Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Ο σιωπών δοκεί συναινείν
656 αναγνώστες
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013
11:47

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

φ.1341/28.2.13

Ο σιωπών δοκεί συναινείν

Το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της «Φωνής» μας, με τίτλο «Οι μεταλλάξεις του Σαμαρά», έθεσε ευθέως το προκείμενο : κυβερνητική αδυναμία … προϊούσα εξαθλίωση Ελλήνων … ως πότε ; Κατακλείδα : «Υπάρχουν και τα όρια αντοχής και ανοχής.»

Καλή … ερώτηση ! Πότε εξαντλούνται τα όρια αντοχής και ανοχής ; Με άλλα λόγια : πότε το «θάρρος της γνώμης» γίνεται θάρρος έμπρακτο, εξέγερση, αλλαγή, εναντίωση στα σχέδια ;

Κάθε ραγιάς σκέφτεται «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει», ακόμη και όταν τα «πέντε» είναι η προϊούσα εξαθλίωση. Το θέμα είναι πως σκέφτονται οι υπόλοιποι, πώς αποφασίζουν επί του πρακτέου.

Προφανώς σταθμίζουν τα «πέντε», τα «δέκα» και το «καρτέρει» - φυσικά και το «μη καρτέρει» και τους κινδύνους του. Αλλά πλέον τα όποια «πέντε» δεν είναι καν «στο χέρι». Μόνο αφελείς δεν το αντιλαμβάνονται. Και μόνο εθελοτυφλούντες δεν αντιλαμβάνονται ότι οι θετικές προβλέψεις [από αυτούς που έχουν διαδοχικές αποτυχίες μεσοπρόθεσμων πλάνων, στρατηγικών σχεδίων, κρατικών προϋπολογισμών και δεν συμμαζεύεται] δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες.

Και τούτο δεν [πρέπει να] είναι προκατάληψη. Είναι ρεαλιστική και νηφάλια εκτίμηση, και μάλιστα ανεπιθύμητη, για όσους έχουν τη σύνεση να διαπιστώσουν το προφανές : ούτε έχουν βρει πραγματικά ποιο λάθος έκαναν μέχρι τώρα, ούτε φυσικά το έχουν διορθώσει.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τους αφορά μία Τούρκικη διδακτική ιστορία που αναφέρει ότι κάποιος αγάς γύρισε και είπε στο γιουσουφάκι του «φέτος θα έχουμε ωραία σύκα !». Και, στην απορία «γιατί αγά μου θα έχουμε φέτος ωραία σύκα ;», απάντησε … ευθέως : «γιατί μ’ αρέσουν μπίρο μ’ !» …

Στη χειρότερη, έχουμε να κάνουμε με «συνωμοτικό σχέδιο».

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εστιάσει την προσοχή του στην τρέχουσα προσπάθεια, στη διάσωση με συμβατικά μέσα.. Κατά Νίκο Καλογερόπουλο, ο ορισμός της βλακείας. Αλλά η ίδια φιλοσοφική θεώρηση προσφέρει και σωσίβιο : η βλακεία είναι εγγενής στον άνθρωπο και η περιστασιακή αβλεψία ξεπερνιέται με αποφασιστική διεύρυνση του οπτικού πεδίου.

Το «δέκα» του συλλογισμού μας το έχει παραλάβει ιδιοχείρως από τον υποφαινόμενο λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό που δεν ξέρουν οι προσεκτικοί αναγνώστες της «Φωνής»[Άρθρο της 28.6.12 : «Και τώρα για τί δουλειές θα μιλήσουμε ;»] είναι ότι η ζεστή χειραψία μας, συνοδευόμενη με αναφορά στον κοινό φίλο που μας είχε συστήσει σε ανύποπτο χρόνο, έκλεισε με ένα θερμό «να είσαι καλά».

Καθώς το «Περισκόπιο του Κορίνθιου» έθεσε πρόσφατα το ερώτημα «Γιατί οι “πεφωτισμένοι” των κομμάτων που κυβερνούν δεν λογαριάζουν καινοτόμες ιδέες, αλλά εφαρμόζουν αποτυχημένες συνταγές της τρόϊκας ;», θα θέσω δημοσίως υπ’ όψιν του Κορινθιακού Λαού τα ακόλουθα :

1.      Η πρότασή μου, υπό μορφή προσχεδίου νόμου, είναι από μήνες στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού.

2.      Δεν έχω βέβαια ένδειξη ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει προσωπική αντίληψη του θέματος. Αντιθέτως εκτιμώ ότι, υπό το βάρος της καθημερινότητας, δεν το γνωρίζει.

3.      Η συνολική πολιτική μου πρόταση περιλαμβάνει πλέον και περίγραμμα πρότασης νέου Συντάγματος, καθώς και «Διακήρυξη της Ελληνικής Αναγέννησης».

Καθώς μάλιστα όλα τα κείμενα είναι ευκόλως προσιτά μέσω διαδικτύου, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανένα. Αν, βεβαίως, αποδειχθεί «κατόπιν εορτής» ότι είχα δίκιο.

 

25/2/13

Κώστας Τζαναβάρας

Σχόλια

07/03 08:12  oberon
Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...

Σχόλιο στο "Η ύφεση ισοπεδώνει τα έσοδα"

http://www.capital.gr/tax/gmessages/showTopic.asp?id=3627990&pg=1&pid=3628020&orderdir=asc#post_3628020
07/03 12:45  oberon
08/03 08:04  oberon
"Κάτι αλλάζει, λοιπόν;...", Της Ειρήνης Καρανασοπούλου

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3628282&pg=1&pid=3630306&orderdir=asc#post_3630306

Σχόλιο :

Πολύ όμορφο και κατατοπιστικό άρθρο - 5*.

Προφανώς έχουν αρχίσει να υποψιάζονται το αδιέξοδο, το συστηματικό πρόβλημα της Ε.Ε. Τους πήρε τόσο χρόνο να καταλάβουν το αυτονόητο : η λιτότητα δεν είναι λύση.

Άραγε πόσο χρόνο θα τους πάρει να καταλάβουν δύο πιο δύσκολα :
1. Η Γερμανία δεν έχει "ανάστημα" υπερδύναμης, όση δύναμη και να αποκτήσει.
2. Το δομικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η γραφειοκρατία.


Οψόμεθα.
27/03 07:36  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις