Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Πολιτικάντηδες ή πολιτικούς ;
664 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012
11:37

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Στις αλλόκοτα δύσκολες περιστάσεις της χώρας, και εν όψει βουλευτικών εκλογών, καλούμαστε εμείς οι πολίτες πρώτα από όλα να επιλέξουμε τι θα κάνουμε : αν θα ψηφίσουμε, ποιο κόμμα, ποιον υποψήφιο.

Σίγουρα κανείς δεν θέλει να δει για άλλη μία φορά τον εαυτό του να μετανιώνει, να γίνεται για μία ακόμη φορά «κοψοχέρης». Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ένα πρώτο δείγμα υπεύθυνης στάσης είναι να καταγράψουμε τι λάθος επιλογές καταλογίζουμε εμείς στον εαυτό μας. Τουλάχιστον να μην κάνουμε και πάλι τα ίδια λάθη.

Κριτήρια

Αν πιστέψει κανείς τον Arthur Clarke,  Βρετανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές.»

Φαίνεται ίσως κάπως σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να καταφέρουμε να επιλέξουμε σε αυτές τις εκλογές «πολιτικούς», που, χωρίς να χάσουν από τα μάτια τους το «σήμερα», να μπορούν να ατενίσουν ρεαλιστικά το μέλλον.

Ίσως δεν υπάρχουν. Ίσως όμως «καίμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά», θεωρώντας πώς είναι όλοι ίδιοι, όπως έξυπνα πλασάρουν αυτοί που τους συμφέρει η ισοπέδωση. Χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε, ευνοούμε τους χειρότερους.

Τα διαβόητα τρέχοντα πιεστικά προβλήματα πιέζουν τους πάντες, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προβλήματα. Κάπως έτσι τα ταξίματα για βολέματα πάσης φύσεως είναι δελεαστικά.

Αν ψάχνει κανείς για κάτι πιο αξιόπιστο, στο μνημειώδες έργο του συμπατριώτη μου Άγγελου Φουριώτη «Κόρινθος – Η ιστορία – τ.Α’», αναφέρεται η περίπτωση της κατάστασης που περιήλθε η Μίλητος, κάπου τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν μια καταστροφική εμφύλια διαμάχη έφθασε στο αδιέξοδο.

Τι σκέφθηκαν ; Κάλεσαν μια αντιπροσωπεία από Πάριους και τους όρισαν ως διαιτητές. Οι Πάριοι λοιπόν «Όπου έβλεπον εις αναστατωμένον τόπον αγρόν καλώς καλλιεργημένον, εσημείωναν το όνομα του δεσπότου του αγρού. Αφού δε περιήλθον την χώραν και ολίγους εύρον τοιούτους (… τους) διόρισαν ως διοικητές της πόλεως (…) λέγοντες ότι, ως νομίζουν, αυτοί θα εφρόντιζον και περί των κοινών υποθέσεων ως εφρόντιζον και περί των ιδίων».

Ένα πρώτο, επομένως, ασφαλές κριτήριο είναι «τα του οίκου» τους. Τι δημιούργησαν, τι αφήνουν πίσω τους. Αλλά, αν το μετρήσουμε σε χρήμα, μπορεί να δικαιώνουμε συμπεριφορές που κατά τα άλλα καταδικάζουμε. Ας εστιάσουμε σε αξίες.

Διαφορές

Πάντως, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτό το ιστορικό δεδομένο, θα πρέπει – κατά τη γνώμη μου – να πάρουμε σοβαρά τι έχουν κάνει τα κόμματα και οι υποψήφιοι, γιατί όχι και το «από πού κρατάνε». Και χρειάζεται να διαχωρίσουμε από τη μία τις πράξεις, και από την άλλη τα λόγια, τα τυπικά προσόντα και τις δημόσιες σχέσεις βιτρίνας, τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες.

Το κριτήριο είναι απερίφραστα : κοίταζαν κάθε φορά να υφαρπάξουν ψήφους, διαχειρίζονταν με πρόσκαιρους υπολογισμούς το δημόσιο χρήμα, είχαν την «καρέκλα» τους σε πρώτη προτεραιότητα ; Ή είχαν τα μάτια τους εστραμμένα και στο μέλλον του τόπου, π.χ. τις υποδομές, την υγιή οικονομία και ανάπτυξη, την Παιδεία ;

Με λίγη προσοχή τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα. Ο κομματικός και ο ενδοκομματικός ανταγωνισμός υπαγόρευε συμπεριφορές, αλλά κάποιοι προσπάθησαν, κάποιοι ήταν ριγμένοι στη μοιρασιά της εξουσίας και της προβολής.

Παγίδες

Αν θεωρήσουμε ότι σκεφτόμαστε τα παιδιά μας με το να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε π.χ. ένα διορισμό, είτε για εμάς τους ίδιους είτε για αυτά, τότε θα πρέπει να σκεφθούμε τι ακριβώς θα εξασφαλίσουμε με αυτό τον τρόπο. Πόσο εξασφαλιζόμαστε με ένα μισθό πείνας, με ένα ανασφαλή - εν όψει και άλλων απολύσεων - διορισμό.

Χώρια που χρειάζεται να καλοσκεφθούμε αν μία τέτοια υπόσχεση μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και πραγματοποιήσιμη.

Αν πάλι καταδικάζουμε κάθε όραμα ότι είναι «λόγια», αδιαφορώντας για την αξιοπιστία τους, τότε μένει να είναι «έργα» μόνο τα άμεσα ρουσφέτια. Αντί να πετάμε στα σκουπίδια οποιαδήποτε πρόταση, όσο στοιχειοθετημένη και αν είναι, είναι καλύτερα να δείχνουμε υγιή δυσπιστία.

Αν αποδεχθούμε ότι κάθε όραμα, κάθε μελέτη είναι για πέταμα, ανεξάρτητα από το τι λέει και ποιος το λέει, τότε τι σημαίνει για εμάς το Δελφικό πρόσταγμα «Μελέτη το παν» ; Μήπως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ότι είμαστε όμηροι της άρνησης ; Είμαστε Έλληνες, σε τελευταία ανάλυση, όταν υιοθετούμε στην πράξη το «άρπα κόλλα» και τη διαχείριση της φτώχειας ;

Χρέος

Είναι δύσκολο πράγματι στον καθένα μας να «κλείσει τα αυτιά» του στις «Σειρήνες» του πελατειακού πολιτικού μας συστήματος, που θα μηχανευτεί χίλια δυο παλιά και καινούργια κόλπα, εκμεταλλευόμενο την εξουσία και το χρήμα που ήδη κατέχει.

Τελικά όμως αυτό που θα κριθεί είναι αν εμείς οι ίδιοι θα σκεφθούμε τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας.

 

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών – Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr 2742026049

Σχόλια

19/04 12:28  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=qbmjwj9ellw

γδ rt 12:27 718,85 -7,80 -1,07% τζίρος 8,80 εκ. €
20/04 00:58  GIASEMI
"Δεν χρησιμεύει σε τίποτα να δίνεις βάση στα λόγια κάποιου που είναι είτε ερωτευμένος, είτε μεθυσμένος, είτε υποψήφιος σε εκλογές" μια ηθοποιός το έχει πει αλλά δεν...
εσύ ωραία τα λες εκτος από το...βίντεο στο σχόλιο που δεν παίζει ! πάω στοίχημα οτι είναι αυτό http://youtu.be/eHkhhMrTbJE :)
20/04 07:31  oberon
Η αλήθεια μαράκι είναι ότι πολλές γυναίκες φιλοσοφούν, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθούν να ανακηρυχθούν σε φιλόσοφους.

Επί του προκειμένου συμφωνώ, αλλά εν μέρει. Δεν είναι να δίνεις πίστη στα λόγια τους, αλλά είναι αυθεντικές πηγές αλήθειας.
Είναι χρήσιμα δηλαδή, αρκεί να μην τα πάρεις τοις μετρητοίς.
20/04 07:35  oberon
http://www.youtube.com/watch?v=QBmJwJ9eLlw
το ορθόν ...
αλλά, αφού επιμένεις, θα ... προσέχω.
06/05 17:51  oberon
31/05 08:45  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις