Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Φορολογική επανάσταση
680 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012
19:23

[5] Καινοτόμο φορολογικό σύστημα

 

Για να δείτε την πρόταση σε video πατήστε εδώ.

 

Έχω απευθύνει 5 προτάσεις start-up επενδύσεων σε δημιουργικούς Έλληνες, αυτούς που τολμούν να σκέπτονται, αυτούς που έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε δημιουργικές δράσεις.

Δυο λόγια για την πρόταση-κλειδί, την πέμπτη πρόταση. Αφορά την περαιτέρω επεξεργασία της προμελέτης μου για ένα καινοτόμο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας. Φορολογική επανάσταση.

Η πρόταση έχει υποβληθεί την 31η Μαΐου δημοσίως και αυτοβούλως στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι προσιτή μέσω του επώνυμου blog μου στο capital.

Θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία της προμελέτης, απευθυνόμενος σε αυτούς που είτε την έχουν μελετήσει είτε θα το κάνουν τώρα.

Η παρουσιαζόμενη «Ελληνοκεντρική θεώρηση του προβλήματος» εντοπίζει τον πυρήνα της κρίσης στη χώρα μας στον παραλογισμό της κεντρικής φιλοσοφίας του εν χρήσει φορολογικού συστήματος, που φορολογεί το εισόδημα και τις συναλλαγές.

Αντ’ αυτών προτείνεται ένα εξ ολοκλήρου νέο σύστημα 7 απλών φόρων. Φορολογείται κυρίως η περιουσία και η αξία των επιχειρήσεων, ενδεικτικά με 1% ετησίως. Επίσης προβλέπεται περιορισμένος αριθμός ειδικών φόρων κατανάλωσης, ανταποδοτικού χαρακτήρα, για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Είναι πράγματι δύσκολο να συλλάβει κανείς το νέο φορολογικό τοπίο και την άρδην αλλαγή στο πλέγμα των σχέσεων. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να αντιληφθούν ακόμη και το ότι προδιαγράφεται να είναι οι μόνοι φόροι και όχι πρόσθετοι.

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας – μάλιστα πέραν της ελάχιστης περιουσίας διαβίωσης – είναι η μοναδική φορολογική επιβάρυνσή της. Ταυτόχρονα ο φορολογούμενος θα έχει απαλλαγεί οριστικά από φόρους εισοδήματος, μεταβιβάσεων, ΦΠΑ κ.λ.π. και δεν θα κάνει ούτε καν φορολογική δήλωση.

Από τους νεοεισαγόμενους θεσμούς ενδεικτικά αναφέρω τη διαδικασία αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις) μέσω διαφανούς συστήματος. Ο θεσμός αυτός είναι ο πυλώνας της ιδέας.

Το σύστημα διασφαλίζει την μοναδική και ρεαλιστική εκτίμηση της αξίας τους, αφού αυτή θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις : δανειοδότηση, ασφάλιση, απαλλοτρίωση, δικαστικές διενέξεις κ.λ.π.

Επίσης το καινοτόμο σύστημα απ’ ευθείας είσπραξης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών καρτών, επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, οινοπνευματωδών και καπνού.

Όσοι έδωσαν την προσοχή τους στη μελέτη αντιλαμβάνονται αβίαστα ότι αποτελεί την οδό υπέρβασης της κρίσης, που φιλοδοξεί βασίμως να πυροδοτήσει ένα μακροχρόνιο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης της Χώρας μας. Σίγουρα είναι ένα σενάριο που πρέπει να εξετασθεί ενδελεχώς και αυτό ζητώ από όσους είναι σε θέση να το κάνουν.

Εμφανώς η διαμορφωνόμενη Νέα Ελλάδα, ένα πράγματι μεγαλεπήβολο όραμα, αλλά πραγματοποιήσιμο, προοιωνίζεται ως επιχειρηματικός και ταυτόχρονα εργασιακός παράδεισος και με συρρικνωμένη αβίαστα την κρατική γραφειοκρατία.

Παρά ταύτα πολλοί δυσπιστούν και εντοπίζουν την προσοχή τους στα δημοσιονομικά. Αρνούνται να αντιληφθούν ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η έναρξη ενός μακροχρόνιου ενάρετου κύκλου.

Οι διορατικοί – στους οποίους και απευθύνομαι – διαβλέπουν την άνετη εξυπηρέτηση ακόμη και του δυσβάστακτου δημόσιου χρέους, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται αριθμητικές εκτιμήσεις.

Από την άλλη η πρόταση αφοπλίζει τις επιθετικές διαθέσεις του ΔΝΤ και των εταίρων μας, που μας έχουν υπό επιτήρηση στερώντας μας την εθνική μας κυριαρχία. Κανονικά έχουν κάθε λόγο όχι απλώς να υιοθετήσουν την πρόταση, αλλά να την επιβάλουν. Διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.

Σε περίπτωση άρνησης θα κληθούν να δικαιολογήσουν στην ανθρωπότητα γιατί επιβάλλουν στυγνά μέτρα, και μάλιστα στον πλέον ιστορικό λαό του πλανήτη, ενώ υπάρχει ανώδυνος τρόπος ικανοποίησης των απαιτήσεών τους και μάλιστα ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Οι μάσκες πέφτουν. Όλες !

Φίλοι,

Εν όψει συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του Οικονομικού Έτους 2013 σας καλώ να ετοιμάσουμε μαζί συγκεκριμένη πρόταση, πάνω στη βασική φιλοσοφία της υπάρχουσας προμελέτης.

Η δυσκολία είναι στη συλλογή στοιχείων και τη διατύπωση εκτιμήσεων που να αντέχουν στην κακόπιστη κριτική. Αυτό γιατί πολλά από τα απαιτούμενα μακροοικονομικά μεγέθη είτε δεν έχουν καν εκτιμηθεί είτε τα διατιθέμενα στοιχεία είναι αναξιόπιστα.

Ταυτόχρονα απαιτούνται εύλογες εκτιμήσεις των μεγεθών εσόδων και εξόδων σε ένα τελείως νέο περιβάλλον. Πρόκειται πράγματι για προϋπολογισμό από μηδενική βάση.

Συγκεκριμένα, στο σκέλος των εσόδων :

Στον υπολογισμό των εσόδων του φόρου περιουσίας διαβίωσης οικογένειας απαιτείται υπολογισμός της συνολικής αξίας ακινήτων της χώρας, τη στιγμή που οι βάσεις του ΕΤΑΚ και του ΤΑΠ είναι αναξιόπιστες (αυθαίρετα, αδήλωτα κ.λ.π.). Εξ άλλου σήμερα δεν αποτιμάται ρεαλιστικά η αξία του περιβάλλοντος χώρου, της θέας, της προνομιακής θέσης κ.λ.π. που πια θα συνεκτιμώνται αβίαστα εκ συστήματος.

Ιδιαίτερα ελλιπή είναι τα στοιχεία αξιών για παραθεριστικές κατοικίες, ιδίως αυθαίρετες ή/και πολυτελείς.

Για το φόρο αξίας επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα εμφανώς αγωνιούν, φυτοζωούν ή κλείνουν, θα απαιτηθεί αναδρομή σε παρελθούσες αξίες.

Ιδιαίτερα, σημασία έχει η αποτίμηση της συνολικής αναβάθμισης της αξίας των τουριστικών επιχειρήσεων, βάσει των εκτιμήσεων στο Δ. κεφάλαιο της προμελέτης «ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ».

Επίσης και των πλοίων, καθώς η σταθερή φορολόγηση με 1% επί της αξίας τους και με τα πληρώματα ουσιαστικά υπό φορολογική ασυλία, αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο μέρος του ελληνόκτητου στόλου. Σήμερα μόνο το 25 % των Ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίων φέρει τη γαλανόλευκη.

Δεν είναι μικρή και η αναμενόμενη ευρύτερη διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους κλάδους – ιδίως τις τράπεζες, τη διατροφή και τις κατασκευές.

Επισημαίνεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα ενσωματώνουν και τον αντίστοιχο ισχύοντα Φ.Π.Α., ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εκ προοιμίου εξάλειψη της έννοιας του λαθρεμπορίου.

Επισημαίνεται ότι το 2013, τον κρίσιμο μεταβατικό χρόνο, θα εισπραχθεί φόρος εισοδήματος, ενώ στο νέο αναπτυξιακό τοπίο αναμένεται να καταστεί δυνατή η είσπραξη παλαιών οφειλών που ανέρχονται σε δεκάδες δις ευρώ.

Τα μη φορολογικά έσοδα τίθενται ασφαλώς σε νέες βάσεις, εφ’ όσον – βέβαια – στέκουν οι διατυπούμενες αναπτυξιακές προσδοκίες. Ιδιαίτερα, εν όψει δρομολόγησης και της καινοτόμας πρότασής μου για τις μεταφορές [βλ. πρώτη πρόταση], θα είναι θεαματική η επίδραση στα οικονομικά των δημόσιων συγκοινωνιακών φορέων –  σήμερα εξόχως ζημιογόνων.

Στο σκέλος των εξόδων :

Η δαπάνη εξυπηρέτησης  του δημόσιου χρέους αναμένεται να αποκλιμακωθεί, λόγω κυρίως του μηδενισμού του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.

Δαπάνες όπως λόγω ανεργίας ή επιδοτήσεων προγραμματίζεται να μηδενισθούν ως άνευ λόγου υπάρξεως. Αναμένεται να χαλαρώσουν και τα μέτρα ασφαλείας.

Στο δημόσιο τομέα αναμένεται ευλόγως ρεύμα δημοσίων υπαλλήλων προς τον και πάλι ελκυστικό ιδιωτικό τομέα, ιδίως στην κατεύθυνση της  ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας.

Οι δαπάνες υγείας θα επανέλθουν σύντομα τουλάχιστον σε λογικά πλαίσια.

Οι αμυντικές δαπάνες τίθενται υπό νέες βάσεις, καθώς η ισχύς της χώρας μας αναβαθμίζεται διεθνώς και μπορούν να αποφευχθούν σημαντικά κονδύλια σε μη στρατηγικά όπλα.

Επισημαίνεται ότι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι η ελάφρυνση από την μη καταβολή Φ.Π.Α. από το δημόσιο στους προμηθευτές του.

Η πρόταση έχει την ισχύ να ανατρέψει δια της πειθούς την βασική φορολογική πολιτική και νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν λύση και της εντεινόμενης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Μπορεί όμως κάλλιστα να στηρίξει από θέσεως ισχύος και μία αυτοδύναμη πορεία της χώρας.

Εάν τελικά απαιτηθεί επάνοδος στο εθνικό νόμισμα, η διαμορφούμενη πρόσθετη πρόταση είναι για κοπή νομίσματος με αντίκρισμα στην ακίνητη περιουσία – ιδιωτική και δημόσια

Συνεπώς,

Καλώ όλους, ακόμη και αυτούς που εκτέθηκαν αγνοώντας την πρόταση ή υπονομεύοντάς την, να δούμε μπροστά !

Θα την επεξεργασθούμε συλλογικά και θα την επιβάλουμε ! Είναι ώρα για δράση !

 

Πάμε ΜΑΖΙ !

 

Κώστας Τζαναβάρας

Σχόλια

20/09 19:56  zyzzx
Το δικαιο του ισχυρου δεν επαψε ποτε να ισχυει.

Το ερωτημα ειναι ,ποια κριση θελουμε να ξεπερασουμε

Την εσωτερικη κριση

Την εισαγομενη κριση

Και γιατι


20/09 21:46  oberon
zyzzx,

Το δίκαιο του ισχυρού είναι κάτι το οποίο ... δυσκόλεψε τον Γολιάθ. Generally speaking ...

Η κρίση είναι μία, απλώς έχει πολλές όψεις. Αλλά γιατί μιλάς αφηρημένα ;
22/09 19:39  zyzzx
Δαυιδ και Γολιαθ

Αλλο ενα βολικο στερεοτυπο των κολλητων μας { Εβραιων }

Η καθιερωμενη ,ισχυρη ανισορροπια ενος κατασκευασμενου αυτονοητου

Η επιστημη της υποδουλωσης σε βολικες εικονες

Η επιστημονικη ερευνα δεν αναζητει πλεον την αληθεια

Κατασκευαζει συστηματικες και βολικες αληθειες


Μιλαω αφηρημενα αλλα οχι εκπορνευμενα οπως τα μεσα μαζικης ενημερωσης

Αλλωστε τι ειναι ενα blog ;

Ενα κι αυτο κατι σαν ολα τα αλλα ενημερωτικα δελτια;


Βλεπω την κριση στα Δημοτικα σχολεια εδω και αιωνες

Τα παιδια να στεναζουν στα ξυλινα χερια του Δημιου

Βλεπω τον Ιδιωτη να υποφερει πιασμενος στα ατσαλενια γραναζια της Δημοσιας μηχανης

Βλεπω τον λογιστακο να παιρνει τα μετρα για το φερετρο της Ελλαδας

Και διπλα αυτοι που εχουνε την δυναμη να κανουν κατι να γλεντανε

Οχι δεν θελει κανεις να υπερβουμε την κριση

Ολοι θελουμε να φτασουμε στο εσχατο ακρον της.

Και περισσοτερο το θελουν οι ισχυροι του τοπου μας , με την συνδρομη των ξενων

Ειναι μια μοναδικη και ανεπαναληπτη ευκαιρια

Ας το νιωσουμε εστω και φευγαλεα

Η κριση ειναι αλλου

22/09 19:51  oberon
φίλε μου το μήνυμα του μύθου Δαυίδ-Γολιάθ είναι μήνυμα αξίας και ουσίας. Λεπτομέρεια η εβραϊκή προέλευσή του.
Άλλωστε, πρόχειρα ψάχνοντας, το ανάλογο είναι τα μπουρλότα στην επανάσταση του '21.

Τα υπόλοιπα ξανασκέψου τα, αν θες ...
22/09 19:53  oberon
Όσο για την ερώτηση "Αλλωστε τι ειναι ενα blog ;" ας μην ρωτήσω π.χ. "ποιό blog ;" ...
25/09 16:54  zyzzx
oberon
μηπως μπορεις να με βοηθησεις να ανεβασω βιντεο
πριν καμποσο καιρο μου ειχες εξηγησει και το καταφερα
ομως εγινε καποια μικροαλλαγη στο utube και μετα εχασα το μπαλακι
Γεια σου
oberon

By the way

Υπαρχει μια εταιρεια που ονομαζεται oberon media
Μηπως μπορεις να μου πεις την γνωμη σου;
Εαν ειναι αξιολογη δηλαδη

26/09 21:34  oberon
zyzzx,

φυσικά μπορώ να προσπαθήσω να σε βοηθήσω, αλλά στο dailymotion. το youtube το χειρίζεται συνεργάτης μου και δεν το κατέχω, ενώ το dailymotion είναι απλούστερο και χωράει 1 ώρα ή 2 gb maximum.

χρειάζεται μία μικρή προσπάθεια.

μπες στο http://www.dailymotion.com/login?restricted_action=1&urlback=%2Fupload και άνοιξε λογαριασμό.
μετά δες αν αναγνωρίζει τα αρχεία που έχεις ή χρειάζονται μετατροπή. για τυχόν μετατροπή κατέβασε το formatfactory.

προχωράς και ρωτάς.
Κ.
26/09 21:35  oberon
για την oberon media καμμία σχέση - θα το δω από αύριο και θα σου πω.
γειά σου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις