Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Και τώρα για τί δουλειές θα μιλήσουμε ;
1087 αναγνώστες
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012
10:00

[Άρθρο της 28.6.12

στη "Φωνή της Κορινθίας"]

 

Και τώρα για τί δουλειές θα μιλήσουμε ;

 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μία καλή εξήγηση για το ότι η χώρα μας ακόμα ζει, αποδίδεται με παραλληλισμό προς ένα χαριτωμένο περιστατικό της εποχής που το μίνι ήταν στις δόξες του.

Μία εξαιρετικά όμορφη ύπαρξις, καθώς περίμενε να κοπάσει το γνωστό «πράσινο κύμα» της οδού Ακαδημίας, απεφάσισε να συντομεύσει διασχίζοντας σταθερά το δρόμο. Σταμάτησε φυσικά η κυκλοφορία και κάποιος από το φιλοθεάμον κοινό ρώτησε με νόημα : «πού πας κοπέλα μου ;».

Η … ιστορική υπερήφανη απάντηση στην ιταμή πρόκληση, που έκανε θραύση στα αντιδικτατορικά στέκια της εποχής, ήταν : «τώρα περνάν οι όμορφες» !!!

 

Κάπως έτσι φθάσαμε ο νικητής των χθεσινών εκλογών, και ενώ έχει πιθανότατα τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με συμμάχους με τους οποίους δεν τον χωρίζουν και πολλά, να απευθύνει πρόσκληση σχηματισμού πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Προ δέκα ημερών στο Επιμελητήριο Κορίνθου δήλωσε πειστικά «θα ματώσω», αλλά το ζητούμενο δεν είναι να τον δούμε πρωθυπουργό της προσπάθειας, αλλά της επιτυχίας, των αποτελεσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση ελάχιστα θα μας νοιάζει το χρώμα του κοστουμιού του καθώς και η σωματική κόπωσίς του.

Το ζητούμενο είναι πώς θα πάνε καλά οι δουλειές, πώς θα κινηθεί η οικονομία, πώς θα αποκλιμακωθούν βασικοί δυσμενείς δείκτες όπως η μεταβολή του ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας.

Αρκεί να σκεφθούμε ότι το επίσημο «καλό σενάριο» είχε ενσυνείδητα δύσκολο στόχο για το 2012 τη συγκράτηση της ύφεσης στο 5% και του ετησίως μέσου δείκτη ανεργίας στο 19%. Και μετά την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου θα μπορούμε να ελπίζουμε να φανεί «φως στο βάθος του τούνελ» ...

Αν προσθέσουμε και ότι μεσολάβησε ένα διάστημα 6 εβδομάδων μεταξύ των διαδοχικών εκλογών, με κυβερνητική αβεβαιότητα, και λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη δυσμενέστατη διεθνή συγκυρία, προφανώς πρέπει να σκεφθούμε κάτι καλύτερο από το να περνάμε με τα φανάρια κόκκινα.

Οι πιστωτές μας και οι εταίροι μας είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν σύντομα μπροστά στην επιλογή “stop loss”. Να γράψουν δηλ. τις ζημιές τους και να μας αφήσουν στην τύχη μας. Δεν μας αρέσει η εκδοχή, αλλά αυτό που θέλουν είναι τα λεφτά τους, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μας, η ανταπόκριση στις συμβατικές μας υποχρεώσεις.

Φυσικά έχουμε και πρέπει να έχουμε τις ενστάσεις μας, αλλά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και βάσιμες. Να είναι αριθμοί. Αλλά κυρίως πρέπει να εμπεριέχουν πειστική απάντηση για το πώς θα πάμε ΠΕΡΑ από το Μνημόνιο. Χωρίς κάτι τέτοιο ψάχνουμε απλώς για παράταση ζωής.

 

Η προμελέτη με τίτλο «Η Ελληνική οδός για την άμεση υπέρβαση της κρίσης», που υπεβλήθη αυτοβούλως από τον υποφαινόμενο την 31 Μαΐου στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο έλαβε με ημερομηνία 11 Ιουνίου την εξής ενυπόγραφη απάντηση :

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποστολή της προμελέτης, η οποία έχει προωθηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος. Δυστυχώς, όμως θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για την περαιτέρω προώθησή της σε άλλους φορείς.»

Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι η προμελέτη περιλαμβάνει εκτεταμένες αναφορές στην «Έκθεση για το 2011» που απηύθυνε ο κ. Διοικητής στους μετόχους της Τ.τ.Ε. την 24η Απριλίου, συνοδευόμενες από σκληρές αλλά ρεαλιστικές επισημάνσεις, που συνηγορούν στις θέσεις του.

Μία εύλογη ερμηνεία της απροθυμίας του κ. Διοικητή να προωθήσει την πρόταση σε «άλλους φορείς», έστω και προς ενημέρωσή τους, είναι κάτι σαν το «δεν με ακούν».

Η άλλη εύλογη ερμηνεία των θερμών ευχαριστιών δεν μπορεί – πέραν των άλλων – να βρει ερείσματα στο περιεχόμενο της προμελέτης.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε ιδιοχείρως αντίγραφο της μελέτης, την 9/5, μετά από υπόδειξη και του παριστάμενου φέρελπι βουλευτή μας Χρίστου Δήμα.

Η πρόκληση για τον ευπατρίδη νικητή των εκλογών είναι να ανασύρει την διατυπωμένη προ δεκαετίας πρόθεσή του για την ΥΠΕΡΒΑΣΗ, εξετάζοντας την φιλόδοξη αλλά στοιχειοθετημένη πρόταση χωρίς προκαταλήψεις και δισταγμούς.

Περιθώρια για βελτιώσεις, καθώς και για προσαρμογές της βασικής ιδέας σε διαφορετικές πολιτικές επιλογές, σαφώς υπάρχουν. Ταυτόχρονα δεν είναι ήσσονος σημασίας η παρεχόμενη δυνατότητα αφοπλισμού των έντονων αντιπολιτευτικών διαθέσεων των πολιτικών του αντιπάλων.

 

Τελικά, όμως, αυτό που θα μείνει είναι να δούμε ποιοι, πώς και πότε θα αποτολμήσουν κάτι πέρα από τη σωτηρία, κάτι πέρα από προσωπικές στρατηγικές.

 

Διμηνιό 18 Ιουνίου 2012

 

 

Κώστας Τζαναβάρας

Σχόλια

18/06 21:51  oberon
"The Dow to Greece: Now What?"

http://www.fool.com/investing/general/2012/06/18/the-dow-to-greece-now-what.aspx

By David Williamson | More Articles
June 18, 2012 | Comments (0)

"Certainly the country's 25% unemployment rate is a tragedy, but to borrow from Shakespeare: Was Greece's election yesterday simply sound and fury, signifying nothing? Although potential chaos was averted in the short term by electing the pro-austerity New Democracy, fundamental problems remain.
So while the uncertainty of a Syriza-controlled Greece won't hang over markets, there are no easy answers for a country that has to devalue relative to the eurozone core countries while remaining on the same currency. It will likely be a long, slow grind for Greece, and lost output from austerity and potential deflation may in fact make things worse, as would short term thinking by Greece's new government. Syriza may push to abolish a tax break that allowed Greek shippers to remit over $175 billion in untaxed earnings over the last decade. The industry is warning that this could potentially cost the 60,000 jobs, as companies like DryShips (Nasdaq: DRYS ) could easily move corporate offices to more tax-preferential locations outside of the country.
..."


https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/252681_483066061719600_1263973556_n.jpg
19/06 18:53  oberon
"Λούλης προς Σαμαρά: Θα είστε σύντομη παρένθεση"

http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/loylis-pros-samara-tha-eiste-syntomi-parenthesi

"«Πύρρειο νίκη» της ΝΔ χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ο πρώην συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και επικοινωνιολόγος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λούλης, ο οποίος εξαπολύει παράλληλα επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά. «Η φθορά, οι δύσκολες συγκυρίες και τα κόμματα που είναι ήδη σε παρακμή θα υποστούν μεγάλη φθορά σύντομα, γεγονός που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά.


«Αν σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ των δυο «κατεστημένων» και σε κατάσταση παρακμής κομμάτων, το σχήμα αυτό θα πατά σε de facto εύθραυστα θεμέλια. Άρα, η συνοχή και διάρκεια μιας παρόμοιας κυβέρνησης θα είναι πεπερασμένη. Κινδυνεύει να αποδειχτεί μια σύντομη παρένθεση», γράφει στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Λούλης και αφού αποκαλεί «πύρρειο» τη νίκη της ΝΔ αφού βασίστηκε μόνο στο φόβο.
..."


http://www.youtube.com/watch?v=dAagFKdsSNs
21/06 08:56  oberon
21/06 15:01  oberon
10/08 13:22  oberon
"Γιατί δεν “ανεβαίνει” στη ΔΕΘ ο Σαμαράς"

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3208819&pg=4&pid=3209546&orderdir=asc#post_3209546


Υπονοεί σαφώς ότι θα είναι ακόμη πρωθυπουργός ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις