Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Περίγραμμα πολιτικής πρότασης
589 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013
12:40

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

φ.1336/24.1.13

 

Γιατί αυτοκαταστρέφεται  η Δημοκρατία μας

 

Σύμφωνα με τον Ισοκράτη «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Αναφερόταν μάλιστα στην δημοκρατία-υπόδειγμα, την Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. …

Αυτοκαταστρέφεται η δημοκρατία, λοιπόν, γιατί ανέχεται υπερβολές, καταχρήσεις.  Είναι – αν θέλουμε να το δούμε μεταφορικά – σαν να ανοίγει ένα τυπογραφείο που τυπώνει πλαστά χαρτονομίσματα στην Πανεπιστημίου. Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αντί να δώσει άμεση εντολή, να πίνει τακτικά καφέ στην Κοραή με τον τυπογράφο.

Κατ’ αναλογία μπορούμε να εντοπίσουμε σήμερα 7 πληγές της Δημοκρατίας μας – επιγραμματικά :

1.      Η κάλπικη ψήφος

2.      Ο κηφήνας βουλευτής

3.      Ο δοτός πρωθυπουργός

4.      Ο υπουργός ευκαιρίας

5.      Ο κάφρος κομματοφρουρός

6.      Ο ανάγωγος πολίτης

7.      Ο στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γνωστά πράγματα – απλώς προτείνω μία κωδικοποίηση.

Κάποιος που συμφωνεί με τις ως άνω διαπιστώσεις, οφείλει να σκεφθεί αν κάτι που ακούει να προτείνεται για αναθεώρηση του Συντάγματος ή νέο, διαμορφώνει βάσιμες ελπίδες ίασης των 7 πληγών. Δεν αρκούν ευχολόγια, ούτε καλές προθέσεις.

Μόνο που στις μέρες μας μιλάνε όλοι, δεν ακούει κανείς, και καταλήγουμε να μην ξέρουμε με ποιόν διαφωνούμε και σε τι, καθώς και με ποιόν συμφωνούμε. Απουσιάζει εμφανώς η συνοπτική σκέψη και γενικά παραλείπεται η παράθεση του βασικού νοήματος σε μία παράγραφο – το πολύ δύο.

Έχω ήδη προαναγγείλει μέσω internet την δημοσιοποίηση σχετικής πρότασής μου για το Σάββατο 26 τρέχοντος μηνός. Το κεντρικό νόημα :

Ένα καινοτόμο Σύνταγμα που προδιαγράφει ένα λιτό και αποτελεσματικό Κράτος, με προσωποπαγείς θέσεις εκτελεστικών οργάνων εκλεγόμενων άμεσα, υπό συστηματικό δημοκρατικό έλεγχο ουσίας. Με μία λέξη : αριστοδημοκρατία.

Ένα σύστημα που συγκεντρώνει τα προτερήματα των δύο βασικών πολιτευμάτων, της αριστοκρατίας και της δημοκρατίας, χωρίς κανένα από τα ελαττώματά τους.

Βασίζεται στην κεντρική ιδέα του πολιτεύματος της αρχαίας Σπάρτης, την προετοιμασία των αποφάσεων από «επιστάμενους» και την έγκριση τους από όλους με επιλογή ΝΑΙ/ΟΧΙ.

Αξιοποιεί ιδέες του Συντάγματος της Ελβετίας, ως προς την οικουμενική παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ως προς την άμεση εκλογή ηγετικού διδύμου.

Το περίγραμμα της πρότασης θα είναι μία σελίδα Α4, ίσως διπλής όψεως, οπότε ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει την πρόταση, να αποφασίσει αν θα την μελετήσει, αν θα συμβάλει στην τελική διαμόρφωσή της, αν θα αγωνισθεί για την καθιέρωσή της.

Πριν είναι αργά.

Κώστας Τζαναβάρας

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το περίγραμμα της πολιτικής πρότασης (1 σελίδα Α4) πατώντας εδώ.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις