Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ήταν προδότες ή μας φαίνονται ;
746 αναγνώστες
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012
12:18

 

 

Ήταν προδότες ή μας φαίνονται ;

 

Κύριε Διευθυντή, αγαπητέ Βαγγέλη,

 

Σκεπτόμενος νηφάλια κανείς, ή έστω προσπαθώντας να σκεφθεί νηφάλια, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, μπαίνει μπροστά σε αλλεπάλληλα διλλήματα. Διλλήματα διαφορετικά για τον καθένα.

 

Εκείνο που κατά τη γνώμη μου πρέπει σίγουρα να ξανασκεφθούμε είναι όχι τι ψηφίζαμε, αλλά πώς ψηφίζαμε. Και το δύσκολο είναι ότι, ενώ στο τι ψηφίζαμε ευθύνονται πιθανότατα και αυτοί που ψηφίζαμε ή δεν ψηφίζαμε, στο πώς ψηφίζαμε είμαστε 100% υπεύθυνοι. Κανείς δεν μας εμπόδιζε να σκεφθούμε τι να κάνουμε.

 

Κάποιος που είναι πρόθυμος να δει θαρραλέα τα δικά του – πιθανά – λάθη, δεν έχει πρόβλημα «να πάρει ένα χαρτί κι ένα μολύβι» και να καταγράψει, όσο καλύτερα θυμάται, τι ψήφισε κατά καιρούς και πώς είχε καταλήξει στην επιλογή του ΤΟΤΕ. Αν το κάνει νοερά, δεν θα είναι αποτελεσματικό, δεν θα δει καλά τα όποια λάθη του.

 

Η λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι σκοπεύουν – έτσι λένε τουλάχιστον – να ψηφίσουν το αντίθετο απ’ ό,τι ψήφιζαν. Προφανώς αυτό δεν συνιστά αλλαγή στον τρόπο λήψης της κρίσιμης απόφασης.

 

Σαν παράδειγμα παρορμητικής σκέψης θα αναφερθώ στο δημοφιλές σπορ – ας μου επιτραπεί η έκφραση – της αναγόρευσης των πάντων σε προδότες «εν διατεταγμένη υπηρεσία». Προσωπικότητες με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο, με χειροπιαστό δημιουργικό έργο, αποκαθηλώνονται προθύμως βάσει ενδείξεων.

 

Αναρωτιέται κανείς, όταν απλές πληροφορίες ή υποψίες είναι σε θέση να ανατρέπουν τη γνώμη μας για Εθνάρχες που άφησαν έργο που αφήνει κατάπληκτους τους νεότερους, τότε τι πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον …

 

Κατά τη γνώμη μου έχει επικρατήσει, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε, υπό τύπον κοινά παραδεκτής άποψης, ότι πρέπει να εκσυχρονισθούμε, αντιγράφοντας κάποια ξένα και κυρίως δυτικά πρότυπα. Αν το προσέξουμε, οι διαφορές των διαφόρων κομμάτων είναι στο ποιο δυτικό πρότυπο να αντιγράψουμε. Από τον Κέϊνς μέχρι τον Μαρξ.

 

Όμως δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα ξένα πρότυπα μπορεί να μην κάνουν για την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια επιβολής τους, οι αναπόφευκτες αποτυχίες των ακόμη και καλοπροαίρετων προσπαθειών, φαίνονται προδοτικές. Υποστηρίζω ότι είμαστε σε πλάνη και επομένως κυνηγάμε χίμαιρες.

 

Η Ελληνική κοινωνία έχει εδώ και χιλιετίες στο λεξιλόγιό της τη λέξη φιλότιμο, που άλλοι λαοί δεν έχουν καν ανακαλύψει, τους είναι ακατανόητη. Εμείς αποδεχόμαστε ότι πια δεν υπάρχει φιλότιμο. Δεν αξιολογούμε ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποδείξουμε έμπρακτα ότι έχουμε, είτε σε προσωπικά θέματα, είτε ως λαός.

 

Υπάρχει στα χρωματοσώματά μας, στο DNA μας, και όποιος προσπαθεί με το ζόρι να μας βάλει να κάνουμε κάτι που θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε μόνοι μας, αντιδρούμε. Αντί, λοιπόν, να προσπαθούμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη Ελλάδα χωρίς φιλότιμο, ίσως θα έπρεπε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τολμήσουμε να χτίσουμε μία Νέα Ελλάδα με φιλότιμο, πάλι πρωτοπόρα παγκοσμίως.

 

Θα χρειασθεί να δούμε το πότε, πώς και γιατί εξέλειπε αυτή η πεμπτουσία της ελληνικότητας, ώστε να δούμε αν και πώς θα την ανακτήσουμε. Η Ιστορία θα δείξει αν μας εμπόδισαν κάποιοι άλλοι ή ο κακός μας εαυτός, ή αν θα αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, ανοίγοντας και πάλι νέους δρόμους για την ανθρωπότητα.

 

Κώστας Ν. Τζαναβάρας

[το άρθρο στη "Φωνή της Κορινθίας" (φύλλο αρ.1300/26.4.2012]

Σχόλια

16/08 08:40  oberon
17/08 16:56  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις