Πάμε άλλη μία;
Κώστας Τζαναβάρας
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Oberon, chief των ξωτικών
(διαβάστε περισσότερα)
Θέσεις


Απέναντι στην ακρίδα του λαϊκισμού
696 αναγνώστες
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015
09:49

 

Απέναντι στην ακρίδα του λαϊκισμού

 

Ο λαϊκισμός είναι κάτι σαν το γραμματόσημο : δεν του κάνει κακό να τον φτύνεις. Ίσα-ίσα, σε κατεβάζει εύκολα στο επίπεδό του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφύγει να γίνει λαϊκιστής, ακόμη και ο πιο συνειδητός διώκτης του. Χάνουμε την ουσία, την λογική.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γνωστή υπόθεση με το περιβόητο Plan B Βαρουφάκη. Πρόκειται για ασύστολο ψάρεμα σε θολά νερά, και απίστευτη σύγχυση και συγκάλυψη ευθυνών μαζί. Να τα βάλουμε σε μία σειρά ;

Πρώτον, προβλήθηκε ότι επρόκειτο για «χακάρισμα» των ΑΦΜ. Λες και το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται άδεια για να έχει ο,τιδήποτε από τα στοιχεία που το ίδιο χειρίζεται.

Δεύτερον, προβλήθηκε ότι επρόκειτο για σχέδιο Grexit ενώ επρόκειτο για σχέδιο κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος. Χωρίς δηλαδή να φύγουμε από το ευρώ.

Τρίτον, κατακρίθηκε η μυστικότητα στην εκπόνηση του σχεδίου, λες και θα είχε νόημα να εκπονηθεί φανερά.

Τέταρτον, όπως φαίνεται, η ισοπεδωμένη κοινή γνώμη δεν καταλαβαίνει την χρησιμότητα των plan B γενικά. Δεν υπάρχει, όμως, σοβαρή πολιτική χωρίς εναλλακτικό πλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτών των αντιλήψεων, μάλιστα, ότι, πριν κάπου δύο χρόνια, ο τότε ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρας, είχε κυριολεκτικά γελοιοποιηθεί σε συνέντευξη στο μεγάλο αμερικανικό κανάλι Bloomberg. Η δήλωσή του «Δεν χρειαζόμαστε plan B», διατυπωμένη μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση ασυνέτου, είχε αφήσει τους πάντες άναυδους. Κυριολεκτικά «τραβούσαν τα μαλλιά τους» οι δημοσιογράφοι.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ίδιο γεγονός δ-ε-ν δίνει χρήσιμα συμπεράσματα (στους περισσότερους τουλάχιστον), λόγω προκαταλήψεων για το συγκεκριμένο κανάλι. Αγνοείται δηλαδή το απλό δεδομένο ότι ένα κανάλι που απευθύνεται σε μεγαλοεπενδυτές παγκοσμίως δεν τους ταΐζει κουτόχορτο. Δεν διανοείται να τους πληροφορήσει ανακριβώς.

Κάπως έτσι, σε κλίμα παραλογισμού, η όλη κλωτσοπατινάδα περί το plan B κατάφερε να κρύψει από την κοινή γνώμη το μείζον : Η Ελλάδα βρέθηκε ΧΩΡΙΣ plan B απέναντι στον τελικό ωμό εκβιασμό των – κατά τα άλλα – εταίρων μας. Δεν είχαμε άμυνα στον εκβιασμό για άμεση χρεοκοπία, ενώ κατά τα άλλα κάναμε «σκληρή διαπραγμάτευση». Ανεπάρκεια σε βαθμό κακουργήματος.

Αντί, λοιπόν, να καθίσουμε στο σκαμνί την κυβέρνηση γιατί πήγε ως πρόβατο επί σφαγήν, καθώς δεν είχε κατάλληλο plan B, την κατηγορούμε γιατί είχε ένα άλλο plan B. Χώρια που – επί της ουσίας – επρόκειτο για παρωδία πλάνου.

Ο λαϊκισμός έχει κι άλλο ένα χαρακτηριστικό της ακρίδας : αφού σαρώσει τα πάντα, φεύγει για αλλού. Μέσα στις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την δημοσίευση αυτού του ταπεινού άρθρου, το θέμα μπορεί να έχει ξεχασθεί. Χωρίς συμπέρασμα.

Το ίδιο έγινε π.χ. με τις περισπούδαστες ενστάσεις του Ε.Βενιζέλου περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Ο λόγος που προέβαλε περί δημοσιονομικού ερωτήματος ΔΕΝ αντέχει σε απλή ανάγνωση του άρθρ.44 παρ. 2 του Συντάγματος. Είναι παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον εγκαλέσει για αθλιότητα που δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα. Και αυτό το αστήρικτα δυναμιτισμένο κλίμα οδήγησε τον κόσμο στα ΑΤΜ και τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών.

Αν – αν ! – όλα αυτά δεν έχουν ουσία, ως δήθεν παρελθοντολογία, αξίζει να δούμε τις εξελίξεις με την σύσκεψη (6/8/15) στον Λευκό Οίκο. 40 ισχυροί ομογενείς είναι καλεσμένοι του Προέδρου Ομπάμα για κινητοποίηση υπέρ της χώρας μας. Αρχίζοντας από ανθρωπιστική βοήθεια και φθάνοντας μέχρι επενδύσεις. Το ερώτημα είναι απλό : Αν – αν ! – θελήσουν να επενδύσουν, ποιος θα εμποδίσει την ακρίδα του λαϊκισμού να επιτεθεί εναντίον τους ;

Μακάρι να ανησυχώ άδικα, αλλά και «Ο σιωπών δοκεί συναινείν».

 

Κόρινθος 3 Αυγούστου 2015

 

Ε

Σχόλια

28/09 13:41  oberon
Ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Clinton Global Initiative

https://www.youtube.com/watch?t=2&v=yUa-5x6AzGA


Μία απόπειρα για ψύχραιμη εκτίμηση :

Πρώτον, τα αγγλικά του κανονικά επιβάλλουν να μιλήσει στην μητρική του γλώσσα. Δεν είναι ντροπή να μην ξλερεις καλά αγγλικά. Ντροπή είναι να μιλάς δημοσίως με τέτοια χάλια. Είναι απορίας άξιο πώς του το επέτρεψε ο οικοδεσπότης.
Δεύτερον, επί της ουσίας, η παρουσία του εκθέτει εμφανώς το Ίδρυμα που τον φιλοξένησε. Δεν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα υπέρ του να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Επιχείρημα για επενδυτές, όχι για απλούς τηλεθεατές - το τονίζω.
Τρίτον, η γλώσσα του σώματος και η εν γένει παρουσία του Τσίπρα, δίνουν εικόνα κακομοίρη. Πείθει ότι θα ήθελε το rebuild, αλλά σε καμία περίπτωση και ότι μπορεί. Και η αναφορά σε στόχους να αλλάξει την Ευρώπη δείχνει σαφώς υπερφίαλη.

Κάπως έτσι, αν εντυπωσιάζει κάτι έναν δυνητικό επενδυτή, είναι το θράσος για μιά τέτοια παρουσία. Είναι λογικό να αναρωτηθεί κάτι σαν "Γιατί μου δίνουν τόσο ισχυρά επιχειρήματα για να μ-η-ν επενδύσω στην Ελλάδα ;". Αλλά δεν είναι και τόσο λογικό, σαν απάντηση, να επενδύσει.
Θεωρώ προφανές ότι είναι μία προσπάθεια [προσπάθεια !] να πιεσθούν οι τιμές που θα ξεπουληθεί η χώρα μας.

Το ερώτημα - αν έχω δίκιο - είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ή όχι με την θέλησή του. Κοινώς : ανόητος ή πράκτορας ;
27/10 08:07  oberon
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις, αναλύσεις, προτάσεις και - κυρίως - δράση με εποικοδομητική διάθεση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις