Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Νίκος Καλογερόπουλος και Ολοκλήρωση
711 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013
20:45

 

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

φ.1340/21.2.13

 

Νίκος Καλογερόπουλος και Ολοκλήρωση

Αυτές τις μέρες αισθάνθηκα πλέον έτοιμος να ανοίξω το βιβλίο «Η Θεωρία της Ολοκληρώσεως», καθώς ο Νίκος Καλογερόπουλος μου έχει δανείσει από το καλοκαίρι ένα  σπάνιο αντίγραφό του. Μάλιστα μου το είχε παρουσιάσει ως το βασικό βιβλίο περί των φιλοσοφικών του απόψεων. Και είναι.

Θα ήμουν ανόητος – με την κυριολεξία του όρου – αν άρχιζα να παραθέτω επιθετικούς προσδιορισμούς. Προέχει η ουσία.

Είναι [και σε εμένα πλέον] προφανές ότι ο συμπατριώτης μας δεν έχει λάβει τη θέση που του αξίζει στην ευρέως παραδεκτή «Φιλοσοφία» για ένα και μόνο λόγο : δεν είναι του συστήματος, δεν είναι καθηγητής Πανεπιστημίου. Το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης δεν είναι επαρκές διαβατήριο. Κάποιος μάλιστα του «Αθήνησι» του είχε πει : «ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις τον Πλάτωνα ;». Μόλις απέφυγε και το «ρε» …

Επί της ουσίας, επιλέγω το εξής απόσπασμα : «Λοιπόν ναι. Είναι στο χέρι σου να μισήσεις ή να αγαπήσεις. Στο χέρι σου είναι να διαλέξεις το δρόμο για να φτάσεις στο σκοπό σου – την Ολοκλήρωσι. Όμως τον ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξεις μόνος σου είσαι σε θέσι να τον καταλάβεις αν μπορείς να δεις ποιο είναι το καλύτερο για σένα αποτέλεσμα. Ο «ανήθικος» δεν είναι ο αμαρτωλός. Είναι ο ηλίθιος.»

Επί του πρακτέου, το απόσπασμα «… τα πολύ δυνατά πρόσωπα επιδιώκουν πολλές φορές τη μοναξιά που τότε κι αυτή γίνεται ένας δρόμος για την Ολοκλήρωσι σαν διευκολύνει την εξεργασία της Αυταπάτης. (Ρωτήστε τους φιλοσόφους να σας πουν γιατί έμειναν άγαμοι).» μου θύμισε την αβίαστα φυσική εκμυστήρευσή του, στην εν ολομελεία γνωστή παρέα, στο καλοκαιρινό αποχαιρετιστήριο γεύμα στο μεγάλο τραπέζι του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος. Μιλούσε για τα πλάνα του για μετά το θάνατό του σαν να έδινε καθημερινές οδηγίες στον κηπουρό για το πώς θα κουρέψει το γκαζόν της πίσω αυλής.

Το ίδιο απλά το καλοκαίρι με είχε «υποχρεώσει» να του μιλάω στον ενικό στην πρώτη στιγμή της πρώτης συζήτησής μας στο σπίτι του.

Η αρχική μου ιδέα, που άρεσε στους αρμοδίους του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου μας, ήταν για μία εκδήλωση προς τιμήν του στις Πρωτοχρονιάτικες διακοπές. Θέλοντας να έχω την σύμφωνη γνώμη του, «το πήγα» για πριν φύγει το Γενάρη, αλλά μεσολάβησε η γνωστή περιπέτειά του.

Έχοντας πλέον ευρύτερη εικόνα του ανδρός – ψυχικά Κορίνθιου, αν και εκ πατρός Μεσσήνιου – η πρότασή μου προς όλους είναι να σπεύσουμε. ¨Όχι γιατί ο χρόνος είναι λίγος, αλλά γιατί είναι πολύτιμος.

Τα βιβλία του πρέπει να επανεκδοθούν με φροντίδα του Δήμου, η αυλή του πρέπει να γεμίζει καθημερινά με ζωηρά παιδικά κατσιδάκια και κοντά παντελονάκια, μία Φιλοσοφική Σχολή χωρίς εισαγωγικές και διπλώματα – οι πρώτες σκέψεις μου. Πρέπει να τον «υποχρεώσουμε» να επισκέπτεται την Ελβετία, όχι την Κόρινθο.

Όσοι αδρανήσουν ας βρουν μία καλή δικαιολογία για τον «καθρέφτη τους». Ακόμη και αν σκεφθούμε συμφεροντονούσικα, το δέον γενέσθαι είναι προφανές.

Στη θέση του Αλέκου Πνευματικού θα ξεκίναγα ΤΩΡΑ.

15/2/13

Κώστας Τζαναβάρας

Δείτε ακόμη :

 

Διακήρυξη της Ελληνικής Αναγέννησης


Μήνυμα

 

 

 

 

Σχόλια

24/02 21:18  oberon
Να μιλήσουμε για την ταμπακέρα

http://www.dailymotion.com/video/xxr7qs_yy-yyyyyyyyy-yyy-yyy-yyyyyyyyy_people
25/02 20:26  oberon
Να επανακαθορίσουμε το φυσιολογικό

http://www.dailymotion.com/video/xxs3n9_yy-yyyyyyyyyyyyyyyy-yy-yyyyyyyyyyy_people
26/02 20:12  oberon
Η αμφιβολία ως προϋπόθεση

http://www.dailymotion.com/video/xxt11y_y-yyyyyyyyy-yy-yyyyyyyyyy_news
27/02 08:55  oberon
Μερικές σωστές [;] σκέψεις για το … [νέο] deal.
23/2/2011 08:22 από oberon

[βρε πώς περνάνε δύο χρόνια ...]

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2090112&pg=4&pid=3613441&orderdir=asc#post_3613441
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις