Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Με τα μάτια ενός πατέρα
1351 αναγνώστες
Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012
08:34

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

 

Το νέο βιβλίο του Κώστα Τζαναβάρα παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον από αυτό που υποδεικνύει ο τίτλος του.  Φαίνεται σαν να αποτελεί δοκίμιο για την ανατροφή του παιδιού - και μόνο γι’ αυτό θα ήταν ένα απαραίτητο εφόδιο του κάθε πατέρα από αυτούς, διότι δεν είναι όλοι, που νοιάζονται για την διαμόρφωση του χαρακτήρος των παιδιών τους. Είναι όμως μόνο σύμβουλος για το παιδί; Ακριβώς,  όχι μόνο.

Οι Αιγύπτιοι σοφοί, με βαθειά  γνώση ψυχολογίας, είχαν πει «οι Έλληνες, αεί παίδες εστέ». Το ίδιο περίπου θέλησε να πει και ο, κατά το Μαντείο των Δελφών, σοφότερος όλων των Ελλήνων Σωκράτης: «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη -και είμαι 89 ετών πείρας όταν το λέγω- είμαστε σε πολλά ακόμη παίδες και θα φύγουμε από τον κόσμο χωρίς να ξέρουμε ακόμη πάρα πολλά.

Το βιβλίο που μας δίνει ο Κώστας Τζαναβάρας δεν είναι «μόνο» για παιδιά. Είναι για όλους μας. Γι’αυτό και λέγω δεν είναι βιβλίο για να το ξεφυλλίσει, το μισοδιαβάσει ή και μελετήσει κανείς και μετά να το βάλει στο ράφι της βιβλιοθήκης του. Είναι βιβλίο εγκόλπιο, αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν livre de chevet, δηλαδή βιβλίο που το έχουμε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι για να το διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε λίγο-λίγο και πάντοτε.

Μαθαίνοντας την ψυχολογία του παιδιού έτσι όπως πρέπει να το μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε πολλά και για την δική μας ψυχολογία έτσι όπως μεγαλώσαμε και όπως ακόμη μεγαλώνουμε …και θα μεγαλώνουμε! Μαθαίνουμε και πώς να αντιμετωπίζουμε πολλά από τα δύσκολα που βρίσκουμε καθημερινά στην ζωή μας, ναι, όπως το είπε ο Σωκράτης «γηράσκοντες αεί διδασκόμενοι».

Ο Κώστας Τζαναβάρας λέγει πολλά από την  δική του πείρα αλλά και πολλά από την πείρα άλλων σοφών έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις του με πλούσια βιβλιογραφία. Πολλές σκέψεις διατρέχουν το βιβλίο, σκέψεις που βοηθούν στην καθημερινότητα αφού είναι η καθημερινότης που μας γεμίζει με προβλήματα. Σκέψεις αυθόρμητες, σκέψεις άλλων λαών με σοφία, ακόμη και με την λεπτή σοφία των Κινέζων που διαπνέεται από την ιδιόρρυθμη φιλοσοφία του Κομφούκιου. Αυτήν, που δεν ασχολείται με την μεταφυσική ή την κοσμολογία αλλά με την φιλοσοφία της «πράξεως» δηλαδή της συμπεριφοράς των ανθρώπων στα προβλήματα της καθημερινότητος της κοινωνικής ζωής.

Μη ξεχνάμε ότι την φράση του Ευαγγελίου «ό συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» την βρίσκουμε στο κείμενο του Κομφούκιου διατυπωμένη 600 χρόνια πριν ως βασικός κανών κοινωνικής συμπεριφοράς

Το ύφος γραφής του Κώστα Τζαναβάρα είναι λιτό, διαυγές με σαφήνεια, ενάργεια και επιγραμματικότητα, διατυπωμένο σε μορφή σύντομων «αφορισμών»  (είδος που πολύ συμπαθούσε ο Νίτσε).

Ο συγγραφεύς σκέπτεται σαν δόκιμος επιστήμων με μακρά πείρα ζωής εμπλουτισμένη με την ευθύνη της ανατροφής τριών παιδιών του.

Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να παραμένει στο chevet κάθε ανθρώπου υπεύθυνου για την ανατροφή των παιδιών του αλλά και για την συνεχή βοήθεια αυτού του ιδίου σε προβλήματα της καθημερινότητος.

 

Νίκος Καλογερόπουλος-Kaloy

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Γενεύης

 

 

[μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο σε μορφή μπροσούρας πατώντας εδώ]


Με τα μάτια ενός πατέρα

 

 

-------------------------------------------------------

 

  

 

Εισαγωγή

 

 

Α.Α.Σ.Σ.Ε. : Το «χτύπημα των 5 σημείων»

 

Αναπνοή

Άνεση

Στήριξη

Σκόπευση

Εκπυρσοκρότηση

 

 

Πέντε δεξιότητες

 

Πώς κατανοούμε

Πως επικοινωνούμε

Πώς αποφασίζουμε

Πώς δημιουργούμε

Πώς δρούμε

 

 

Πέντε αρχές

 

Ενάρετος άνθρωπος κατά Αριστοτέλη

Σωστός άνθρωπος κατά Γκάντι

Μελετημένος άνθρωπος κατά Περίανδρο

Πολεμιστής άνθρωπος κατά Ηράκλειτο

«Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται»

 

 

Επίλογος

 

[μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο σε μορφή μπροσούρας πατώντας εδώ]

 

Κώστας Τζαναβάρας Α.Τ.Μ. – Ε.Μ.Π.,

Σύμβουλος μηχανικός & μελετητής Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων

Πάροχος γενικών τεχνικών και επιστημονικών συμβουλών - Συγγραφέας

ktzanavaras@otenet.gr  τηλ. 2742026049 Τ.Θ. 58 ΚΙΑΤΟ 20200

Σχόλια

04/08 21:21  oberon
Rena Stampoulelh
Μολις τωρα το διαβασα και θα σου πω την γνωμη μου. Μου αρεσε πολυ το υφος της γραφης' παρ' οτι ειναι λιτο εχει μεγαλη σαφηνεια.
Και το περιεχομενο, συμβουλευτικου χαρακτηρα το βρισκω πολυ φιλοσοφημενο. Για την διαχειρηση των προβληματων, του χρονου των εφαρμογων στην καθημερινοτητα του βιου. Και γενικοτερα του τροπου αντιμετωπισης προσωπικων και κοινωνικων καταστασεων που επικρατουν στον ανθρωπο και στην κοινωνια. Πιστευω οτι ειναι ενα πολυτιμο βοηθημα για μικρους και μεγαλους, που δεν εχει να κανει με αποστηθηση αλλα ειναι για καθημερινη επαναληψη, σε πολλα σημεια, που καθε φορα χρειαζονται επανεξεταση. πολυ περιεκτικο δε σε θεματα που αφορουν την παιδεια, και των εφαρμογων της. Αυτο ειναι το σχολιο μου για την γραφη σου. Τα συγχαρητηρια μου! Μου αρεσε παρα πολυ.
See Translation
14 minutes ago · Unlike · 1
12/08 23:46  Babolman
Αγαπητέ Κώστα,
τέλειωσα την πρώτη -γιατί θ'ακολουθήσουν κι άλλες αναγνώσεις σε ατέρμονα μορφή-ανάγνωση του βιβλίου σου.Η εντύπωση που αποκόμισα,είναι ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε με πολλή αγάπη,πολλή έγνοια και πολλή εμπειρία.Προσωπικά το θεωρώ σαν ένα κουτί γεμάτο απο ελιξήρια,φάρμακα,αντίδοτα και μαγικά βότανα.Μούδωσε την αίσθηση ότι μου διηγόταν τα μυστικά της ζωής και της δημιουργίας ένας σύγχρονος Μέρλιν.Πράγματι δεν αποτελεί ένα βιβλίο μιας χρήσεως αλλά λυσάρι για πολλές περιπτώσεις,για δύσκολες,για περίπλοκες,για εξοντωτικά απλές,για γνώριμες και άγνωστες συνάμα.Ο ρυθμός γραφής είναι πολύ πυκνός σε έννοιες και αυτό αναγκάζει τον αναγώστη να πράξει την ανάγνωση αυτού του πονήματος,αντίστοιχο πνευματικό πόνημα.Σημείο pick για μένα προσωπικά ήταν η περίπτωση της τελεοιοποίησης του τενίστα στην υποσυνείδητη απόκρουση της μπάλλας και κατ'επέκταση σε οποιαδήποτε περίπτωση απόκρουσης, προβλήματος,πρόκλησης,νέας κατάστασης και εδώ η ατέρμονη μορφή της απαιτούμενης λύσης παρουσιάζεται χαρακτηριστικά.(Κάτι αντίστοιχο προσπάθησε να περάσει η πρώτη ταινία του Matrix και συμφωνώ -δοθείσης ευκαιρίας με την αναφορά σε ταινίες-ότι πράγματι οι ταινίες Kill Bill 1&2του Quentin Tarantino είναι ένα αριστούργημα μηνυμάτων κανόνων επιβίωσης ,προσαρμογής ,οργάνωσης,αυτοπειθαρχίας,όπως επίσης και υπακοής στον σοφότερο και έμπειρο, αντίστοιχες του Pulp Fiction)
Τελειώνοντας , εύχομαι ότι καλλίτερο σε σένα και την οικογένειά σου,συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών σου τέκνων-βιβλίων,
με εκτίμηση,

Panos Yannopoulos
13/08 07:49  oberon
Αγαπητέ Πάνο,

Το - τυχαίο ????? - συναπάντημά μας, μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, συμπίπτει με το match ball.
Ομολογώ ότι το όμορφο και ζεστό κείμενό σου μου δίνει "ελιξήρια, φάρμακα, αντίδοτα και μαγικά βότανα" κι εμένα, και μάλιστα στην κατάλληλη στιγμή.

Επί της ουσίας, το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι η "υπακοή στον σοφότερο και έμπειρο" απαιτείται να είναι ελεύθερη και ενσυνείδητη επιλογή, ενώ η ευκταία προοπτική της "άσχημα ανταμοίβει το δάσκαλό του όποιος παραμένει για πάντα μαθητής".

Σε ευχαριστώ΄, φίλε, και για τις ευχές σου και ανταποδίδω.

Κώστας
14/08 23:45  oberon
Στον γαλανό ουρανό της πατρίδας μου
πετάνε οι πιο απρόσμενες ελπίδες
Στον αφρισμένο γιαλό των νησιών μας
κολυμπάνε τα πιο κρυφά μας όνειρα
Προσδοκίες και ελπίδες γεννεών γενναίων
παρελθόν και μέλλον των αιώνια νέων ...

(c) Έμυ Τζωάννου
Της ψυχής μου οι θάλασσες
24/08 20:40  oberon
Faidon Alkinoosposted toKostas Tzanavaras
about an hour ago ·

Ένα αληθινό, αληθινά σπασμένο χρηματοκιβώτιο, που του ξεχείλισαν πολύτιμες χρυσές συμβουλές, παρατηρήσεις, σχόλια, αγάπης κι ανθρωπιάς...
Σε χώρες όπως οι best seller-ικές, το βιβλίο αυτό θα ήταν το ευπώλητο των ευπώλητων και μάλιστα άκρως δικαιολογημένα...
Μη νομίσετε όμως πως το γλυκό ύφος του συγγραφέα, χαϊδεύει...
Κάθε άλλο... ο λόγος του, μία γλυκιά βίτσα, που δέρνει τα μαλακά μόρια της ηθικής μας, της ξιπασιάς μας, της αφροντισιάς μας...
Γνωρίζει ο συγγραφέας του, πολύ καλά, τον τρόπο να μας διδάξει τη διάβρωση...
Όμως η ποιητική του φύση, ο αισιόδοξος χαρακτήρας του, ο αληθινός μεθοδικός άνθρωπος, -που μέσα του υπάρχει- πιάνει τον χοντρομπούμπουρα, με υπομονή, δείχνοντάς μας, όχι μόνο πως καταφέρνει να πετάει, αλλά θυμίζοντάς μας τον οικόσιτο ορνιθο-κοτίσιο-χαρακτήρα μας, που ακολουθώντας, τα γρήγορα, εύληπτα, κατανοητά, υποκεφάλαια, θα τον κάνουμε κι αυτόν να πετάξει...
Επίσης, ο θετικά σκεπτόμενος συγγραφέας του, προτείνει λύσεις, που με το μαγικό του τρόπο, τις νομίζουμε δικές μας...
18/09 22:39  oberon
Rena Stampoulelhposted toKostas Tzanavaras
about an hour ago ·

Αγαπητε φιλε Κωστα! Θελω κατ' αρχας να σου εκφρασω τις ευχαριστιες μου, για το υπεροχο βιβλιο σου! Ομολογω οτι με συνεπηρε τοσο πολυ, που αφιερωσα ολο το απογευμα μου σημερα σ' αυτο. Ο τιτλος του βιβλιου, απο Μπαμπουρας Αλμπατρος δικαιωνει απολυτα το περιεχομενο του βιβλιου σου.. Ειναι τοσο βαθυ και φιλοσοφημενο, που πραγματικα σε παρα πολλα σημεια, σε βαζει σε μια διαδικασια να αναθεωρησεις και δικες σου αποψεις που μεχρι καποια στιγμη θεωρουσες σωστες. Με την συγγραφη σου, διδεις λυσεις σε παρα πολλα και δυσκολα προβληματα της ανθρωποτητας, και κυριως με εμφαση στα θεματα της παιδειας... Θησαυρος και βοηθημα κυριως σε χερια γονιων, και οχι μονον.. Ομολογω οτι ειναι ενα βιβλιο, για μικρους και μεγαλους, το οποιο σημειοτεον δεν ειναι για αποστηθηση, αλλα να το χεις καπου παντα ευκαιρο, να το συμβουλευεσαι για πολλα πραγματα της καθημερινοτητας, και των συνθηκων που επικρατουν στην συγχρονη κοινωνια, με ολα τα αδιεξοδαπου εξ ορισμου υπαρχουν... Βρηκα πολυ δυνατα σημεια μεσα, που πιστευω οτι θα βοηθησουν ολους τους αναγνωστες που θα ειναι τυχεροι να το διαβασουν.. Γιατι θα αποκομησουν παρα πολλα χρησιμα πραγματα συμβουλευτικου χαρακτηρα, διαχειρησης προβληματωνκαι λυσεων, για πολλα θεματα που αφορουν τον ανθρωπο και την κοινωνια μας.. Τα παιδια μας που σημειωτεων, αυριο θα ειναι οι επομενοι ενηλικες. Και θελω να ελπιζω, οτι θα ειναι ευνοικοτερες οι συνθηκες διαβιωσης τους... Γιατι το μονο σιγουρο ειναι οτι στα παιδια μας, αξιζει ενα καλυτερο μελλον... Ολοι μαζι σκεπτομενοι παντα με τα θετικοτερα στοιχεια, και αξιοποιωντας τις δικες του δυνατοτητες ο καθενας στον τομεα του, πιστευω και ελπιζω οτι μια αξιοπρεπη ζωη για ολους τους ανθρωπους, ειναι ενα ευγενικο οραμα που ευχομαι μεσα απ' την καρδια μου να γινει πραγματικοτητα... Σ' ευχαριστω θερμα για το πολυτιμο δωρο που μου εκανες.. Εχεις την φιλια μου την αγαπη μου και την εκτιμηση μου!
22/10 07:54  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις