Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Είναι η ώρα για ένα σκληρό μάθημα στους άθλιους !
831 αναγνώστες
Σάββατο, 28 Απριλίου 2012
19:31

 

Είναι η ώρα για ένα σκληρό μάθημα στους άθλιους !

 

Σίγουρα στην πολιτική, επομένως και στις εκλογές, είναι γραφικός τουλάχιστον κάποιος που στο δίλλημα μεταξύ εφικτού και ευκταίου επιλέγει το δεύτερο. Δεν είναι ανέφικτο, όμως, να κάνει κανείς μία αποτελεσματική προσπάθεια να ωθήσει προς το ευκταίο την πραγματικότητα, τις εξελίξεις.

Μπροστά στις δικές μας προσωπικές επιλογές έχουμε να εντοπίσουμε την χρυσή τομή μεταξύ ευκολοπιστίας και σκεπτικισμού. Σκεπτόμενοι, δείχνοντας όχι στείρα άρνηση, αλλά υγιή δυσπιστία.

Πολλοί παραμένουν για «λόγους ιδεολογίας» στις προηγούμενες επιλογές τους, αλλά δυσκολεύονται να απαντήσουν στην εύλογη διευκρινιστική ερώτηση : «ποια ιδεολογία;». Ιδίως γιατί δεν βρίσκουν να το πουν με δικά τους λόγια …

Από την άλλη, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη φορά, έχουν «ιδεολογία» απλώς την αντίθετη ιδεολογία από αυτήν που τίμησαν με την ψήφο τους επανειλημμένως και δεν απέφυγαν εν τέλει να απογοητευθούν πικρά.

Στρεβλώσεις, που οι απαρχές τους πάνε πολύ παλιά, μας έφεραν στην κατάσταση όπου η πολυφωνία είναι τελικό ζητούμενο, αυτοσκοπός. Ο δημοκρατικός διάλογος αποτυγχάνει συστηματικώς να οδηγήσει στην αλληλοκατανόηση, κατ’ αρχήν, και στη συνέχεια σε συγκλίσεις ουσίας και εποικοδομητικές συνθέσεις.

Κάπως έτσι έχουμε τόσο χάσει τους στόχους, ώστε μάλλον τους έχουμε ξεχάσει ... Αξιολογούμε το περιτύλιγμα και τις φήμες, τις ημιτελείς προσπάθειες, αντί για την φιλότιμη προσπάθεια και – κυρίως ! – τα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Απαιτείται επειγόντως να εστιάσουμε όχι μόνο στις ομοιότητες, αλλά και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό των κρίσιμων διαφορών. Και χρειάζεται επιμελής προσπάθεια για να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα που πλασάρεται έντεχνα και σε βάθος χρόνου.

[Σχετικό άρθρο : Πολιτικάντηδες ή πολιτικούς ;]

Γιατί άραγε κάποιοι ρετουσάρουν υπέρμετρα τις φωτογραφίες τους ; Γιατί ψεύδονται τόσο φανερά ; Γιατί κάποιοι διατυμπανίζουν πομπωδώς το έργο τους και δεν αφήνουν να μιλήσει μόνο του ; Μήπως γιατί είναι συνήθεις δραστηριότητες, έργα της σειράς, και μόνο η εντύπωση ότι είναι πολλά μπορεί να τους δώσει αξία ; Γιατί συστηματικά διαφημίζουν τυπικά στοιχεία και όχι αποτελέσματα ;

[Σχετικό άρθρο : Ήταν προδότες ή μας φαίνονται ;]

Γιατί κάποιοι εξακολουθούν να τάζουν, ενώ ταυτόχρονα διακηρύττουν ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον σε καθεστώς ευνοιοκρατίας ; Λεπτομέρεια το ότι στις συνθήκες της σοβούσας αλλόκοτης κρίσης πρόκειται πιθανότατα για ακάλυπτες επιταγές.

 

Αν θέλουμε, εν όψει των προσεχών εκλογών, να πάρουμε στα σοβαρά το ρόλο μας ως πολίτες, θα πρέπει – κατά τη γνώμη μου ! – να ψηφίσουμε άτομα που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη πρώτα από όλα και θα άξιζαν – υποθετικά μιλώντας – να αναλάβουν μια επιχείρησή μας.

Σε όλους τους χώρους, όπως και σε όλα τα κόμματα, υπάρχουν καλοί και κακοί. Θα είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα υγιούς αλλαγής να τους διακρίνουμε. Ως γιός απλού βιοπαλαιστή κουρέα της πόλης μας, αλλά και εξ … ιδίας πείρας, υπενθυμίζω ότι «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» …..

Κόρινθος 28/4/2012

 

Κώστας Ν. Τζαναβάρας

 

[το άρθρο εστάλη για δημοσίευση

στην "Φωνή της Κορινθίας"]

Σχόλια

29/04 19:42  orimos
Διάλογος χωρίς όρια και χωρίς χρονικούς περιορισμούς δεν έχει νόημα.Δεν υπάρχουν ούτε καλ.οί, ούτε κακοί.Ύπάρχουν νόμοι, ευθύνες, δικαιώματα, υποχρεώσεις, έλεγχοι, ισότητα, δικαιοσύνη, διαφάνεια. Όλα μέσα στο χρόνο,ώστε να είναι αποτελεσματικά. Τα άλλα είναι, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
30/04 08:07  oberon
Διάλογος σημαίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, όχι φιλολογία.
Και οι καλοί είναι αυτοί που είναι χρήσιμοι σε αυτό.
Οι νόμοι κ.λ.π. επίσης.

Κατά τα άλλα ... ωρίμασε.
07/05 12:51  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις