσουν στην ανθρωπότητα την εμμονή τους σε αυτά τα μέτρα, όταν άλλα ευφυή και αποτελεσματικά μέτρα εξασφαλίζουν με άνεση την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων. Και η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Σερβία !

 

Εάν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάξουν αντίστοιχες Κοινοτικές υποχρεώσεις μας, τότε θα πρέπει να κληθούν να σκεφθούν αφ’ ενός μήπως αντίστοιχα μέτρα θα ήταν λύση και για τα δικά τους σοβαρότατα προβλήματα και αφ’ ετέρου, αν επιμείνουν πεισματικά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, μήπως είναι ώρα να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία τους με το «μαύρο πρόβατο».

 

 

Συμπέρασμα

 

«Οι καιροί ου μαινετοί» και – κυρίως ! – «ουκ εμμένουσιν την ημετέραν βραδύτητα». Κοινώς το θέμα επείγει ! Αλίμονο αν «καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια» να τους χαζεύουμε την ώρα που καταστρέφουν τη Χώρα – λεπτομέρεια αν είναι προδότες !

 

Συνεπώς απαιτείται να προχωρήσουμε σε πρωτοπόρες ιστορικές τομές. Αλίμονο αν απορρίπτουμε καινοτόμες ιδέες, επειδή είναι καινοτόμες ή ακόμη ασύμβατες με τα αποτυχημένα πρότυπα που – κατά τα άλλα – κατακεραυνώνουμε πρόθυμα.

 

Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η Πίστη, τόσο στις δυνατότητες της πατρίδας μας όσο και στην απόφασή μας για άμεση επαναστατική αλλαγή 180 μοιρών.

«Η κρίση είναι ευκαιρία» λένε πολλοί – καιρός να το αποδείξουμε !

 

Όσοι συμφωνούν με την πρόταση καλούνται να αναλογισθούν το Ιστορικό Χρέος τους προς την Πατρίδα και προς τις επόμενες γενεές.

 

Καλούνται να αυτοστρατευθούν στην τελική διαμόρφωση της πρότασης, βάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε εγωιστικής φύσης αντίδραση. Στοιχειώδεις ενέργειες, όπως η διάδοση της πρότασης, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην γίνουν.

 

Κυρίως καλούνται να συστρατευθούν εθελοντικά στον Αγώνα.

 

 

 

Διμηνιό 30.12.11

 

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών

Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr

 

 ΓΔ RT 13:37  670,98  +3,68  +0,55%  Τζίρος 7,84 εκ. €

Σχόλια

01/01 09:07  oberon
καλημέρες και καααλή χρονιά !

2012, το έτος της Νέας Ελληνικής Κοσμογονίας.

Στο link η υπογραφή μου.
http://ermakos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=30628&blid=440
01/01 09:20  PREMIUM
14/02 12:44  oberon
"Θα ψήφιζα ναι ή όχι στο μνημόνιο;", Του Γιώργου Καισάριου

http://www.capital.gr/News.asp?id=1409792

σχόλιο :
Έβαλα και εγώ 1* σε αυτό το - ας το πούμε - άρθρο για πολλούς λόγους :

1. Κάποιος που αγνοεί επιδεικτικά στοιχειοθετημένη εναλλακτική επιλογή δεν αξίζει κάτι περισσότερο.
2. Το take the money and run είναι επιλογή για ανθρωπάκια. Take the money and think θα ήταν ανεκτό.
3. Το βασικό είναι ότι η λύση στο αλλόκοτο πρόβλημα της χώρας μας δεν μπορεί να έρθει απ' έξω. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και είναι τελείως αδύνατον να προσεγγισθεί με εργαλεία ειδικών πάσης φύσεως. Είναι διαδοχικά οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και τελικά υπαρξιακό πρόβλημα.

Κανονικά η ανθρωπότητα θα έπρεπε να κάνει ένα ρεφενέ, να μας απαλλάξει προσωρινά από την εξυπηρέτηση του χρέους και να μας ζητήσει να χαλαρώσουμε και να σκεφθούμε τη λύση. Είναι και για αυτούς λύση, ίσως περισσότερο και από όσο για εμάς - εμείς αντέχουμε.

Πάντως και έτσι ακόμα, θα βρούμε τη λύση. Όπως λένε στα μέρη μας "η ζόρη βγάνει λάδι".
26/02 23:21  oberon
"Όταν η φαγούρα είναι μέσα από τη μπότα,
το ξύσιμο έξω από την μπότα προσφέρει λίγη παρηγοριά"
Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας
27/02 08:43  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά, σγα σγα τις κάνουν στριπτίζ ! http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112824830 !
Τις ... μπότες και τις ... γόβες θα τις βγάλουν τελευταίες !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις