Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Βραδιά γνωριμίας με τα μηνύματα του βιβλίου : «Με τα μάτια ενός πατέρα»
842 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012
21:10

Βραδιά γνωριμίας με τα μηνύματα  του βιβλίου : «Με τα μάτια ενός πατέρα»

Συγγραφέας : Κώστας Τζαναβάρας, σύμβουλος μηχανικός & μελετητής

Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 ώρα 19:00

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η εκδήλωση έχει σκοπό μία πρώτη γνωριμία με τον νέο συγγραφέα και τα μηνύματα του βιβλίου, που απευθύνεται κατ’ αρχήν σε γονείς. Το βιβλίο έχει και ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτό παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο πλούσια βιβλιογραφικά δεδομένα σε συνδυασμό με προσωπικές εμπειρίες.

Είναι βιβλίο-οδηγός ολικής προσωπικής επαναφοράς (come back) μέσα στην καρδιά της πλέον αλλόκοτης κρίσης της Ιστορίας μας, προδιαγράφοντας μία εκ βάθρων επανεξέταση της εκπαίδευσης και της παιδείας, καθώς και τη φιλοσοφημένη οργάνωση της ζωής μας.

Πρόκειται για το καταστάλαγμα προσεκτικού διαβάσματος πολλών καλών βιβλίων και μακρόχρονης εμπειρίας ενός πατέρα τριών παιδιών, εμπλουτισμένης με τις γόνιμες υποδείξεις γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων.

Θα γίνει ομιλία από το συγγραφέα, που θα σχολιάζει αποσπάσματα σχετικής ειδικής συνομιλίας με τον κ. Νίκο Καλογερόπουλο, Κορίνθιο συγγραφέα και διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Στην ομιλία θα αναπτυχθούν, με απλά λόγια, τρία βασικά σημεία του βιβλίου :

-          Ο νόμος του αποτελέσματος (Thorndike) στην πράξη.

-          Η αποτελεσματική διαχείριση συναισθημάτων.

-          Η τακτική «πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται».

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλ. Πνευματικός και η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων.

Όπως γράφει ο κ. Νίκος Καλογερόπουλος, στο κείμενο «ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ» :

 

«Το νέο βιβλίο του Κώστα Τζαναβάρα παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον από αυτό που υποδεικνύει ο τίτλος του.  Φαίνεται σαν να αποτελεί δοκίμιο για την ανατροφή του παιδιού - και μόνο γι’ αυτό θα ήταν ένα απαραίτητο εφόδιο του κάθε πατέρα από αυτούς, διότι δεν είναι όλοι, που νοιάζονται για την διαμόρφωση του χαρακτήρος των παιδιών τους. Είναι όμως μόνο σύμβουλος για το παιδί; Ακριβώς,  όχι μόνο.»

Οι Αιγύπτιοι σοφοί, με βαθειά  γνώση ψυχολογίας, είχαν πει «οι Έλληνες, αεί παίδες εστέ». Το ίδιο περίπου θέλησε να πει και ο, κατά το Μαντείο των Δελφών, σοφότερος όλων των Ελλήνων Σωκράτης: «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη -και είμαι 89 ετών πείρας όταν το λέγω- είμαστε σε πολλά ακόμη παίδες και θα φύγουμε από τον κόσμο χωρίς να ξέρουμε ακόμη πάρα πολλά.

Το βιβλίο που μας δίνει ο Κώστας Τζαναβάρας δεν είναι «μόνο» για παιδιά. Είναι για όλους μας. Γι’αυτό και λέγω δεν είναι βιβλίο για να το ξεφυλλίσει, το μισοδιαβάσει ή και μελετήσει κανείς και μετά να το βάλει στο ράφι της βιβλιοθήκης του. Είναι βιβλίο εγκόλπιο, αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν livre de chevet, δηλαδή βιβλίο που το έχουμε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι για να το διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε λίγο-λίγο και πάντοτε.

Μαθαίνοντας την ψυχολογία του παιδιού έτσι όπως πρέπει να το μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε πολλά και για την δική μας ψυχολογία έτσι όπως μεγαλώσαμε και όπως ακόμη μεγαλώνουμε …και θα μεγαλώνουμε! Μαθαίνουμε και πώς να αντιμετωπίζουμε πολλά από τα δύσκολα που βρίσκουμε καθημερινά στην ζωή μας, ναι, όπως το είπε ο Σωκράτης «γηράσκοντες αεί διδασκόμενοι».

Ο Κώστας Τζαναβάρας λέγει πολλά από την  δική του πείρα αλλά και πολλά από την πείρα άλλων σοφών έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις του με πλούσια βιβλιογραφία. Πολλές σκέψεις διατρέχουν το βιβλίο, σκέψεις που βοηθούν στην καθημερινότητα αφού είναι η καθημερινότης που μας γεμίζει με προβλήματα. Σκέψεις αυθόρμητες, σκέψεις άλλων λαών με σοφία, ακόμη και με την λεπτή σοφία των Κινέζων που διαπνέεται από την ιδιόρρυθμη φιλοσοφία του Κομφούκιου. Αυτήν, που δεν ασχολείται με την μεταφυσική ή την κοσμολογία αλλά με την φιλοσοφία της «πράξεως» δηλαδή της συμπεριφοράς των ανθρώπων στα προβλήματα της καθημερινότητος της κοινωνικής ζωής.

Μη ξεχνάμε ότι την φράση του Ευαγγελίου «ό συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» την βρίσκουμε στο κείμενο του Κομφούκιου διατυπωμένη 600 χρόνια πριν ως βασικός κανών κοινωνικής συμπεριφοράς

Το ύφος γραφής του Κώστα Τζαναβάρα είναι λιτό, διαυγές με σαφήνεια, ενάργεια και επιγραμματικότητα, διατυπωμένο σε μορφή σύντομων «αφορισμών»  (είδος που πολύ συμπαθούσε ο Νίτσε).

Ο συγγραφεύς σκέπτεται σαν δόκιμος επιστήμων με μακρά πείρα ζωής εμπλουτισμένη με την ευθύνη της ανατροφής τριών παιδιών του.

Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να παραμένει στο chevet κάθε ανθρώπου υπεύθυνου για την ανατροφή των παιδιών του αλλά και για την συνεχή βοήθεια αυτού του ιδίου σε προβλήματα της καθημερινότητος.»

Η κύρια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που κυκλοφορεί στις 31 Αυγούστου, προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

29 Αυγούστου 2012

 

 

Σχόλια

05/09 07:10  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις