Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει …
661 αναγνώστες
Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012
07:23

 

Φωνή της Κορινθίας

φ.1312/19.7.2012

 

«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει» …

 

Αν … εντοπίσουμε την προσοχή μας στην σαφή και κατηγορηματική διάγνωση του Νίκου Καλογερόπουλου ως προς την αιτία της βλακείας, σύντομα διαπιστώνουμε ότι .. ξημέρωσε.

Ο εντοπισμός της προσοχής είναι κάτι που εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι μας εγκλώβισε, αρκεί να ξεφύγουμε από ενοχικές σκέψεις ότι, αν το παραδεχθούμε, θα έλθει η συντέλεια του κόσμου.

Πολλοί πράγματι έχουν εγκλωβισθεί για τα καλά σε εμμονές σε τελείως εντοπισμένες επιδιώξεις, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεγκλωβισθούν, αλλά η γενική κατάσταση είναι περιστασιακής υφής. Αρκεί μία σωστή και συνεχής προσπάθεια.

Τώρα το καλοκαίρι, τόσο λόγω καιρού, όσο και λόγω διακοπών, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουμε μία απόσταση από τα πράγματα. Όχι για να τα αποφύγουμε ή να τα ξεχάσουμε, αλλά για να τα δούμε με άλλο μάτι.

Άλλωστε μεγάλοι στοχαστές και επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η τακτική ανασκόπηση του βίου οδηγεί στην «απαρτίωση του εγώ». Χωρίς σαφή και κατά το δυνατόν αντικειμενική αντίληψη του εαυτού μας, φυσικά και του περιβάλλοντος, είναι βέβαιο ότι είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι στη μάχη της ζωής, πόσο μάλλον στις συνθήκες της σοβούσας αλλόκοτης κρίσης.

Και είναι άλλο να κάνουμε αυτό τον εποικοδομητικό απολογισμό σε κάποιο γραφείο ή στο σαλόνι μας, με την καθημερινότητα να μας κυνηγάει, και άλλο στην ησυχία, σε μέρη που μας «λένε» πολλά, με καλή παρέα [και τα … συναφή], με θέα στον ορίζοντα, με τις αναμνήσεις να αναδύονται …

Τελειώνοντας αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Αλλοίμονο αν μας βρει αυτός ο Σεπτέμβρης χωρίς εδραία πλάνα ή με «όνειρα θερινής νυκτός» …

 

«Αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις και οι λύσεις θα φανερωθούν»

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

 

 

Κώστας Τζαναβάρας

Τοπογράφος μηχανικός, μελετητής, σύμβουλος, συγγραφέας.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις