Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Και τώρα ΓΔ τετραψήφιος.
619 αναγνώστες
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012
13:19

 

Για video πατήστε εδώ

Απομαγνητοφωνημένο κείμενο με links :

 

Και τώρα ΓΔ τετραψήφιος

 

Φίλε συμφορουμίτη καλημέρα και χρόνια πολλά !

Και τώρα λοιπόν Γενικός Δείκτης τετραψήφιος

Δεν θα κάνω απολογισμό του 2012, ή έχεις δει ή δεν έχεις δει.

Θα πω μόνο κάτι που έχει πει ένας άλλος συμφορουμίτης, ο shareholder-cs : «Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψη».

Έχω να μοιραστώ μαζί σου δύο διαφορετικές σκέψεις.

Η 1η σκέψη είναι In the box. Αν θες λίγο μεταφορικά, η αγορά, το χρηματιστήριο είναι κάτι σαν τη μακαρονάδα. Μακαρόνια είναι η ψυχολογία. Τα fundamentals είναι η σάλτσα. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι το τυράκι. Η μακαρονάδα δεν τρώγεται χωρίς μακαρόνια.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε μία μακαρονάδα που λέει : Ψυχολογική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά. Είχαμε πάει στο 470κάτι, είμαστε στο 900 παρά, η ψυχολογία είναι ότι πήγαμε στα 470, όσοι αγοράσαν κερδίζουν.

Αλλά κάποτε ήμασταν και στα 5.000, 6.500, άρα κάτσε να δούμε που θα ισορροπήσει λίγο το πράγμα.

Η μακροσκοπική εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε κάπου στις 1.400 - 1.410 μονάδες. Εκεί θα κριθεί το αν αυτή η αντίδραση είναι ψυχολογική ή πρόκειται για αντιστροφή. Πάντως η γραμμή τάσης είναι ξεκάθαρη, άρα θα είναι ξεκάθαρο και το μήνυμα της αντιστροφής.

Αν μιλήσουμε λίγο για τις σάλτσες που λέγαμε, αυτή τη στιγμή έχουμε μία λάθος πολιτική. Μία πολιτική η οποία δεν έχει προοπτική. Το πότε θα το καταλάβει ο καθένας είναι δικό του πρόβλημα. Αλλά όλο και πληθαίνουν αυτοί που καταλαβαίνουν ότι δεν πάει πέρα από το μνημόνιο αυτή η πολιτική.

Αν το θέλεις κινέζικα : «Δεν πίνεις δηλητήριο για να σταματήσεις τη δίψα σου». Αν σκεφθούμε πώς θα χαρακτήριζε κανείς το να αυξάνεις τους φόρους – όχι τους φορολογικούς συντελεστές, τους φόρους – από ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν τι να φάνε. Αν σκεφθεί κανείς ότι αυξάνονται οι φόροι για ανθρώπους που μόλις γυρίσουν από τη δουλειά μπαίνουν στα ρούχα γιατί δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο ; Όλα αυτά τι είναι ; Νομίζω η καταλληλότερη λέξη είναι «Κανιβαλισμός».

Αυτή τη στιγμή, αν το δούμε λίγο φιλοσοφικά-ψυχολογικά, η Ελλάδα είναι κάτω από μία ιδιότυπη μορφή του «Σύνδρομου της Στοκχόλμης». Για όσους δεν το ξέρουν, να πω ότι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης εμφανίσθηκε κάποτε πριν κάτι δεκάδες χρόνια, όταν κάποιοι είχαν απαγάγει κάποιους ηλικιωμένους.

Τους απειλούσαν ότι θα τους σκοτώσουν, τους είχαν αποκλείσει από όλο τον περίγυρο, τους είχαν αποκλείσει την ενημέρωση και ταυτόχρονα τους έδιναν κάποιες μικρές χαρές : φαγητό, κάποια τραγουδάκια κάποια στιγμή. Αυτές ήταν οι 4 προϋποθέσεις που βρήκαν οι επιστήμονες [απειλή, αδυναμία απόδρασης, όχι επικοινωνία, μικρές χαρές] ότι είναι είναι αυτό που φέρνει την κατάσταση όπου αυτοί που τους είχαν απαγάγει και τους απειλούσαν με τα αυτόματα τους γίνονταν συμπαθείς. Και μετά την απελευθέρωσή τους πήγαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν υπέρ των απαγωγέων. Και μάλιστα πλήρωσαν και τους δικηγόρους των απαγωγέων.

Ένα αντίστοιχο σύνδρομο, λοιπόν, έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στην εξάρτησή της  από την Ε.Ε. και το ευρώ. Είναι ένα τέτοιο σύνδρομο και ένα αρκετά καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο κρατά εγκλωβισμένη τη σκέψη του Έλληνα και της Ελληνίδας, ότι «αμάν μη φύγουμε από το ευρώ και δεν έχουμε να φάμε».

Γύρω στο 1.410, λοιπόν, βλέπω ότι θα φανεί ότι το γιατρικό δεν είναι γιατρικό και ότι η προοπτική δεν είναι προοπτική.

Φυσικά το χρηματιστήριο προεξοφλεί, όπως προεξοφλεί και τη 2η σκέψη, την «Out of the box» σκέψη, που αφορά το Νέο Ελληνικό Φορολογικό Σύστημα που έχω προτείνει.

Κατ’ αρχήν όποιος θέλει να μάθει τώρα ποια είναι η πρόταση, είναι ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο υπάρχει και σε μίτο αλλά και στο blog μου.

Για τους προσεκτικούς η δημόσια υποβολή της προμελέτης μου στο Διοικητή της Τ.τ.Ε. έγινε με το δείκτη κάπου στο 500. Και λίγες μέρες πριν, 22 Μαΐου, είχα πετάξει δημοσίως στα μούτρα της fitch, στην Γ.Σ. της Alphabank, από το βήμα, «μ’ αυτά τα μάτια μου φτιάχνεις τη μέρα» - τραγουδάκι.

Αλλά πολύ φοβάμαι ότι μόνο οι έλληνες παρευρισκόμενοι δεν κατάλαβαν … οι έλληνες παρευρισκόμενοι δεν κατάλαβαν …

Πρόκειται για μία απλή επέμβαση στη θεωρούμενη ανίατη ασθένεια της ελεύθερης οικονομίας, δηλαδή του καπιταλισμού.

Να μη λέμε περισσότερα σήμερα, τίθεται ένα απλό ερώτημα : Τι θα γίνει αν επικρατήσει αυτή η ιδέα και καθιερωθεί ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα, με κάποιες προσαρμογές.;

Οι επιπτώσεις, οι ευεργετικές συνέπειες στον τουρισμό, στη διατροφή, στις κατασκευές είναι κοσμογονικές. Στις τράπεζες, απλώς, τα κακά δάνεια γίνονται καλά …

Πού θα είναι ο Γ.Δ. ; Δεν ξέρω αν θα είναι 5ψήφιος ή 6ψήφιος – το σίγουρο είναι ότι θα είναι αλλού. Δεν θα μιλάμε για Γ.Δ. σε αυτά τα επίπεδα.

Το δίλημμα για σένα φίλε συμφορουμίτη είναι σε τι θα ποντάρεις. Πάντως η αντιστροφή της ανοδικής κίνησης δεν έχει αρχίσει, άρα βλέποντας και κάνοντας

Αν συμφωνείς βέβαια ότι «ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις» και σε εμπνέει το όραμά μου, να μαζευόμαστε σιγά-σιγά και να ξεκινάμε μία πολιτική κίνηση – εγώ λέω το όνομα να είναι : «Τ.Ο.Λ.Μ.Α. !».

Βλέπουμε κάποια στιγμή και για κόμμα, άλλωστε υπάρχει ήδη ο μίτος «Τα φαβορί δεν βιάζονται …».

Να τελειώσω με ένα κινέζικο : «Μία μικρή εισροή νερού τελικά θα βυθίσει ένα μεγάλο καράβι» …

Καλά κέρδη και με υγεία ο καινούργιος χρόνος !

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις