Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ο δρόμος της καμήλας
666 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013
19:41

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

φ.1335/17.1.13

Ο δρόμος της καμήλας

 

Μία παλιά διδακτική ανατολίτικη σοφιστεία λέει ότι ρώτησαν την καμήλα αν προτιμά τον ανήφορο ή τον κατήφορο. Απάντησε «χάθηκε ο ίσιος δρόμος ;» !

Σίγουρα εντυπωσιάζει σήμερα η απάντηση, αλλά όχι μόνο για την ορθότητα και την μετριοπάθειά της. Περισσότερο ξενίζει, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε, γιατί συνιστά θετική απάντηση στην προσταγή «τόλμα να σκέπτεσαι !». Ακόμη πιο δυσδιάκριτο είναι ότι συνιστά απεγκλωβισμό από το περιοριστικό δίλημμα του ερωτήματος.

Σίγουρα, επίσης, συνιστά δείγμα κοινής λογικής, αυτού που σήμερα σπανίζει μέχρις εξαφανίσεως : του συλλογισμού. Ο αρχαίος φιλόσοφός μας Ηράκλειτος, ένας εξόχως ευφυής αλλά ταυτόχρονα απόκοσμος άνθρωπος, το είχε διατυπώσει ως εξής :

«Ο βλάκας χάνει το θάρρος του μπροστά σε μία σειρά συλλογισμών».

Ρώτησα το καλοκαίρι τον Νίκο Καλογερόπουλο τι συναισθήματα ένοιωσε από την επιβεβαίωση των προβλέψεών του για την τελική επικράτηση της βλακοκρατίας. Και έχω την αίσθηση ότι, παρ’ ότι αναφερόμουνα στο βιβλίο του «Η πολιτική σημασία του βλακός» που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν μία ερώτηση που πρώτη φορά άκουγε. Το εκπληκτικό είναι ότι μου απάντησε, και μάλιστα απνευστί : «μα δεν με εξέπληξε – ήταν μαθηματικώς βέβαιο».

Σήμερα η βλακοκρατία είναι θέμα απλής διαπιστώσεως, είναι προφανής. Το πρόβλημα είναι συστηματικό, αφού η – θεός να την κάνει – δημοκρατία μας έχει επιβάλλει την … αλήθεια της πλειοψηφίας. Εν ολίγοις, κάτι που επικρατεί σε ψηφοφορία μπορεί κάλλιστα να περιφρονεί τις μαθηματικές αποδείξεις.

Συχνά μάλιστα οι επίσημες ανοησίες – με την κυριολεξία του όρου – επιβεβαιώνονται στατιστικώς, με δημοσκοπήσεις που απευθύνονται συλλήβδην σε πάσης φύσεως θύματα της προπαγάνδας. Η προκλητική περιφρόνηση σε βασικούς νόμους της στατιστικής επιστήμης είναι λεπτομέρεια. Το πρόβλημα είναι ποιόν και τι ρωτάνε.

Ο Πλάτων, αίφνης, είχε αναρωτηθεί : «Όλοι έχουν γνώμη, αλλά έχουν όλοι γνώση για να έχουν γνώμη ;». Το ερώτημα τυγχάνει της περιφρονήσεως ακραιφνών πλατωνιστών …

Μόνο που η συναφής διαπίστωσή του για την … κατηφόρα, καθώς χαρακτήρισε τη δημοκρατία «πόλεως νόσημα», τον οδήγησε στην επιλογή της … ανηφόρας, την αριστοκρατία και τη συντήρηση. Η «μεσότητα», βασική θέση του μαθητή του Αριστοτέλη, δεν τον γοήτευσε ποτέ.

Σε αυτό το κλίμα, έχοντας επικρατήσει η λογική «πονάει δόντι κόβει κεφάλι», η σύντηξη εννοιών – όρος του Νίκου Καλογερόπουλου – είναι κανόνας. Πλάνα «με αρχή, μέση και τέλος» συγχέονται με δημαγωγικές διακηρύξεις και ονειρώξεις. Κριτικές στη δημοκρατία χαρακτηρίζονται φασισμός. Ουδείς ασχολείται με τις διακρίσεις δικαιοσύνη/εκδίκηση, ηγέτης/ηγεμών, σοβαρότητα/σοβαροφάνεια.

Και κάπως έτσι συγχέεται η αστρονομία με την αστρολογία, καθώς μάλιστα διαψεύστηκαν οι εσχατολογίες των Μάγια, που προέβλεπαν το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012, την ώρα του Μεγάλου Ενιαυτού. Πρόκειται για την ευθυγράμμιση σημαντικού αριθμού ουρανίων σωμάτων που συμβαίνει κάθε κάπου 26.000 χρόνια.

Αφού λοιπόν διαψεύστηκαν οι εσχατολογίες, δεν έχει καμία σημασία το τι ακριβώς επίδραση – και γιατί – έχει το φαινόμενο στο σώμα μας, στην ψυχολογία μας, στον χρονικό ορίζοντά μας …

Γιατί όχι ; «Όλοι το λένε» …

Διμηνιό 14 Ιανουαρίου 2013

Κώστας Τζαναβάρας

Σχόλια

20/01 20:40  oberon
Γιατί αυτοκαταστρέφεται η Δημοκρατία μας

http://www.dailymotion.com/video/xwwllt_yyyyy-yyyyyyyyyyyyyyyyy-y-yyyyyyyyyy-yyy_news#.UPw6CfL6vdU
14/03 13:48  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις